Zondag 6 juli 2008
Ellen van Langen: 800 gouden meters
De winnende 800 meter race in Barcelona 1992 terplekke minutieus gereconstrueerd met Ellen van Langen en haar tegenstanders uit Cuba en de Rusland. De race als meisjesboek. Commentator Theo Reitsma leverde niet alleen op een legendarische manier commentaar, hij had de overwinning al voorspeld, naar aanleiding van de tijden die ze dat seizoen liep.
Zondag 13 juli 2008
Racen in de regen
De eerste gouden Olympische medaille sinds Fanny Blankers-Koen werd in 1964 in Tokio gewonnen bij het wielrennen op de 100 kilometer ploegentijdrit. Een illuster Nederlands viertal Bart Zoet, Jan Pieterse, Gerben Karstens en Eef Dolman versloeg Frankrijk en Zweden. Coach was Joop Middelink. Dolman en Zoet leven niet meer, de anderen wel.
We vertellen het verhaal van drank, drugs, vrouwen, heldendom en de altijd wenkende goot. Een reconstructie van de rit, een beeld van het met amfetamine doordrenkte wielrennen in het begin van de jaren zestig en een karakterschets van het kwartet renners.
Zondag 20 juli 2008
Het mysterie Foekje Dillema
De Friese hardloopster Foekje Dillema vormde in 1949 een serieuze bedreiging voor de suprematie van Fanny Blankers-Koen, de koningin van de Nederlandse baanatletiek die op de Spelen van 1948 in Londen vier gouden medailles had gewonnen. Een nooit eerder opgehelderde kwestie voorkwam dat De Vliegende Huisvrouw van haar troon werd gestoten. Fanny noemde haar een man. De uitslag van een seksetest door de KNAUop 13 juli 1950 zou het bewijs hiervoor hebben geleverd. Het leverde een schorsing voor het leven van het Friese talent op. Foekje Dillema trok zich terug in haar woonplaats Burum in Friesland. Tot haar dood, op 5 december 2007 heeft ze gezwegen over de zaak.
De Friese filmmaker Jan–Pieter Tuinstra woont op loopafstand van het dorp en gaat met zijn collega Thomas Blom op zoek naar de ultieme waarheid rond Foekje Dillema. Geholpen door haar biograaf Max Dohle, van wiens hand medio juli een boek verschijnt over het sportieve en menselijke mysterie.
Zondag 27 juli 2008
De gouden droom van de Holland Acht
In 1992 hebben Ronald Florijn en Nico Rienks een droom: Met acht roeiers en een stuurman naar de Olympische Spelen van 1996. Met De Holland Acht. Er wordt wat lacherig over gedaan. De laatste Olympische medaille van een Nederlandse Acht dateert van 1900. Een bronzen. Maar de roeiers geloven in hun project. Ze kopen zelf een boot, zoeken sponsors. Een vriendenteam ontstaat. Naarmate de Spelen naderen wordt de sfeer harder, vriendschappen komen onder druk te staan. Roeiers van het eerste uur vallen af door selectiewedstrijden. En Niels van Steenis krijgt de eerste verschijnselen van een fysieke burn-out. Maar in 1996 pakt de Holland Acht Olympisch Goud. Een formidabele prestatie.
Zondag 3 augustus 2008
De Olympische Spelen van Amsterdam in 1928
De enige keer dat Nederland gastheer was van de Olympische Spelen. Tachtig jaar later kijkt Andere Tijden Sport of Bep van Klaveren terecht goud won. Zijn Argentijnse tegenstander was stukken beter, althans volgens de Argentijnen die na afloop slaags raakten met de politie om zo hun woede over het vermeende onrecht te koelen.
Verder vertelt Andere Tijden Sport het verhaal van de manier waarop voor het eerst een Olympische fakkel de vlam van de marathontoren ontsteekt en worden de achtergronden onderzocht van het hardhandige politieoptreden in de Vijzelstraat tegen de horde Nederlandse supporters die een kaartje voor de voetbalwedstrijd tegen Uruguay probeert te bemachtigen.
Vanaf morgen iedere zondag om 10 over 10

Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !