Bronquote:Is het einde van de kredietcrisis nou in zicht of niet?
Experts en analisten hebben allemaal wat te vertellen over de financiële en economische crisis waar de wereld momenteel mee te kampen heeft. Maar de berichten van deze ‘experts’ zijn nogal tegenstrijdig.
Er wordt voorlopig nog geshopt
Sommigen hebben het erover dat de kredietcrisis toch echt wel op zijn einde loopt, anderen melden weer dat het einde nog lang niet nabij is.
Uitspraken van experts op een rij:
Jaap van Duijn: ‘Ach, ik heb zo vaak mensen horen zeggen: deze recessie gaat jaren duren. Maar wat ik na veertig jaar conjunctuur heb geleerd: als de bedrijvigheid heel hard naar beneden gaat, komt die ook heel hard weer omhoog.’ ‘Ik denk dat de economie zich herstelt voordat we er erg in hebben.’
Gerrit Zalm: De financiële sector lijkt door het diepste punt heen te geraken. Maar de gevolgen van de kredietcrisis voor de reële economie zullen de komende jaren nog worden gevoeld.
Economieprofessor Arnoud Boot: ‘Banken zijn nog altijd absoluut niet geneigd geld uit te lenen aan het bedrijfsleven. Pas als het vertrouwen terug is, komt het systeem weer in beweging.’
Sylvester Eijffinger: ‘Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft grote problemen om aan krediet te komen. Dat verdiept de crisis.’
Sweder van Wijnbergen: ‘De kredietcrisis heeft de recessie een jaar naar voren gehaald.’
Volgens Boot, Eijffinger en Van Wijnbergen houdt de recessie in Nederland de komende twee tot drie jaren aan.
Rienk Kamer: ‘Het ergste moet nog komen. We krijgen een zware recessie, wereldwijd gaat het slecht. Ik verwacht dat we een nieuw financieel systeem krijgen. Een hervorming met andere valutakoersen, andere afspraken.’
Willem Middelkoop: 'Het hele derivaten systeem, groter dan de reële economie, die wereld bestaat niet meer.'
Het is duidelijk dat de experts ook geen duidelijkheid kunnen verschaffen als het gaat om het einde van de crisis.
Slaap zacht.quote:Op donderdag 27 november 2008 20:30 schreef OiFromTheStreets het volgende:
Crisis? Oooh, wacht even. Je bedoelt die bangmakerij van Bos en zijn matties?
Dit dus.quote:Op donderdag 27 november 2008 20:46 schreef staticdata het volgende:
eerst maar even q1 2009 afwachten
Zou dat echt een reële optie zijn ja, dan zitten we echt met de gebakken perenquote:het wellicht opstellen van een volledig nieuw geld-systeem van overheden onder leiding van het IMF.
Ik heb van diverse mensen op hoge posities bij het IMF/Wereldbank (oa Herman Wijffels) gelezen/gehoord dat zij zuiver fiat-geld als één van de oorzaken van de kredietcrisis aanwijzen. Overheden zijn daar natuurlijk erg stil over, want die houden graag het monetaire machtsmiddel in handen, maar de economen van het IMF/Wereldbank twijfelen duidelijk aan het zuivere fiat-geld. Nu diverse politieke leiders spreken over een grotere rol voor het IMF/Wereldbank als waakhond over het financiële en monetaire systeem zie ik het best als een reële optie. Zou ik ook zeer verstandig vinden.quote:Op donderdag 27 november 2008 22:00 schreef PietjePuk007 het volgende:
Zou dat echt een reële optie zijn ja, dan zitten we echt met de gebakken peren.
Da's altijd zo, dus niets nieuws onder de zon.quote:Op donderdag 27 november 2008 20:27 schreef TNA het volgende:
Hoe moeten overheden ooit goede beslissingen nemen als vooraanstaande economen recht tegenover elkaar staan? Fijn is dat.
Werkt dat wel zo? Is deflatie niet een zichzelf versterkend effect, doordat mensen uitkopen gaan uitstellen omdat het later allemaal goedkoper wordt?quote:Op donderdag 27 november 2008 22:13 schreef HarryP het volgende:
Nu even een jaar deflatie maar daarna steekt inflatie de kop weer op.
op een gegeven moment kunnen de prijzen niet verder omlaag. Kosten zorgen daarvoor. De consument moet wel blijven eten en spullen vervangen, dus een tijdje na het dieptepunt van de prijzen, zullen deze weer stijgen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 09:47 schreef Alcatraz het volgende:
[..]
Werkt dat wel zo? Is deflatie niet een zichzelf versterkend effect, doordat mensen uitkopen gaan uitstellen omdat het later allemaal goedkoper wordt?
Een langdurige recessie kan nooit goed zijn voor de aandelenmarkt of het verbeteren van het vertrouwen. Als er momenteel al opwaarts potentieel is dan zal het beperkt zijn. Winsten van bedrijven dalen nog steeds of zijn zelfs verdampt. Optisch lijken veel bedrijven nu goedkoop op de beurs maar als de winst halveert (of slechter) is er nog ruimte om te dalen. Zeker als de vooruitzichten bij veel bedrijven duiden op een verdere verslechtering.quote:Both the leading and coincident indexes have been on a downward trend for at least a year now, and the pace of their declines have accelerated in recent months. The composite indexes are now decreasing at rates last seen in 2001, with widespread weakness among their components. Meanwhile, real GDP contracted at a 0.3 percent annual rate in the third quarter. Taken together, the persistent and extensive deterioration of the composite indexes continues to suggest that the economy is unlikely to improve soon, and economic activity may contract further in the near term.
Aannemende dat dit is wat je bedoelt "Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (zoals gouden en zilveren munten), maar aan het vertrouwen dat we er goederen en diensten mee kunnen kopen." ben ik het er niet mee eens. Ik weet natuurlijk ook niet wat die economen precies bedoeld hebben.quote:Op donderdag 27 november 2008 22:08 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ik heb van diverse mensen op hoge posities bij het IMF/Wereldbank (oa Herman Wijffels) gelezen/gehoord dat zij zuiver fiat-geld als één van de oorzaken van de kredietcrisis aanwijzen.
Een goudstandaard oid zie ik ook niet zitten. Veel te inflexibel. Er is m.i. weinig mis met een fiat systeem zolang je de geldhoeveelheid maar niet veel harder laat groeien dan de economie. Dat is de laatste jaren natuurlijk wel gebeurd en dat veroorzaakt assetbubbles (het geld moet ergens naartoe...).quote:Op donderdag 27 november 2008 22:08 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ik heb van diverse mensen op hoge posities bij het IMF/Wereldbank (oa Herman Wijffels) gelezen/gehoord dat zij zuiver fiat-geld als één van de oorzaken van de kredietcrisis aanwijzen. Overheden zijn daar natuurlijk erg stil over, want die houden graag het monetaire machtsmiddel in handen, maar de economen van het IMF/Wereldbank twijfelen duidelijk aan het zuivere fiat-geld. Nu diverse politieke leiders spreken over een grotere rol voor het IMF/Wereldbank als waakhond over het financiële en monetaire systeem zie ik het best als een reële optie. Zou ik ook zeer verstandig vinden.
open er anders even een topic over.quote:Op zaterdag 29 november 2008 19:33 schreef lucifer.iix het volgende:
Als je google earth er bij pakt en 'Rotonda - Florida' op zoekt, en wat eenvandaag filmjes googeld.
Kan ik je zeggen, dat dit nog wel effe gaat duren.
-- Whahahaha --
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |