Zorg dat je bij alle kinderdagverblijven een rondleiding krijgt, en let er in de eerste plaats op waar je je thuis voelt.
Daarnaast heeft ieder kinderdagverblijf een pedagogisch beleidsplan waarin alles, van hoe ze omgaan met eten, gedrag en slapen tot de openingstijden. De openingstijden zijn wel een punt om rekeing mee te houden, vraag jezelf vooraf af hoe vroeg je je kind kunt brengen en hoe laat je hem\ haar op z'n vroegst weer kunt halen.
Kijk naar de leeftijdsopbouw in de groepen, het ene kdv heeft verticale groepen met alle leeftijden door elkaar, het andere heeft horizontale groepen. Bij horizontale groepen gaat een kind dus één of twee keer over naar een nieuwe groep, bij een verticale groep blijft het de hele periode in dezelfde groep. Het heeft allebei voor en nadelen en er is niet één beste oplossing.
Wat ook interessant is om te weten is hoeveel verschillende leidsters er op één groep staan en hoe de inval is geregeld. Een kinderdagverblijf met een paar vaste invalkrachten geeft minder vreemde gezichten dan een kinderdagverblijf wat met een uitzendbureau werkt.
VVE is (wat mij betreft) een pluspunt voor een kinderdagverblijf, zeker als je kind er meer dat twee dagen heen gaat. Hoewel de afkorting staat voor 'Voor en Vroegschoolse Educatie' moet je je er niets schools bij voorstellen. Het betekent wel dat er op dat kinderdagverblijf bewust wordt omgegaan met spel en ontwikkeling. Op zo'n kinderdagverblijf wordt er gewerkt met thema's, perioden van een aantal weken waarin een thema als 'aan tafel' of 'op vakantie'. In die perioden zijn er extra boekjes rondom die onderwerpen om voor te lezen, gaan liedjes\ knutselwerk en tafelgesprekken over dat onderwerp en wordt de ruimte zo ingericht dat kinderen (als ze dat willen) ook kunnen spelen rondom zo'n thema.
VVE is een extra impuls voor de taalontwikkeling\ woordenschat en voor de ontwikkeling in het algemeen.
Ieder kinderdagverblijf moet ten slotte voldoen aan een hele stapel regels en kwaliteitseisen, de rapporten daarvan kun je inzien bij de lokale ggd. Een hoop kinderdagverblijven hebben daarnaast inmiddels een
HKZ keurmerk, een teken dat ze aan vrij strenge kwaliteitseisen hebben voldaan. Een kinderdagverblijf zonder dat HKZ certificaat hoeft niet slechter te zijn dan eentje met, bekijk het als een pluspunt.