quote:Op maandag 1 december 2008 19:57 schreef bazkie_botsauto het volgende:
zou dat me een suffe dood zijn zeg
hm zit wat inquote:Op maandag 1 december 2008 20:02 schreef Buschetta het volgende:
Hangt van zoveel factoren af.
Ik zou zeggen reproduceer de gebeurtenis en hou er een vlam bij elke minuut op een punt waar er eventueel vonken zouden kunnen ontstaan (vaak dmv statische electriciteit).
Misschien handig om het te filmen
probleem is dat ik in een goed afgesloten kamer woon, en hier dus weinig ruik. zit echter wel recht boven de keuken in kwestie.. dus zou wel een eind de lucht in vliegen i guessquote:Op maandag 1 december 2008 20:10 schreef nicomart het volgende:
meestal ben je toch al in slaap gevallen voordat het ontploft?
Dus dan kan je zelf berekenen hoe groot de ruimte is, hoe snel het gas stroomt enzoquote:Om het gas de waarschuwende geur te geven wordt het aan gas een zogenaamd odorant toegevoegd. De stof die men aan aardgas toevoegt heet met een geleerd woord tetrahydrothioptheen (afgekort THT). Er wordt zoveel odorant toegevoegd dat het gas reeds ruikbaar is bij een concentratie van circa 0,5 % gas in lucht, dus bij een concentratie die 10 keer zo laag is dan de onderste explosiegrens. Ruim voordat het uitstromende gas een gevaarlijk explosief mengsel heeft gevormd met lucht is het dus al ruikbaar.
Wat zijn explosiegrenzen?
Er zijn voorwaarden voor het aansteken van aardgas. Gas brandt niet vanzelf. Er zijn twee voorwaarden waaraan voldaan moet zijn wil het gas tot ontsteking komen. Ten eerste: er moet zuurstof aanwezig zijn. Omdat uitstromend aardgas meestal in contact komt met omgevingslucht (die voor 20 % uit zuurstof bestaat) zeggen we meestal: er moet lucht aanwezig zijn. Het gas en de lucht moeten daarbij wel een bepaalde mengverhouding hebben anders wil het toch niet branden. De verhouding lucht-gas is bepalend of deze mengverhouding explosief is en/of ontstoken kan worden.
Deze verhouding heeft een onderwaarde en een bovenwaarde, deze noemen wij de explosiegrenzen. Afgekort heten deze grenzen LEL (Lower Explosion Limit) en UEL (Upper Explosion Limit). Bevindt het gas/luchtmengsel zich binnen deze grenzen dan spreekt men van een explosief mengsel. Beneden deze grens is het mengsel te arm en zal niet exploderen, boven deze grens is het mengsel te rijk en zal ook niet exploderen.
Ten tweede: het explosieve mengsel dient op tenminste één plek de ontstekenstemperatuur te bezitten. Bij ons aardgas ligt die temperatuur op ongeveer 650 graden C. Dit lijkt een hoge temperatuur maar zal bij een klein vonkje totaal exploderen. Een vallende moerstuitel op een betonvloer of het aandoen van een lichtschakelaar is al voldoende om te zaak te doen ontploffen. De explosiegrenzen van aardgas zijn 5,8 tot 15,9 %. Dus als in een ruimte per honderd lucht meer dan 5,8 liter gas bevindt en minder dan 15,9 liter is het explosief.
Aardgas is lichter dan lucht, ongeveer 0,73 % van lucht en zal dus wegwaaien. Bij vloeibaar gas zijn deze grenzen nog gevaarlijker en daarom zeggen wij dat deze gassoort zeer explosief zijn. Propaan heeft een ondergrens van ongeveer 1,5 %. Dus bij 1,5 liter propaan op de honderd liter inhoud van de ruimte explodeerd de ruimte bij het kleinste vonkje. Bij gebruik van vloeibaar gas (flessengas) op b.v. camping of boot altijd zeer voorzichtig zijn en de flessen wisselen in de buitenlucht en liefst enkele meters van de andere omgeving af.
Op plezierboten moet men altijd dubbel zo goed uitkijken, omdat flessengas zwaarder is dan lucht en bij lekkage onder in de boot gaat liggen. Het waait als het ware niet weg en is daardoor echt levensgevaarlijk. Wees hierop allert en kijk goed uit, gasdetectors monteren.
De losse campingbranders met een brander op het blauwe campinggaz zijn ook gevaarlijk. Deze hebben een losse verwisselbare bus die men moet vervangen als de bus leeg is. Dit doet u als volgt. Ga altijd naar buiten, enkele meters van andere mensen en omgeving. Controleer of de oude vulling helemaal leeg is door het kraantje helemaal open te draaien. Draai de brander los van de onderste helft en leg deze even weg. Draai de kunststof bodem er onderuit en verwijder de oude vulling. Plaats een nieuwe vulling en monteer de kunststof bodem. Nu moet men de brander opnieuw monteren op de houder (onderste helft). Dit gaat als volgt. Neem de houder stevig vast in een hand en draai de brander in de speciale schroefdraad boven midden in de houder. Na enkele slagen dicht een speciaal rubberen ring de aansluiting tussen gasbus en brander af waardoor er geen gas naar buiten kan stromen. Draait men nu nog enkele slagen dan boort een verenbandstalen driehoekje door de deksel van de nieuwe vulling en is een gasdichte aansluiting gemaakt. Doe dit dus altijd buiten ver weg bij vuur en mensen en volg bovenstaande instructie op.
quote:Op maandag 1 december 2008 20:04 schreef Rosbief het volgende:
De truc met koolmonoxide doet het ook altijd goed in studentenhuizen, hilarisch als je ze 1 voor 1 wit roze weg ziet trekken.
WTF bedoel je?quote:Op dinsdag 2 december 2008 15:38 schreef dikkemongul het volgende:
Hier in ons studentenhuis werd vroeger de slaapvaak award uitgedeeld. Het record stond altijd rond de 10-15 uur, totdat er iets mis was met de cv waardoor iedereen het record wel aantikte en het nog eens met 15 uur verlengd is. Redelijk scary, gelukkig woonde ik er toen nog niet en hebben we nu een nieuwe cv.
Dat zijn hersencellen aangetast zijn door koolmonoxide.quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:10 schreef BarbaRob het volgende:
WTF bedoel je?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |