FOK!forum / Fotografie en Digital Art / Voedsel fotografie
Puckzzzzondag 7 september 2008 @ 19:27
Ik ben bezig met wat voedselfotografie om mijn portfolio mee uit te breiden.
Het is best lastig, en ik moet ook nog es alles zelf bereiden (en opeten )

Hier een paar probeersels, van een beetje standaard tot een moderne twist (poging iig)

1 Victoriabaars taartje met Saffraan


2 Griekse gehaktballetjes met Naan en salade


3 Black Tiger garnalen in knoflook / basilicum olie met Balsamico siroop


[ Bericht 10% gewijzigd door Puckzzz op 07-09-2008 19:57:36 ]
Ymkezondag 7 september 2008 @ 19:53
Ha puckzzz

Even mijn ideetjes hierover

De eerste lijkt een beetje te zweven door het ontbreken van een ietsiepietse schaduw

Bij de tweede moet ik zelf gaan raden of het een koud of warm gerecht is , geen idee hoe je dat beter kan doen hoor .
Misschien een iets warmere (?) achtergrond erbij? Bv een tafellaken of wat kaarslicht in de verte of ....?
Nu is het wel heel clean, eten is bv voor mij gezelligheid , dat zie ik hier niet, wel mooi maar zo kaal zo

de derde is erg mooi maar ook hier mis ik iets dat ik denk van mmmmmmmmmm ik krijg trek...

Moeilijk uit te leggen dit
Beathovenzondag 7 september 2008 @ 19:54
ziet er smakelijk uit

Wat ik van dit soort fotografie weet is dat ze het voedsel soms zo prepareren dat het er voor de foto smakelijker uitziet maar in het echt niet meer eetbaar is ivm chemische goedjes e.d. die eroverheen gaan voor de kleur.
Puckzzzzondag 7 september 2008 @ 20:00
Zo ff erbij gezet wat het is

@ Beathoven: klopt meestal wordt een hamburger met buitenbeits lekker bruin gemaakt en drijven de cornflakes op de verpakking in houtlijm en geen melk

Maar dit is allemaal wel eetbaar, ik heb het naderhand ook opgegeten

@Ymke: ik heb juist mijn best gedaan om de achtergrond zo wit mogelijk te houden, ik begrijp je punt bij foto 1, maar bij foto 3 vind ik dit juist weer goed erbij passen.
Ymkezondag 7 september 2008 @ 20:05
Bij 3 past het ook erg goed , maar meer in de zin dat het een mooie plaat is , voor mij niet in de zin van dat ik er trek door krijg

Maar misschien is dat ook niet je bedoeling.? Als je bv voedsel als kunstobject wil laten zien dan is het prima

Probeer anders ook eens om de sfeer rondom eten erbij te nemen, gezelligheid , of intimiteit.


Of zo
Ouwesokzondag 7 september 2008 @ 20:15
Food is een vak apart.

Wat goed ging.
De styling komt al een heel end in de goeie richting, het voedsel ziet er inderdaad uit als voedsel en dat kun je zelfs van commercieel toegepaste foodfotografie niet altijd zeggen. Mooi neergezet dus en de eerste food-horde kun je daarmee ook als genomen beschouwen .

Waar nog punten te pakken zijn
De verlichting is te 'behoudend', te voorzichtig, te diffuus. Dat kost je je vormtekening en structuurweergave en ook de sfeer in je opname. Je hebt dan min of meer een soort pasfoto van je onderwerp gemaakt, maar omdat voedsel geen IDplicht kent is het zaak om iets meer te willen.
Bij produktfotografie in het algemeen wordt al wat harder verlicht dan bij portret, bij food is het echt de bedoeling om op het scherp van de snede te verlichten, en dat kost best wel een paar opnamen om het geintje in de vingers te krijgen.
tipje: bekijk zoveel mogelijk foodfotografie en wanneer je bij een foto ineens trek an een happie krijgt is het zaak eens grondig te analyseren hoe die foto precies is verlicht. Probeer zoiets uiteindeiljk eens na te verlichten.
Gebruik voor de verlichting net te snel een softbox, die zet je pas als laatste bij om het verlichtingscontrast te sturen, vorm en structuur worden het fraaist met een redelijk normale reflector, eventueel met een honeycomb erop zodat het licht nog wat meer richting krijgt.

Voor een vroege foodpoging zijn je resultaten trouwens wel
Puckzzzzondag 7 september 2008 @ 20:16
Daar ben ik nog mee bezig hoe ik dat ga doen Die komen nog

Hier en vooral bij de laatste was het inderdaad de bedoeling om een strakke maar smakelijke foto te maken. Beetje moderner.
RonaldVzondag 7 september 2008 @ 20:20
Ben ik de enige die die zwarte tijgergarnalen een beetje bleekjes vindt?
Ymkezondag 7 september 2008 @ 20:20
@ouwesok

Kijk en daarom geef ik nooit meer commentaar , ik weet het toch niet zoals jij onder woorden te brengen
veldmuiszondag 7 september 2008 @ 20:22
Erg netjes .
Enige wat mij opvalt is dat met name 1, maar de andere twee ook, wat oversaturated zijn.
RonaldVzondag 7 september 2008 @ 20:24
Even serieus:
Ik vind alle drie de platen een beetje te nouvelle cuisine ik hou nou eenmaal van een vol bord maar fotografisch valt er maar weinig op af te dingen. Sok heeft het eigenlijk wel mooi verteld, alhoewel ik Ymkes eerste reactie in 'gewone mensentaal' het meest bgrijpelijk vond. Mijn voorkeur is plaat #2. Krijg er trek van!

Heb je daar nog wat van over?
-Robbedoes-zondag 7 september 2008 @ 22:10
Erg netjes Puckzzz.
Wat voor reflectie zie ik eigenlijk in de onderste druppel op foto 3
Puckzzzdinsdag 9 september 2008 @ 07:32
Gisteren lekker Hollandse pot gegeten. Dat vraagt natuurlijk om een andere benadering als je dat gaat fotograferen. Omdat het ook mijn avondeten was heb ik niet veel tijd gehad om over de aankleding na te denken. Ik heb geprobeerd er wat meer een 'lekker vol bord' van te maken., maar ook wel weer wat opgeleukt qua opmaak.


Verse Runderworst met Rode kool biet en Ui.


[ Bericht 1% gewijzigd door Puckzzz op 09-09-2008 13:03:42 ]
Erasmodinsdag 9 september 2008 @ 08:36
Die rode kool lijkt verdacht veel op een bietje
Ouwesokdinsdag 9 september 2008 @ 08:52
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 07:32 schreef Puckzzz het volgende:
Verse Runderworst met Rode kool en Ui.
[ afbeelding ]
Even snel:
Styling (het ziet er wederom uit als voedsel en dat is vaak al lastig genoeg)
Context (lekker donker oudhollands sfeertje met bijpassend bord)
Verlichting is, door die context geholpen al een stuk beter dan die hemelse diffuse belichting uit de eerste serie waardoor de opname wat meer 'crisp' krijgt (let daarbij vooral op de structuur van de worst die al bijna vlekken op de binnenkant van mijn monitor achterlaat)
Nu nog eens proberen om die verlichting er wat lager in en door te laten spelen, ga je foodfotografie analyseren dan leer je al snel dat je goeie maatjes moet worden met het instituut strijklicht.
Nog even zo doorgaan en binnenkort hebben de eerste fok!kertjes last van de speekselklieren
Ronhuidinsdag 9 september 2008 @ 09:13
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 08:52 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Nog even zo doorgaan en binnenkort hebben de eerste fok!kertjes last van de speekselklieren
Binnenkort is nu al
Puckzzzdinsdag 9 september 2008 @ 13:01
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 08:36 schreef Erasmo het volgende:
Die rode kool lijkt verdacht veel op een bietje
is het ook

het was vroeg zullen we maar zeggen
Puckzzzdinsdag 9 september 2008 @ 13:20
En THNX Sok
prupkewoensdag 10 september 2008 @ 22:13
Ik vind het nette fotos
Krijg er ook gewoon honger van

bij die eerste foto heb je wortel gebruikt denk ik?
Maakt verder ff niet uit wat het is natuurlijk. maar ik zou dat liever rood (puntpaprika oid) hebben gezien omdat het nu een beetje de zelfde kleur heeft van het vistaartje.

en bij de laatste foto van hollands eten.. vind ik de vijzel op de achtergrond net niet bij de hollandse pot passen.

maar ik doe het je niet na... ws niet met kookkunsten en zeker de fotos niet
Puckzzzdonderdag 11 september 2008 @ 07:10
Vijzel is toch best hollands? voordat we blenders hadden iig
ik weet het eigenlijk niet
kraakvandaaldonderdag 11 september 2008 @ 07:13
quote:
Op zondag 7 september 2008 19:27 schreef Puckzzz het volgende:
Ik ben bezig met wat voedselfotografie om mijn portfolio mee uit te breiden.


2 Griekse gehaktballetjes met Naan en salade

Waar zijn de gehaktballen?
Ronhuidonderdag 11 september 2008 @ 07:54
quote:
Op donderdag 11 september 2008 07:13 schreef kraakvandaal het volgende:

[..]

Waar zijn de gehaktballen?
Gehaktballetjes, onder de kaas in het bakje
Puckzzzdonderdag 11 september 2008 @ 13:17
whehehe nee niet twee griekse gehaktballetjes nee
Puckzzzmaandag 15 september 2008 @ 07:12
We doen er gewoon nog eentje


een rolletje van spinazie, witlof, parmesaanse kaas, ham en asperge. gedecoreerd met een koekje van parmesaanse en oude kaas.
Ouwesokmaandag 15 september 2008 @ 09:30
quote:
Op maandag 15 september 2008 07:12 schreef Puckzzz het volgende:
We doen er gewoon nog eentje


een rolletje van spinazie, witlof, parmesaanse kaas, ham en asperge. gedecoreerd met een koekje van parmesaanse en oude kaas.
[ afbeelding ]
We hebben kleur
We hebben sfeer
We hebben structuur
Ronhuimaandag 15 september 2008 @ 10:17
Ziet er mooi uit... krijg er weer trek van!

Dat stenen plateau lijkt te zweven, heel mooi gedaan! wat ouwesok al zegt de sfeer is fantastisch, zie het eerder als kunst dan als eten

2 opmerkingen. De ham en asperge komen niet heel goed naar voren op de foto, als die asprege nog een stukje had uitgestoken en je een klein randje ham zag zou dat veel beter overkomen denk ik. Tweede is het koekje, omdat dat stukje niet zo scherp is en je het rolletje achter het koekje niet goed ziet, zie je ook niet (in een oogopslag) dat het koekje in het rolletje is gestoken, ik had eerst het idee dat deze aan de achterkant er uit kwam.
Puckzzzmaandag 15 september 2008 @ 12:59
Ja mijn rolletje is een beetje een laf rolletje geworden ik heb 'm te los opgerold, en door het verwarmen in de oven werd ie plat

maar hij smaakte heerlijk

het plateau (een leistenen decoratie steen) 'zweeft' ook. ik had er een kiezeltje onder gelegd om wat meer diepte te maken.
Ronhuimaandag 15 september 2008 @ 13:58
quote:
Op maandag 15 september 2008 12:59 schreef Puckzzz het volgende:

het plateau (een leistenen decoratie steen) 'zweeft' ook. ik had er een kiezeltje onder gelegd om wat meer diepte te maken.
Slim gedaan geeft heel mooi effect
Breda-076vrijdag 19 september 2008 @ 22:50
Erasmovrijdag 19 september 2008 @ 23:37
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 22:50 schreef Breda-076 het volgende:
[ afbeelding ]
Ik krijg er nou niet echt honger van, het is een vis op een stuk folie, meer niet.
Probeer een ander standpunt te vinden en je belichting iets aan te passen
Puckzzzzaterdag 20 september 2008 @ 21:14
de vis lijkt me ook nog rauw. een andere achtergrond en een klaar (dus eetbaar) product is toch wel een vereiste
Isegrimzaterdag 20 september 2008 @ 21:17
Die derde is erg mooi! Lijkt me moeilijk, voedsel goed fotograferen.
Ouwesokmaandag 22 september 2008 @ 20:58
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 21:17 schreef Isegrim het volgende:
Die derde is erg mooi! Lijkt me moeilijk, voedsel goed fotograferen.
Kijk hier maar eens hoe je met foodfotografie tekeer kunt gaan (en vooral hoe dan de werkelijkheid eruit ziet)
wel even doorheenbladeren, het is niet allemaal fotografie, maar wel veel. Als je er helemaal doorheen bent zul je zien dat de grootste uitdaging qua foodfotografie een soepje is
Die vis van een paar posts terug komt dus duidelijk wat eetlustopwekkende maatregelen tekort.
Met alles wat je op de opname ziet had het resultaat al meer richting eetbaar gegaan wanneer je de hoek had veranderd waaonder je de vis hebt gefotografeerd. In dit geval wil je alleen schubben zien en niet de bepaald onsmakelijk ogende buik van de vis.
Pas op met al teveel opmaaksels op een niet bereid produkt, de grens tussen 'fraai gestyleerd ' of 'heb je dat vissenlijk in de biobak gevonden ' is dan uitermate dun

[ Bericht 6% gewijzigd door Ouwesok op 22-09-2008 21:15:01 ]
Isegrimmaandag 22 september 2008 @ 21:37
quote:
Mirjammaandag 22 september 2008 @ 21:40
quote:
toffe site
wel langzaam helaas
donleodinsdag 23 september 2008 @ 14:33


ben zelf in de keuken ook bezig met foto (proberen) te maken. Valt niet mee.
Wel een leuk topic. Spreek mij heel erg aan!
-CRASH-zondag 28 september 2008 @ 12:29
Steak.....
Erasmozondag 28 september 2008 @ 15:45
quote:
Op dinsdag 23 september 2008 14:33 schreef donleo het volgende:
[ afbeelding ]

ben zelf in de keuken ook bezig met foto (proberen) te maken. Valt niet mee.
Wel een leuk topic. Spreek mij heel erg aan!
Ik mis eigenlijk wat scherpte
Ouwesokzondag 28 september 2008 @ 16:03
quote:
Op zondag 28 september 2008 12:29 schreef -CRASH- het volgende:
Steak.....
[ afbeelding ]
Dat je voor de betere foodstyling je produkten kort moet koken is bekend, maar dit lijkt me wel wat erg kort
Erasmovrijdag 3 oktober 2008 @ 22:11
Lichttentje ontvangen:

Mirjamvrijdag 3 oktober 2008 @ 22:12
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 22:11 schreef Erasmo het volgende:
Lichttentje ontvangen:

[ afbeelding ]
is dat zo'n klein tentje?
Erasmovrijdag 3 oktober 2008 @ 22:28
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 22:12 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

is dat zo'n klein tentje?
Jup, van Dealextreme
Mirjamvrijdag 3 oktober 2008 @ 23:44
grappig
wel wat slecht belicht?
Erasmozaterdag 4 oktober 2008 @ 21:51
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 23:44 schreef MissyMirjaM het volgende:
grappig
wel wat slecht belicht?
Puur omgevingslicht
Castordinsdag 10 februari 2009 @ 05:16
Mijn pogingen, allen in restaurants met natuurlijk licht.
Eerste drie in een steakhouse, laatste twee in een Frans restaurant:

1.


2.


3.


4.


5.
dekkereddinsdag 10 februari 2009 @ 09:19
op deze manier krijg ik trek....
Kamermansdinsdag 10 februari 2009 @ 11:24
@Castor,
Ik vind ze allemaal een beetje druk. Maar dat komt denk ik ook omdat je in restaurant fotografeert en dus niet zomaar van alles in de achtergrond kan weg zetten.

Foto 1 & 2. bij foto 1 zie je het gerecht dat je bij foto 2 gefotografeerd hebt. Ook bij foto 2 zie je het gerecht van foto 1.... tevens zijn bij de eerste 2 foto's de borden iets wat blauwig, hierdoor krijgt het een koudere uitstraling.

Foto 3. Dit is mijn favoriet van de serie, het zijn mooie warme kleuren en de achtergrond is niet storen. Jammer dat de hand in beeld is.

foto 4. Deze heb je na mijn mening iets te krap gekaderd, lichtval en scherpte is wel erg mooi

foto 5. Hier heb ik niet echt veel over te zeggen eigenlijk, vind hem wel geslaagd