Naar aanleiding van het stuk dat vandaag op de voorpagina van de
Spits (

) stond.
In diverse topics valt te lezen dat mensen een x-aantal keer het inkomen echt onverantwoordelijk vinden of dat een bepaald aantal keer het inkomen toch echt het maximum dient te zijn. Sinds vorig jaar zijn er de
CHF-normen. Normen die zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken, in samenwerking met het NIBUD.
Aan de hand van wat voorbeelden en berekeningen is simpel te consluderen dat deze manier van bepalen of iemand een hypotheek al dan niet zou kunnen krijgen onzinnig is.
Allereerst een misverstand uit de wereld helpen: Ook in dat artikel wordt gesproken over 'ongeveer 4,5x het inkomen' als maximaal te lenen bedrag. Dat is niet zo: uit de PDF kun je halen dat dat, afhankelijk van het inkomen, rentestand en rentevaste periode, loopt van 3,3x tot 6,2x het inkomen.

In die tabel wordt enigszins rekening gehouden met verschillende rentestanden. Dat moet ook wel, aangezien een stijging van 5% naar 5,5% hypotheekrente wil zeggen dat de bruto (en, kort door de bocht, de netto) lasten stijgen met 10%. In de tabel zie je dat er in een dergelijk geval géén invloed blijkt te zijn. (van 5-5,5% maakt niets uit qua maximum, terwijl de lasten dus 10% schelen)
Ga je van 5 naar 6%: 20% stijging. In de tabel kun je dan bij een inkomen van 40.000 euro zo'n ¤4.500 minder lenen op een bedrag van ¤193.000. (let op: da's 2,33% minder)
Daarnaast is er nog zoiets als: welke hypotheek kun je krijgen. Voor de CFH-normen maakt het niet uit of je een volledige spaarhypotheek neemt (met een overlijdensrisicoverzekering die de volledige hypotheek aflost bij overlijden) of dat je een zo groot mogelijk deel aflossingsvrij neemt met daarbij een beleggingscomponent en een overlijdensrisicoverzekering die een bedrag uitkeert dat de verstrekker als minimum hanteert. Vaak gaat het dan om het bedrag van de hypotheek dat uitkomt boven de 90% van de executiewaarde.
Aan de hand van een berekening op de site van Florius komen we op de volgende maandlasten:
Hypotheek = ¤190.000,-
Voorbeeld 1: Hypotheekvorm: Spaarhypotheek (100%)
Rentevaste periode: 30 jaar
Bruto lasten: ¤1.253,- (¤890,-)
Voorbeeld 2: Hypotheekvorm: Aflossingsvrij + beleggingen
Rentevaste periode: 10 jaar
Bruto lasten: ¤986,- (netto: ¤660,-)
In de bruto lasten scheelt dit dus: 21%
Netto scheelt het 25% (!).
Beide hypotheeklasten zijn -blijkbaar- acceptabel als maximale hypotheek. Om dezelfde netto lasten te krijgen als de volledige spaarhypotheek, maar dan in de aflossingsvrije variant, gaan we weer rekenen. Dan blijkt dat je voor hetzelfde geld ook een aflossingsvrije/beleggingshypotheek kunt krijgen van ongeveer ¤250.000. (25% verschil)
In plaats van 4,8x het inkomen, kun je tegen dezelfde maandlasten dus ook een hypotheek krijgen van 6,25%. Nemen we voor de voordelige optie een rentevaste periode van 30 jaar, dan blijft er nog steeds ruimte over voor een hypotheek van ongeveer ¤225.000,-. Nog steeds ruim 18% méér.
Alleen: dit laatste is volgens de normen dus 'teveel' en 'onverantwoord'.
Nog een voorbeeld:
Een echtpaar waarvan alleen de man werkt, kan meer lenen dan een echtpaar met hetzelfde gezamenlijke inkomen, waarvan beide partners werken. Als er een kans is dat iemand werkloos wordt, dan is deze gelijk als we alleen uitgaan van het inkomen (en dat doet de norm). De kans dat het gezin met twee inkomens zonder inkomen komt te zitten, is volgens mij de helft zo klein. (al valt er iets voor te zeggen dat er wellicht in de toekomst kinderen komen en dat één van de partners minder gaat werken, waardoor het inkomen daalt)
Laatste opmerkingen over de normen: De normen houden helemaal geen rekening met het uitgavenpatroon en de gezinssamenstelling. Een alleenstaande heeft dezelfde mogelijkheden als een gezin met 5 kinderen, waarvan maar 1 ouder werkt, maar heeft qua vaste lasten waarschijnlijk méér te besteden. Ook wordt er geen rekening gehouden met hoeveel geld een persoon overhoudt: gooi je geld over de balk of ben je juist heel erg spaarzaam? Er wordt geen rekening mee gehouden.
Wat voor de één een verantwoord bedrag is, is dat niet voor de ander. Dergelijke normen (net als NHG-normen, waar bijna dezelfde verschillen gelden) zijn niet logisch.
Er zou meer gekeken moeten worden naar de daadwerkelijke omstandigheden en de daadwerkelijke lasten van een hypotheek. In het verleden deden verstrekkers dit laatste soms wel (werkelijke lasten-toets). Men keek naar de daadwerkelijke lasten, als de rentevaste periode maar langer was dan 10 jaar.
Samenvatting:De CHF- (en NHG-) normen zouden niet meer moeten worden toegepast, maar er zou vaker gekeken moeten worden naar de daadwerkelijke omstandigheden/uitgaven/toekomstverwachtingen. Helemaal sluitend en 100% goed zul je het nooit krijgen (grenzen zul je altijd hebben en dat is óók logisch), maar deze halfbakken (en voor de publieke opinie/politieke druk opgestelde) normen zijn het sowieso niet.
uiteraard verschillen de berekeningen per hypotheekverstrekker en heb ik nu een vrij willekeurig voorbeeld genomen. De verschillen kunnen dus groter, maar ook kleiner zijn. Het gaat evenwel om het principe dat de normen vreemd zijn.
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]