abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_67422234
25-03-2009

Gezocht: wetenschappers in het spoor van Darwin

HILVERSUM / BRUSSEL (RKnieuws.net) - Televisiezenders VPRO en Canvas willen, naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Charles Darwin, de wereldreis overdoen die Darwin gedurende vijf jaar maakte aan boord van het zeilschip de ‘Beagle’. Van begin september 2009 tot eind juni 2010 zal het schip de ‘Stad Amsterdam’ dezelfde route volgen.

De programmamakers zoeken wetenschappers die een tijd aan boord willen verblijven om er wetenschappelijke experimenten te doen en discussies aan te gaan. Alle interessante en verfilmbare onderwerpen zijn welkom. “Het moet een mix worden van avontuur en wetenschap. We hopen vooral dat mensen die doorgaans niet met wetenschap bezig zijn, ook plezier gaan beleven aan het programma” vertelt Dirk Draulans.

Draulans verzorgt de coördinatie van het Vlaamse luik van het project voor Canvas en trekt op rondreis om voorbereidingen te treffen voor het programma. “Dat vereist ongelooflijk zware inspanningen; zowel op het vlak van logistiek, samenwerking als het uitdenken van scenario’s”. De reis van de ‘Beagle’ zal gebracht worden in 41 afleveringen. Voorstellen kunnen gestuurd worden naar dirk.draulans@knack.be

(Rorate)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_67449749
06-03-2009

Van god los

Hoe Charles Darwin het zelfbeeld van de mens overhoop haalde

Alle werken van Charles Darwin in één digitale boekenkast.

Darwin onthulde dat de mens afstamt van eerdere levensvormen en dus een dier onder de dieren is. Dat besef wierp een nieuw licht op alle menselijke eigenschappen en liet weinig ruimte meer voor een goddelijk plan. Onverdraaglijk, vonden velen. En dat is nog steeds zo.

Charles Darwins evolutietheorie was een keerpunt in de geschiedenis. Zijn verklaring voor de diversiteit van het leven op aarde had enorme implicaties. Vooral voor het zelfbeeld van de diersoort waartoe hij zelf behoorde, de mens. Hij voorzag dat wel, maar wilde er in ‘The Origin’ niet over uitweiden en heeft er ook niet in het openbaar over gediscussieerd.

Pas twaalf jaar later schreef hij er uitgebreid over. Toch wijdde hij er ook op de laatste pagina’s van zijn baanbrekende boek al een paar welgekozen woorden aan.

“De hele geschiedenis van de wereld zoals we die nu kennen, onbegrijpelijk lang als hij voor ons is, zal hierna worden beschouwd als niet meer dan een klein fragment van de totale tijd die is verstreken sinds het eerste levende wezen, de voorouder van ontelbare uitgestorven en levende afstammelingen, werd gecreëerd. In de verre toekomst zie ik mogelijkheden voor veel belangrijker onderzoek. De psychologie zal een nieuw fundament krijgen: dat van de noodzakelijke verwerving van alle mentale krachten en vermogens in geleidelijke stappen. Er zal licht worden geworpen op de oorsprong van de mens en zijn geschiedenis.”

Aap met kapsones
Darwin drukte zich voorzichtig uit, maar zegt eigenlijk dat uit zijn theorie onverbiddelijk volgt dat de mens niet door God is neergezet als hoeder van de schepping. Homo sapiens is niet meer dan een aap met kapsones, spontaan geëvolueerd uit eerdere levensvormen, zonder dat daar enig plan aan ten grondslag heeft gelegen. Een soort die nog maar net komt kijken in een wereld die al vele miljoenen jaren bevolkt is geweest met allerlei andere vormen van leven.

Intelligentie is geen cadeau van een hogere macht, maar het resultaat van miljoenen jaren van blinde mutatie en selectie. Goed en kwaad volgen niet uit een Goddelijke orde, maar blijken een constructie te zijn van door evolutie ontstane breinen. Is er nog wel plaats voor geloof in een wereld die geregeerd wordt door de wetten van de evolutie?

Zelf vond Darwin uiteindelijk van niet. Zijn geloof in de bijbel als bron van waarheid, ooit zo rotsvast, begon aan boord van de Beagle te wankelen en loste daarna geleidelijk op in het niets. Tegen het einde van zijn leven had hij niet alleen geconcludeerd dat het heilige boek van het christendom vol onwaarheden stond, maar was hij er ook van overtuigd dat een eventueel aanwezige Almachtige zich buiten zijn blikveld bevond. De oude Charles Darwin noemde zichzelf een agnost.

Diepgelovig christen
Uiteraard ging niet iedereen daarin mee. Mevrouw Darwin, bijvoorbeeld, was een diepgelovig christen en bleef dat haar hele leven. Het huwelijk hield desondanks stand. Charles Darwin zag de Tien Geboden dan wel niet als van God gegeven wetten, maar leefde er wel naar, omdat sociaal gedrag hem nu eenmaal voldoening gaf. Het zat in de aard van het beestje, besefte hij. Evolutie heeft zelf geen morele drijfveren, maar kan die wel opleveren.

In Nederland bleef het twaalf jaar stil voor de discussie plotseling op gang kwam, maar in Groot-Brittannië barstte het debat onmiddellijk na de publicatie van ‘The Origin’ los. Dat spitste zich vrijwel uitsluitend toe op de afstamming van de mens, waarover Darwin dus bewust vrijwel niets had geschreven. Sommige wetenschappers omarmden de nieuwe evolutietheorie, anderen probeerden hem te verwerpen.

De spotprenten en scheldkanonnades waren niet van de lucht, maar op wetenschappelijke gronden kon niemand hem iets maken. Darwin had namelijk gewoon gelijk. Hoewel natuurlijk kan nooit worden bewezen dat er naast de krachten van de evolutie niet nog iets anders meespeelt (de hand van god!), is daarvan in de afgelopen 150 jaar nooit een spoor gevonden. Hoezeer sommige mensen dat ook zouden willen.

Darwins theorie staat als een huis. Het gekke is, dat nog steeds maar een minderheid van de wereldbevolking het idee accepteert dat de mens afstamt van een aap. Vrijwel altijd is het religie die hier een stokje voor steekt. Daar heeft onze soort nu eenmaal aanleg voor. We zijn niet geëvolueerd om de evolutietheorie te aanvaarden.

Bewijsmateriaal
En zelfs bij gelovigen die zeggen dat ze de theorie wel omarmen, zoals de paus, klopt er vaak iets niet. Ze stellen zich meestal een god voor die zich actief met de wereld bemoeit. Maar helaas, blinde evolutie en een sturende god gaan echt niet samen. Voor het één is het bewijsmateriaal overweldigend, voor het ander is er helemaal niets.

Wordt het leven zinloos zonder goddelijk plan? Daarover zullen de meningen altijd verschillen. Darwin zelf zag het van de zonnige kant. Hij raakte niet in geestelijke nood door het verlies van zijn geloof.

Uit het principe van natuurlijke selectie volgt, dat er meer geluk dan ongeluk is, betoogt hij in zijn memoires. Want dieren – of mensen – die voortdurend lijden, worden depressief, zorgen slecht voor zichzelf en talen niet naar voortplanting. Plezier zal daarom, dankzij natuurlijke selectie, de overhand hebben over lijden.

(Noorderlicht)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_67560153
quote:
Food Choices Evolve Through Information Overload

ScienceDaily (Mar. 30, 2009) — Ever been so overwhelmed by a huge restaurant menu that you end up choosing an old favourite instead of trying something new?

Psychologists have long since thought that information overload leads to people repeatedly choosing what they know. Now, new research has shown that the same concept applies equally to hundreds of animal species, too.

Researchers from the University of Leeds have used computer modelling to examine the evolution of specialisation, casting light on why some animal species have evolved to eat one particular type of food. For example some aphids choose to eat garden roses, but not other plants which would offer similar nutritional values.

"This is a major leap forward in our understanding of the way in which animals interact with their environment," says lead researcher Dr Colin Tosh from the University's Faculty of Biological Sciences. "Our computer models show the way in which neural networks operate in different environments. They have made it possible for us to see how different species make decisions, based on what's happening – or in this case, which foods are available - around them."

Despite the prevalence of specialisation in the animal kingdom, very little is known about why it occurs. The work conducted at Leeds has provided strong evidence in support of the 'neural limitations' hypothesis put forward by academics in the 1990s. This hypothesis, derived from human psychology, is based on the concept of information overload.

"There are several hypotheses to explain specialisation: one suggests that animals adapt to eat certain foods and this prevents them from eating other types of food," says Dr Tosh.

"For example, cows have evolved flat teeth which allow them to chew grass but they are unable to efficiently process meat. However, the problem with these hypotheses is that they don't apply across the board. Some species – such as many plant eating insects – have evolved to specialise even though there are many other available foods they could eat perfectly well."

This is the first study to provide a realistic representation of neural information processing in animals and how these interact with their environment. The research team believe that it could also have major implications for predicting the effects of environmental change.

"A good example of a struggling specialist is the giant panda, which relies on high mountain bamboo," says Dr Tosh. "In understanding how neural processes work, we may be able to gain an insight into how future environmental conditions – such as the dying out of particular types of plants - may affect a range of different animal species that utilise them for food."
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_67609502
quote:
New Theory On Largest Known Mass Extinction In Earth's History

ScienceDaily (Mar. 31, 2009) — The largest mass extinction in the history of the earth could have been triggered off by giant salt lakes, whose emissions of halogenated gases changed the atmospheric composition so dramatically that vegetation was irretrievably damaged.

At least that is what an international team of scientists has reported in the most recent edition of the Proceedings of the Russian Academy of Sciences (Dokladi Earth Sciences). At the Permian/Triassic boundary, 250 million years ago, about 90 percent of the animal and plant species ashore became extinct. Previously it was thought that volcanic eruptions, the impacts of asteroids, or methane hydrate were instigating causes.

The new theory is based on a comparison with today's biochemical and atmospheric chemical processes. "Our calculations show that airborne pollutants from giant salt lakes like the Zechstein Sea must have had catastrophic effects at that time", states co-author Dr. Ludwig Weißflog from the Helmholtz-Center for Environmental Research (UFZ). Forecasts predict an increase in the surface areas of deserts and salt lakes due to climate change. That is why the researchers expect that the effects of these halogenated gases will equally increase.

The team of researchers from Russia, Austria, South Africa and Germany investigated whether a process that has been taking place since primordial times on earth could have led to global mass extinctions, particularly at the end of the Permian. The starting point for this theory was their discovery in the south of Russia and South Africa that microbial processes in present-day salt lakes naturally produce and emit highly volatile halocarbons such as chloroform, trichloroethene, and tetrachloroethene.

They transcribed these findings to the Zechstein Sea, which about 250 million years ago in the Permian Age, was situated about where present day Central Europe is. The Zechstein Sea with a total surface area of around 600.000 km2 was almost as large as France is today. The hyper saline flat sea at that time was exposed to a predominantly dry continental desert climate and intensive solar radiation – like today’s salt seas. "Consequently, we assume that the climatic, geo-chemical and microbial conditions in the area of the Zechstein Sea were comparable with those of the present day salt seas that we investigated," Weißflog said.

In their current publication the authors explain the similarities between the complex processes of the CO2-cycle in the Permian Age as well as between global warming from that time and at present. Based on comparable calculations from halogenated gas emissions in the atmosphere from present-day salt seas in the south of Russia, the scientists calculated that from the Zechstein Sea alone an annual VHC emissions rate of at least 1.3 million tonnes of trichloroethene, 1.3 million tonnes of tetrachloroethene, 1.1 million tonnes of chloroform as well as 0.050 million tonnes of methyl chloroform can be assumed. By comparison, the annual global industrial emissions of trichloroethene and tetrachloroethene amount to only about 20 percent of that respectively, and only about 5 percent of the chloroform from the emissions calculated for the Zechstein Sea by the scientists. Incidentally, the industrial production of methyl chloroform, which depletes the ozone layer, has been banned since 1987 by regulation of the Montreal Protocol.

"Using steppe plant species we were able to prove that halogenated gases contribute to speeding up desertification: The combination of stress induced by dryness and the simultaneous chemical stressor „halogenated hydrocarbons“ disproportionately damages and destabilize the plants and speeds up the process of erosion," Dr. Karsten Kotte from the University of Heidelberg explained.

Based on both of these findings the researchers were able to form their new hypothesis: At the end of the Permian Age the emissions of halogenated gases from the Zechstein Sea and other salt seas were responsible in a complex chain of events for the world's largest mass extinction in the history of the earth, in which about 90 percent of the animal and plant species of that time became extinct.

According to the forecast from the International Panel on Climate Change (IPCC), increasing temperatures and aridity due to climate change will also speed up desertification, increasing with it the number and surface area of salt seas, salt lagoons and salt marshlands. Moreover, this will then lead to an increase in naturally formed halogenated gases. The phytotoxic effects of these substances become intensified in conjunction with other atmospheric pollutants and at the same time increasing dryness and exponentiate the eco-toxicological consequences of climate change.

The new theory could be like a jigsaw piece that contributes to solving the puzzle of the largest mass extinction in the history of the earth. "The question as to whether the halogenated gases from the giant salt lakes alone were responsible for it or whether it was a combination of various factors with volcanic eruptions, the impact of asteroids, or methane hydrate equally playing their role still remains unanswered," Ludwig Weißflog said. What is fact however is that the effects of salt seas were previously underestimated.

In their publication the researchers working with Dr. Ludwig Weißflog from the UFZ and Dr. Karsten Kotte from the University of Heidelberg want to showed that recent salt lakes and salt deserts of south-east Europe, Middle Asia, Australia, Africa, America can not only influence the regional but also the global climate. The new findings on the effects of these halogenated gases are important for revising climate models, which form the basis for climate forecasts.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_67798757
quote:
Evolution-proof Insecticides May Stall Malaria Forever

ScienceDaily (Apr. 7, 2009) — Killing just the older mosquitoes would be a more sustainable way of controlling malaria, according to entomologists who add that the approach may lead to evolution-proof insecticides that never become obsolete.

Each year malaria -- spread through mosquito bites -- kills about a million people, but many of the chemicals used to kill the insects become ineffective. Repeated exposure to an insecticide breeds a new generation of mosquitoes that are resistant to that particular insecticide.

"Insecticides sprayed on house walls or bed nets are some of the most successful ways of controlling malaria," said Andrew Read, professor of biology and entomology, Penn State. "But they work by killing the insects or denying them the human blood they turn into eggs. This imposes an enormous selection in favor of insecticide-resistant mosquitoes."

Read and his colleagues Matthew Thomas, professor of entomology, Penn State, and Penelope Lynch, doctoral student, Open University, UK, argue that insecticides -- chemical or biological -- that kill only older mosquitoes are a more sustainable way to fight the deadly disease.

"If we killed only older mosquitoes we could control malaria and solve the problem of resistant mosquitoes," said Read. "This could be done by changing the way we use existing insecticides, even by simply diluting them," he added.

Aging mosquitoes are easier to kill with insecticides like DDT but new generation pesticides could do it too. Read and his colleagues are working with a biopesticide that kills older mosquitoes.

"It is one of the great ironies of malaria," explained Read, whose team's findings appear today (April 7) in PLoS Biology. "Most mosquitoes do not live long enough to transmit the disease. To stop malaria, we only need to kill the old mosquitoes."

Since most mosquitoes die before they become dangerous, late-acting insecticides will not have much impact on breeding, so there is much less pressure for the mosquitoes to evolve resistance, explained Read, who is also associated with the Penn State Center for Infectious Disease Dynamics. "This means that late-life insecticides will be useful for much, much longer -- maybe forever -- than conventional insecticides," he added. "Insects usually have to pay a price for resistance, and if only a few older mosquitoes gain the benefits, evolutionary economics can stop resistance from ever spreading."

"We are working on a fungal pesticide that kills mosquitoes late in life," said Thomas. "We could spray it onto walls or onto treated materials such as bed nets, from where the mosquito would get infected by the fungal spores." The fungi take 10 to 12 days to kill the insects. This achieves the benefit of killing the old, dangerous mosquitoes, while dramatically reducing the selection for the evolution of resistance, Thomas explained.

To study the impact of late-acting insecticides on mosquito populations, the researchers constructed a mathematical model of malaria transmission using factors such as the egg laying cycle of the mosquito and the development of parasites within the insect.

Once malaria parasites infect a mosquito, they need at least 10 to 14 days -- or two to six cycles of egg production -- to mature and migrate to the insect's salivary glands. From there they can pass into humans when a mosquito bites.

Analyses of the model using data on mosquito lifespan and malaria development from hotspots in Africa and Papua New Guinea reveal that insecticides killing only mosquitoes that have completed at least four cycles of egg production reduce the number of infectious bites by about 95 percent.

Critically, the researchers also found that resistance to late-acting insecticides spreads much more slowly among mosquitoes, compared to conventional insecticides, and that in many cases, it never spreads at all.

Read says the development of biological or chemical insecticides that are more effective against older, malaria-infected mosquitoes could save the millions dollars that will have to be spent to endlessly find new insecticides to replace ones that have become ineffective.

"Insecticides that kill indiscriminately impose maximal selection for mosquitoes that render those insecticides useless. Late-life acting insecticides would avoid that fate," Read added. "Done right, a one-off investment could create a single insecticide that would solve the problem of mosquito resistance forever."
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_67993321
Epigenetics: DNA Isn’t Everything

ScienceDaily (Apr. 13, 2009) — Research into epigenetics has shown that environmental factors affect characteristics of organisms. These changes are sometimes passed on to the offspring. ETH professor Renato Paro does not believe that this opposes Darwin’s theory of evolution.

Lees verder !
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  dinsdag 14 april 2009 @ 02:10:50 #82
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_67994081
tot vandaag nog nooit zelfs maar iets gehoord over Histones. Dank je!
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
pi_67994151
quote:
Op dinsdag 14 april 2009 00:52 schreef barthol het volgende:
Epigenetics: DNA Isn’t Everything

ScienceDaily (Apr. 13, 2009) — Research into epigenetics has shown that environmental factors affect characteristics of organisms. These changes are sometimes passed on to the offspring. ETH professor Renato Paro does not believe that this opposes Darwin’s theory of evolution.

Lees verder !
Het mooiste is nog wel als er van die critici komen schreeuwen dat dit het argument tegen evolutie is, want in principe is dit juist ook evolutie. Stel dat je 2 mensen met identieke genen hebt, de ene komt in een omgeving terecht waarbij hij een bepaalde technologie kan vormen dat voor meer nakomelingen zorgt dan geeft dat weer een voordeeltje. Dat het ook nog eens doorgegeven zou worden lijkt me alleen maar logischer met het idee dat als het voor meer nakomelingen zorgt, dat het behouden ervan ook voor meer nakomelingen zorgt met andere woorden dus ook meer kans van behoud etc etc, en dus weer evolutie.
pi_67997313
quote:
Op dinsdag 14 april 2009 02:10 schreef SpecialK het volgende:
tot vandaag nog nooit zelfs maar iets gehoord over Histones. Dank je!
Zaken als histonen en DNA methylatie vallen onder de epigenetica. In een recente publicatie werd gepoogd om een sluitende definitie te vinden van epigenetische eigenschappen. Deze luidt:
quote:
An epigenetic trait is a stably heritable phenotype resulting from changes in a chromosome without alterations in the DNA sequence.
An operational definition of epigenetics

De vraag bij dit soort mechanismen is nog steeds een beetje hoe permanent ze zijn. De epigenetische eigenschappen zelf zijn niet heel erg permanent, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel weer leiden tot fixatie van eigenschappen d.m.v. wijzigingen in het DNA.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_68094464
Misschien heeft het maar zijdelings met evolutie te maken, maar toch....



Ancient Ecosystem Discovered Beneath Antarctic Glacier

Wetenschappers hebben een heel oud ecosysteem van microörganismen ontdekt dat bijna 2 miljoen jaar onder een gletscher op Antarctica gevangen heeft gezeten. Zij suggereren dat de microörganismen in het zuurstofloze en aardedonkere water hebben overleefd door hun energie te betrekken uit zwavel en ijzer.

Wil je er meer over weten? Lees verder in het hierboven aangehaalde artikel in Science magazine.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_68105664
Over epigenetica gesproken:
quote:
New Nucleotide In DNA Could Revolutionize Epigenetics

ScienceDaily (Apr. 17, 2009) — Anyone who studied a little genetics in high school has heard of adenine, thymine, guanine and cytosine – the A, T, G and C that make up the DNA code. But those are not the whole story. The rise of epigenetics in the past decade has drawn attention to a fifth nucleotide, 5-methylcytosine (5-mC), that sometimes replaces cytosine in the famous DNA double helix to regulate which genes are expressed. And now there's a sixth: 5-hydroxymethylcytosine.

In experiments to be published online April 16 by Science, researchers reveal an additional character in the mammalian DNA code, opening an entirely new front in epigenetic research.

The work, conducted in Nathaniel Heintz's Laboratory of Molecular Biology at The Rockefeller University, suggests that a new layer of complexity exists between our basic genetic blueprints and the creatures that grow out of them. "This is another mechanism for regulation of gene expression and nuclear structure that no one has had any insight into," says Heintz, who is also a Howard Hughes Medical Institute investigator. "The results are discrete and crystalline and clear; there is no uncertainty. I think this finding will electrify the field of epigenetics."

Genes alone cannot explain the vast differences in complexity among worms, mice, monkeys and humans, all of which have roughly the same amount of genetic material. Scientists have found that these differences arise in part from the dynamic regulation of gene expression rather than the genes themselves. Epigenetics, a relatively young and very hot field in biology, is the study of nongenetic factors that manage this regulation.

One key epigenetic player is DNA methylation, which targets sites where cytosine precedes guanine in the DNA code. An enzyme called DNA methyltransferase affixes a methyl group to cytosine, creating a different but stable nucleotide called 5-methylcytosine. This modification in the promoter region of a gene results in gene silencing.

Some regional DNA methylation occurs in the earliest stages of life, influencing differentiation of embryonic stem cells into the different cell types that constitute the diverse organs, tissues and systems of the body. Recent research has shown, however, that environmental factors and experiences, such as the type of care a rat pup receives from its mother, can also result in methylation patterns and corresponding behaviors that are heritable for several generations. Thousands of scientific papers have focused on the role of 5-methylcytosine in development.

The discovery of a new nucleotide may make biologists rethink their approaches to investigating DNA methylation. Ironically, the latest addition to the DNA vocabulary was found by chance during investigations of the level of 5-methylcytosine in the very large nuclei of Purkinje cells, says Skirmantas Kriaucionis, a postdoctoral associate in the Heintz lab, who did the research. "We didn't go looking for this modification," he says. "We just found it."

Kriaucionis was working to compare the levels of 5-methylcytosine in two very different but connected neurons in the mouse brain — Purkinje cells, the largest brain cells, and granule cells, the most numerous and among the smallest. Together, these two types of cells coordinate motor function in the cerebellum. After developing a new method to separate the nuclei of individual cell types from one another, Kriaucionis was analyzing the epigenetic makeup of the cells when he came across substantial amounts of an unexpected and anomalous nucleotide, which he labeled 'x.'

It accounted for roughly 40 percent of the methylated cytosine in Purkinje cells and 10 percent in granule neurons. He then performed a series of tests on 'x,' including mass spectrometry, which determines the elemental components of molecules by breaking them down into their constituent parts, charging the particles and measuring their mass-to-charge ratio. He repeated the experiments more than 10 times and came up with the same result: x was 5-hydroxymethylcytosine, a stable nucleotide previously observed only in the simplest of life forms, bacterial viruses. A number of other tests showed that 'x' could not be a byproduct of age, DNA damage during the cell-type isolation procedure or RNA contamination. "It's stable and it's abundant in the mouse and human brain," Kriaucionis says. "It's really exciting."

What this nucleotide does is not yet clear. Initial tests suggested that it may play a role in demethylating DNA, but Kriaucionis and Heintz believe it may have a positive role in regulating gene expression as well. The reason that this nucleotide had not been seen before, the researchers say, is because of the methodologies used in most epigenetic experiments. Typically, scientists use a procedure called bisulfite sequencing to identify the sites of DNA methylation. But this test cannot distinguish between 5-hydroxymethylcytosine and 5-methylcytosine, a shortcoming that has kept the newly discovered nucleotide hidden for years, the researchers say. Its discovery may force investigators to revisit earlier work. The Human Epigenome Project, for example, is in the process of mapping all of the sites of methylation using bisulfite sequencing. "If it turns out in the future that (5-hydroxymethylcytosine and 5-methylcytosine) have different stable biological meanings, which we believe very likely, then epigenome mapping experiments will have to be repeated with the help of new tools that would distinguish the two," says Kriaucionis.

Providing further evidence for their case that 5-hydroxymethylcytosine is a serious epigenetic player, a second paper to be published in Science by an independent group at Harvard reveals the discovery of genes that produce enzymes that specifically convert 5-methylcytosine into 5-hydroxymethylcytosine. These enzymes may work in a way analogous to DNA methyltransferase, suggesting a dynamic system for regulating gene expression through 5-hydroxymethylcytosine. Kriaucionis and Heintz did not know of the other group's work, led by Anjana Rao, until earlier this month. "You look at our result, and the beautiful studies of the enzymology by Dr. Rao's group, and realize that you are at the tip of an iceberg of interesting biology and experimentation," says Heintz, a neuroscientist whose research has not focused on epigenetics in the past. "This finding of an enzyme that can convert 5-methylcytosine to 5-hydroxymethylcytosine establishes this new epigenetic mark as a central player in the field."

Kriaucionis is now mapping the sites where 5-hydroxymethylcytosine is present in the genome, and the researchers plan to genetically modify mice to under- or overexpress the newfound nucleotide in specific cell types in order to study its effects. "This is a major discovery in the field, and it is certain to be tied to neural function in a way that we can decipher," Heintz says.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_68162182
18-04-2009

Botten van vroege viervoeter bewijzen gedragsverandering

Fossielen van vroege viervoeters laten zien hoe vissen hun skelet vanaf zo’n 380 miljoen jaar geleden aanpasten aan het leven op het land. Vinnen veranderden geleidelijk in poten.


Ichtyostega, een viervoeter met een vissenstaart leefde op de grens van water en land.
Foto Science

Voor het eerst zijn nu ook aanwijzingen gevonden voor de gedragsverandering tijdens het leven van één dier dat op de grens van water en land vertoefde. Nieuw onderzoek aan Groenlandse fossielen toont aan dat de vroege viervoeter Ichtyostega op jonge leeftijd vooral in het water leefde. Uit de andere spieraanhechting op botten van volwassen dieren bleek dat die zich meer op het land waagden dan jonge dieren (Science, 17 april).

Deze studie van Per Ahlberg is belangrijk, omdat hij een beeld geeft van de manier waarop evolutie in zijn werk gaat. Ichtyostega was een viervoeter met poten en tenen, mogelijk met zwemvliezen, en een vissenstaart.

Tenen zijn volgens Ahlberg niet alleen nuttig voor landdieren, maar ook voor waterdieren die grip moeten krijgen op de bodem. In de tijd dat Ichtyostega leefde – 365 miljoen jaar geleden – hadden de eerste grote landplanten en insecten het land gekoloniseerd. Op zandbanken langs de kust was een moerasachtig milieu ontstaan, waar voor dieren die zich op het land waagden iets te halen viel. En dus gebeurde het. In een toelichting aan de telefoon vergelijkt de hoogleraar aan de universiteit van Uppsala het proces met de verspreiding van een wijnvlek over een tapijt: de aangeboden ruimte wordt opgevuld.

Ahlberg ontdekte de indicatie voor de gedragsverandering van de volwassen dieren op het bovenarmbot van Ichtyostega. Bij de volwassen dieren zit het aanhechtingspunt voor de borstspier aan de zijkant van het bovenarmbot. Bij de jonge dieren zit dit aanhechtingspunt juist op het midden. Volgens Ahlberg was de decentrale aanhechting van de spier nuttig voor de voortbeweging op het land.

Volgens Ahlberg hebben recent gevonden fossielen van de nóg vroegere viervoeter Tiktaalik (380 miljoen jaar oud) geholpen bij zijn analyse. Ook Tiktaalik leefde op de grens van water en land. Het dier had polsen en handpalmen, maar geen tenen of vingers en lijkt dus nog wat meer op een vis dan Ichtyostega. Volgens Ahlberg was de aanhechting van de spieren op het opperarmbot van dit dier óók minder geschikt voor lopen op het land.

Volgens Ahlberg behoort Ichtyostega tot een brede soortenwaaier van vroege viervoeters. Het is geen directe voorouder van de moderne viervoeters. Tiktaalik is dat mogelijk wel.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_68222256
Ik las het hier ja. Misschien een interessant topic aangezien Per Ahlberg daar zelf ook post.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_68227233
Een oude bericht:

(11-07-2007)

Wetenschappers vinden fossielen die licht werpen op gat in evolutie

Ethiopische wetenschappers hebben fossielen ontdekt van 3,9 miljoen jaar oud. Ze kunnen een gat in de evolutietheorie verklaren. Wetenschapper Yohannes Haile Selassie verklaarde dat de vondst -enkele volledige tanden en beenderen- twee menselijke soorten met elkaar verbindt en een licht werpt op de periode tussen het bestaan van de twee, een tijdspanne in de evolutie waarover weinig bekend is. "Wat we hebben, past ongeveer in dat gat. We kunnen hierdoor beter de evolutie van de mens begrijpen", aldus Haile Selassie.

Het gaat om een lacune tussen de wereldberoemde Lucy, die werd ontdekt in 1974 en tussen de 3,3 en 3,6 miljoen jaar oud zou zijn, en vorig jaar ontdekte fossielen die 4,1 miljoen jaar oud zijn. De nieuwe fossielen vormen een soort 'missing link'. Ze werden aangetroffen in Afar, in het noordoosten, op ongeveer 30 kilometer vanwaar Lucy werd gevonden. (belga/hln)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_68316709
Weer een nieuwe "missing link" gevonden. Een otterachtig fossiel die te maken heeft met de evolutie van zeehonden, zeeleeuwen en walrussen.



lees verder: (sciencedaily) Fossil Evidence Of Missing Link In The Origin Of Seals, Sea Lions, Walruses Found In Canadian Arctic
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  donderdag 23 april 2009 @ 22:37:35 #91
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_68320805
Slechts één op de vijf genen van de koe is anders dan de genen van de mens
quote:
AMSTERDAM - De genetische code van de koe is opgebouwd uit 22 duizend verschillende genen; 80 procent daarvan overlapt met die van de mens.

Dat melden Australische en Amerikaanse onderzoekers vandaag in het tijdschrift Science. Daarmee vertoont de vertoont de mens grotere genetische gelijkenis met de koe dan met muizen en ratten.

De groep onderzoekers, onder supervisie van het Baylor College of Medicine in Houston, heeft als eerste ter wereld het genoom, de totale genetische code, van de koe ontrafeld. Dat is goed voor de wetenschap en goed voor een betere biefstuk en betere melk, zo onderbouwt de groep zijn zoektocht naar de genetische code van de koe. Er is zes jaar aan de ontrafeling gewerkt, het werk heeft 25 miljoen dollar gekost.

Het koeproject is daarmee veel goedkoper dan de ontcijfering van het menselijke genoom, in 2003. Dat heeft dertien jaar gekost en 2,7 miljard dollar.

Het ontcijferen van de genetische code is de afgelopen jaren dankzij snelle technologieontwikkeling aanzienlijk goedkoper geworden, zegt Johan van Arendonk, hoogleraar fokkerij en genetica aan Wageningen Universiteit. Hij noemt de publicatie over het koeiengenoom een mijlpaal. ‘Nu kan een volgende stap worden gezet: inzicht verkrijgen in de precieze functie van die genen in bijvoorbeeld stofwisselingsprocessen en bij de opbouw van immuniteit.’

De groep van Van Arendonk is in 2003 gevraagd mee te doen aan het koeproject. Wageningen Universiteit heeft toen de prioriteit gelegd bij onderzoek naar de functie van bepaalde koeiengenen die een rol spelen bij de kwaliteit en de vetzuursamenstelling van melk. De groep van Van Arendonk werkt in een internationaal consortium dat het varkensgenoom in kaart brengt. De publicatie daarvan wordt eind 2009 verwacht.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_68406483
quote:
The Story Of X: Evolution Of A Sex Chromosome

ScienceDaily (Apr. 25, 2009) — Move over, Y chromosome – it's time X got some attention.

In the first evolutionary study of the chromosome associated with being female, University of California, Berkeley, biologist Doris Bachtrog and her colleagues show that the history of the X chromosome is every bit as interesting as the much-studied, male-determining Y chromosome, and offers important clues to the origins and benefits of sexual reproduction.

"Contrary to the traditional view of being a passive player, the X chromosome has a very active role in the evolutionary process of sex chromosome differentiation," said Bachtrog, an assistant professor of integrative biology and a member of UC Berkeley's Center for Theoretical Evolutionary Genomics.

Bachtrog, UC Berkeley post-doctoral fellow Jeffrey D. Jensen and former UC San Diego post-doc Zhi Zhang, now at the University of Munich, detail their findings in this week's edition of the open-access journal PLoS Biology.

"In our manuscript, we demonstrate for the first time the flip side of the sex chromosome evolution puzzle: The X chromosome undergoes periods of intense adaptation in the evolutionary process of creating new sections of the genome that govern sexual differentiation in many species, including our own," she said.

Not all animals and plants employ genes to determine if an embryo becomes male or female. Many reptiles, for example, rely on environmental cues such as temperature to specify male or female.

But in life forms that do set aside a pair of chromosomes to specify sex – from fruit flies to mammals and some plants – the two X chromosomes inherited by females look nearly identical to the other non-sex chromosomes, so-called autosomes, Bachtrog said. The Y chromosome, however, which is inherited by males in concert with one X chromosome, is a withered version of the X, having lost many genes since it stopped recombining with the X chromosome.

In mammals, that probably took place about 150 million years ago, while in the fruit fly Drosophila melanogaster, a laboratory favorite, the sex chromosomes arose independently about 100 million years ago. In both humans and fruit flies, the Y chromosome has dwindled from a few thousand genes to a few dozen.

Hence the intense interest in why and how the Y chromosome lost genes once it stopped interacting with the X. Scientists have found that, as the only chromosome pair that doesn't break and recombine every time a cell divides, the XY pair in males is unable to take advantage of the main way deleterious genetic mutations are eliminated. The XX pair in females does recombine, but for the Y, the only way to get rid of a bad mutation in a gene is to inactivate or delete the entire gene. Over millions of years, inactive genes are lost, and the Y shrinks.

"If you have no recombination, natural selection is less effective at removing detrimental genes," said Bachtrog. "Y is an asexual chromosome, and it pays a price for that: It keeps losing genes."

Bachtrog, whose career has revolved mostly around the study of the degeneration of the Y chromosome, decided to focus on the X chromosome several years ago and went about searching for sex chromosome pairs that have arisen more recently – and thus might be in the process of adapting to their new role. Her paper centers around study of the three sex chromosomes in a rare western fruit fly, Drosophila miranda, a darker-colored cousin of D. melanogaster. (Many creatures have more than one pair of sex chromosomes; the platypus, for example, has five pairs, all inherited together.)

While one of D. miranda's sex chromosomes is descended from the original sex chromosome that appeared in Drosophila nearly 100 million years ago, a second originated perhaps 10 million years ago, and the third about a million years ago. The older two look much alike, Bachtrog said: The Y chromosome in each pair has lost genes to become a shadow of its former self, while the two X chromosomes are indistinguishable from each other.

The third and youngest sex chromosome is different. The Y is not yet shriveled, though it contains many non-functional genes – about half the total – that will eventually be lost. The X, which is dubbed neo-X, is undergoing rapid change, however, with about 10 times the normal amount of adaptation seen in the autosomes, according to the researchers.

By adaptation, Bachtrog means that the gene sequences in the X chromosome are becoming fixed as random mutations have finally settled on a few beneficial changes that accommodate the increasingly irrelevant Y chromosome. Between 10 and 15 percent of neo-X genes show adaptation, compared to only 1-3 percent of autosome genes.

"In hindsight, that is not surprising," Bachtrog said. "Neo-X is facing a much more challenging situation than the autosomes because its pair, the Y chromosome, is degenerating. Its genes are no longer producing proteins, so neo-X has to compensate by up-regulating its genes. We find a lot of genes on the X chromosome are involved in dosage compensation."

In humans, for example, all genes on the X chromosome are twice as active to account for the lack of genes on the Y. Women accommodate this by inactivating one entire X chromosome so as not to produce too much protein, Bachtrog said.

Another change in neo-X that Bachtrog suspects is taking place is the elimination of genes that are harmful to females. Biologists have realized recently that some genes have opposite effects in males and females, and evolution is a tug of war between males jettisoning genes that they find detrimental only to have females put them back, and vice versa.

"A good place to put sexually antagonistic genes that are beneficial to one sex but detrimental to the other is on the sex chromosomes," she said. The Y always ends up in the male, she said, so genes on the Y chromosome won't affect females.

"Conversely, the X chromosome becomes feminized with genes that are good for the female but detrimental to the male," said Bachtrog, adding that the X also becomes demasculinized, losing genes that are of use only in the male.

In search of more insights into the evolution of the X chromosome, Bachtrog said she is looking for fruit fly species with older and younger sex chromosomes "to study sex chromosome evolution in action." She said evidence suggests that adaptation to being a sex chromosome is most intense between 1 and 10 million years after it starts. Bachtrog also is completing assembly of the genome sequence for D. miranda, which is not among the 12 species of Drosophila currently targeted by the genome sequencing community. She hopes that the fly will become a model system like D. melanogaster.

"Now, finally, we are within reach of studying model systems like D. miranda that we couldn't think of several years ago," she said, predicting that "whole genome comparisons will revolutionize evolutionary biology, ecology and many other fields."
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_68456521
quote:
Evolution Of Human Sex Roles More Complex Than Described By Universal Theory

ScienceDaily (Apr. 27, 2009) — A new study challenges long-standing expectations that men are promiscuous and women tend to be more particular when it comes to choosing a mate. The research suggests that human mating strategies are not likely to conform to a single universal pattern and provides important insights that may impact future investigations of human mating behaviors.

In 1948, Angus J. Bateman's performed some now famous studies in fruit flies that showed that males exhibit greater variance in mating success (the number of sexual partners) and in reproductive success (the number of offspring) when compared to females. In addition, Bateman demonstrated that there was a stronger relationship between reproductive success and mating success in males than females.

Bateman concluded that, because a single egg is more costly to produce than a single sperm, the number of offspring produced by a female fruit fly was mainly limited by her ability to produce eggs, while a male's reproductive success was limited by the number of females he inseminated. These studies supported the conventional assumption that male animals are competitive and promiscuous while female animals are non-competitive and choosy.

"The conventional view of promiscuous, undiscriminating males and coy, choosy females has also been applied to our own species," says lead study author Dr. Gillian R. Brown from the School of Psychology at the University of St. Andrews. "We sought to make a comprehensive review of sexual selection theory and examine data on mating behavior and reproductive success in current human populations in order to further our understanding of human sex roles."

Dr. Brown and colleagues examined the general universal applicability of Bateman's principles. To test one of Bateman's assumptions, they collated data on the variance in male and female reproductive success in 18 human populations. While male reproductive success varied more than female reproductive success overall, huge variability was found between populations; for instance, in monogamous societies, variances in male and female reproductive success were very similar.

The researchers also examined factors that might explain variations across human populations that are not in keeping with the prediction of universal sex roles. "Recent advances in evolutionary theory suggest that factors such as sex-biased mortality, sex-ratio, population density and variation in mate quality, are likely to impact mating behavior in humans," concludes Dr. Brown. "The insights gained from this new perspective will have important implications for how we conceive of male and female sexual behavior."
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_68797661
07-05-2009

Eilandhobbits blijken aparte, nieuwe mensensoort



De 'hobbits' van het Indonesische eiland Flores blijken geen moderne pygmeeën te zijn, zoals tot nog toe werd gedacht. Nieuw wetenschappelijk bewijs toont aan dat de 'hobbits' van Flores tot een nieuwe soort van primaten behoort.

Het volkje van ongeveer één meter groot en dertig kilogram zwaar woonde tot misschien wel 8.000 jaar geleden op het Indonesische eiland Flores. Het nieuwe anatomische bewijs verscheen in Nature Magazine en is gebaseerd op het onderzoek van de onderste ledematen, meer bepaald van een bijna volledige linkse voet en delen van de rechtervoet. Het toont aan dat de soort rechtop liep, zoals andere bekende hominides, met vijf tenen, zoals bij andere primaten. Maar de grote teen was wat korter en dikker, meer zoals bij chimpansees.

Discussie
De Homo floresiensis werd ontdekt in 2004 en staat sindsdien ter discussie. De schedel was ongewoon klein, wat erop zou wijzen dat de hersenen niet groter waren dan die van een chimpansee. Sommige wetenschappers argumenteerden dat de soort een versie was van de moderne pygmee, vervormd door genetische en pathologische storingen.

Maar in het licht van de nieuwe ontdekking geloven wetenschappers niet langer dat de kleine hersenomvang, de primitieve schouders en polsen een simpel gevolg waren van het fenomeen 'eilanddwerg', zoals vroeger werd gesteld. Uit het onderzoek van de voet valt af te leiden, volgens het team van de Amerikaanse paleoanthropoloog William Jungers, dat een aantal primitieve kenmerken niet voorkomen bij de moderne mens, van welke gestalte dan ook.

Primitievere voorvader
De voorganger van de primaatsoort zou dus best weleens niet de Homo erectus kunnen zijn, zoals algemeen werd aangenomen. De Homo erectus staat bekend als de vroegste hominid die Afrika verliet, op weg naar Azië. De zogenaamde hobbits zouden weleens van een andere, primitievere hominide voorvader afstammen.

Daniel Lieberman, van Harvard University, liet in de marge van het bewuste artikel optekenen dat het aanvankelijke scepticisme over de hominide als een gescheiden soort begrijpelijk is. (jv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_68966177
quote:
Freaks Survive Because They Are Strange

livescience.com – Tue May 12

If a blue jay sees a normal-looking salamander, it will eat it. But if the same bird sees a freak, it may let it go.

University of Tennessee researcher Benjamin Fitzpatrick says this discovery, which his team reports in the open access journal BMC Ecology, suggests why rare traits persist in a population.

Predators detect common forms of prey more easily, the scientists figure. The majority that share a common look are always on the dinner menu, while oddballs are left to reproduce.

"Maintenance of variation is a classic paradox in evolution because both selection and drift tend to remove variation from populations," Fitzpatrick explained today. "If one form has an advantage, such as being harder to spot, it should replace all others. Likewise, random drift [genetic change that occurs by chance] alone will eventually result in loss of all but one form when there are no fitness differences. There must therefore be some advantage that allows unusual traits to persist."

The researchers placed a selection of food-bearing model salamanders into a field for six days, with striped models outnumbering the unstriped by nine to one, or vice versa. On test days, the numbers were evened out. In each case, Blue Jays were more likely to attack the models that had been most prevalent over the previous six-day period.

"We believe that the different color forms represent different ways of blending in on the forest floor," Fitzpatrick said. "Looking for something cryptic takes both concentration and practice. Predators concentrating on finding striped salamanders might not notice unstriped ones."
bron


Een persoonlijke opmerking: Er staat "both selection and drift tend to remove variation from populations".
Dat klopt uiteraard maar je zou over drift ook kunnen zeggen dat het welliswaar de variatie binnen een populatie vermindert maar de veschillen tussen populaties vergroot als gescheiden (sub)populaties aan een verschillende drift onderhevig zijn.
Maar toch.... een leuk aandachtspunt in dit artikel.

[ Bericht 1% gewijzigd door barthol op 13-05-2009 03:48:49 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_69047753
quote:
Neandertals Sophisticated And Fearless Hunters, New Analysis Shows

ScienceDaily (May 14, 2009) — Neandertals, the 'stupid' cousins of modern humans were capable of capturing the most impressive animals. This indicates that Neandertals were anything but dim. Dutch researcher Gerrit Dusseldorp analysed their daily forays for food to gain insights into the complex behaviour of the Neandertal. His analysis revealed that the hunting was very knowledge intensive.

Although it is now clear that Neandertals were hunters and not scavengers, their exact hunting methods are still something of a mystery. Dusseldorp investigated just how sophisticated the Neandertals' hunting methods really were. His analysis of two archaeological sites revealed that Neandertals in warm forested areas preferred to hunt solitary game but that in colder, less forested areas they preferred to hunt the more difficult to capture herding animals.

The Neandertals were not easily intimated by their game. Rhinoceroses, bisons and even predators such as the brown bear were all on their menu. Dusseldorp established that just as for modern humans, the environment and the availability of food determined the choice of prey and the hunting method adopted. If the circumstances allowed it, Neandertals lived in large groups and even the most attractive and difficult to catch prey were within their reach.

Coordination and communication

Although herding animals are difficult to surprise and isolate, many such game lived on the open steppes. This large supply attracted large groups of Neandertals. That the Neandertals were capable of hunting down such elusive game demonstrates that they had good coordination skills and could communicate well with each other.

Each prey has a specific cost-benefit scenario. For example, game that are more difficult to catch yield more calories and have a more usable, thick fleece. Dusseldorp used these data to examine the Neandertal's preferences. He also analysed the prey of hyenas in the same manner. Hyenas were important competitors of Neandertals as they had a similar dietary pattern.

Dusseldorp demonstrated that Neandertals, thanks to their intelligence, even surpassed hyenas at capturing the strongest game. All things being considered, the Neandertals were skilled and highly intelligent hunters. So the idea that Neandertals were brute musclemen can be dismissed.

This study was part of NWO project "Thoughtful Hunters? The Archaeology of Neandertal Communication and Cognition." Dusseldorp is continuing his research with a postdoc position in Johannesburg. There he shall focus on the modern humans that evolved in Africa.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_69207910
19-05-2009

'Missing link' in evolutie van de mens gevonden?


Wetenschapper Jörn Horum geeft tekst en uitleg bij de vondst.

Zowat een kwart eeuw lang heeft het apenfossiel Ida in de lade van een onbekend gebleven private verzamelaar gesluimerd, tot het langs omwegen in het lab van een Noorse wetenschapper is aanbeland en onder meer door de BBC vandaag met de grote trom wereldkundig is gemaakt. Het ongeveer 47 miljoen jaar oude overblijfsel van het beest, dat in de Messel-groeve nabij Darmstadt is gevonden, is niet alleen buitengewoon geconserveerd, maar biedt volgens deskundigen ook baanbrekende informatie over de evolutie van de mens. Mogelijk is het zelfs een 'missing link' in de stamboom van de mens en onze voorouders, de apen.

Uitgestorven diersoort
Genoemd naar de dochter van de Noorse vorser Jörn Horum, is Ida ongeveer 20 cm groot. Het toont de voorouder van de aap van op zijn zijde. Armen, benen, gebit, weefselresten en zelfs de maaginhoud zijn goed te zien.

Het fossiel zou het eerste volledig gebleven skelet zijn van een tot nu toe onbekende soort van de adapoïden. Deze uitgestorven diersoort geldt als een voorouder van de maki's. Dat zijn halfapen waarvan er nu nog leven op Madagaskar. De wetenschappers zien in Ida een "maki-aap", een wezen dat zowel kenmerken van maki's heeft als van apensoorten waaruit de huidige apen en mensen zich hebben ontwikkeld.

Indirecte voorouder
Officieel Darwinius massilae gedoopt, heeft het dier op het eerste zicht inderdaad raakpunten met de maki's, onder meer door de slanke lichaamsbouw en de lange staart. Een grote vinger die in tegengestelde richting als de andere vingers staat, wijst er op dat het vrouwtjesdier goed kon grijpen en klauteren, en waarschijnlijk in bomen leefde. Anderzijds mankeert Ida specifieke kenmerken van de maki zoals een rij gelijk gegroeide tanden en een speciale klauw. Het kleine zoogdier heeft echter wel al een spronggewrichtsbeen, wat volgens wetenschappers enkel bij apen voorkomt.

Het dier kan aldus een indirecte voorouder van de mens zijn. Het zou dus eerder onze oer-oer-oergroottante zijn in plaats van oer-oer-oergrootmoeder. (belga/sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69209942
16-095-2009

Nieuw bewijs voor de theorie dat het leven uit RNA is voortgekomen

Stukjes RNA kunnen in een reageerbuis uit eenvoudige chemicaliën ontstaan. Dat heeft de Britse chemicus John Sutherland aangetoond. Zijn experiment ondersteunt de theorie dat het eerste leven op aarde miljarden jaren geleden ontstond uit RNA (Nature, 14 mei).


In het hamerkop ribozym werkt RNA als een schaar. Dat RNA zoiets kan maakt het een plausibel startpunt voor het vroegste leven.
Illu UCSB

Het RNA is de erfelijke code van veel virussen en het regulerende molecuul in hogere mechanismen. Het RNA leeft zelf niet, maar het is een uitstekende kandidaat voor het bouwblok van het vroegste leven. Want RNA kan niet alleen erfelijke informatie opslaan, maar het werkt ook als enzym: het kan moleculen knippen of vouwen, waaronder zichzelf. Dat kan DNA niet. DNA heeft andere eiwitten nodig om te kunnen werken en is daarom geen aannemelijk beginpunt voor het vroegste leven.

Maar RNA is, net als DNA, wel een erg ingewikkeld molecuul om als eerste bouwblok voor het leven te dienen. Zo ingewikkeld dat wetenschappers lang dachten dat het niet zo maar zou kunnen ontstaan in een zonovergoten poeltje, de bron van het leven waarover Charles Darwin schreef in On the Origin of Species.

RNA is een keten van zogeheten nucleotiden die elk bestaan uit drie delen: een suikergroep (ribose), een fosfaatgroep en één van de vier ringvormige basen adenine, guanine, thymine of uracil. De volgorde waarin die basen in de RNA-keten liggen bepaalt de genetische code. Chemici hebben decennialang tevergeefs geprobeerd RNA te maken uit deze bouwblokken.

Sutherland en zijn team (University of Manchester) namen in plaats daarvan een molecuul als uitgangspunt met atomen die uiteindelijk in de suiker terecht moesten komen, maar ook met atomen die deel uitmaken van de uiteindelijk te vormen base. De derde component, het fosfaat, voegde hij toe. Zo wist Sutherland nucleotiden te maken met cytosine en uracil, twee van de vier basen in RNA. De andere RNA-componenten wil hij in de toekomst maken.

De omstandigheden die Sutherland in het lab creëerde passen wel bij de ‘zonovergoten poel’ van Darwin. Hij verwarmde zijn chemicaliën in water, liet ze indampen en gebruikte ultraviolet licht. Sutherland heeft niet geprobeerd de oeratmosfeer na te bootsen. Hij denkt juist dat geochemici dankzij zijn experimenten een aanknopingspunt hebben voor de reconstructie ervan.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69232055
quote:
Hutchinson, J.R. and Allen, V. (2009) The evolutionary continuum of limb function from early theropods to birds. Naturwissenschaften, 96, 423-448

The bipedal stance and gait of theropod dinosaurs evolved gradually along the lineage leading to birds and at some point(s), flight evolved. How and when did these changes occur? We review the evidence from neontology and palaeontology, including pectoral and pelvic limb functional morphology, fossil footprints/trackways and biomechanical models and simulations. We emphasise that many false dichotomies or categories have been applied to theropod form and function, and sometimes, these impede research progress. For example, dichotomisation of locomotor function into ‘non-avian’ and ‘avian’ modes is only a conceptual crutch; the evidence supports a continuous transition. Simplification of pelvic limb function into cursorial/non-cursorial morphologies or flexed/columnar poses has outlived its utility. For the pectoral limbs, even the classic predatory strike vs. flight wing-stroke distinction and separation of theropods into non-flying and flying—or terrestrial and arboreal—categories may be missing important subtleties. Distinguishing locomotor function between taxa, even with quantitative approaches, will always be fraught with ambiguity, making it difficult to find real differences if that ambiguity is properly acknowledged. There must be an ‘interpretive asymptote’ for reconstructing dinosaur limb function that available methods and evidence cannot overcome. We may be close to that limit, but how far can it be stretched with improved methods and evidence, if at all? The way forward is a combination of techniques that emphasises integration of neontological and palaeontological evidence and quantitative assessment of limb function cautiously applied with validated techniques and sensitivity analysis of unknown variables.
bron
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_69653989
Fossiel nieuwe Hominide van 12 miljoen jaar geleden in Spanje!
Nicknamed: "Lluc", Wetenschappelijke naam: "Anoiapithecus brevirostris"

Voor geinteresseerden lees verder:
(ScienceDaily 2 jun) New Hominid 12 Million Years Old Found In Spain, With 'Modern' Facial Features
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')