quote:
Op zondag 6 juli 2008 22:22 schreef AnneX het volgende:Elders in het forum is er een topic over een witte afdeklaag.
Klipper weet er ook iets /veel van.
De noodbibliotheek in wassenaar - tegenover Duinrell - heeft een open constructie boven het platte dak, waartussen lucht zit.
Dus een stellage op poten, die +- 75 cm zweeft boven het werkelijke dak. Als ik dat zie, denk ik altijd dat het voor isolatie is.
* zover mijn inbreng
Dat is ook èèn van de manieren om te zorgen dat het minder heet wordt, dus je kan het inderdaad als een vorm van isoleren zien, maar dan bedoeld om de warmte buiten te houden.
Zwarte platte daken trekken veel zonnewarmte aan en kunnen binnen enkele uren al op zo`n 80 graden zitten.
Ondanks dat nieuwe huizen beter geisoleerd zijn trekt de warmte er op een gegeven moment wel in.
Je kunt kiezen voor inderdaad het dak koelen met water, maar als het huis niet naast een sloot staat waar je het uit kunt halen en ook weer terug in kunt laten lopen is dit een vrij dure oplossing.
Een andere manier is dus om een warmtescherm enkele cm boven het bestaande dak te spannen, de lucht mag hier gewoon vrijelijk onder door stromen.
Je kunt het dak wit verven, maar letop niet alle verven zijn geschikt. ( wit kaats de warmte af terwijl zwart de warmte absorbeert)
Ook kun je je dak laten bestrooien met een witte reflectiekorrel, hiermee zijn zeer goede resultaten gehaald, bij diverse projecten scheelde dat zelfs een airco.
Ook kun je tegenwoordig kiezen uit witte dakbedekking.
Platte zwarte daken zijn het meest warmtegevoelig, geisoleerd of niet.
Schuine daken met dakpannen zijn minder warmtegevoelig, maar ook hier zal de warmte op een gegeven moment doortrekken, maar hier is meer voordeel te halen door juist wel te isoleren.
En natuurlijk geldt ook hier hoe donkerder het dak hoe warmtegevoeliger deze is.
Zelf heb ik voor airco gekozen, dus nooit warmer dan 21 graden hoe warm het buiten ook is.