abonnement Unibet Coolblue
pi_63604319
Kimi Hoorn was vroeger fotomodel, een mannelijk fotomodel. Zijn liefde voor de wetenschap zorgde er voor dat andere modellen hem al smalend 'de professor' noemden. Nu is hij assistent geworden van professor Emil Planck. Het onderzoek van deze professor richt zich op een zeer moeilijk detecteerbaar broeikasgas, fluormethaan. Een speciale meetsonde aan een ballon zal de lage concentraties moeten meten. Maar professor Planck is ook niet te detecteren. Kimi is al onzeker maar nu moet hij ook nog het onderzoek leiden. Daarnaast komt de milieuorganisatie Serve Earth ook aan op het eiland Spitsbergen. Wat echter niemand weet, is dat Diana McManus, de huidige leider van Serve Earth, met een dubbele agenda aanwezig is. Voor de fondsen die ze heeft gekregen moet ze geregeld contact opnemen met een verder onbekende partij. Maar opeens krijgt Diana een extra opdracht: de resultaten van het experiment moeten vernietigd worden. Eronderuit komen is niet mogelijk, het aanbod is te mooi om waar te zijn. Maar er is nog een belangrijke speler in het verhaal, Michail Gusin. Hij is op zoek naar investeerders in de aluminium industrie.



Lennart Ramberg is geboren in het Zweedse Karlstad in 1960. Na een studie technische fysica richtte hij in 1997 het bedrijf Altitun op. Dit bedrijf is in korte tijd groot geworden in de markt van optische kabel en netwerken. In 2000 verkocht hij het bedrijf voor een enorme winst aan een Amerikaans telecombedrijf. De waarde van het bedrijf werd toen geschat op een $ 872 miljoen. In 2004 verscheen, in samenwerking met Jan Jörnmark, een boek over de globalisering. Daarnaast was hij de eerste particulier die emissierechten kocht. Helaas voor hem deelde de EU de meeste emissierechten gratis uit, zowel vanuit een financieel als een milieuoogpunt was dat een misser voor Lennart. Per verkocht boek in Zweden worden tien Zweedse kronen (ongeveer een euro) geīnvesteerd in windenergie. In Nederland wordt per tien verkochte boeken uit de serie ecothrillers een boom gepland.

Het Experiment is met recht een ecothriller te noemen. De zoektocht naar fluormethaan wordt duidelijk uit de doeken gedaan, het is dus nog leerzaam ook. Lennart heeft er duidelijk werk van gemaakt om dit zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven. Maar ook de rest van het verhaal mag er wezen. Neem bijvoorbeeld de onzekere Kimi Hoorn, hij krijgt de verantwoordelijkheid van het experiment toegewezen en dat terwijl hij nauwelijks kennis heeft van de eerdere resultaten. En dan is er Diana McManus, na het overlijden van Roger Tandon kreeg zij de leiding over de organisatie Serve Earth. Met het geld dat ze heimelijk heeft aangenomen hoopt ze de organisatie op een juiste manier actief te houden. Het zijn allebei spelers die in een rol zijn geplaatst zonder daar naar te hebben gevraagd. Lennart Ramberg heeft er wel om gevraagd, hij is ten slotte zelf begonnen met het schrijven, iets wat hij niet onverdienstelijk doet. Wel raakt het boek af en toe wat vaart kwijt en moet je je er dan echt toe zetten om weer door te lezen. Qua stof is het niet zwaar te noemen, iedereen die een ecothriller wel kan waarderen kan deze gerust gaan lezen.
--------------------------------------------------------------------------------
Van de Frontpage
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')