FOK!forum / Culinesse à gogo / Bonen en peulvruchten!
Liejannuhzaterdag 7 juni 2008 @ 17:59
In een enthousiaste bui heb ik pas allerlei soorten (gedroogde) bonen en peulvruchten gekocht. Alleen dan komt nu de vraag: wat kan ik er allemaal mee?

Ik heb de volgende soorten in mijn keukenkastjes liggen ondertussen:
- Kikkererwten (zowel gedroogd als in blik)
- Rode linzen
- Dal Chana (kleine kikkererwten)
- Soya bonen
- Aduki bonen
- Mung bonen (groen, niet gesplit)
- Mung bonen (geel, wel gesplit)
- Mixed Dall (gele en groene erwten, black eye beanse, rode linzen, moong en urid).

Chana Massala voor 2 personen
3 lepels olie verhitten in een pan. Doe er 1 lepel gehakte ui bij, 5 peperkorrels en 2 kruidnagels. Als de ui bruin kleurt, dan doe je er kikkererwten bij. 100 gram rauwe kikkererwten (die je natuurlijk een nachtje hebt laten staan in het water om te wellen) is gelijk aan 1 klein blikje kikkererwten.
Je voegt vervolgens een lepel uienpasta toe (is gewoon gepureerde ui) en dit laat je een minuut inkoken.
Vervolgens voeg je wat knoflook en gember en 1 lepel (vers) gepureerde tomatenpasta toe.

Apart maak je van een halve lepel chilipoeder, een halve lepel korianderpoeder, een kwart lepel zout, een snufje tumeric en een lepel yoghurt een mengsel wat je toevoegt aan de kikkererwten. Dit laat je 3 tot 4 minuten koken. Vervolgens voeg je een lepel tomatenketchup toe en een half glas water en dit laat je ook weer 2 minuten doorkoken en je hebt echt originele authentieke Chana Masala.
die tomatenpuree heb ik echt niet zelf verzonnen, kwam echt bij de kookles in Udaipur naar voren!

Pompoensoep met linzen

Ingrediënten (voor 2 personen en minimaal 2 eenpersoons porties extra, om in te vriezen voor noodgevallen)

1 kg schoongemaakte pompoen in stukjes
150 gr rode linzen
1,5 l groentebouillon
2 wortelen in stukjes
1 gesnipperde ui
2 teentjes fijngehakte knoflook
stukje gember, geschild en fijngehakt
2 theel kerrie
1 theel sambal
1 theel garam masala
1 laurierblaadje
2 djeroek poeroetblaadjes (limoenblad)
1 pijpje kaneel
rasp van 1 limoen of citroen
verse koriander
olie, zout, peper

- Verhit de olie in een flinke pan met stevige bodem. Fruit daarin de ui, knoflook en gember. Voeg kerrie, garam masala en eventueel wat sambal toe.
- Laat de (gewassen) linzen en de in stukjes gesneden wortelen even meebakken, doe er dan de pompoenblokjes bij en roer alles nog even op hoog vuur door.
- Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en doe er nog de resterende ingrediënten bij: rasp van 1 limoen, 2 djeroek poeroetblaadjes, kaneelpijpje en 1 laurierblaadje.
- Laat alles een klein halfuurtje koken. Haal de kaneelstokjes en blaadjes laurier en djeroek poeroet eruit.

Pureer de soep desgewenst, maar het hoeft niet. Maak op smaak af met zout en peper en serveer met wat verse koriander.

Lekker is ook nog een scheutje kokosmelk er doorheen.


Wie heeft er nog meer geweldige recepten?
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 18:06
Geen zin in recepten typen (alhoewel ik deze week meerdere keren een "rode linzen" stoof gerecht heb gegeten & voor een goede falafel kun je me wakker maken).....

Maar gezien mijn signatuur....ik hou van peulvruchten. Zij zijn de top !
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 18:23
[Fok!-kookboek] Soepen en sauzen


En met bijna alle bonen:

Olie, ui fruiten, klodder tomatenpuree, goed hard aanbakken.
Daarna kan je vlees mee braden, kleur op vlees, dan bouillon of gewoon water.
Bonen erbij en maar pruttelen.
Pas vlak voor het einde kan je komijnpoeder, koriander poeder, tuzot erbij gooien om het af te maken
tuzot is zout genoeg dus dan geen zout, alleen peper, en anders peper en zout.

Duidelijk he?

Ik heb laatst een zakje bonen gekregen van de buuf uit trabzone!
Witte bonen zo van het land af.
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 18:26
Van Coldfeet uit From scratch:
quote:
kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, beetje komijn, beetje cayennepeper... In de blender, brrrrrt, klaar. Lekker, vind ik.
Liejannuhzaterdag 7 juni 2008 @ 18:33
Owja, Falafel, dat had ik pas ook zelf gemaakt. Erg lekker.
De groene spliterwten heb ik overigens ook liggen, maar daar maak ik gewoon erwtensoep van.

Maar een rode linzen stoof gerecht klinkt lekker. Ergens later deze week een receptje? *lief kijkt*
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 18:33
Graag gedaan hoor, Liejannuh!
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 18:35
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 18:26 schreef Oblivion het volgende:
Van Coldfeet uit From scratch:
[..]


= Houmous = = super gezond
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 18:39
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 18:35 schreef MiVer het volgende:

[..]

= Houmous = = super gezond
Oh shoot vergeten erbij te zetten...
Liejannuhzaterdag 7 juni 2008 @ 18:44
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 18:23 schreef Oblivion het volgende:
[Fok!-kookboek] Soepen en sauzen


En met bijna alle bonen:

Olie, ui fruiten, klodder tomatenpuree, goed hard aanbakken.
Daarna kan je vlees mee braden, kleur op vlees, dan bouillon of gewoon water.
Bonen erbij en maar pruttelen.
Pas vlak voor het einde kan je komijnpoeder, koriander poeder, tuzot erbij gooien om het af te maken
tuzot is zout genoeg dus dan geen zout, alleen peper, en anders peper en zout.

Duidelijk he?

Ik heb laatst een zakje bonen gekregen van de buuf uit trabzone!
Witte bonen zo van het land af.
Oew, dat ene recept klinkt bijna hetzelfde als de chana massala uit Udaipur!
En die linzen soep klinkt goed!
Tnx!

Heb je ook nog briljante recepten voor Aduki en Mung bonen?
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 18:48
Nope, maar wel wat meer info:

Klik
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 18:53
OK. Toch "iets" van recept. Hoeft ook niet precies enzo.... Bonen zijn makkelijk...en uiteindelijk gaan er gebruikelijke dingen in.

Over Rode Linzen soep.
Ik vind ERG lekker: Rode Linzen soep waar ook pompoen in gaat! En met kruiden? Kan alle kanten op, wat je wilt. Je kunt Indiaanse kruiden doen..... of gewoon iets als meer "Hollandse" soepgroenten.
Hier in Zeeland een boer met heel weiland met pompoenen...dus... Ik vind echt lekker, zo'n soep!
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 19:03
Mung bonen.... helemaal de top want licht verteerbaar (rode linzen ook...)....en laten ontspruiten en je hebt Taugé !!

Hier 75 mung - recepten: http://www.ayurbalance.com/explore_recipesindex.htm
ColdFeetzaterdag 7 juni 2008 @ 21:01
Genadeloze TVP, ik ben dol op peulvruchten en zal -als ik ze tegenkom- hier mijn goeie recepten posten
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 21:30
Een linzen recept. Turks.

De kracht van dit recept is natuurlijk het gebruik van verse kruiden!
Uit: H. Güler Vural - Turkse eettafel

Je zit natuurlijk niet vast aan de keuze voor -groene- linzen
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 21:31
Oh, goed idee...
Ik heb een Turks kookboek ergens hier liggen staan vast veel recepten in met bonen en zo...
Nu alleen nog vinden.....



Zelfde kookboek als hierboven dus...
Zo lief geschreven met taalfouten...
Oblivionzaterdag 7 juni 2008 @ 21:40
Oeps, verkeerd topic... excuses!
Liejannuhzaterdag 7 juni 2008 @ 21:46
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 21:30 schreef MiVer het volgende:
Een linzen recept. Turks.

De kracht van dit recept is natuurlijk het gebruik van verse kruiden!
Uit: H. Güler Vural - Turkse eettafel
[ afbeelding ]
Je zit natuurlijk niet vast aan de keuze voor -groene- linzen
Groene linzen, die heb ik nog niet! Ga ik binnenkort kopen.
En 100 walnoten?
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 22:02
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 21:46 schreef Liejannuh het volgende:

[..]

Groene linzen, die heb ik nog niet! Ga ik binnenkort kopen.
En 100 walnoten?
Die 100 zijn iid wel veel... Maar he! Eigen interpretatie doen! Het draait hier voornamelijk om de -verse- kruiden!
MiVerzaterdag 7 juni 2008 @ 22:15
Over Falafel....
Zoals ik hierboven schreef: je kunt me er voor wakker maken! OK ik ben 13 jaar geleden een vega-mannetje geworden...
Maar een mooi broodje Falafel

De lekkerste (tot nu toe, nee ik ben geen wereld reiziger) heb ik gegeten in Amsterdam. Toen een baan aan de Vijzelstraat. En bijna iedere lunch ging ik Falafel halen bij Maoz aan het muntplein. (http://www.maozveg.com/41)

En dat ze van hun lekker zijn bewijst wel hun succes. In Amsterdam begonnen, nu wereldwijd..26 zaken.
En tuurlijk de ultieme falafel eet je samen met allerlei rauwkost (pittige en/of zure salades! + sausjes).
Ze hebben zelfs een Wiki pagina....

In (bijna) alle landen rond Middellandse zee worden falafels gedaan.
Zo bekeken varieren de recepten.
Meestal als basis kikkererwten. Maar in Egypte gebruiken ze ook (gedroogde) tuinbonen! (geheel of gedeeltelijk).

Dit is een Joods recept.
Uit: Marlena Spieler - De Traditionele Joodse Keuken
Eet smakelijk!
HaverMoutKoekjezondag 8 juni 2008 @ 12:56
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 22:15 schreef MiVer het volgende:
Over Falafel....
Zoals ik hierboven schreef: je kunt me er voor wakker maken! OK ik ben 13 jaar geleden een vega-mannetje geworden...
Maar een mooi broodje Falafel

De lekkerste (tot nu toe, nee ik ben geen wereld reiziger) heb ik gegeten in Amsterdam. Toen een baan aan de Vijzelstraat. En bijna iedere lunch ging ik Falafel halen bij Maoz aan het muntplein. (http://www.maozveg.com/41)
Maoz zit op meer plekken in A'dam Ben erg fan van de wittekool-rauwkost en de (behoorlijk pittige) wortelsalade

OT
Kikkererwten zijn mijn favoriete peulvruchten, er is eigenlijks niks mee te maken dat niet lekker is.
Heel lekker is een salade van kikkererwten (gekookt, gewoon uit blik) met geroosterde rode paprika, zwarte olijven en korianderblad. Dressing van olijfolie en beetje sinaasappelsap.