abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Redactie Frontpage donderdag 3 juli 2008 @ 21:29:33 #1
145738 superworm
is erbij
pi_59875278
quote:
Als hij wakker werd in het bos in de donkerte en koude van de nacht reikte hij altijd naar het kind dat naast hem lag te slapen om hem even aan te raken. Nachten donkerder dan donkerte ooit was en elke dag grijzer dan die ervoor. Als de voortgang van een of ander koud glaucoom dat de wereld weg deed schemeren. Zijn hand ging zachtjes op en neer bij elke waardevolle ademhaling. Hij duwde het plastic zeil weg en ging rechtop zitten onder de stinkende kleden en dekens en keek naar het oosten voor licht maar zag niets.
Zo begint (zelf uit het Engels vertaald, red.) het boek dat vorig jaar de Pulitzer-prijs won: The Road. Schrijver is de nu al in de Engelse canon opgenomen Cormac McCarthy, die met moderne klassiekers als All The Pretty Horses en No Country For Old Men bewijst dat er nog steeds boeken van 1984-proporties worden geschreven in het Engels taalgebied.

Het boek speelt zich af in een wereld die enkele jaren eerder volledig is verwoest door een kernoorlog. Alles is afgebrand, weggeteerd, verdampt. De hele wereld is grijs van de as, de zon is al jaren permanent geblokkeerd en de laatste groepjes mensen sterven langzaam af of vervallen wanhopig in geweld, moord en kannibalisme. Een man loopt met zijn zoontje richting het zuiden, richting de Golf van Mexico. Ze hebben een boodschappenkarretje met het hoognodige: een zeil om onder te schuilen, wat blikken gevonden voedsel, speelgoed van het jochie, dekens en een verrekijker. Alles is weg, nergens is kleur. De man hoest bloed en beseft dat hij snel zal sterven; hij is echter op een wanhoopsodyssee om zijn zoontje in veiligheid te brengen.

Het boek is ontzettend indringend en is naar mijn mening het beste Engelstalige werk van de afgelopen twintig jaar. Als je No Country goed vond, is dit zeker een aanrader. Het boek kent de typische McCarthy-schrijfstijl: korte zinnen, weinig komma's, weinig tot geen hoge komma's en

Conversaties
Onder elkaar
Zonder
Aanhalingstekens.

Het is in het begin, zeg, de eerste paar pagina's even wennen(vond ik in ieder geval bij No Country), maar dan leest het ontzettend lekker snel weg. Mooi taalgebruik, prachtige situatiebeschrijvingen en een diepgelaagd en indringend verhaal dat op hele simpele wijze wordt verteld. Gedachten blijven achterwege, alleen situatiebeschrijving en conversaties. Zelf houd ik nooit zo van ellenlange mijmeringen over persoonlijk leed, iets dat haar uitersten kent in 19e-eeuws-Engelse Romantiek en Russische schrijvers. Zoals gezegd, het leest vlot weg en je kunt het niet wegleggen. De beelden zijn indringend, angstaanjagend en komen ook vaak terug als je niet zit te lezen.

Het is het meest realistische (en daardoor ook bijzonder angstaanjagende) boek dat ik ooit las. Tenminste, lees. Ik ben vanochtend in de bus begonnen, heb op mijn werk in elke pauze zitten lezen, in de bus terug en nu net weer: ben op bladzij 200-nogwat.

Wie heeft het ook gelezen en deelt de ervaring, of is naar dit boek benieuwd? Vinden jullie het in het rijtje Engelse post-apocalyptische meesterwerken past, of juist helemaal niet? Wat is er volgens jullie gebeurd vóór de Grote Grijsheid? (Ik denk zelf een uit de hand gelopen VS-China-handelsconflict met nucleaire afloop.)
Steun Stichting Bijen Zonder Zorgen!
op FOK!
op Facebook
op de website
  vrijdag 16 januari 2009 @ 23:08:56 #2
18079 neok
all the way
pi_65128567
(xcuses voor de kick)

Onlangs gelezen en ondanks een moeilijke eerste 30 pagina's toch blijven lezen. Staat nu naast 1984 en in mijn top 5 aller tijden.

Ik vrees echter voor de film http://www.imdb.com/title/tt0898367/.
Buenos dias Tristeza
pi_65136431
Ik heb dit boek vorig jaar gelezen. In de Nederlandse vertaling vond ik niet zo duidelijk naar voren komen wat er precies was gebeurd als in de OP staat. Op zich vond ik dat juist sterk aan het boek. Je weet hoe de wereld van de hoofdpersonen eruit ziet, maar niet hoe dat gekomen is. Dat zette mij in ieder geval wel aan het denken. Was het een kernoorlog, of toch een allesvernietigende natuurramp?

Maar ik vond het zeker een zeer goed boek, dat me van begin tot eind in de wereld van het verhaal meetrok. En ik ben ook wel nieuwsgierig naar de verfilming.
pi_73401663
Vandaag Blood Meridian uitgelezen, meteen The Road besteld.
pi_73419000
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 19:44 schreef JohnLocke het volgende:
Vandaag Blood Meridian uitgelezen, meteen The Road besteld.
No Country for Old Men en The Border Trilogy zijn ook echte aanraders. Suttree vond ik eigenlijk een heel ander soort boek. The Road blijft mijn favoriet. Blood Meridian wil ik ook nog erg graag lezen. Wat vond jij ervan?
What's it going to be then, eh?
pi_77154473
Gisteren No Country For Old Men ontvangen. Was benieuwd naar het boek toen ik de film gezien had.
pi_77156093
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 23:08 schreef neok het volgende:
Ik vrees echter voor de film [url=http://www.imdb.com/title/tt0898367/.
]http://www.imdb.com/title/tt0898367/.[/quote][/url]

Een terechte vrees.
  vrijdag 22 januari 2010 @ 21:05:27 #8
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_77156181
Ik vond de film anders ook mooi.
pi_77156221
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 11:22 schreef Gillingham het volgende:

[..]

No Country for Old Men en The Border Trilogy zijn ook echte aanraders. Suttree vond ik eigenlijk een heel ander soort boek. The Road blijft mijn favoriet. Blood Meridian wil ik ook nog erg graag lezen. Wat vond jij ervan?
Erg rauw en schokkend soms, maar ook erg boeiend. Ik kan de stijl van McCadthy wel waarderen.
pi_77280368
Vandaag valt The Road in de brievenbus. Moet wel wennen aan z'n schrijfstijl.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')