abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 27 november 2008 @ 20:24:59 #1
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_63575118
quote:
Is het einde van de kredietcrisis nou in zicht of niet?

Experts en analisten hebben allemaal wat te vertellen over de financiële en economische crisis waar de wereld momenteel mee te kampen heeft. Maar de berichten van deze ‘experts’ zijn nogal tegenstrijdig.

Er wordt voorlopig nog geshopt
Sommigen hebben het erover dat de kredietcrisis toch echt wel op zijn einde loopt, anderen melden weer dat het einde nog lang niet nabij is.

Uitspraken van experts op een rij:

Jaap van Duijn: ‘Ach, ik heb zo vaak mensen horen zeggen: deze recessie gaat jaren duren. Maar wat ik na veertig jaar conjunctuur heb geleerd: als de bedrijvigheid heel hard naar beneden gaat, komt die ook heel hard weer omhoog.’ ‘Ik denk dat de economie zich herstelt voordat we er erg in hebben.’

Gerrit Zalm: De financiële sector lijkt door het diepste punt heen te geraken. Maar de gevolgen van de kredietcrisis voor de reële economie zullen de komende jaren nog worden gevoeld.

Economieprofessor Arnoud Boot: ‘Banken zijn nog altijd absoluut niet geneigd geld uit te lenen aan het bedrijfsleven. Pas als het vertrouwen terug is, komt het systeem weer in beweging.’

Sylvester Eijffinger: ‘Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft grote problemen om aan krediet te komen. Dat verdiept de crisis.’

Sweder van Wijnbergen: ‘De kredietcrisis heeft de recessie een jaar naar voren gehaald.’

Volgens Boot, Eijffinger en Van Wijnbergen houdt de recessie in Nederland de komende twee tot drie jaren aan.

Rienk Kamer: ‘Het ergste moet nog komen. We krijgen een zware recessie, wereldwijd gaat het slecht. Ik verwacht dat we een nieuw financieel systeem krijgen. Een hervorming met andere valutakoersen, andere afspraken.’

Willem Middelkoop: 'Het hele derivaten systeem, groter dan de reële economie, die wereld bestaat niet meer.'

Het is duidelijk dat de experts ook geen duidelijkheid kunnen verschaffen als het gaat om het einde van de crisis.
Bron

Wie o Wie gaat er gelijk hebben?

Ik weet het niet......
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_63575132
Iedereen kan wel analyseren.
  donderdag 27 november 2008 @ 20:27:02 #3
139330 TNA
For the stars that shine
pi_63575188
Hoe moeten overheden ooit goede beslissingen nemen als vooraanstaande economen recht tegenover elkaar staan? Fijn is dat.
pi_63575291
Crisis? Oooh, wacht even. Je bedoelt die bangmakerij van Bos en zijn matties?
What a wonderful world!
What a wonderful world this is!
pi_63575759
eerst maar even q1 2009 afwachten
  donderdag 27 november 2008 @ 20:48:09 #6
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_63575795
Ik hoop dat Jaap gelijk heeft, en ben bang voor wat Rienk en Willem voorschotelen.

Gister een maat op bezoek: "Maar hey eh, als het echt mis gaat, wat gaat er dan allemaal gebeuren?"

Ignorance truly is bliss.
&lt;signature here&gt;.
  donderdag 27 november 2008 @ 21:04:01 #7
126003 Daniel1976
de omnibus dubitandum
pi_63576323
quote:
Op donderdag 27 november 2008 20:30 schreef OiFromTheStreets het volgende:
Crisis? Oooh, wacht even. Je bedoelt die bangmakerij van Bos en zijn matties?
Slaap zacht.
pi_63576590
quote:
Op donderdag 27 november 2008 20:46 schreef staticdata het volgende:
eerst maar even q1 2009 afwachten
Dit dus. .
pi_63577811
Eigenlijk is alleen van Duijn positief, Zalm is al een stuk minder optimistisch en de andere personen die genoemd worden zijn allen zeer negatief over de economische ontwikkelingen. Verder moeten we in het achterhoofd houden dat Zalm wellicht niet een geheel objectieve partij is.

Ik ben het geheel eens met de sombere denkers overigens, er zullen grote hervormingen plaats gaan vinden in het financiële stelsel, enerzijds ingegeven veranderde posities van partijen binnen de financiële wereld en anderzijds door het wellicht opstellen van een volledig nieuw geld-systeem van overheden onder leiding van het IMF. Deze veranderingen kunnen voor grote verschuivingen in de financiële markten zorgen en ten einde de continuïteit te waarborgen zullen financiële bedrijven dus eerst de kat uit de boom kijken, wat natuurlijk de beschikbaarheid van kredieten beperkt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bolkesteijn op 27-11-2008 21:48:14 ]
pi_63577951
Ach, de geruchtenmachine maakt sommige kortetermijnbeleggers rijk... of in het geval van crisis "minder arm". Ga er maar vanuit dat de crisis nog even duurt.
Ik geef louter meningen, ik geef geen advies. Aan mijn uitingen op internet kunnen geen rechten worden ontleend.
pi_63578715
quote:
het wellicht opstellen van een volledig nieuw geld-systeem van overheden onder leiding van het IMF.
Zou dat echt een reële optie zijn ja, dan zitten we echt met de gebakken peren .
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_63579131
quote:
Op donderdag 27 november 2008 22:00 schreef PietjePuk007 het volgende:
Zou dat echt een reële optie zijn ja, dan zitten we echt met de gebakken peren .
Ik heb van diverse mensen op hoge posities bij het IMF/Wereldbank (oa Herman Wijffels) gelezen/gehoord dat zij zuiver fiat-geld als één van de oorzaken van de kredietcrisis aanwijzen. Overheden zijn daar natuurlijk erg stil over, want die houden graag het monetaire machtsmiddel in handen, maar de economen van het IMF/Wereldbank twijfelen duidelijk aan het zuivere fiat-geld. Nu diverse politieke leiders spreken over een grotere rol voor het IMF/Wereldbank als waakhond over het financiële en monetaire systeem zie ik het best als een reële optie. Zou ik ook zeer verstandig vinden.
pi_63579310
Die crisis duurt nog wel een paar jaar.
Als de werkeloosheid in de VS verder oploopt en ook in de rest van de wereld.
Nederland zal het relatief niet slecht doen maar verwacht ook daar geen wonderen.
Nu even een jaar deflatie maar daarna steekt inflatie de kop weer op.

Overigens de echte klappen gaan vallen op de aandelen markt. De bijstelling van de afgelopen periode is nog maar het begin.
pi_63579388
quote:
Op donderdag 27 november 2008 20:27 schreef TNA het volgende:
Hoe moeten overheden ooit goede beslissingen nemen als vooraanstaande economen recht tegenover elkaar staan? Fijn is dat.
Da's altijd zo, dus niets nieuws onder de zon.
pi_63587698
quote:
Op donderdag 27 november 2008 22:13 schreef HarryP het volgende:

Nu even een jaar deflatie maar daarna steekt inflatie de kop weer op.
Werkt dat wel zo? Is deflatie niet een zichzelf versterkend effect, doordat mensen uitkopen gaan uitstellen omdat het later allemaal goedkoper wordt?
pi_63587758
quote:
Op vrijdag 28 november 2008 09:47 schreef Alcatraz het volgende:

[..]

Werkt dat wel zo? Is deflatie niet een zichzelf versterkend effect, doordat mensen uitkopen gaan uitstellen omdat het later allemaal goedkoper wordt?
op een gegeven moment kunnen de prijzen niet verder omlaag. Kosten zorgen daarvoor. De consument moet wel blijven eten en spullen vervangen, dus een tijdje na het dieptepunt van de prijzen, zullen deze weer stijgen.
pi_63588088
van Duijn is altijd positief, Kamer altijd negatief. Gelet op de indicatoren neig ik zelf naar het negatieve maar niet zoals Kamer het voorstelt.

Dat de indicatoren historisch laag staan betekent nog niet dat de bodem bereikt is meestal. Het instituut dat de 'leading indicators' bijhoudt in de USA heeft het volgende te zeggen :
quote:
Both the leading and coincident indexes have been on a downward trend for at least a year now, and the pace of their declines have accelerated in recent months. The composite indexes are now decreasing at rates last seen in 2001, with widespread weakness among their components. Meanwhile, real GDP contracted at a 0.3 percent annual rate in the third quarter. Taken together, the persistent and extensive deterioration of the composite indexes continues to suggest that the economy is unlikely to improve soon, and economic activity may contract further in the near term.
Een langdurige recessie kan nooit goed zijn voor de aandelenmarkt of het verbeteren van het vertrouwen. Als er momenteel al opwaarts potentieel is dan zal het beperkt zijn. Winsten van bedrijven dalen nog steeds of zijn zelfs verdampt. Optisch lijken veel bedrijven nu goedkoop op de beurs maar als de winst halveert (of slechter) is er nog ruimte om te dalen. Zeker als de vooruitzichten bij veel bedrijven duiden op een verdere verslechtering.
pi_63592513
Ik denk ook niet dat we er al af zijn. Al zijn er factoren die de effecten in Nederland wat teniet doen (vergrijzing, sterke economie als uitgangspositie), we gaan het wat magerder krijgen dan we de laatste tijd gewend waren.

Op de blaren zitten, troep opruimen en weer verder. (En ondertussen wel proberen zoveel mogelijk te consumeren.)

Genoeg gesomberd nu, hier een spelletje. We're all going down!
pi_63608124
De vergrijzing is wel goed voor het beperken van de werkeloosheid. Maar voor de totale Nederlandse economie en voornamelijk voor het inkomen van de NL overheid is het wel dubbel op.

Minder mensen op de arbeidsmarkt en economische recessie.
Het kabinet moet maar eens het lef hebben om de huidige begroting open te breken en alvast bezuinigen
pi_63614995
quote:
Op donderdag 27 november 2008 22:08 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Ik heb van diverse mensen op hoge posities bij het IMF/Wereldbank (oa Herman Wijffels) gelezen/gehoord dat zij zuiver fiat-geld als één van de oorzaken van de kredietcrisis aanwijzen.
Aannemende dat dit is wat je bedoelt "Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (zoals gouden en zilveren munten), maar aan het vertrouwen dat we er goederen en diensten mee kunnen kopen." ben ik het er niet mee eens. Ik weet natuurlijk ook niet wat die economen precies bedoeld hebben.
  zaterdag 29 november 2008 @ 13:00:37 #21
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63617623
Ik begin eerlijk gezegd steeds pessimistischer te worden (en ik was al pessimistisch) omdat ik zie dat de meeste beleidsmakers nog steeds in de ontkenningsfase zitten. Daardoor worden echte oplossingen steeds maar uitgesteld.

Het is verontrustend dat iedereen het steeds heeft over een vertrouwenscrisis en dat de overheid moet proberen om het vertrouwen te herstellen en dat dan alles wel goedkomt. Het is echter geen vertrouwenscrisis maar gewoon een solvabiliteitscrisis. Een hoop partijen zijn gewoon hun geld kwijt. Die verliezen zijn echt. Dat ga je nooit oplossen door 'vertrouwen te herstellen' want geld weg = geld weg. De ongezonde instellingen moet je gewoon failliet laten gaan en de gezonde instellingen zullen overleven.

De overheden wereldwijd hebben al duizenden miljarden afgegeven aan garanties aan ongezonde bedrijven en honderden miljarden aan bailouts gegeven. Terwijl ze m.i. dat geld zouden moeten gebruiken (liever niet, maar indien echt nodig) om schade te herstellen die ontstaat aan gezonde partijen na een faillisement van ongezonde instellingen zoals AIG, Citigroup etc.

Er worden 'scare tactics' gebruikt ('too big to fail' etc) maar ik ben er niet van overtuigd dat we een faillisement van AIG of Citygroup niet zouden kunnen handlen als je hetzelfde geld (=duizenden miljarden) dat nu wordt gebruikt om slechte instellingen in leven te houden zou gebruiken om een eventuele fallout op te vangen als je die instituten gewoon failliet laat gaan.

De grootste rampen zitten overigens in CDO/ CDS. Dat zijn volledig ongereguleerde contracten die alleen worden gegarandeerd door de uitgevende partij. Als die uitgevende partij (bijv AIG) failliet gaat dan is dat gewoon jammer voor die kopers van CDO/ CDS, maar ze wisten van tevoren wat het risico was. Ik zie geen reden waarom overheden hier te hulp zouden moeten komen.

Als allerbelangrijkste zou de overheid gewoon alle spaartegoeden moeten garanderen om bankruns te voorkomen (dit is al grotendeels gebeurd). Vervolgens moet iedereen zijn rotzooi afschrijven (inclusief off balancesheet items zoals CDO/CDS). Misschien zijn daarna alle financiele instellingen failliet. So be it. Dan richten we wel weer nieuwe en betere op.

Uiteindelijk verandert er niets aan de hoeveelheid echte assets, zoals autos, huizen, eten, etc, dus er is eigenlijk geen reden waarom iedereen na ineenstorting van het financiele stelsel opeens arm zou moeten zijn
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zaterdag 29 november 2008 @ 13:08:23 #22
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63617752
quote:
Op donderdag 27 november 2008 22:08 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Ik heb van diverse mensen op hoge posities bij het IMF/Wereldbank (oa Herman Wijffels) gelezen/gehoord dat zij zuiver fiat-geld als één van de oorzaken van de kredietcrisis aanwijzen. Overheden zijn daar natuurlijk erg stil over, want die houden graag het monetaire machtsmiddel in handen, maar de economen van het IMF/Wereldbank twijfelen duidelijk aan het zuivere fiat-geld. Nu diverse politieke leiders spreken over een grotere rol voor het IMF/Wereldbank als waakhond over het financiële en monetaire systeem zie ik het best als een reële optie. Zou ik ook zeer verstandig vinden.
Een goudstandaard oid zie ik ook niet zitten. Veel te inflexibel. Er is m.i. weinig mis met een fiat systeem zolang je de geldhoeveelheid maar niet veel harder laat groeien dan de economie. Dat is de laatste jaren natuurlijk wel gebeurd en dat veroorzaakt assetbubbles (het geld moet ergens naartoe...).

Nu stuurt de centrale bank alleen maar op inflatie (plus wat opportunistisch beleid om recessies te voorkomen) en niet op geldhoeveelheid. Misschien moeten ze in de toekomst beiden doen, dus ook rente verhogen als de groei van geldhoeveelheid veel harder stijgt dan de economie, zoals de laatste jaren constant het geval was.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_63624185
Als je google earth er bij pakt en 'Rotonda - Florida' op zoekt, en wat eenvandaag filmjes googeld.
Kan ik je zeggen, dat dit nog wel effe gaat duren.

-- Whahahaha --
pi_63624380
quote:
Op zaterdag 29 november 2008 19:33 schreef lucifer.iix het volgende:
Als je google earth er bij pakt en 'Rotonda - Florida' op zoekt, en wat eenvandaag filmjes googeld.
Kan ik je zeggen, dat dit nog wel effe gaat duren.

-- Whahahaha --
open er anders even een topic over.

-- Whahahaha --
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_66156211
Het enge van deze crisis vind ik dat zelfs de meest negatieve voorspellingen van experts keer op keer overtroffen worden. Een half jaar geleden had je de cijfers die vandaag gepresenteerd zijn gewoon niet geloofd, dus wat gaat er over een half jaar komen?

Ze voorspellen nu bijna 9 % werkloosheid in 2010, maar dat kan dus zelfs nog veel erger uitvallen (10% of 11%!) aangezien er geen putbodem lijkt te zijn.

Hoe diep gaan we nog zinken of is het einde van in elk geval de crisis binnen enkele maanden in zicht?
Cause nobody likes rock anymore!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')