FOK!forum / Culinesse à gogo / Vervanger voor medium sherry
Karinadinsdag 10 juni 2008 @ 16:33
Van het weekend eet ik Kippenlevertjes in Stroganoffsaus en daar moeten 4 eetlepels sherry in.

Sherry heb ik niet in huis en om nou een fles te halen (die ik verder nooit leeg zal drinken) vind ik ook een beetje zonde.

Wat kan ik in de plaats van de sherry gebruiken? Ik heb nog wel een fles balsamico azijn, zou het daarmee kunnen?
SevenWondersdinsdag 10 juni 2008 @ 16:39
Zou ik niet doen. De sherry is alleen een extra smaakmaker. Gewoon weglaten kan geen kwaad voor de rest van het gerecht/recept.
Daviddinsdag 10 juni 2008 @ 18:19
Zeker niet door balsamico-azijn vervangen, een beetje witte wijn lijkt mij echter wel kunnen in dit recept...
Oledinsdag 10 juni 2008 @ 18:42
cognac of whiskey
Daviddinsdag 10 juni 2008 @ 19:54
of wodka natuurlijk.
Karinadinsdag 10 juni 2008 @ 20:02
Witte wijn, wodka of cognac kan ik later opdrinken, dus het wordt een van de drie dan. Wodka puur of met red bull is wel lekker natuurlijk.

Waarschijnlijk ga ik het zelf niet eens opeten, want ik ben niet zo'n rijstliefhebber.
Davidwoensdag 11 juni 2008 @ 09:57
gebruik er niet te veel van

en gooi geen red bull in het gerecht he
veritawoensdag 11 juni 2008 @ 11:09
In de Chinese keuken is het zo dat Shao Shing Rice Wine, te koop bij toko's door medium dry sherry kan worden vervangen, dus ik neem aan dat het andersom ook kan.
Weglaten kan uiteraard ook.
Ikzelf gebruik altijd whiskey in de stroganoff, maar da's persoonlijk.
BBQ-kipwoensdag 11 juni 2008 @ 20:44
Rijstwijn kan inderdaad, lijkt er qua smaak wel veel op. Kun je het later nog eens gebruiken bij de sushi of andere Japanse gerechten. En heb je daar geen zin in, zou ik de sherry gewoon lekker weglaten.
SiGNedonderdag 12 juni 2008 @ 02:45
Je kan natuurlijk ook gewoon een klein flesje van 5cl of 10cl bij de slijter kopen, heb je genoeg aan.
weglaten geeft toch een minder volle smaak en rijstwijn heeft toch wel een specifiek smaakje, ik kan me voorstellen dat gewone sherry in chinese gerechten niet zo heel veel uitmaakt maar chinese rijstwijn in gewone recepten.. ik denk toch dat je daar teveel van terugproeft.
Karinadonderdag 12 juni 2008 @ 07:39
Zo'n klein flesje zat ik ook aan te denken, maar ik weet niet of ze dat ook van sherry verkopen, dat is meestal meer sterke drank.

Anders laat ik het wel weg, zoals gezegd, zonde om een hele fles van wat dan ook te kopen als je maar 4 lepels nodig hebt.
Daviddonderdag 12 juni 2008 @ 17:50
akkoord, maar ook zonde van het gerecht, want meestal brengt zo'n beetje alcohol (hoe klein de hoeveelheid ook) het gerecht wat serieus wat extra dimensie.
Oledonderdag 12 juni 2008 @ 17:51
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 17:50 schreef David het volgende:
akkoord, maar ook zonde van het gerecht, want meestal brengt zo'n beetje alcohol (hoe klein de hoeveelheid ook) het gerecht wat serieus wat extra dimensie.
ben ik het helemaal mee eens!
Zeker in zo'n vleeschgerecht
Farenjidonderdag 12 juni 2008 @ 18:47
Sherry is best lekker hoor, om gewoon te drinken. Ik had een tijd geleden voor een sausje ook een paar eetlepels nodig, heb gewoon een literfles gekocht en de rest lekker opgedronken. Normaal drink ik het nooit maar het smaakt zeker niet verkeerd.
Karinadonderdag 12 juni 2008 @ 19:28
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 18:47 schreef Farenji het volgende:
Sherry is best lekker hoor, om gewoon te drinken. Ik had een tijd geleden voor een sausje ook een paar eetlepels nodig, heb gewoon een literfles gekocht en de rest lekker opgedronken. Normaal drink ik het nooit maar het smaakt zeker niet verkeerd.
Ik heb het ooit weleens gedronken, maar kan me herinneren dat ik het niet zo lekker vond. Is medium sherry eigenlijk zoetig van smaak? Als het niet zo zoet is dan kan ik het nog wel eens een keertje proberen. Of misschien is het te mixen met iets.
SiGNedonderdag 12 juni 2008 @ 19:35
Wat ook nog kan is meer recepten met sherry koken, ik moet nog ergens een receptje hebben voor kip in knoflooksaus, de saus maak je met sherry, cognac, knoflook (duh), maizena en ik geloof ook witte wijn.
Ik zal kijken of ik dat recept nog ergens kan vinden, is namelijk wel een erg lekker sausje.

Maar ik ga er gewoon vanuit dat een slijterij ook zo'n klein flesje sherry heeft, dat kopen ze vaak in voor mensen die er alleen mee koken, net zoals de kleine flesjes Cognac en Kirsch.

Voor koken zou ik overigens een droge sherry nemen, geen zoete.
Captain_Fabulousdonderdag 12 juni 2008 @ 19:39
Kleine flesjes van 100 ml hebben ze alleen van likeur en sterke drank volgens mij...mischien wel sherry in halve literflesjes, dan zit je tenminste niet met een grote fles. Al scheelt dat maar 200 ml denk ik...(0,5 l tov 0,75 l)
BBQ-kipdonderdag 12 juni 2008 @ 19:43
http://www.smulweb.nl/176879/koken/recept/Biefstuk-met-broccoli

Erg (en met erg bedoel ik érg) lekker recept waar ook sherry voor nodig is.
Ik gebruik overigens voor de hoeveelheid biefstuk die wordt aangegeven 2 a 3 keer zoveel van de overige ingrediënten, want die saus is zo lekker.

Verder kun je ook tapas maken, smaakt sherry ook heerlijk bij.

Ja, sherry is wat mij betreft wel een beetje underrated.
SiGNedonderdag 12 juni 2008 @ 20:19
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 19:39 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Kleine flesjes van 100 ml hebben ze alleen van likeur en sterke drank volgens mij...mischien wel sherry in halve literflesjes, dan zit je tenminste niet met een grote fles. Al scheelt dat maar 200 ml denk ik...(0,5 l tov 0,75 l)
Volgens mij hebben ze er ook 375ml flesjes van..

Oh, mocht je trouwens willen afvallen, je kan ook nog het sherrydiëet doen
Captain_Fabulousdonderdag 12 juni 2008 @ 21:35
375 ml zou kunnen ja, niet aan gedacht...een dieet met alcohol, is dat een vloeibare lunch lol
Oledonderdag 12 juni 2008 @ 21:42
Ook lekker om je 'zelfgemaakte'cocktailsaus mee op te leuken (ipv whiskey)
Karinamaandag 16 juni 2008 @ 15:27
Uiteindelijk toch maar een fles sherry bij de AH meegenomen, was maar 5 Euro dus dat viel nog mee. Dat van die cocktailsaus is wel een goed idee, ik koop van het weekend zo'n zakje en smullen maar.

Heel klein glaasje sherry "puur" uit de ijskast is nog redelijk te drinken ook.
SiGNemaandag 16 juni 2008 @ 22:05
Heb m'n Tapaskookboek ook maar weer eens bij m'n ex opgehaald:

Kip in knoflooksaus:

Ingrediënten:
-1KG kippenvleugels of 4 kipfilets
-Bloem gemengd met zout en peper
-4el olijfolie
-25gr boter
-half glas witte wijn
-2dl kippenbouillon
-3tl knoflook uit de pers
-1 el gehakte peterselie
-1,5el sherry
-1,5el cognac
-zout en peper

Bereiding
-Snijd de kip in kleine stukken en wentel ze door de bloem
-Verhit in een pan de olie met de boter
-Bak de kip snel aan alle kanten
-Voeg wijn, knoflook en peterselie toe
-Laat de wijn voor de helfst inkoken en roer de kippenbouillon erdoor
-Kleinere stukken kip die al gaar zijn uit de pan halen en apart leggen
-De sherry en cognac toevoegen
-Op smaak brengen met zout en peper en serveren.

't is een gerecht dat heel snel klaar is, zorg ervoor dan de kip niet te gaar wordt..
vergeetmewelletjedinsdag 17 juni 2008 @ 09:17
Heerlijke dressing voor bij een salade met gegrilde geitenkaas en pijnpoompitten:

Lepeltje mayo
Lepeltje grove mosterd
Lepeltje honing
Snufje peper
Scheutje sherry (droge)

Ik vind het ook altijd lekker om gebakken paddo's te blussen met een scheutje sherry.