FOK!forum / Culinesse à gogo / Gerookte makreel invriezen, kan dat?
Karinavrijdag 31 oktober 2008 @ 15:19
Ik ga voor mezelf iets maken met gerookte makreel, maar ik weet nu al dat ik restjes ga overhouden en ik heb geen zin om twee dagen achter elkaar gerookte makreel te eten.

Kan ik de restjes makreel invriezen? Of is het niet meer te eten als je het ontdooit?
RobinOokvrijdag 31 oktober 2008 @ 15:22
Denk dat dat prima gaat. Al die vette visdingen, zalm, paling, kunnen allemaal heel goed ingevroren worden.

Hier iets wat daar ook op duidt.: http://www.meij.nl/downlo(...)20makreel%20heel.pdf
Jarnovrijdag 31 oktober 2008 @ 15:24
Gerookte makreel overhouden? Woei. Hier gaat -ie altijd schoon op! .
Karinavrijdag 31 oktober 2008 @ 15:30
quote:
Op vrijdag 31 oktober 2008 15:24 schreef Jarno het volgende:
Gerookte makreel overhouden? Woei. Hier gaat -ie altijd schoon op! .
Ik vind het ook erg lekker, maar een hele makreel krijg ik in mijn eentje echt niet op, zeker niet met brood erbij.
novelvrijdag 31 oktober 2008 @ 15:53
Ik vries ook altijd minstens de helft in. Ik zorg dat de stukken dan niet teveel aan elkaar vastvriezen, zodat ik een deel eruit kan halen.
Ontdooien doe ik soms met de magnetron, op de allerlaagste stand. Oppassen dat het dan niet heet wordt.
Al te lang bewaren in de vriezer moet je niet doen, want vet wordt anders ranzig.
Flurryvrijdag 31 oktober 2008 @ 16:35
euh... juist vette dingen vriezen niet zo goed in, toch?
golferzaterdag 1 november 2008 @ 00:59
Over het algemeen is het roken van voedsel een manier van conserveren en dus hoef je gerookte etenswaren niet in te vriezen.
MinderMutsigzaterdag 1 november 2008 @ 01:17
quote:
Op zaterdag 1 november 2008 00:59 schreef golfer het volgende:
Over het algemeen is het roken van voedsel een manier van conserveren en dus hoef je gerookte etenswaren niet in te vriezen.
Dat lijkt mij ook inderdaad. Dat zou je in de koelkast toch zeker nog wel een week goed moeten kunnen houden.
novelzaterdag 1 november 2008 @ 12:21
Vlees binnenin is niet zo gerookt (eerder gaar gestoomd - heet het daarom ook niet vaak 'gestoomde makreel'?) dat het oneetbaar is geworden voor bacterieen en schimmels.
Dus zodra je de vis openmaakt, kan het wel bederven. Zal wel langzamer gaan, omdat het om te beginnen geen levende schimmels en bacterieen meer bevat.

Vette dingen kun je best invriezen, maar niet te lang, omdat het ranzig worden (langzaam) doorgaat.
Zo vries ik ook wel spekblokjes in, omdat ik de porties te groot zijn en ik er maar weinig gebruik van maak. Dat gaat prima.
Maar een vergeten restje in de vriezer was na een ongeveer een half jaar niet bedorven, maar smaakte wel 'sterk' (ranzig).
Erasmozaterdag 1 november 2008 @ 12:31
quote:
Op zaterdag 1 november 2008 01:17 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dat lijkt mij ook inderdaad. Dat zou je in de koelkast toch zeker nog wel een week goed moeten kunnen houden.
Alleen jammer dat dan de rest van je koelkast ook naar makreel gaat ruiken
MinderMutsigzaterdag 1 november 2008 @ 12:43
quote:
Op zaterdag 1 november 2008 12:31 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Alleen jammer dat dan de rest van je koelkast ook naar makreel gaat ruiken
Daar hebben onze grootmoeders tupperware voor uitgevonden.
Cutebutpsychozaterdag 1 november 2008 @ 13:43
Lijkt mij heel smerig.
Karinazaterdag 1 november 2008 @ 13:49
Ik denk dat ik het maar ga invriezen, zal hooguit voor 2 weken zijn, dus echt ranzig zal het dus niet worden als ik het zo lees.

Bedankt voor de tips! Ik ga er morgen in ieder geval lekker van eten.
pinquitwoensdag 10 december 2008 @ 10:00
en voorverpakte gerookte vis? je weet immers niet of het al eens bevroren is geweest..
beter van niet zeker?
Karinavrijdag 12 december 2008 @ 21:08
Ik zag dit topic weer voorbijkomen: ik had een vacuum verpakte gekocht (was te lui om naar de viswinkel te lopen). De helft heb ik gebruikt en de andere helft weer ingevroren en de week erop gegeten, het smaakte nog prima!

Vacuum is volgens mij niet eerder ingevroren geweest, ik weet niet wat voor andere voorverpakte soort er is?