Boyhood en Youth zijn (deels) autobiografisch, dat is wel een ander soort boek. Hij heeft wiskunde en Engels gestudeerd, en daar ik zelf ook een achtergrond van wiskunde en informatica heb, vond ik Youth wel heel intrigerend (en een beetje deprimerend). The Master of Saint Petersburg is leuk als je ook wat van Dostojevsky hebt gelezen (het boek is deels een verwerking van het verlies van Coetzees zoon), Foe is in zekere zin een hervertelling van Robin Crusoë (van Defoe) en heeft een heel postmoderne inslag, een soort deconstructionistische. Iets waar ik me meestal trouwens wel aan kan ergeren, maar dat was bij dit boek niet zo.
Dusklands, In the Heart of the Country, Waiting for the Barbarians en Life & Times of Michael K., zijn vrij grimmig. Allemaal (deels) gesitueerd in Zuid-Afrika, of ze hebben er direct betrekking op. Life & Times of Michael K. doet wel denken aan Kafka (Josef K.). Andere gaan eigenlijk allemaal over de uiteenzetting van de verhouding tussen kolonisators en de oorspronkelijke bewoners.
Age of Iron is later geschreven, maar nog steeds onder het Apartheidsbewind, en kritiseert dat, en alle geweld die er uit voort komt. Maar dit boek is wat uit mijn herinnering verdwenen…
Lives of Animals is ook in Elizabeth Costello opgenomen, en dat boek is veel filosofischer (en ook wel taaier, denk ik), omdat het allerhande ‘moeilijke’ problemen aansnijdt, voorzien van een dun laagje fictie. Zaken zoals vegetarisme (lives of animals), holocaust, het kwaad, etc.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.