Gisteren gemaakt (voor hallowe'en

)
lasagne met pompoen:
6 personen:
1 kg pompoen, ontpit en in redelijk grote stukken
10 à 15 blaadjes salie
knoflook, ui, evt. wat chillipeper
1 glas droge witte wijn
3 dl sterke groentenbouillon
beetje olijfolie
wat verse peterselie
100 gram boter
100 gram bloem
1l melk
500 gram verse ricotta
muskaatnoot
geraspte parmezaanse kaas
eier-lasagnebladen (voorgekookt of bv. van barilla die je niet hoeft voor te koken)
De pompoen garen in de oven in een ovenschool besprenkeld met wat olijfolie (zo'n 30 minuten, tot hij helemaal zacht is). Ondertussen de knoflook, ui en chilli fruiten in wat olie in een pan. De salieblaadjes toevoegen, even omroeren tot het aroma vrijkomt, dan blussen met de wijn. De bouillon toevoegen en tot de helft laten inkoken. De salieblaadjes eruit halen (niet weggooien), de gare pompoen toevoegen en fijn pureren met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde 'saus' kruiden met peper en zout (de bouillon is al zout, dus proef!).
Een roux maken door de boter te smelten en de bloem al roerend toe te voegen (goed mengen zodat er geen klonters ontstaan). De melk al roerend toevoegen, daarna de ricotta erdoor, en al roerend aan de kook brengen. Als de saus begint in te dikken van het vuur halen, naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat en wat geraspte parmezaan erdoor roeren.
Een grote ovenschaal invetten, laag lasagnebladen leggen, dan pompoensaus, lasagnebladen, witte saus, lasagnebladen etc. herhalen tot de schaal bijna vol is, eindigen met de witte saus. Nog een flinke laag parmezaan, eventueel wat andere geraspte kaas die je lekker vindt en de salieblaadjes. Zo'n halfuurtje in een voorverwarmde oven op 180 graden laten bakken.
Smakelijk!