Puckzzz | zaterdag 11 oktober 2008 @ 17:07 |
Een mij totaal onbekend product. Nog nooit mee gekookt. Dusssss... ik heb es een keer een pompoen gehaald. En in plaats van te googelen naar een recept heb ik zelf wat uit geprobeerd. Pittige Pompoensoep. 1 pompoen 1/2 knolselderij bosje lente ui worteltjes 1 ui theelepel paprikapoeder theelepel komijnpoeder 2 á 3 gedroogde pepertjes (niet 4 zoals ik heb gedaan ![]() klontje boter peper en zout Schil de pompoen haal de zaden uit met midden en snij de pompoen in blokjes. zet dit met ruim water (ong. 2 ltr.) op en breng het aan de kook. doe de kruiden erbij laat de pompoenblokjes zacht koken (uurtje ongeveer) in de tijd dat het aan het pruttelen is kan je de knolselderij, wortel en lente ui snijden giet de soep af maar vang het vocht op in een kom doe het vocht terug in de pan en pureer de pompoen tot een fijne massa. doe dit terug in de pan en roer het goed door het vocht. doe de worteltjes in de soep en 5 minuutjes later de knolselderij en lente ui snij de ui in mooie ringen en bak deze lekker bruin in een koekepannetje. giet de soep in een kom en doe de gebakken uienringen er boven op. serveer met een afgebakken broodje. dan heb je uiteindelijk dit: ![]() ![]() | |
Deliah | zaterdag 11 oktober 2008 @ 17:18 |
Pompoen is heerlijk als soep, in combinatie met andere groente in een roerbakgerecht, als toetje met appelmoes ![]() | |
Snakey | zaterdag 11 oktober 2008 @ 17:30 |
Of gewoon in kleine blokjes snijden en bakken zoals je met aardappels doet. Ik bak het altijd in wat olijfolie met een beetje curry poeder erdoorheen. | |
Marijkezwolle | zaterdag 11 oktober 2008 @ 19:38 |
Je kunt pompoen ook erg goed gebruiken in roerbakschotels, met name in combinatie met bataat ![]() Ik maak er over het algemeen soep van in combinatie met linzen, een erg lekkere en stevige maaltijdsoep ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 oktober 2008 @ 20:45 |
Roosteren en salade van maken: recept quote: | |
Steven184 | zondag 12 oktober 2008 @ 09:10 |
Ik heb eigenlijki ook nog vrij weinig pompoen gegeten, maar ik ga binnenkort deze eens proberen, of een variant ervan.quote: | |
Puckzzz | zondag 12 oktober 2008 @ 13:08 |
omdat ik op dieet ben heb ik even opgeteld hoeveel calorieen en koolhydraten er in 1 portie van mijn soeppie zitten: 80 calorieen 17.9 koolhydraten ik heb wel een beetje moeten gokken omdat ik natuurlijk niet precies weet hoeveel gram wortelen en knolselderij er in 1 kommetje gaan. | |
fietsmiep | zondag 12 oktober 2008 @ 21:01 |
Zowel in de Allerhande, Boodschappen als Lekker leven van Super de Boer staat een pompoensoeprecept. De laatste heb ik laatst gemaakt, erg lekker. | |
ColdFeet | maandag 13 oktober 2008 @ 16:42 |
Ik heb gister pompoenpuree gemaakt (met een tamelijk middelmatige pompoen ![]() Poppadoms erbij gefrituurd, lekker dippen ![]() | |
David | maandag 13 oktober 2008 @ 21:41 |
pompoengnocchi. | |
L.no | maandag 13 oktober 2008 @ 21:45 |
Mijn moeder maakt soms pannenkoeken met pompoen. Ik edit wel voor het recept van haar. Edit: Wat je nodig hebt: 500 gr.gekookte en fijn gemalen pompoen (net zoals aardappels) 1 dl melk 2 eieren 75 gr. rozijnen (niet persé nodig) 100 gr. zelfrijzend bakmeel theel.zout 4 eetl. suiker olie Hoe je het maakt Klop de eieren los en meng ze door de fijngemaakte pompoen, voeg dan de melk. Hierna al roerende het bakmeel, zout en suiker (ook de rozijnen erbij voegen als je het erbij wilt hebben). Even proeven en eventueel kan je iets meer suiker erbij doen. Het beslag mag niet te dun zijn. Als dat gebeurt moet je iets meer bakmeel toevoegen. Tenslotte bak je van het beslag in een pan met olie. Ik heb het van deze site ge-copy/paste, maar gewijzigd op de manier hoe mijn moeder het maakt. Je kan ook de manier pakken wat die site vermeldt, want superveel verschil is er toch niet. [ Bericht 84% gewijzigd door L.no op 13-10-2008 22:08:25 ] | |
ColdFeet | maandag 13 oktober 2008 @ 22:18 |
L.no, daar heb ik nog een variatie op: Zuid-Afrikaanse pampoenkoekies. Mierzoet en heel erg verrukkelijk ![]() ![]() | |
L.no | maandag 13 oktober 2008 @ 22:26 |
quote:Koekjes? Wow, nooit van gehoord. ![]() Er is trouwens ook een variant daarvan maar dan in cake. Ik houd daar niet zoveel van, maarja. | |
renzell | dinsdag 14 oktober 2008 @ 00:48 |
quote: Wat zijn poppadoms ColdFeet? Het klinkt lekker, maar ik heb echt geen idee. ![]() Tevens verkapte tvp. I ![]() | |
missy_c | dinsdag 14 oktober 2008 @ 01:20 |
zijn van die Indiaase chips achtige dingen toch? Bij de supermarkt verkopen ze het bij Oosterse voedingswaren. | |
Chielus | dinsdag 14 oktober 2008 @ 04:40 |
Vorig jaar een pompoenstampot op en die wat eigenlijk best nog wel lekker (in tegenstelling tot mijn verwachtingen). Het blijft voor mij toch mee een Halloween product | |
ColdFeet | dinsdag 14 oktober 2008 @ 15:39 |
quote:Gedroogde crackers van linzenmeel. Ze zetten ontzettend uit als je ze frituurt, en dan krijg ja van die flinterdunne, krokante bobbeltjeschips die je bij Indiase restaurants wel ziet. Die van patak's (bij de supermarkt) zijn prima ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 14 oktober 2008 @ 16:12 |
Oehhh een pompoenen-topic ![]() Voor het eerst ruim een jaar geleden bij ColdFeet gegeten (netals risotto, kikkererwten, linzen ![]() Afgelopen weekend voor het eerst een hele pompoen gekocht, damzzz wat had ik een oorlog om dat ding doormidden te krijgen. Op een gegeven moment toen het zweet al op mijn voorhoofd stond en het mes in dat oranje geval bleef zitten uit boosheid de pompoen zo op het aanrecht geknald....had ik beter niet kunnen doen, alles wat op het aanrecht stond ging een aantal cm de lucht in en wat er aan voorbereid/gesneden eten naast de wasbak stond lag toen dus in de wasbak ![]() Maargoed: pompoen ![]() | |
saaw | donderdag 16 oktober 2008 @ 20:28 |
dunne plakkenpompoen, spekjes een uitje en hele cherytomaatjes bakken pijnboompitjes roosteren rucola erbij en wat mozarella eroverheen heerlijk ![]() quote:bedoel je niet pappadums? ![]() | |
Puckzzz | zaterdag 18 oktober 2008 @ 15:02 |
Zou ik een koolraap op dezelfde manier kunnen bereiden als pompoen? of is het meer een knolselderij achtig ding? | |
ColdFeet | zaterdag 18 oktober 2008 @ 15:18 |
quote:Poteto, patato ![]() | |
Adelante | vrijdag 31 oktober 2008 @ 11:10 |
Leuk in FEE | |
_Ophelia_ | vrijdag 31 oktober 2008 @ 12:43 |
De pompoenpitten kun je ook gebruiken: drogen en roosteren met kruiden. Erg lekker (en gezond), ik heb alleen geen recept bij de hand. | |
Natalie | vrijdag 31 oktober 2008 @ 14:18 |
Dat laatste vind ik ook nog wel lekker ![]() Maar ik heb niet zulke goede herinneringen aan pompoensoep.. Maar dat van de TS ziet er smakelijk uit. | |
David | zaterdag 1 november 2008 @ 15:58 |
Gisteren gemaakt (voor hallowe'en ![]() lasagne met pompoen: 6 personen: 1 kg pompoen, ontpit en in redelijk grote stukken 10 à 15 blaadjes salie knoflook, ui, evt. wat chillipeper 1 glas droge witte wijn 3 dl sterke groentenbouillon beetje olijfolie wat verse peterselie 100 gram boter 100 gram bloem 1l melk 500 gram verse ricotta muskaatnoot geraspte parmezaanse kaas eier-lasagnebladen (voorgekookt of bv. van barilla die je niet hoeft voor te koken) De pompoen garen in de oven in een ovenschool besprenkeld met wat olijfolie (zo'n 30 minuten, tot hij helemaal zacht is). Ondertussen de knoflook, ui en chilli fruiten in wat olie in een pan. De salieblaadjes toevoegen, even omroeren tot het aroma vrijkomt, dan blussen met de wijn. De bouillon toevoegen en tot de helft laten inkoken. De salieblaadjes eruit halen (niet weggooien), de gare pompoen toevoegen en fijn pureren met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde 'saus' kruiden met peper en zout (de bouillon is al zout, dus proef!). Een roux maken door de boter te smelten en de bloem al roerend toe te voegen (goed mengen zodat er geen klonters ontstaan). De melk al roerend toevoegen, daarna de ricotta erdoor, en al roerend aan de kook brengen. Als de saus begint in te dikken van het vuur halen, naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat en wat geraspte parmezaan erdoor roeren. Een grote ovenschaal invetten, laag lasagnebladen leggen, dan pompoensaus, lasagnebladen, witte saus, lasagnebladen etc. herhalen tot de schaal bijna vol is, eindigen met de witte saus. Nog een flinke laag parmezaan, eventueel wat andere geraspte kaas die je lekker vindt en de salieblaadjes. Zo'n halfuurtje in een voorverwarmde oven op 180 graden laten bakken. Smakelijk! |