Kweenie wie het kookboek bijhoudt, maar Muck doet het al een poosje niet meer.
Maar nou ik hem toch bij de hand heb;
Nasi Goreng.
Zoals ik het maak,
Voor het koken van de rijst, ben ik van de afgietmethode (sorry Uncle Roger).
Zet ruim water op in een middelgrote pan en breng dat aan de kook, met zout.
Ik lust het wel, dus ik pak rond de 100 gram per portie. 200/250 gram, als ik voor 2 dagen kook.
Ik was het ook verder niet (bite me). Het zetmeel spoelt wel mee uit bij het afgieten.
De rijst gaat in het kokende water en het vuur laag, als het weer kookt.
Deksel op de pan en een minuut of 8/9 wachten.
Je kan dan een paar korrels proeven.
Zit er nog een harde kern in, laat je het nog een minuutje staan.
Is het zacht maar zit er nog een beetje beet aan, beetje chewy, gauw afgieten.
Kanaaltjes in de rijst zijn een visueel hulpmiddel.
Afgieten in een zeef, terug in de pan, met het deksel er nog even op.
Na een paar minuten de rijst met een vork een beetje losmaken. Dan kan je het deksel ook van de pan laten.
Als je het de volgende dag pas gaat gebruiken, kan je het in de pan laten zitten.
Misschien nog een keer omwoelen en als de rijst koud is, de deksel erop en eventueel in de koelkast.
Wil je het dezelfde dag gebruiken, stort het dan op een plat bord of een plaat, om snel af te koelen.
Ik heb zo wel goede resultaten behaald, met rijst die ik een uur van tevoren heb gekookt.
Heel verhaal, maar de rijst is eigenlijk het belangrijkst.
Dan de rest van de ingrediënten,
1 of 2 eieren, losgeklopt,
Een stukje ui, in kwart ringen,
Teentje knoflook, fijngehakt,
Stuk prei, in grove, halve ringen, of bos/lenteuitjes.
Pepertje,fijngehakt, (halve) ringen, whatever, of sambal. Naar smaak,
Stukje gember, fijngehakt, of een afgestreken theelepel poeder (djahé),
Eventueel wat kurkuma voor de kleur,
Klein blokje trassi (1cm³ of zo), of een eetlepel oestersaus,
Eetlepel ketjap manis,
Witte peper,
Eventueel nog wat zout.
Bereidingswijze,
Zorg dat alles klaar staat om in de pan te doen.
Als je eenmaal begint, gaat het nog best snel.
Verhit (liefst) een wok of een koekenpan.
Scheut zonnebloemolie, of een andere neutrale olie, in de pan. Mag best iets meer zijn dan dat de bodem vettig is.
Doe het ei erbij en roer totdat het net samenkomt.
Haal uit de pan en zet opzij.
Weer olie in de pan.
Doe daar de ui, knoflook, peper/sambal, gember, eventueel kurkuma en het blokje trassi in.
Gebruik je ipv trassi oestersaus, wacht daar nog even mee. Die voeg je later pas toe.
Beweeg alles door de olie, totdat alles geurig wordt. Het zijn tenslotte aromaten
(Als je er proteïnen in wil, kan je die nu toevoegen. Reepjes kip (filet/dij), varkensvlees, tofu, ham, paddestoelen, wat jij wil)
(Met de groente kan je ook alle kanten op. Kool, wortel, erwtjes, boontjes, ik vind paprika lekker, leef je uit.)
Dan de prei erbij en nog even omscheppen, voordat de rijst erbij gaat.
Schep de rijst goed door de groente en eventueel vlees/proteinen.
Als het wat droog wordt, schroom dan niet om nog wat olie toe te voegen. Helpt ook met de donkere puntjes op de rijst, die het juist zijn smaak geeft.
Als alle rijst los is, doe je er de witte peper en de oestersaus bij (LET OP!! ipv de trassi.) . De ketjap voeg je langs de rand toe.
Eventueel nog wat zout.
Doe ook het ei er weer bij.
Een paar druppels sesamolie is ook lekker.
Daarna alles nog een keer goed omscheppen.
Hier met wat saté zonder stokjes en pindasaus. Uiteraard ook eigen maaksel
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.