FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf drank (alcohol) maken d.m.v. vergisting
TheHamsterSlayerdonderdag 17 juli 2008 @ 23:21
Wegens wat geldgebrek kan ik dit weekend (alweer) geen whisky kopen en wodka begint mij nu echt te vervelen. Een fles pure alcohol bij de AH kopen en dan mixen met roosvicee zie ik ook niet echt als een optie.

Maar los van dat wil ik gewoon zelf is een keer een alcoholische drank maken met fruit of aardappels. Ik heb al zitten zoeken op Google maar tot nu toe nog geen eenduidige info gevonden. De ene site beschrijft een andere bereidingswijze dan de andere site. Heeft er iemand al ervaring met het zelf maken van sterke drank d.m.v. vergisting van fruit of aardappels? Welke spullen/apparatuur heb je daarvoor nodig?

Het lijkt me echt gaaf om van mijn eigen brouwsels aangeschoten/dronken te worden
Wunkdonderdag 17 juli 2008 @ 23:38
'sterke' drank kun je niet maken door vergisting, gist maakt alcohol tot een procentje of 8, daarna gaat 't dood en zul je moeten gaan destilleren..
bioloogjevrijdag 18 juli 2008 @ 00:02
gist gaat dood bij een percentage van ongeveer 15% daarom zie je zelden wijn met een hoger percentage dan dit. Sterke drank zul je moeten gaan destilleren volgens mij. Is wel een hoop gedoe. Ik wens je iig veel succes want ik kan je ook niet verder helpen.
erikkllvrijdag 18 juli 2008 @ 11:02
Gist gaat dood bij ca. 15% en daarom kun je op die manier geen sterke drank maken. Je kunt natuurlijk zelf alcohol gaan destilleren.
TheHamsterSlayervrijdag 18 juli 2008 @ 11:15
Jammer. Maar als ik het goed begrijp kun je wel gewoon alcoholische drank maken met max. 15% alcohol erin?

Ik wil niet gaan distilleren want daar komt een hoop apparatuur bij kijken.
erikkllvrijdag 18 juli 2008 @ 15:34
hoezo een hoop apparatuur? Bij mij op de havo hadden we al genoeg 'apparatuur' om dat te doen
theKiDvrijdag 18 juli 2008 @ 17:59
http://home.zonnet.nl/nvvoorst/

Ben zelf ook bezig met alle info te vergaren op dit moment. Wil er over paar weken ook mee beginnen nl Dit is een van de meest complete site's
krakkemiekevrijdag 18 juli 2008 @ 21:26
Zonder distilleren kun je wijn of bier maken. Hoe dan ook ga je dit weekend niet het resultaat proeven.....
Ik vind de boeken van Jan van Schaik over wijn en bier maken goed.
Leefzaterdag 19 juli 2008 @ 17:13
een fles pure alcohol om met je ranja te mengen zal je bij de AH niet vinden.
Ja, spiritus, dat is bijna pure alcohol, maar daar zit dodelijk vergif door, juist om het hardcore alcoholisten moeilijk te maken.
(grappig trouwens, alcohol is op zich al dodelijk vergif )
(En alleen echte die hard alcoholisten filteren spiritus door een koffiefilter met norit om het gif eruit te filteren (soort van,) en drinken het dan puur.)

... waarbij het de overheid tevens niet slecht uitkomt dat je dus gedwongen bent om vet accijns te betalen als je drinkbare alcohol wilt hebben.

De enige pure alcohol (nou ja, puurder dan 98% wordt het geloof ik niet) die je in Nederland kan krijgen, is voor medische doeleinden (ontsmetting e.d.), en je moet arts zijn om dat te mogen kopen.
Alcohol an sich kost geen drol trouwens... Je koopt een 5L jerrycan voor een paar euro.

Blijft over naar Tsjechie en andere oostbloklanden rijden, waar je pure alcohol in de supermarkt kan kopen (maar met je geldgebrek zit dat er niet in)

Of.. je rest Deze Verschrikkelijke Link, waar je kan leren om zelf alcoholische drank te maken met eenvoudige middelen, en een percentage van ongeveer 12% vol. En die zo goor is dat een geit er nog van gaat kotsen, maar goed, drank is drank denken ze in de gevangenis.

Succes!
Thoricalzaterdag 19 juli 2008 @ 19:57
quote:
Op zaterdag 19 juli 2008 17:13 schreef Leef het volgende:


(En alleen echte die hard alcoholisten filteren spiritus door een koffiefilter met norit om het gif eruit te filteren (soort van,) en drinken het dan puur.)
Je lijkt pvd wel zo'n Russische hardcore zuipert uit de Gorbatsjov tijd. Die konden zelfs uit schoensmeer nog alcohol onttrekken.
Leefzaterdag 19 juli 2008 @ 21:49
Als ik dat was, was ik nu wel met andere dingen bezig dan op fok posten

Moest wel lachen toen ik een tijdje geleden een reportage las uit een tijdschrift. Een paar GGZ of GGD medewerkers die op bezoek kwamen bij een stel ouwe doorgewinterde alcoholisten. Het soort dat eau de cologne en parfum gaat drinken als ze geen drank of geld meer in huis hebben, en 's nachts wakker worden omdat hun lichaam om alcohol eist.
Doodziek natuurlijk, maar wat doen ze?

Ze liggen gezellig samen te keuvelen op hun matrassen, met een fles pure zuurstof (longen doen het bijna niet meer), een fles door een koffiefiltertje met norit gefilterde spiritus (dus bijna pure alcohol), en voor de gezelligheid een sigaretje erbij

Ik denk dat ze in Enschede nog minder ontploffingsgevaar hadden

Ik denk dat als je zo'n leven leidt, je niet veel anders meer aan het doen bent
Vandaag...zaterdag 19 juli 2008 @ 22:44
in spiritus zit toch een braakmiddel oid?
Leefzondag 20 juli 2008 @ 02:47
ik mag het hopen. Weet iemand daar iets over?
Weird-zondag 20 juli 2008 @ 23:55
quote:
Op zondag 20 juli 2008 02:47 schreef Leef het volgende:
ik mag het hopen. Weet iemand daar iets over?
Lang leve wikipedia
quote:
Brandspiritus bestaat grotendeels uit ethanol. Er is een giftige stof aan toegevoegd (meestal methanol), om de alcohol te denatureren (ongeschikt te maken voor consumptie). Daarnaast bevat het een blauwe kleurstof en een geurstof om de zo behandelde alcohol goed herkenbaar te maken. Over zo behandelde alcohol hoeft dan geen accijns te worden betaald. De samenstelling van brandspiritus is doorgaans: 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (een geurstof) plus blauwe kleurstof.
W1ZZmaandag 21 juli 2008 @ 00:04
Weird-: zie jij daar iets over braken staan?

@Vandaag: van het hoge percentage ethanol in spiritus ga je ook al nekken hoor. Ik heb altijd flessen 95% alcohol om likeuren te maken thuis staan (uit Italië). Een keer voor een weddenschap een shotje gedaan: instant overgeven omdat je maag dat gewoon niet accepteert.
krakkemiekemaandag 21 juli 2008 @ 00:21
En anders krijg je wel andere bijverschijnselen.... Van ethanol word je al ziek of je word gewoon blind ofzo.....
1-of-6Billionmaandag 21 juli 2008 @ 09:54
niet stoken? Dan een paar pakken suiker en dit:


www.brouwmarkt.nl voor spullen. www.homedistiller.org voor info mbt zelf stoken.
Leefmaandag 21 juli 2008 @ 17:39
quote:
Op maandag 21 juli 2008 00:21 schreef krakkemieke het volgende:
En anders krijg je wel andere bijverschijnselen.... Van ethanol word je al ziek of je word gewoon blind ofzo.....
Nee dat is methanol waar je blind van wordt

methanol is de simpelste alcohol die er is: een koolstofatoom met drie waterstofatoompjes eromheen, en een zuurstofatoompje-waterstofatoompje (OH-groep, wat het tot een alcohol maakt).
Van methanol wordt je dronken maar ook blind (en nog meer nare dingen)

ethanol heeft twee koolstofatoompjes ipv een, en 5 waterstofatoompjes ipv 3.
Voor de rest hetzelfde.
Van ethanol wordt je alleen dronken.


(niet dat je van ethanol niet ook goed ziek kan worden)

[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 23-07-2008 04:08:28 ]
krakkemiekedinsdag 22 juli 2008 @ 20:51
Ik haal ze altijd door elkaar.......
TheHamsterSlayerdinsdag 22 juli 2008 @ 23:28
hehe....zelf alcohol niet meer nodig, heb net een fles Jameson 12yr van iemand cadeau gekregen
krakkemiekedinsdag 22 juli 2008 @ 23:30
Bofkont! Heel jaloers is!
LeeHarveyOswalddonderdag 24 juli 2008 @ 15:42
quote:
Op zaterdag 19 juli 2008 21:49 schreef Leef het volgende:
Als ik dat was, was ik nu wel met andere dingen bezig dan op fok posten

Moest wel lachen toen ik een tijdje geleden een reportage las uit een tijdschrift. Een paar GGZ of GGD medewerkers die op bezoek kwamen bij een stel ouwe doorgewinterde alcoholisten. Het soort dat eau de cologne en parfum gaat drinken als ze geen drank of geld meer in huis hebben, en 's nachts wakker worden omdat hun lichaam om alcohol eist.
Doodziek natuurlijk, maar wat doen ze?

Ze liggen gezellig samen te keuvelen op hun matrassen, met een fles pure zuurstof (longen doen het bijna niet meer), een fles door een koffiefiltertje met norit gefilterde spiritus (dus bijna pure alcohol), en voor de gezelligheid een sigaretje erbij

Ik denk dat ze in Enschede nog minder ontploffingsgevaar hadden

Ik denk dat als je zo'n leven leidt, je niet veel anders meer aan het doen bent
Er zit geen gif in spiritus, Spiritus is methanolalcohol en geen ethanolalcohol, en dat maakt het giftig.

Daar kan je wel 50 norrit tabletten bij gebruiken, maar daar schiet je echt geen hol mee op.
LeeHarveyOswalddonderdag 24 juli 2008 @ 15:43
quote:
Op maandag 21 juli 2008 17:39 schreef Leef het volgende:

[..]

Nee dat is methanol waar je blind van wordt

methanol is de simpelste alcohol die er is: een koolstofatoom met drie waterstofatoompjes eromheen, en een zuurstofatoompje-waterstofatoompje (OH-groep, wat het tot een alcohol maakt).
Van methanol wordt je dronken maar ook blind (en nog meer nare dingen)

ethanol heeft twee koolstofatoompjes ipv een, en 5 waterstofatoompjes ipv 3.
Voor de rest hetzelfde.
Van ethanol wordt je alleen dronken.


(niet dat je van ethanol niet ook goed ziek kan worden)
Ethanol en Methanol hebben dezelfde chemische samenstelling, de verbindingen liggen alleen anders.
W1ZZdonderdag 24 juli 2008 @ 15:59
Beide berichten kloppen absoluut niet:

1) Spiritus is een mengsel van doorgaans 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandspiritus)

2) De chemische samenstelling van methanol is CH3OH, die van ethanol is C2H5OH.
LeeHarveyOswalddonderdag 24 juli 2008 @ 16:14
Ik dacht toch echt te herinneren van scheikunde, lang lang geleden, dat ze hetzelfde waren. Maf

En dat het de Methanol is die spiritus giftig maakt, klopt dus wel.
Leefvrijdag 25 juli 2008 @ 00:17
je kan ook gewoon sorry zeggen voor het geen bronnen checken, en er compleet naast zitten, lho..
theKiDdinsdag 7 oktober 2008 @ 19:12
Nou.. Ben nu al 4 dagen aan het wachten tot mijn maisch is uitgegist zodat ik het kan gaan destileren Ben echt benieuwd hoe of wat.. Word me eerste keer. 22 liter stookwijn wat gedestilleerd moet worden..
santaxdinsdag 7 oktober 2008 @ 19:18
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 19:12 schreef theKiD het volgende:
Nou.. Ben nu al 4 dagen aan het wachten tot mijn maisch is uitgegist zodat ik het kan gaan destileren Ben echt benieuwd hoe of wat.. Word me eerste keer. 22 liter stookwijn wat gedestilleerd moet worden..
Mag ik je username hebben?

Overigens maakte mijn moeder vroeger altijd zelf brandewijn. Van kersen. Dat liet ze dan maanden staan voor het drinkbaar was

Qua 'branderigheid' in de keel proefde het als een goede port. Maar wel zoeter en naar kers Helemaal geen verkeerd spul was dat
theKiDdinsdag 7 oktober 2008 @ 19:40
Me username?

[edit]
Net ff getest met de vinometer, zit nu 15% alcohol in de maisch.
santaxdinsdag 7 oktober 2008 @ 19:42
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 19:40 schreef theKiD het volgende:
Me username?
Ja, mocht je komen te overlijden nadat je die drank hebt geproefd?
theKiDdinsdag 7 oktober 2008 @ 19:45
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 19:42 schreef santax het volgende:

[..]

Ja, mocht je komen te overlijden nadat je die drank hebt geproefd?
! ik zal tegen die tijd de gegevens wel PM'en
Bowiefanwoensdag 8 oktober 2008 @ 11:50
nog een link met info betereffende stoken: http://www.distilleer.nl/ (soms zijn url's tè voor de hand liggend )

de TT is wel grappig btw, ik ben erg benieuwd naar andere manieren om alcohol te maken dan vergisting.
1-of-6Billionwoensdag 8 oktober 2008 @ 12:37
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 19:12 schreef theKiD het volgende:
Nou.. Ben nu al 4 dagen aan het wachten tot mijn maisch is uitgegist zodat ik het kan gaan destileren Ben echt benieuwd hoe of wat.. Word me eerste keer. 22 liter stookwijn wat gedestilleerd moet worden..
Kewl, post eens een pic van je distilleerketel
theKiDvrijdag 10 oktober 2008 @ 19:25
quote:
Op woensdag 8 oktober 2008 12:37 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Kewl, post eens een pic van je distilleerketel
Met deze ben ik nu bezig, op moment van typen ben ik bezig met goedkope Aldi-wijn te destilleren. Ben benieuwd wat er van overblijft:



En ik ben nog bezig om een eigen alambic te maken. Met een oude koperen boilervat. Maar daar schiet het nog niet mee op, aangezien die smartstill, zo makkelijk is..

[edit] Me Maisch is dus nu no 6 dagen nog steeds niet uitgegist. Dus vandaar dat ik nu met wijn ben begonnen.. *iets met gebrek aan geduld*
sigmezaterdag 11 oktober 2008 @ 21:25
In plaats van gebruik te maken van het lagere kookpunt van alcohol kan je ook gebruik maken van het lagere vriespunt van alcohol.

Zet een plastic jerrycan van de drank die te weinig alcohol (iets wijnachtigs) bevat in de diepvries, Geen dop erop maar afsluiten met een flexibel rubber (moet ik het uitspellen ?). Nacht laten staan.
Dan op kamertemperatuur op de kop hangen (rubber eraf ja) met een kan eronder. In 1 kan de eerste helft ontdooide vloeistof opvangen. Die eerste helft zit dan rond de 25%. Je kan met deze hoeveelheid drank dit bevriesproces herhalen; op deze manier moet je tot 30 a 35% kunnen komen. Je moet dan wel in steeds koelere ruimten de bevroren drank laten ontdooien.
theKiDzaterdag 11 oktober 2008 @ 21:35
quote:
Op zaterdag 11 oktober 2008 21:25 schreef sigme het volgende:
In plaats van gebruik te maken van het lagere kookpunt van alcohol kan je ook gebruik maken van het lagere vriespunt van alcohol.

Zet een plastic jerrycan van de drank die te weinig alcohol (iets wijnachtigs) bevat in de diepvries, Geen dop erop maar afsluiten met een flexibel rubber (moet ik het uitspellen ?). Nacht laten staan.
Dan op kamertemperatuur op de kop hangen (rubber eraf ja) met een kan eronder. In 1 kan de eerste helft ontdooide vloeistof opvangen. Die eerste helft zit dan rond de 25%. Je kan met deze hoeveelheid drank dit bevriesproces herhalen; op deze manier moet je tot 30 a 35% kunnen komen. Je moet dan wel in steeds koelere ruimten de bevroren drank laten ontdooien.
Noem het beestje eens bij de naam dan?

Enne, kan idd ook ja. Alleen beetje omslachtig. En niet zo hoog te krijgen met normale huis/tuin/keukenartikelen
Roel0fzaterdag 11 oktober 2008 @ 22:31
quote:
Op zaterdag 11 oktober 2008 21:25 schreef sigme het volgende:
In plaats van gebruik te maken van het lagere kookpunt van alcohol kan je ook gebruik maken van het lagere vriespunt van alcohol.

Zet een plastic jerrycan van de drank die te weinig alcohol (iets wijnachtigs) bevat in de diepvries, Geen dop erop maar afsluiten met een flexibel rubber (moet ik het uitspellen ?). Nacht laten staan.
Dan op kamertemperatuur op de kop hangen (rubber eraf ja) met een kan eronder. In 1 kan de eerste helft ontdooide vloeistof opvangen. Die eerste helft zit dan rond de 25%. Je kan met deze hoeveelheid drank dit bevriesproces herhalen; op deze manier moet je tot 30 a 35% kunnen komen. Je moet dan wel in steeds koelere ruimten de bevroren drank laten ontdooien.
Ik zie heir de hele discussie gaan over het creeren van een vloeistof met een hoog alcohol percentage. Dit betekend nog steeds geen goede drank. Gisten en destilleren zijn beide makkelijk en snel uit te voeren, de finesse zit hem in het creeren van de juiste smaak. In mijn optiek is de bovenvermelde techniek niet echt geschikt om de juiste smaakstoffen uit een vloeistof te extraheren.
btw ik ben een procestechnoloog, wij zijn mierenneukers over die kleine details "kwaliteit". Vandaar dat de helft van mijn oud-klasgenoten dus ook hun eigen bier brouwerij (vergisting dus)
Deliahzaterdag 11 oktober 2008 @ 22:46
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 23:28 schreef TheHamsterSlayer het volgende:
fles Jameson 12yr
Kan je daar rozijnen in marineren en die vervolgens verwerken in cake?
Bowiefanwoensdag 15 oktober 2008 @ 09:08
quote:
Op zaterdag 11 oktober 2008 22:46 schreef Deliah het volgende:

[..]

Kan je daar rozijnen in marineren en die vervolgens verwerken in cake?
(sprak hij uit ervaring)
dat kan ik je zelfs van harte aanbevelen

maar goed, dat kan je met elke drank naar keuze, voordeel van de keuze voor een Ierse whiskey is de zachte smaak
Mokusdonderdag 13 november 2008 @ 20:05
Sinds een tijdje doe ik ook aan het distilleren van alcohol. (en natuurlijk het maken van eigen drank)
Zelf maak ik gebruik van een omgebouwde snelkookpan. Mijn oom heeft 2 mooie keteltjes staan.


De manier waarop wij meestal te werk is eerst zorgen voor "pure" alcohol. Ongeveer 80%.
Hier kun je o.a. kruiden aan toevoegen voor een smaakje. Dit kun je dan filteren en zo heb je drank met een smaakje (wel het alcohol percentage verdunnen met bronwater op dezelfde temperatuur). Dit is natuurlijk een hele simpele methode. Er zijn veel meer methodes om lekkere drank te krijgen.
Ook is het te adviseren om het gedistilleerde alcohol door actieve kool te halen om verkeerde smaakjes er uit te krijgen.
Op http://www.brouwmarkt.nl/ zijn allerlei spullen te koop voor de hobby brouwer/stoker.

Momenteel ben ik zelf bezig om absinth te gaan maken. Alleen ligt het proces stil omdat ik tijdelijk in het buitenland zit. Maar de kruiden zijn binnen.
theKiDdonderdag 13 november 2008 @ 23:13
Mokus, ik neem binnenkort een x contact met je op over dat linker keteltje op je foto
dennis00zondag 11 januari 2009 @ 17:28
Is het stoken van alcohol ook mogelijk van zonder investeringen van ¤ 20,- of meer?
quote:
Op zaterdag 11 oktober 2008 21:25 schreef sigme het volgende:
In plaats van gebruik te maken van het lagere kookpunt van alcohol kan je ook gebruik maken van het lagere vriespunt van alcohol.

Zet een plastic jerrycan van de drank die te weinig alcohol (iets wijnachtigs) bevat in de diepvries, Geen dop erop maar afsluiten met een flexibel rubber (moet ik het uitspellen ?). Nacht laten staan.
Dan op kamertemperatuur op de kop hangen (rubber eraf ja) met een kan eronder. In 1 kan de eerste helft ontdooide vloeistof opvangen. Die eerste helft zit dan rond de 25%. Je kan met deze hoeveelheid drank dit bevriesproces herhalen; op deze manier moet je tot 30 a 35% kunnen komen. Je moet dan wel in steeds koelere ruimten de bevroren drank laten ontdooien.
Kun je op die manier van 12% Jeneverbessen 30% maken? Dat zou wel ideaal zijn.
LeeHarveyOswaldzondag 11 januari 2009 @ 19:57
Semi-ontopic: Ik ben nu een kruidenbitter aan het trekken van een goedkope jenever & kruiden
dennis00maandag 12 januari 2009 @ 14:29
Kan iemand mijn vorige vraag nog beantwoorden?

En op http://www.distilleer.nl/ staat dat er een accijns is van 600% op gedistilleerde dranken (geen wijn, bier)... betaal ik voor een fles whiskey van 10euro dus meer dan 8 euro aan accijns?
Leefmaandag 12 januari 2009 @ 14:53
antwoord is ja.
Ga maar is naar een land waar je geen of weinig accijns hebt. Je schrikt je rot. Alsof je een twee liter pak bar le duc koopt
LeeHarveyOswalddonderdag 22 januari 2009 @ 10:58
Mn kruidenbitter is begin februari drinkbaar. Gister al even geproeft met een theelepel. Lichte sinaasappelsmaak, en een soort speculaas smaak
Curiositydonderdag 22 januari 2009 @ 11:33
quote:
Op maandag 12 januari 2009 14:29 schreef dennis00 het volgende:
Kan iemand mijn vorige vraag nog beantwoorden?

En op http://www.distilleer.nl/ staat dat er een accijns is van 600% op gedistilleerde dranken (geen wijn, bier)... betaal ik voor een fles whiskey van 10euro dus meer dan 8 euro aan accijns?
Produktie kosten liggen gemiddeld rond de 35 cent, dus tel uit je winst.
LeeHarveyOswalddonderdag 22 januari 2009 @ 11:34
quote:
Op donderdag 22 januari 2009 11:33 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Produktie kosten liggen gemiddeld rond de 35 cent, dus tel uit je winst.
Transport, opslag, verkoop, ...

En als je het zelf produceert ben je wel ietwat meer kwijt dan die 35 cent.
1-of-6Billiondonderdag 22 januari 2009 @ 14:52
quote:
Op maandag 12 januari 2009 14:29 schreef dennis00 het volgende:
Kan iemand mijn vorige vraag nog beantwoorden?

En op http://www.distilleer.nl/ staat dat er een accijns is van 600% op gedistilleerde dranken (geen wijn, bier)... betaal ik voor een fles whiskey van 10euro dus meer dan 8 euro aan accijns?
600% is kletskoek. Je betaalt momenteel (ik meen) ¤15,40 per liter ZUIVERE alcohol. Op een fles whisky van 40% vol zit dus ¤6,16 accijns. Ongeacht de prijs in de winkel...
1-of-6Billiondonderdag 22 januari 2009 @ 14:53
quote:
Op donderdag 22 januari 2009 11:33 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Produktie kosten liggen gemiddeld rond de 35 cent, dus tel uit je winst.
Dat zal puick spul zijn dan
r2d22donderdag 22 januari 2009 @ 15:21
Hoeveel accijns zit er op alcohol
Accijnstarieven worden uitgedrukt in euro’s per hectoliter (1). Bij sterke drank is de hoogte van de accijns ook nog afhankelijk van het percentage alcohol. Hoe sterker, hoe meer accijns.

Bier
Op een hectoliter bier zit ¤ 25,11 accijns. Een hectoliter is 100 liter. Op een liter bier zit dus ¤ 0,25 accijns. Per glas dus ¤ 0,06.

Wijn
Op een hectoliter wijn zit ¤ 59,02 accijns. Op een liter ¤ 0,59. Een fles bevat meestal ¾ liter. Op een fles zit dus ¤ 0,44 accijns. Uit een fles gaan 7 tot 8 glazen van 100 ml. Op een glas zit derhalve ¤ 0,06.

Sherry/port.
Bij sherry en port bedraagt de accijns 102,68 per hectoliter. Op een liter ¤ 1,02. Op een fles van ¾ liter ¤ 0,70. Uit een fles gaan ruim 12 glazen van 60 ml. Per glaasje port derhalve bijna ¤ 0,06 accijns.

Champagne
Op champagne zit veel accijns. Op een hectoliter zit ¤ 201,24 accijns. Op een liter ¤ 2,01. Op een fles van ¾ liter ¤ 1,51. Op een glas van 100 ml ¤ 0,21 accijns.

Sterke drank

Bij sterke drank is de berekening iets anders. De accijns is ¤ 1504 per hectoliter alcohol. Het gaat hier dus niet om 100 liter jenever maar om 100 liter pure alcohol. Per liter alcohol is de accijns 15,04. Per milliliter 0,015 Een literfles jenever bevat 35% alcohol of wel 350 ml alcohol. De accijns is dan 350 * 0,015 is 5,26 per fles. Een glaasje jenever bevat ongeveer 35 ml en bij 35% 12,25 ml alcohol. Per glas is dit ¤ 0,18.
Over een fles whiskey van 40% betaal je dus meer accijns dan bij een fles jenever.

Accijnsverhoging wordt als een effectieve preventiestrategie gezien. De accijns moet echter wel fors verhoogd worden wil het enig effect hebben. Een verhoging met 50% scheelt ¤ 0,03 op een glaasje bier. Voor een matige drinker zal dat niet veel uitmaken. Voor mensen die veel drinken tikt het iets harder aan.

(1) Bron: ministerie van financien


Plaatsingsdatum: donderdag 24 juli 2003
Laatste wijziging: woensdag 01 augustus 2007
Curiositydonderdag 22 januari 2009 @ 15:25
quote:
Op donderdag 22 januari 2009 14:53 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Dat zal puick spul zijn dan
Dat heeft niets met de kwaliteit te maken.
dennis00vrijdag 23 januari 2009 @ 15:20
  • Hoe kan de accijns ¤ 15,- per liter zijn terwijl een literfles Berenburger en literfles goedkope whiskey ¤ 10,- kosten?
  • Hoe maak ik met budget van ¤ 30,- binnen 2 weken en 2 uur arbeidstijd sterke drank? Graag instructies van maximaal 5 regels.
  • LeeHarveyOswaldvrijdag 23 januari 2009 @ 15:24
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 15:20 schreef dennis00 het volgende:
  • Hoe kan de accijns ¤ 15,- per liter zijn terwijl een literfles Berenburger en literfles goedkope whiskey ¤ 10,- kosten?
  • Waar? Jenever, de basis van berenburg, begint bij 10 euro. En heeft 35% alcohol, dus een accijns van 6 euro.
    quote:
  • Hoe maak ik met budget van ¤ 30,- binnen 2 weken en 2 uur arbeidstijd sterke drank? Graag instructies van maximaal 5 regels.

  • 1. Loop naar Gall en Gall
    2. Koop 3 flessen jenever
    Curiosityvrijdag 23 januari 2009 @ 15:31
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 15:20 schreef dennis00 het volgende:
  • Hoe kan de accijns ¤ 15,- per liter zijn terwijl een literfles Berenburger en literfles goedkope whiskey ¤ 10,- kosten?
  • Er zit geen liter alc. in een fles Beerenburg. ( ook niet in Whiskey trouwens)
    LeeHarveyOswaldvrijdag 23 januari 2009 @ 15:32
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 15:31 schreef Curiosity het volgende:

    [..]

    Er zit geen liter alc. in een fles Beerenburg. ( ook niet in Whiskey trouwens)
    Daarnaast heb je voor 10 euro ook geen liter berenburg..

    [ Bericht 0% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 23-01-2009 15:37:02 ]
    dennis00vrijdag 23 januari 2009 @ 15:35
    Ohh... ik las het verkeerd. Het is 1500,- per 100 liter alcohol. Dus er zit 15*0,4=>¤ 6,- per liter whiskey belasting op de whiskey in de fles whiskey.
    dennis00vrijdag 23 januari 2009 @ 15:36
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 15:32 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

    [..]

    Daarnaast heb je voor 10 euro ook geen liter berenburg..
    Jawel hoor, deze week nog gekocht bij de gal&gal.
    http://www.actie.nl/?Berenburg_1_liter&page=product_detail&actie_idfk=775140
    LeeHarveyOswaldvrijdag 23 januari 2009 @ 15:37
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 15:36 schreef dennis00 het volgende:

    [..]

    Jawel hoor, deze week nog gekocht bij de gal&gal.
    http://www.actie.nl/?Berenburg_1_liter&page=product_detail&actie_idfk=775140
    Dat is inderdaad niet duur
    dennis00vrijdag 23 januari 2009 @ 16:30
    Het zijn inderdaad de aanbiedingen. Heb er ook weleens ¤ 13,50 voor betaald. Wordt niet veel verkocht in Rotterdam zei de verkoper. Ben er mee opgegroeid en is hier tegenwoordig standaard drankje met cola.
    sigmevrijdag 23 januari 2009 @ 18:35
    quote:
    Op zondag 11 januari 2009 17:28 schreef dennis00 het volgende:
    Is het stoken van alcohol ook mogelijk van zonder investeringen van ¤ 20,- of meer?
    [..]

    Kun je op die manier van 12% Jeneverbessen 30% maken? Dat zou wel ideaal zijn.
    Eh ja, dat staat er toch?
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 15:20 schreef dennis00 het volgende:

  • Hoe maak ik met budget van ¤ 30,- binnen 2 weken en 2 uur arbeidstijd sterke drank? Graag instructies van maximaal 5 regels.
  • Wat dacht je van die instructie van mij die je citeerde?
    dennis00vrijdag 23 januari 2009 @ 19:00
    Dat zal ik inderdaad een keer proberen, maar is het niet dat de alcohol op die manier naar de bodem zakt? Waardoor 2/3e van je fles bessen uiteindelijk nauwelijks alcohol bevat en 1/3e van die fles 3x zo sterk is?

    Dat is in mijn ogen niet erg kosten-effectief uiteindelijk en de enige reden dat ik zelf alcohol zou willen maken is omdat ik er ¤ 100,- per maand aan uit geef.
    sigmevrijdag 23 januari 2009 @ 19:06
    quote:
    Op vrijdag 23 januari 2009 19:00 schreef dennis00 het volgende:
    Dat zal ik inderdaad een keer proberen, maar is het niet dat de alcohol op die manier naar de bodem zakt? Waardoor 2/3e van je fles bessen uiteindelijk nauwelijks alcohol bevat en 1/3e van die fles 3x zo sterk is?

    Dat is in mijn ogen niet erg kosten-effectief uiteindelijk en de enige reden dat ik zelf alcohol zou willen maken is omdat ik er ¤ 100,- per maand aan uit geef.
    Que?

    De alcohol bevriest pas bij hogere temperatuur, door bevriezen en aftappen verdeel je de vloeistof in meer en minder alcoholrijk. Je houdt dus ook vloeistof met weinig / geen alcohol over. Maar daar ontkom je op geen enkele wijze aan; je kan zonder vloeistofverlies niet tot een hoog alcoholpercentage komen. Het 'overtollige' water moet je eruit halen door destillatie of bevriezing.

    Je zou een lijntje kunnen opzetten naar Italie; je kan daar in de supermarkt 95% alcohol kopen (bedoeld voor inmaak, dus geschikt voor consumptie). Prijs: halve liter 9 euro, hele liter 15,-.