Hmmmkay... Thnx iig. Linux N00b die zat van MS is, gaat over op Suse.... prepare for more questions.quote:Op maandag 29 december 2008 11:44 schreef erikkll het volgende:
[..]
Daar heb je echt geen walkthrough voor nodig hoorGewoon opensuse schijfje er in doen, kiezen voor installatie op de huidige schijf en XP komt automagisch in grub onder opensuse te staan.
Dan start je gewoon op in opensuse en verander je de volgorde zodat XP bovenaan komt te staan (dit is heel makkelijk)
Hmmm.. thnx voor de info.quote:Op maandag 29 december 2008 12:07 schreef erikkll het volgende:
nee, lijkt me geen probleem. Geen ervaring mee, alleen.
Partities heten overigens in linux geen c:, en d:
de 'root' heet / (ja, gewoon, slash)
in de root staan een aantal mappen, systeemmappen, waaronder /home/[user]
dat is je 'home' directory, zeg maar, vanuit waar je werkt als normale gebruiker.
je kunt zelfs de schijven die je in windows gebruikt aankoppelen (mounten) in een willekeurige directory, bijvoorbeeld /home/username/windowsschijfHiermee kun je dus alle bestanden benaderen die je in windows hebt gemaakt/gedownload/opgeslagen.
(het kan zelfs zijn dat suse dit al voor je doet en ze gewoon in bestandsbeheer staan!)
Dat was ik ook van plan. Heb nl geen zin om door een foutje (van mijn kant of 'van de pc') m'n foto's etc kwijt te raken. Maar bedankt iig.quote:Op maandag 29 december 2008 12:41 schreef erikkll het volgende:
Dat wordt als een schijf herkend ja, en wordt hoogstwaarschijnlijk aangekoppeld als /media/disk
ook zal automatisch de inhoud van die schijf op je scherm verschijnen, dus je hoeft er niet naar te gaan zoeken
Wel een tip is om die schijf ook pas aan te sluiten als het systeem geďnstalleerd is, anders herkent linux hem gewoon als extra schijf en gaat ie zeuren als je de pc wil opstarten zónder die schijf
FAT32 en NTFS is iets van Windows, bij Linux wordt veelal EXT3 gebruikt, maar dat zal je bij de installatie wel zien. Je maakt 1 partitie voor de systeembestanden, als mountpoint selecteer je hier / (root) en als bestandssysteem ext3. Dan nog een ext3 maar als mountpoint selecteer je dan /home, deze is voor je eigen documenten en programma instellingen. Als derde maak je een swap partitie aan, deze maak je ongeveer 2x de grootte van je RAM geheugen zeggen ze vaak, maar meer dan 2 GB is volgens mij niet nodig?quote:Op maandag 29 december 2008 18:50 schreef mien-moeke het volgende:
Maakt het nog wat uit in welk formaat de Suse partitie is geformatteerd en of het een full of quick format is? FAT32 of NTFS?
"xvkbd" kan dat volgens de manual,quote:Op maandag 29 december 2008 18:52 schreef PiRANiA het volgende:
-
2 GB swap is meer dan zat.quote:Op maandag 29 december 2008 19:43 schreef Sanderrrr het volgende:
[..]
FAT32 en NTFS is iets van Windows, bij Linux wordt veelal EXT3 gebruikt, maar dat zal je bij de installatie wel zien. Je maakt 1 partitie voor de systeembestanden, als mountpoint selecteer je hier / (root) en als bestandssysteem ext3. Dan nog een ext3 maar als mountpoint selecteer je dan /home, deze is voor je eigen documenten en programma instellingen. Als derde maak je een swap partitie aan, deze maak je ongeveer 2x de grootte van je RAM geheugen zeggen ze vaak, maar meer dan 2 GB is volgens mij niet nodig?
Maar hij wil een dualboot, pakt hij bij automatic niet de hele schijf? Of kan je ook kiezen voor alle niet-gepartitioneerde ruimte?quote:Op maandag 29 december 2008 19:47 schreef erikkll het volgende:
[..]
2 GB swap is meer dan zat.
Maar als je gewoon kiest voor 'automatisch' dan gaat het partitioneren en formatteren vanzelf (als ext3)
Nee, maar je kunt wel de andere schijf/device kiezen. Grub wordt dan geďnstalleerd op schijf 1, en het OS op schijf 2.quote:Op maandag 29 december 2008 19:51 schreef Sanderrrr het volgende:
[..]
Maar hij wil een dualboot, pakt hij bij automatic niet de hele schijf? Of kan je ook kiezen voor alle niet-gepartitioneerde ruimte?
Dat is wel een erg oude versie dan, bij de huidige versies is dat geen probleem.quote:Op maandag 29 december 2008 19:52 schreef erikkll het volgende:
De swapspace kán trouwens niet eens groter dan 2gb (bij centos iig)
Inderdaad, Linux installeren op een NTFS partitie is sowieso een beetje "not done". Gewoon een schijf wegflikkeren in windows, en tijdens de installatie kiezen voor "gebruik ongepartitioneerde ruimte".quote:Op dinsdag 30 december 2008 08:04 schreef Visitor.Q het volgende:
@topic: Verder zie ik regelmatig dat mensen een partitie voor linux installatie voorbereiden, maar daar kunnen de installatieprogramma's meestal niks mee; het moet echt ongepartitioneerde ruimte zijn en niet een 'lege' ntfs partitie. Correct me if I'm wrong.
Download gewoon een cd'tje van gparted zou ik zeggen, dat is een opstartbaar cd'tje waarmee je dezelfde partitie-editor krijgt als die in suse. Maar dan dus vanaf cd.quote:Op dinsdag 30 december 2008 07:35 schreef mien-moeke het volgende:
Draai nu op Suse. Ziet er leuk uit en werkt, vooralsnog, naar behoren.
De eerste install liep volledig mis. Beetje teveel met de partitioneringsvoorstellen van de install geklooit. Dus de toen bestaande partities (excl. Win XP) verwijderd in XP en Suse opnieuw geinstalleerd. Hierbij Suse's voorstellen geaccepteerd. En nu draait ie dus. Echter... Heb nu 1 partitie van 25GB voor XP, een Swap van 2GB, 20GB als / en 418GB als /home.
Die 418 wil ik graag verkleinen naar zo'n 100 GB en de rest voor XP (blijven) gebruiken.
Suse wil m niet verkleinen in partitie-beheer omdat ie nog gemount is.
Kan ik nu ongestraft in XP die partitie verkleinen, of krijgt Suse daar problemen mee?
Gewoon de laatste, 5.2quote:Op dinsdag 30 december 2008 08:04 schreef Cid het volgende:
[..]
Dat is wel een erg oude versie dan, bij de huidige versies is dat geen probleem.
yep. je kunt alleen ook gewoon kiezen voor 'ruimte vrij maken op ntfs partitie X en die ruimte als ext3 formatteren'quote:Inderdaad, Linux installeren op een NTFS partitie is sowieso een beetje "not done". Gewoon een schijf wegflikkeren in windows, en tijdens de installatie kiezen voor "gebruik ongepartitioneerde ruimte".
Natuurlijk kan je daar wel een swap space aanmaken van meer dan 2GB. Van RedHat (waar CentOS een door de community onderhouden versie van is):quote:
quote:What is the maximum size and number of swap space or partitions on Red Hat Enterprise Linux?
by Sammy Benjamin
Until Red Hat Enterprise Linux 2.1 there was a limitation on the partition size of 2GB for each swap space. This was due to the mkswap command not supporting creation of a swap partition larger than 2GB. If the system requires more than 2GB of swap space, work around this limitation by creating multiple swap partitions.
In Red Hat Enterprise Linux 3 and above, the mkswap command allows the creation of a swap partition of a larger size than 2GB.
To summarize:
Red Hat Enterprise Linux 2.1 supports upto 32 swap partitions, each can be a maximum size of 2GB. Maximum total swap size is 64GB.
Red Hat Enterprise Linux 3 and higher supports larger swap partitions, each can be of maximum size set by the file size limit and the block device limit for swap partitions on that platform. Red Hat Enterprise Linux 3 has a 1TB limitation as maximum size of block devices, so it's 1TB.
While larger swap partitions are permitted, one large swap partition could affect system performance. For better performance it is recommended to split swap space to multiple discs. Separating swap partitions to different disk could reduce the load on a single disk.
Red Hat is working to update this information in the installation guide.
Misschien dat de installer die beperking heeft, al kan ik me dat niet voorstellen. Maar technisch gezien is de 2GB beperking er met huidige versies dus niet.quote:Op dinsdag 30 december 2008 12:23 schreef erikkll het volgende:
Ik kan er inderdaad niets over vinden in googleTerwijl ik het vorige maand minstens 5x geďnstalleerd heb en gewoon elke x tegen die beperking aan liep.
zou zomaar kunnen dat de textbased installer niet is aangepast... ?quote:Op dinsdag 30 december 2008 13:25 schreef Cid het volgende:
[..]
Misschien dat de installer die beperking heeft, al kan ik me dat niet voorstellen. Maar technisch gezien is de 2GB beperking er met huidige versies dus niet.
same.quote:Op dinsdag 30 december 2008 16:16 schreef slacker_nl het volgende:
Suse sucks (IMHO). Ik ben persoonlijk een groot voorstander van Debian-achtige.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |