FOK!forum / Culinesse à gogo / Vlees door bloem halen , waarom?
N.ickazondag 14 september 2008 @ 19:40
Ik maak nogal eens recepten waarvoor ik bv stoofvlees eerst door de bloem moet halen.

Waarom is dat eigenlijk , veel smaak heeft het niet .
shmoopyzondag 14 september 2008 @ 19:46
Gaat niet om de smaak, maar om het beter dichtschroeien en een meer gebonden jus/vocht/saus.
N.ickazondag 14 september 2008 @ 19:50
Ow ...is het daarvoor. Dank je

Dat zijn nou van die kleine vraagjes die je toch bezig kunnen houden
shmoopyzondag 14 september 2008 @ 19:52
Ik snapte het ook nooit, maar hoorde het laatst van een kok.
Deliahzondag 14 september 2008 @ 19:55
quote:
Op zondag 14 september 2008 19:46 schreef shmoopy het volgende:
Gaat niet om de smaak, maar om het beter dichtschroeien en een meer gebonden jus/vocht/saus.
Dank.
Davidzondag 14 september 2008 @ 20:21
tip: gewoon in een (schone) plastic zak een beetje bloem doen, vlees erin kieperen en wat omschudden -> alles is mooi bebloemd.
N.ickazondag 14 september 2008 @ 20:26
Ik gooi het gesneden vlees in een schaal ,peper en zout erbij , strooi dan de bloem er over en lekker met de handen doorkneden

Ik hou van alles met mn vingers te voelen
exporQmaandag 15 september 2008 @ 17:00
Zout het vlees volgende keren ff na de tijd...
Bootje84maandag 15 september 2008 @ 17:04
quote:
Op zondag 14 september 2008 19:40 schreef N.icka het volgende:
Ik maak nogal eens recepten waarvoor ik bv stoofvlees eerst door de bloem moet halen.

Waarom is dat eigenlijk , veel smaak heeft het niet .
om het vlees op te fleuren natuurlijk !
Maeghanmaandag 15 september 2008 @ 22:50
quote:
Op maandag 15 september 2008 17:00 schreef exporQ het volgende:
Zout het vlees volgende keren ff na de tijd...
Nu in het Nederlands?
sieskedinsdag 16 september 2008 @ 14:11
eventjes het vlees zouten nadat je het gebloemd hebt? ofzo?
Roidinsdag 16 september 2008 @ 14:13
Zout trekt het vocht/sap uit je vlees. Altijd als laatste pas doen.
DarkerThanBlackdinsdag 16 september 2008 @ 20:26
quote:
Op zondag 14 september 2008 19:46 schreef shmoopy het volgende:
Gaat niet om de smaak, maar om het beter dichtschroeien en een meer gebonden jus/vocht/saus.
Klopt helemaal. In vlees zit vocht, bij het koken komt deze eruit. Door bloem op te doen wordt het vocht dik waardoor het beter dichtschroeit.
DarkerThanBlackdinsdag 16 september 2008 @ 20:28
quote:
Op dinsdag 16 september 2008 14:13 schreef Roi het volgende:
Zout trekt het vocht/sap uit je vlees. Altijd als laatste pas doen.
Niet helemaal correct. Je moet alleen geen zout gebruiken om het lang te marineren. Als je het net voor het braden zout op doet, dan is er geen enkel probleem.
Maeghandinsdag 16 september 2008 @ 20:44
quote:
Op dinsdag 16 september 2008 20:28 schreef DarkerThanBlack het volgende:

[..]

Niet helemaal correct. Je moet alleen geen zout gebruiken om het lang te marineren. Als je het net voor het braden zout op doet, dan is er geen enkel probleem.
Heb je daar ook een bron of bewijs voor? Gezien het feit dat toch wel erg veel koks en kookfanatici zeggen dat zout vocht aan het vlees onttrekt, vraag ik me toch af hoe je erbij komt dat dit niet zo zou zijn.
DarkerThanBlackdinsdag 16 september 2008 @ 21:06
quote:
Op dinsdag 16 september 2008 20:44 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Heb je daar ook een bron of bewijs voor? Gezien het feit dat toch wel erg veel koks en kookfanatici zeggen dat zout vocht aan het vlees onttrekt, vraag ik me toch af hoe je erbij komt dat dit niet zo zou zijn.
Zoals ik het reeds aangaf, het wordt gewoon verkeerd begrepen. Het heeft tijd nodig om vocht uit het vlees te trekken d.m.v. zout. Het gaat er om dat je het vlees niet gaat marineren met zout. Een goed bewijs heb ik zo niet voor handen, maar als je een beetje zoekt op internet dan is er wel het één en ander over te vinden.

http://www.kookkring.nl/v1429-zouten-van-vlees.html
shmoopydinsdag 16 september 2008 @ 21:35
Ik ken idd net zoveel koks die het vlees wel zouten voor het bereiden als die dat niet doen.
Dat het misverstand er is vanwege het niet te lang van te voren doen wist ik niet, maar klinkt wel logisch.
Davidwoensdag 17 september 2008 @ 10:56
Ik zie ook niet anders dan dat (top)koks hun vlees kruiden alvorens het te braden/bakken/whatever. Idd niet uren van tevoren, gewoon net ervoor. Zouten en hup, de pan in.