abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_62629217
Zo af en toe kom je een verhaal tegen die leest als een hollywoodscript. Het verhaal van Roberto Calvi is er zo eentje, een daverende intrige met als hoofrolspelers de maffia, het Vaticaan en de vrijmetselarij.

Roberto Calvi werd op de ochtend van 17 juni 1982 dood aangetroffen, met een touw om zijn nek bungelend onder de Blackfriars Bridge in Londen. Zijn handen waren vastgebonden, zijn zakken gevuld met bakstenen en in het bezit van meer dan 15.000 euro in 3 verschillende valuta. Na een haastig onderzoek concludeerde de Britse politie dat het om zelfmoord ging. Diezelfde dag viel zijn sectretaresse, Graziella Corrocher, uit een raam van de Banco Ambrosiano in Milaan.

Calvi was voorzitter van de katholieke Banco Ambrosiano, die onder zijn vleugels uitgroeide tot een van de grootste banken van Italie. Hij onderhield nauwe banden met het Vaticaan, hence zijn bijnaam “bankier van God”. De connectie van Calvi met het Vaticaan ging erg diep en hij was betrokken bij grote geldtransacties waarbij hij veel zaken deed met aartsbisschop Paul Marcinkus, de president van de bank van het Vaticaan en vertrouweling van diverse pausen vanaf 1953. Ook met de vorige paus, Johannes Paulus II, had deze Marcinkus een goede band. JP II wilde aanzienlijke fondsen gebruiken om de anti-communistische groeperingen in zijn thuisland Polen te financieren om zo het juk van de voormalige Sovjet Unie van zich af te werpen. Marcinkus gebruikte Banco Ambrosiano en Calvi als een dekmantel om zo de Vaticaanse fondsen naar Polen te sluizen. Niet alleen het Vaticaan was klant bij Calvi's bank, ook de Italiaanse maffia deed er zaken. Zo zette hij een netwerk van buitenlandse spookfirma’s op om geld wit te wassen afkomstig van de heroinehandel.

Calvi was lid van de beruchte en illegale vrijmetselaarsloge propaganda due (P2), met als leden vele invloedrijke Italiaanse politici, zakenmensen (o.a. Silvio Berlusconi was lid), agenten van de geheime dienst, maffioso (waaronder maffiabankier Michele Sindona die in de gevangenis vergifigd werd dmv cyanide in zijn espresso en een rol speelde in de ondergang van de Banco Ambrosiano), politiefunctionarissen etc. P2 vormde een schaduwregering binnen de Italiaanse staat, en manipuleerde de besluitvorming van het land vanuit een extreemrechtse ideologie. Tijdens een huiszoeking in 1982 bij de leider van P2, Licio Gelli, na aanleiding van de dood van Calvi, vond de Italiaanse politie een document getiteld "Piano di Rinascita Democratica" (Plan voor een Democratische Wedergeboorte) waarin beschreven stond hoe een nieuwe politieke en economische elite Italie zou moeten leiden onder een meer autoritaire democratie vanuit een anti-communistisch perspectief. P2 wordt in verband gebracht met wapenleveranties ,omkoopschandalen, moorden en zelfs diverse terroristische aanslagen uitgevoerd dmv operatie Gladio.

In de jaren 80 raakte de Banco Ambrosiano betrokken bij een van de grootste financiele schandalen van de 20e eeuw. De Italiaanse nationale bank had ontdekt dat Banco Ambrosiano illegaal enkele mijlarden Lira had weggesluisd waarna Calvi werd gearresteerd. In de gevangenis ondernam hij een zelfmoordpoging. Calvi werd veroordeeld voor valutafraude en kreeg 4 jaar celstraf, maar werd vrijgelaten in afwachting van een hoger beroep. Ondertussen raakte zijn bank dieper in de problemen en toen in 1982 faillisement volgde werd bekend dat de bank een schuld had van bijna 1,3 miljard dollar. De Vaticaanse bank had een groot aandeel in Banco Ambrosiano en moest 250 mijloen dollar betalen aan schuldeisers. Uit angst om weer gevangen gezet te worden, en bang voor wraak van de maffia bij wie hij voor enkele honderden miljoenen dollars in het krijt stond ontlvuchtte Calvi Italie mbv een een vals paspoort naar Engeland, gebruikmakend van een speedboat en een privť-jet die door een oude bekende was geregeld. Niet lang daarna werd hij levenloos aangetroffen.

Na zijn dood werd bekend dat Calvi faillisement had geprobeerd tegen te gaan door te dreigen zeer gevoelige informatie over het Vaticaan, P2 en Italiaanse politici vrij te geven. Er waren dus nogal wat partijen die baat hadden bij zijn dood. Pikant detail is dat de broeders van de geheimzinnige en machtige loge P2 elkaar “frati neri” (zwarte broeders, black friars) noemden en Calvi hing aan de Blackfriar’s Bridge…

In 1993 werd na nieuw forensisch onderzoek bekend dat Calvi geen zelfmoord had gepleegd maar was vermoord. In 2005 werd er een proces gehouden tegen 5 verdachten voor de moord op Calvi maar ze werden in 2007 allemaal vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Wel werd nogmaals bevestigd dat de dood van Calvi moord was.

De dood van Roberto Calvi is al meer dan 25 jaar in nevelen gehuld en het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de waarheid ooit nog boven water komt drijven. Het is een van de spaarzame momenten dat je het gevoel hebt dat glimpje heb mogen opvangen van de kier van een grote en diepe beerput. De vraag is of dit nu een typisch Italiaans fenomeen is of dat dit soort praktijken veel wijdverbreider voorkomen en dit het tipje van een veel grotere ijsberg is.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Roberto_Calvi
http://en.wikipedia.org/wiki/Banco_Ambrosiano
http://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda_Due

Belangrijke spelers:
http://en.wikipedia.org/wiki/Licio_Gelli
http://en.wikipedia.org/wiki/Michele_Sindona
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Marcinkus

Via wikipedia kun je bij de referenties verdere linkjes vinden als je meer wilt weten.

Goed algemeen artikel:
http://www.independent.co(...)s-banker-452056.html
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 00:39:31 #2
100297 teamlead
Nu met Napoleon complex
pi_62629298
even tvp

ZIjn dood wordt ook nog steeds gelinkt aan de dood van Johannes Paulus I toch

edti: toevoeging...
Het is al een tijdje geleden, dus ik zou me even opnieuw moeten inlezen.. maar ik meen me te herinneren dat Opus Dei hier ook nog aan gelinkt is... niet als daders volgens mij, maar wel als de club die het Vaticaan van de ondergang gered heeft
If you wish to be a success in the world, promise everything, deliver nothing.
Nothing is more difficult, and therefore more precious, than to be able to decide.
Victory belongs to the most persevering
pi_62629465
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 00:39 schreef teamlead het volgende:
even tvp

ZIjn dood wordt ook nog steeds gelinkt aan de dood van Johannes Paulus I toch

edti: toevoeging...
Het is al een tijdje geleden, dus ik zou me even opnieuw moeten inlezen.. maar ik meen me te herinneren dat Opus Dei hier ook nog aan gelinkt is... niet als daders volgens mij, maar wel als de club die het Vaticaan van de ondergang gered heeft
Niet helemaal, Calvi zou een van de mensen zijn die een motief zou hebben om Johannes Paulus I dood te zien aangezien JP I van plan zou zijn geweest schoon schip te maken nav van het schandaal bij de Bank van het Vaticaan waarbij de Banco Ambriosano van Roberto Calvi de aanleiding was. Althans, dat dacht ik .
pi_62664683
Wow boeiende info die ik nog niet kende! Bedankt hiervoor ts!
pi_62730783
Wel Terecht, het schijnt zo te zijn dat Operatie Gladio* niet enkel in ItaliŽ is uitgevoerd, dus het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat het zich niet enkel tot ItaliŽ beperkt. Wel is de mafia altijd veel meer zichtbaar geweest dan bv de georganiseerde misdaad in Nederland. Wellicht dat het daarom in ItaliŽ makkelijker was om zo ver te gaan, maar daarvoor weet ik zelf ook te weinig..

zeer interessant verhaal, heb het ooit al eens gelezen maar een zeer welkome opfrisser!


*van Wiki:
quote:
Operatie Gladio was een in 1952 gestart geheim "stay-behind" netwerk in ItaliŽ gesponsord door de CIA en de NAVO om de communistische invloed zowel in ItaliŽ als in andere landen te neutraliseren. [..]In ieder geval was Gladio actief in BelgiŽ, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije en Zwitserland, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een rol speelden in de strategische planning van het netwerk.
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  maandag 27 oktober 2008 @ 21:29:15 #6
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_62732604
Heb dit verhaal wel eens gehoord ja, ff tvp
The more debt, the better
  maandag 27 oktober 2008 @ 21:42:37 #7
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_62733135
Ook nog eens een film over gemaakt. met Rutger Hauer!
I Banchieri Di Dio
Die vervolgens niet mocht worden vertoond in ItaliŽ.
quote:
Judge Orders Hit Movie Pulled From Italian Theaters
28 March 2002 | From Studio Briefing | See recent Studio Briefing news

An Italian judge has ordered theaters to stop screening the hit film Banchieri di Dio (God's Bankers), after a businessman depicted in the film complained that that the film linked him to the Mafia-style murder of a banker in 1982. Although police have claimed that Flavio Carboni was "intimately involved" with the murdered banker, Roberto Calvi, he has not yet been brought to trial. In her ruling, Judge Marzia Cruciani ordered Carboni to deposit $1.3 million with the court, explaining that if he is convicted, the money could be used to compensate the filmmakers. Director Giuseppe Ferrara condemned the ruling. Today's (Thursday) London Times quoted him as saying that Italy is "a country of censorship. ... I am ashamed to be an Italian citizen." He maintained that he had worked on the film for 15 years and had taken "enormous pains to get the details right." Producer Enzo Gallo said that he plans an appeal.

http://www.imdb.com/title/tt0212797/news#ni0094705
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/1862598.stm
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')