TheHamsterSlayer | donderdag 17 juli 2008 @ 23:21 |
Wegens wat geldgebrek kan ik dit weekend (alweer) geen whisky kopen ![]() Maar los van dat wil ik gewoon zelf is een keer een alcoholische drank maken met fruit of aardappels. Ik heb al zitten zoeken op Google maar tot nu toe nog geen eenduidige info gevonden. De ene site beschrijft een andere bereidingswijze dan de andere site. Heeft er iemand al ervaring met het zelf maken van sterke drank d.m.v. vergisting van fruit of aardappels? Welke spullen/apparatuur heb je daarvoor nodig? Het lijkt me echt gaaf om van mijn eigen brouwsels aangeschoten/dronken te worden ![]() | |
Wunk | donderdag 17 juli 2008 @ 23:38 |
'sterke' drank kun je niet maken door vergisting, gist maakt alcohol tot een procentje of 8, daarna gaat 't dood en zul je moeten gaan destilleren.. | |
bioloogje | vrijdag 18 juli 2008 @ 00:02 |
gist gaat dood bij een percentage van ongeveer 15% daarom zie je zelden wijn met een hoger percentage dan dit. Sterke drank zul je moeten gaan destilleren volgens mij. Is wel een hoop gedoe. Ik wens je iig veel succes want ik kan je ook niet verder helpen. | |
erikkll | vrijdag 18 juli 2008 @ 11:02 |
Gist gaat dood bij ca. 15% en daarom kun je op die manier geen sterke drank maken. Je kunt natuurlijk zelf alcohol gaan destilleren. | |
TheHamsterSlayer | vrijdag 18 juli 2008 @ 11:15 |
Jammer. Maar als ik het goed begrijp kun je wel gewoon alcoholische drank maken met max. 15% alcohol erin? Ik wil niet gaan distilleren want daar komt een hoop apparatuur bij kijken. | |
erikkll | vrijdag 18 juli 2008 @ 15:34 |
hoezo een hoop apparatuur? ![]() ![]() | |
theKiD | vrijdag 18 juli 2008 @ 17:59 |
http://home.zonnet.nl/nvvoorst/ Ben zelf ook bezig met alle info te vergaren op dit moment. Wil er over paar weken ook mee beginnen nl ![]() | |
krakkemieke | vrijdag 18 juli 2008 @ 21:26 |
Zonder distilleren kun je wijn of bier maken. Hoe dan ook ga je dit weekend niet het resultaat proeven..... Ik vind de boeken van Jan van Schaik over wijn en bier maken goed. | |
Leef | zaterdag 19 juli 2008 @ 17:13 |
een fles pure alcohol om met je ranja te mengen zal je bij de AH niet vinden. Ja, spiritus, dat is bijna pure alcohol, maar daar zit dodelijk vergif door, juist om het hardcore alcoholisten moeilijk te maken. (grappig trouwens, alcohol is op zich al dodelijk vergif ![]() (En alleen echte die hard alcoholisten filteren spiritus door een koffiefilter met norit om het gif eruit te filteren (soort van,) en drinken het dan puur.) ... waarbij het de overheid tevens niet slecht uitkomt dat je dus gedwongen bent om vet accijns te betalen als je drinkbare alcohol wilt hebben. De enige pure alcohol (nou ja, puurder dan 98% wordt het geloof ik niet) die je in Nederland kan krijgen, is voor medische doeleinden (ontsmetting e.d.), en je moet arts zijn om dat te mogen kopen. Alcohol an sich kost geen drol trouwens... Je koopt een 5L jerrycan voor een paar euro. Blijft over naar Tsjechie en andere oostbloklanden rijden, waar je pure alcohol in de supermarkt kan kopen (maar met je geldgebrek zit dat er niet in) Of.. je rest Deze Verschrikkelijke Link, waar je kan leren om zelf alcoholische drank te maken met eenvoudige middelen, en een percentage van ongeveer 12% vol. En die zo goor is dat een geit er nog van gaat kotsen, maar goed, drank is drank denken ze in de gevangenis. Succes! | |
Thorical | zaterdag 19 juli 2008 @ 19:57 |
quote:Je lijkt pvd wel zo'n Russische hardcore zuipert uit de Gorbatsjov tijd. Die konden zelfs uit schoensmeer nog alcohol onttrekken. | |
Leef | zaterdag 19 juli 2008 @ 21:49 |
Als ik dat was, was ik nu wel met andere dingen bezig dan op fok posten ![]() Moest wel lachen toen ik een tijdje geleden een reportage las uit een tijdschrift. Een paar GGZ of GGD medewerkers die op bezoek kwamen bij een stel ouwe doorgewinterde alcoholisten. Het soort dat eau de cologne en parfum gaat drinken als ze geen drank of geld meer in huis hebben, en 's nachts wakker worden omdat hun lichaam om alcohol eist. Doodziek natuurlijk, maar wat doen ze? Ze liggen gezellig samen te keuvelen op hun matrassen, met een fles pure zuurstof (longen doen het bijna niet meer), een fles door een koffiefiltertje met norit gefilterde spiritus (dus bijna pure alcohol), en voor de gezelligheid een sigaretje erbij ![]() Ik denk dat ze in Enschede nog minder ontploffingsgevaar hadden ![]() Ik denk dat als je zo'n leven leidt, je niet veel anders meer aan het doen bent ![]() | |
Vandaag... | zaterdag 19 juli 2008 @ 22:44 |
in spiritus zit toch een braakmiddel oid? | |
Leef | zondag 20 juli 2008 @ 02:47 |
ik mag het hopen. Weet iemand daar iets over? | |
Weird- | zondag 20 juli 2008 @ 23:55 |
quote:Lang leve wikipedia quote: | |
W1ZZ | maandag 21 juli 2008 @ 00:04 |
Weird-: zie jij daar iets over braken staan? ![]() @Vandaag: van het hoge percentage ethanol in spiritus ga je ook al nekken hoor. Ik heb altijd flessen 95% alcohol om likeuren te maken thuis staan (uit Italië). Een keer voor een weddenschap een shotje gedaan: instant overgeven omdat je maag dat gewoon niet accepteert. | |
krakkemieke | maandag 21 juli 2008 @ 00:21 |
En anders krijg je wel andere bijverschijnselen.... Van ethanol word je al ziek of je word gewoon blind ofzo..... | |
1-of-6Billion | maandag 21 juli 2008 @ 09:54 |
niet stoken? Dan een paar pakken suiker en dit:![]() www.brouwmarkt.nl voor spullen. www.homedistiller.org voor info mbt zelf stoken. ![]() | |
Leef | maandag 21 juli 2008 @ 17:39 |
quote:Nee dat is methanol waar je blind van wordt methanol is de simpelste alcohol die er is: een koolstofatoom met drie waterstofatoompjes eromheen, en een zuurstofatoompje-waterstofatoompje (OH-groep, wat het tot een alcohol maakt). Van methanol wordt je dronken maar ook blind (en nog meer nare dingen) ethanol heeft twee koolstofatoompjes ipv een, en 5 waterstofatoompjes ipv 3. Voor de rest hetzelfde. Van ethanol wordt je alleen dronken. (niet dat je van ethanol niet ook goed ziek kan worden) [ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 23-07-2008 04:08:28 ] | |
krakkemieke | dinsdag 22 juli 2008 @ 20:51 |
Ik haal ze altijd door elkaar....... ![]() | |
TheHamsterSlayer | dinsdag 22 juli 2008 @ 23:28 |
hehe....zelf alcohol niet meer nodig, heb net een fles Jameson 12yr van iemand cadeau gekregen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
krakkemieke | dinsdag 22 juli 2008 @ 23:30 |
Bofkont! Heel jaloers is! ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 24 juli 2008 @ 15:42 |
quote:Er zit geen gif in spiritus, Spiritus is methanolalcohol en geen ethanolalcohol, en dat maakt het giftig. Daar kan je wel 50 norrit tabletten bij gebruiken, maar daar schiet je echt geen hol mee op. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 24 juli 2008 @ 15:43 |
quote:Ethanol en Methanol hebben dezelfde chemische samenstelling, de verbindingen liggen alleen anders. | |
W1ZZ | donderdag 24 juli 2008 @ 15:59 |
Beide berichten kloppen absoluut niet: 1) Spiritus is een mengsel van doorgaans 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandspiritus) 2) De chemische samenstelling van methanol is CH3OH, die van ethanol is C2H5OH. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 24 juli 2008 @ 16:14 |
Ik dacht toch echt te herinneren van scheikunde, lang lang geleden, dat ze hetzelfde waren. Maf ![]() En dat het de Methanol is die spiritus giftig maakt, klopt dus wel. | |
Leef | vrijdag 25 juli 2008 @ 00:17 |
je kan ook gewoon sorry zeggen voor het geen bronnen checken, en er compleet naast zitten, lho.. | |
theKiD | dinsdag 7 oktober 2008 @ 19:12 |
Nou.. Ben nu al 4 dagen aan het wachten tot mijn maisch is uitgegist zodat ik het kan gaan destileren ![]() ![]() | |
santax | dinsdag 7 oktober 2008 @ 19:18 |
quote:Mag ik je username hebben? Overigens maakte mijn moeder vroeger altijd zelf brandewijn. Van kersen. Dat liet ze dan maanden staan voor het drinkbaar was ![]() Qua 'branderigheid' in de keel proefde het als een goede port. Maar wel zoeter en naar kers ![]() ![]() | |
theKiD | dinsdag 7 oktober 2008 @ 19:40 |
Me username? ![]() [edit] Net ff getest met de vinometer, zit nu 15% alcohol in de maisch. ![]() | |
santax | dinsdag 7 oktober 2008 @ 19:42 |
quote:Ja, mocht je komen te overlijden nadat je die drank hebt geproefd? ![]() | |
theKiD | dinsdag 7 oktober 2008 @ 19:45 |
quote: ![]() ![]() | |
Bowiefan | woensdag 8 oktober 2008 @ 11:50 |
nog een link met info betereffende stoken: http://www.distilleer.nl/ (soms zijn url's tè voor de hand liggend ![]() de TT is wel grappig btw, ik ben erg benieuwd naar andere manieren om alcohol te maken dan vergisting. | |
1-of-6Billion | woensdag 8 oktober 2008 @ 12:37 |
quote:Kewl, post eens een pic van je distilleerketel ![]() ![]() | |
theKiD | vrijdag 10 oktober 2008 @ 19:25 |
quote:Met deze ben ik nu bezig, op moment van typen ben ik bezig met goedkope Aldi-wijn te destilleren. Ben benieuwd wat er van overblijft: ![]() En ik ben nog bezig om een eigen alambic te maken. Met een oude koperen boilervat. Maar daar schiet het nog niet mee op, aangezien die smartstill, zo makkelijk is.. ![]() [edit] Me Maisch is dus nu no 6 dagen nog steeds niet uitgegist. Dus vandaar dat ik nu met wijn ben begonnen.. ![]() ![]() | |
sigme | zaterdag 11 oktober 2008 @ 21:25 |
In plaats van gebruik te maken van het lagere kookpunt van alcohol kan je ook gebruik maken van het lagere vriespunt van alcohol. Zet een plastic jerrycan van de drank die te weinig alcohol (iets wijnachtigs) bevat in de diepvries, Geen dop erop maar afsluiten met een flexibel rubber (moet ik het uitspellen ![]() Dan op kamertemperatuur op de kop hangen (rubber eraf ja) met een kan eronder. In 1 kan de eerste helft ontdooide vloeistof opvangen. Die eerste helft zit dan rond de 25%. Je kan met deze hoeveelheid drank dit bevriesproces herhalen; op deze manier moet je tot 30 a 35% kunnen komen. Je moet dan wel in steeds koelere ruimten de bevroren drank laten ontdooien. | |
theKiD | zaterdag 11 oktober 2008 @ 21:35 |
quote:Noem het beestje eens bij de naam dan? ![]() Enne, kan idd ook ja. Alleen beetje omslachtig. En niet zo hoog te krijgen met normale huis/tuin/keukenartikelen ![]() | |
Roel0f | zaterdag 11 oktober 2008 @ 22:31 |
quote:Ik zie heir de hele discussie gaan over het creeren van een vloeistof met een hoog alcohol percentage. Dit betekend nog steeds geen goede drank. Gisten en destilleren zijn beide makkelijk en snel uit te voeren, de finesse zit hem in het creeren van de juiste smaak. In mijn optiek is de bovenvermelde techniek niet echt geschikt om de juiste smaakstoffen uit een vloeistof te extraheren. btw ik ben een procestechnoloog, wij zijn mierenneukers over die kleine details "kwaliteit". Vandaar dat de helft van mijn oud-klasgenoten dus ook hun eigen bier brouwerij (vergisting dus) | |
Deliah | zaterdag 11 oktober 2008 @ 22:46 |
quote:Kan je daar rozijnen in marineren en die vervolgens verwerken in cake? | |
Bowiefan | woensdag 15 oktober 2008 @ 09:08 |
quote: ![]() dat kan ik je zelfs van harte aanbevelen ![]() maar goed, dat kan je met elke drank naar keuze, voordeel van de keuze voor een Ierse whiskey is de zachte smaak ![]() | |
Mokus | donderdag 13 november 2008 @ 20:05 |
Sinds een tijdje doe ik ook aan het distilleren van alcohol. (en natuurlijk het maken van eigen drank) Zelf maak ik gebruik van een omgebouwde snelkookpan. Mijn oom heeft 2 mooie keteltjes staan. ![]() De manier waarop wij meestal te werk is eerst zorgen voor "pure" alcohol. Ongeveer 80%. Hier kun je o.a. kruiden aan toevoegen voor een smaakje. Dit kun je dan filteren en zo heb je drank met een smaakje (wel het alcohol percentage verdunnen met bronwater op dezelfde temperatuur). Dit is natuurlijk een hele simpele methode. Er zijn veel meer methodes om lekkere drank te krijgen. Ook is het te adviseren om het gedistilleerde alcohol door actieve kool te halen om verkeerde smaakjes er uit te krijgen. Op http://www.brouwmarkt.nl/ zijn allerlei spullen te koop voor de hobby brouwer/stoker. Momenteel ben ik zelf bezig om absinth te gaan maken. Alleen ligt het proces stil omdat ik tijdelijk in het buitenland zit. Maar de kruiden zijn binnen. | |
theKiD | donderdag 13 november 2008 @ 23:13 |
Mokus, ik neem binnenkort een x contact met je op over dat linker keteltje op je foto ![]() | |
dennis00 | zondag 11 januari 2009 @ 17:28 |
Is het stoken van alcohol ook mogelijk van zonder investeringen van ¤ 20,- of meer? quote:Kun je op die manier van 12% Jeneverbessen 30% maken? Dat zou wel ideaal zijn. ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 11 januari 2009 @ 19:57 |
Semi-ontopic: Ik ben nu een kruidenbitter aan het trekken van een goedkope jenever & kruiden ![]() | |
dennis00 | maandag 12 januari 2009 @ 14:29 |
Kan iemand mijn vorige vraag nog beantwoorden? En op http://www.distilleer.nl/ staat dat er een accijns is van 600% op gedistilleerde dranken (geen wijn, bier)... betaal ik voor een fles whiskey van 10euro dus meer dan 8 euro aan accijns? ![]() | |
Leef | maandag 12 januari 2009 @ 14:53 |
antwoord is ja. Ga maar is naar een land waar je geen of weinig accijns hebt. Je schrikt je rot. Alsof je een twee liter pak bar le duc koopt | |
LeeHarveyOswald | donderdag 22 januari 2009 @ 10:58 |
Mn kruidenbitter is begin februari drinkbaar. Gister al even geproeft met een theelepel. Lichte sinaasappelsmaak, en een soort speculaas smaak ![]() | |
Curiosity | donderdag 22 januari 2009 @ 11:33 |
quote:Produktie kosten liggen gemiddeld rond de 35 cent, dus tel uit je winst. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 22 januari 2009 @ 11:34 |
quote:Transport, opslag, verkoop, ... En als je het zelf produceert ben je wel ietwat meer kwijt dan die 35 cent. | |
1-of-6Billion | donderdag 22 januari 2009 @ 14:52 |
quote:600% is kletskoek. Je betaalt momenteel (ik meen) ¤15,40 per liter ZUIVERE alcohol. Op een fles whisky van 40% vol zit dus ¤6,16 accijns. Ongeacht de prijs in de winkel... | |
1-of-6Billion | donderdag 22 januari 2009 @ 14:53 |
quote:Dat zal puick spul zijn dan ![]() | |
r2d22 | donderdag 22 januari 2009 @ 15:21 |
Hoeveel accijns zit er op alcohol Accijnstarieven worden uitgedrukt in euro’s per hectoliter (1). Bij sterke drank is de hoogte van de accijns ook nog afhankelijk van het percentage alcohol. Hoe sterker, hoe meer accijns. Bier Op een hectoliter bier zit ¤ 25,11 accijns. Een hectoliter is 100 liter. Op een liter bier zit dus ¤ 0,25 accijns. Per glas dus ¤ 0,06. Wijn Op een hectoliter wijn zit ¤ 59,02 accijns. Op een liter ¤ 0,59. Een fles bevat meestal ¾ liter. Op een fles zit dus ¤ 0,44 accijns. Uit een fles gaan 7 tot 8 glazen van 100 ml. Op een glas zit derhalve ¤ 0,06. Sherry/port. Bij sherry en port bedraagt de accijns 102,68 per hectoliter. Op een liter ¤ 1,02. Op een fles van ¾ liter ¤ 0,70. Uit een fles gaan ruim 12 glazen van 60 ml. Per glaasje port derhalve bijna ¤ 0,06 accijns. Champagne Op champagne zit veel accijns. Op een hectoliter zit ¤ 201,24 accijns. Op een liter ¤ 2,01. Op een fles van ¾ liter ¤ 1,51. Op een glas van 100 ml ¤ 0,21 accijns. Sterke drank Bij sterke drank is de berekening iets anders. De accijns is ¤ 1504 per hectoliter alcohol. Het gaat hier dus niet om 100 liter jenever maar om 100 liter pure alcohol. Per liter alcohol is de accijns 15,04. Per milliliter 0,015 Een literfles jenever bevat 35% alcohol of wel 350 ml alcohol. De accijns is dan 350 * 0,015 is 5,26 per fles. Een glaasje jenever bevat ongeveer 35 ml en bij 35% 12,25 ml alcohol. Per glas is dit ¤ 0,18. Over een fles whiskey van 40% betaal je dus meer accijns dan bij een fles jenever. Accijnsverhoging wordt als een effectieve preventiestrategie gezien. De accijns moet echter wel fors verhoogd worden wil het enig effect hebben. Een verhoging met 50% scheelt ¤ 0,03 op een glaasje bier. Voor een matige drinker zal dat niet veel uitmaken. Voor mensen die veel drinken tikt het iets harder aan. (1) Bron: ministerie van financien Plaatsingsdatum: donderdag 24 juli 2003 Laatste wijziging: woensdag 01 augustus 2007 | |
Curiosity | donderdag 22 januari 2009 @ 15:25 |
quote:Dat heeft niets met de kwaliteit te maken. | |
dennis00 | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:20 |
LeeHarveyOswald | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:24 |
quote:Waar? ![]() quote:1. Loop naar Gall en Gall 2. Koop 3 flessen jenever | |
Curiosity | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:31 |
quote:Er zit geen liter alc. in een fles Beerenburg. ( ook niet in Whiskey trouwens) | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:32 |
quote:Daarnaast heb je voor 10 euro ook geen liter berenburg.. [ Bericht 0% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 23-01-2009 15:37:02 ] | |
dennis00 | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:35 |
Ohh... ik las het verkeerd. Het is 1500,- per 100 liter alcohol. Dus er zit 15*0,4=>¤ 6,- per liter whiskey belasting op de whiskey in de fles whiskey. | |
dennis00 | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:36 |
quote:Jawel hoor, deze week nog gekocht bij de gal&gal. http://www.actie.nl/?Berenburg_1_liter&page=product_detail&actie_idfk=775140 | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 23 januari 2009 @ 15:37 |
quote:Dat is inderdaad niet duur ![]() | |
dennis00 | vrijdag 23 januari 2009 @ 16:30 |
Het zijn inderdaad de aanbiedingen. Heb er ook weleens ¤ 13,50 voor betaald. Wordt niet veel verkocht in Rotterdam zei de verkoper. Ben er mee opgegroeid en is hier tegenwoordig standaard drankje met cola. | |
sigme | vrijdag 23 januari 2009 @ 18:35 |
quote:Eh ja, dat staat er toch? quote:Wat dacht je van die instructie van mij die je citeerde? | |
dennis00 | vrijdag 23 januari 2009 @ 19:00 |
Dat zal ik inderdaad een keer proberen, maar is het niet dat de alcohol op die manier naar de bodem zakt? Waardoor 2/3e van je fles bessen uiteindelijk nauwelijks alcohol bevat en 1/3e van die fles 3x zo sterk is? Dat is in mijn ogen niet erg kosten-effectief uiteindelijk en de enige reden dat ik zelf alcohol zou willen maken is omdat ik er ¤ 100,- per maand aan uit geef. | |
sigme | vrijdag 23 januari 2009 @ 19:06 |
quote:Que? De alcohol bevriest pas bij hogere temperatuur, door bevriezen en aftappen verdeel je de vloeistof in meer en minder alcoholrijk. Je houdt dus ook vloeistof met weinig / geen alcohol over. Maar daar ontkom je op geen enkele wijze aan; je kan zonder vloeistofverlies niet tot een hoog alcoholpercentage komen. Het 'overtollige' water moet je eruit halen door destillatie of bevriezing. Je zou een lijntje kunnen opzetten naar Italie; je kan daar in de supermarkt 95% alcohol kopen (bedoeld voor inmaak, dus geschikt voor consumptie). Prijs: halve liter 9 euro, hele liter 15,-. |