abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 22 mei 2008 @ 21:04:50 #1
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_58834695
Ik ben begonnen met zelf chocolademouse maken met een heel simpel recept, maar de resultaten snap ik niet helemaal....

recept:

125 ml slagroom
100gr chocolade
1/2 zakje vanillesuiker
likeur (25 ml ongeveer)

ong 40 ml slagroom aan kook brengen, van vuur af en chocola doorheen smelten
rest van slagroom half stijf kloppen met vanillesuiker, likeur aan chocolamengsel toevoegen nadat die is afgekoeld en mengen.
Daarna alles door elkaar mengen en laten opstijven in de koelkast.

1ste poging, met 74% puur, en Amaretto. Heerlijk, maar enorm machtig, na een driekwart espressokopje vol plof je al.

2de poging: Nu met witte chocola en triple sec (sinassappel likeur). Luchtiger, maar omdat de tripp;e sec 40% is en niet 24% zoals koffielikeur (zoals in het oorspronkelijke recept) was je na een klein bakje behoorlijk aangeschoten. Wel veel luchtiger.

3de poging:
weer puur , 72%, en koffielikeur. Weer heel compact, m'n zus vond het net bonbonvulling.

Dus, hoe krijg ik m'n mouse wat luchtiger, zodat het meer op mouse gaat lijken? Het is nu wel lekker, maar zo machtig...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  donderdag 22 mei 2008 @ 21:09:19 #2
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_58834873
Alle slagroom stijf kloppen.
De chocolade au-bain-marie smelten.
Een klein beetje af laten koelen en dan voorzichtig door de stijve slagroom roeren.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  donderdag 22 mei 2008 @ 21:13:03 #3
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_58835031
En de likeur nog steeds eerst door de chocola voor ik ze meng?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  donderdag 22 mei 2008 @ 21:21:53 #4
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_58835427
Nee. Meng het maar beter in druppeltjes door het chocolade-slagroommengsel.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  donderdag 22 mei 2008 @ 22:04:25 #5
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_58837401
OK dank je, zal het morgen eens proberen.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_58840189
harder kloppen?!? met meer lucht, vooral achtjes maken werkt goed!
pi_58841372
Of zoek eens op een recept met geklopt eiwit en slagroom? Zo ken ik het tenminste.
Hoe dan ook blijft het machtig.
Misschien helpt het ook om op de goede manier te roeren? Dan schep je de room en chocola zeg maar voorzichtig van onder naar boven door de kom.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  donderdag 22 mei 2008 @ 23:30:29 #8
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_58841747
Niet roeren maar er doorheen spatelen he..
Ow en geklopte eiwitten dat is ook erg lekker luchtig en erg lekker door de mouse
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 23 mei 2008 @ 09:11:29 #9
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_58847862
Het was een recept uit het grote AH basiskookboek, dus ik dacht, zal wel kloppen...maar volgens mijn zus was het zo machtig als bonbonvulling. Lekker, maar hele kleine porties!
Ik ben al heel voorzichtig bij het door elkaar spatelen, zolas ze bij de BBC altijd zo mooi zeggen 'Gently fold the choclate through your whipcream'.
Begrijp ik het goed dat ik dus de slagroom vooral goed moet kloppen? Het recept zij namelijk expliciet de slagroom half stijf kloppen, ik vermoed dat het ook daardoor zo machtig werd. Heeft het cacao gehalte van je slagroom eigenlijk invloed op de consistentie, voorzover iemand weet? Want de versie met witte chocola was veel luchtiger, en daar zit toch helemaal geen cacao in?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_58849900
Likeur vervangen door een mousserende wijn? (of cider oid)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  vrijdag 23 mei 2008 @ 13:53:57 #11
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58855326
Omdat ik het wel érg zielig vind om muizen in chocola te dopen, heb ik een S aan je TT toegevoegd
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  vrijdag 23 mei 2008 @ 19:58:58 #12
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_58864424
Ik ben normaal heel diervriendelijk hoor! Dank je Muck.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_58864664
Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat je chocolademousse zonder eieren kon maken?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 23 mei 2008 @ 23:01:50 #14
111336 Koekjesbeest
Koekenbakker.
pi_58868576
Dit is ook.. chocoladeslagroom. Strikt genomen
Wish yo'momma was this smart.
pi_58868653
Probeer het anders eens met een compressor.
  zaterdag 24 mei 2008 @ 07:48:21 #16
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_58872887
In hetzelfde kookboek staat ook een recept voor Beef Stroeganof zonder paprika, vond ik ook wat typisch eigenlijk.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_58872928
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 23:04 schreef Resco het volgende:
Probeer het anders eens met een compressor.
jij snapt er niet zoveel van he?

Als het dan toch met een machine wil doen is deze niet te overtreffen

(sorry beetje offtopic, maar zo maken ze het in het groot, o.a. luchtig toetje)



en de mixer:

Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_63738957
tvp
pi_63828654
je moet er zeker een geklopt eiwit door doen. Ik heb het ook wel een gemaakt zonder eiwit, echt machtig!!
Met eiwit ziet het er normaal mousse-achtig uit en je kunt er ook wat meer van op (niet onbelangrijk)
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
  zondag 7 december 2008 @ 18:03:30 #20
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_63828792
1 espresso kopje vol en je kon uren niets meer op, inderdaad. Dus eiwitje stijf koppen en daar de slagroom/chcomengsel zachtjes doorheen 'folden'?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  zondag 7 december 2008 @ 22:50:25 #21
156451 nexus-pilot
Slapend horror
pi_63836971
Als je slagroom gebruikt , klop het dan stijf en roer zo min mogelijk erin , zo verlies je weinig lucht aangezien er heel veel lucht verloren geraakt bij het roeren.
Ik zie daar 2 dwergen staan en ze zijn dronken ;[.
pi_63849282
Ik heb ook wat verschillen de recepten van chocolade mousse. Van de week maar eens wat verschillende proberen.
  maandag 8 december 2008 @ 20:52:44 #23
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_63860374
Ik zou zelf helemaal geen slagroom gebruiken maar alleen eiwit, dan wordt ie zeker lekker luchtig.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_63860579
Volgens mijn klassieke franse kookboek moet je 6 eiwitten met suiker stijfslaan. Dan 200 gram chocolade met 2 eetlepels water smelten en dat erdoor heen scheppen. Het is wel een recept voor 6 personen.

Ik ken het recept alleen met geslagen room en geslagen eiwitten....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_63903401
Zoals wij hem op school maken :

chocolademousse:
400 gr chocolade
7 ½ dl slagroom
150 gr kristalsuiker
33 cc witte rum
350 gr gepasteuriseerd ei

Chocolade mousse (10 personen)
Smelt 400 gram pure chocolade, af en toe roerend, voorzichtig (in de magnetron of liever au bain marie).
Klop 7,5 dl slagroom met 150 gram kristalsuiker op tot status yoghurtdikte
Roer door de gesmolten chocolade( van de warmtebron afgehaald) 6 stuks gepasteuriseerde eieren (330 gram) en 33 cc rum(1 borrelglas)
Dan direct de opgeklopte slagroom door het chocomengsel spatelen (slagroom niet te ver kloppen, anders gaat het bij het mengen het gebeuren totaal de schift in). De mousse in een platte gastronormbak doen en met plastic trekfolie afdekken. Minimaal drie uur koelen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')