Wat doe je er op dit moment allemaal in?quote:Op zaterdag 27 september 2008 21:31 schreef Broertie het volgende:
Elke keer als ik bij de Griek ga eten, kijk ik interessant in het menu, maar elke keer weet ik al wat ik wil hebben: Bifteki, dus....
Nu ben ik op zoek naar het ultieme recept daarvoor, dus met de fetakaas erin... Heb al van alles geprobeerd, maar heb de juiste nog niet gevonden, ik mis elke keer die kenmerkende smaak wat kruiden betreft!
Wie kan me helpen? De smaak van peper is sterk aanwezig, maar niet té....
Wat moet er nog meer door?
Tnx!
Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:
In ieder geval:
Gehakt, fijngehakte ui of sjalot, wat broodkruim, ei, tijm (vers of gedroogd) en peterselie. Peper en zout naar eigen inzicht. Wil je er feta in dan doe je er feta in. Griekser is munt in plaats van tijm, allebei kan natuurlijk ook. Dat alles dan wel in een grillpan of op de barbecue.
Dat kan. Ik ben het niet tegengekomen of heb andere dingen gegeten. Een aangepast recept voor keftethes leek me in de buurt te komen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 23:06 schreef Stali het volgende:
[..]
Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen..
quote:Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken![]()
Mijn recept:
- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )
Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.
Dan doe je 3 flinke theellepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki
Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )
De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.
Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.
Njoy tutti
Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoorquote:Op zondag 12 oktober 2008 00:55 schreef Broertie het volgende:
Wist niet dat lamsgehakt zo moeilijk te krijgen was in deze omgeving, geen enkele ambachtelijke slager heeft het!!!! Iemand tips waar ik het wel kan kopen?? In een of andere turkse slagerij of zo??En, nee, ik haal het niet op bij de plaatselijke shoarmaboer, daar betaal je het 5-voudige.....
zielig voor die lammetjesquote:Op zondag 12 oktober 2008 16:31 schreef Muck het volgende:
[..]
Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoor
He, dat is handige tip.quote:Op maandag 13 oktober 2008 21:27 schreef Basp1 het volgende:
Natrium bicarbonaat is ook verkrijgbaar bij de drogisterij dan heet het alleen zuiveringszout.
Sodium is engels voor natriumquote:Op woensdag 15 oktober 2008 18:58 schreef -Mellow- het volgende:
oh dat sappige klinkt goed. ik zal dat met die natrium bicarbonaat ook eens in mijn köfte proberen.
Volgens mij trouwens hetzelfde als sodium bicarbonaat (baksoda)?
quote:Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |