abonnement Unibet Coolblue
pi_58787717


Link naar vorige deel: [centraal] cavia's met foto's deel 18

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)
- http://www.fokkerskaart.nl

Caviafora, voor wie hier niet genoeg heeft
- http://www.caviagids.nl:
- http://caviaforum.caviastalredlabel.nl
- http://www.knoevel.net/forum
- http://eccforum.europeancavieclub.nl
- http://www.caviaonline.nl
- http://www.caviapopcorner.nl

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl
- http://www.knoevelshampoo.nl (hartstikke handig voor iedereen die ooit zijn cavia wil wassen!)
- http://www.akhila.nl
- http://www.huisdierendokter.nl (homeopatische medicatie)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)
- http://www.caviakruiden.nl

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.asielgoofy.nl/index.htm

Aankomende evenementen!
- 29 maart 2008: ECC-show in het Wellant College te Dordrecht

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 800 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

Een goede caviaDA?

Er zijn nog steeds lompe dierenartsen die cavia’s behandelenalsof het paarden zijn. Zorg dus dat je een DA treft die gespecialiseerd is in kleine dieren. Vertrouw je de beslissing van de DA niet, ga dan op zoek naar een ander voor een second opinion. Een selectie goede DA’s vind je op www.caviaopvangmuffin.nl . Let op: er zijn natuurlijk veel meer goede DA’s, maar hier staat slechts een lijst met mensen die hun ervaringen wilden delen.
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 20 mei 2008 @ 20:35:41 #2
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_58788051
tvp met mn laatste fototjuhs


Asterix zn neusje


De Zusjes, vlnr Pucca, Reggie, Stacey


En met zn alle
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_58794122
Dan doe ik ook maar even een TVP-tje.


EEETEEEEHHHH...


Moet ik het soms komen halen?

Lekker onscherpe en overbelichte foto's
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_58797420
Die hadden we nog niet gehad he?
  woensdag 21 mei 2008 @ 12:58:44 #5
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58800668
Lune is vanochtend rustig ingeslapen.
Ik had, wel een fout gemaakt en, dat vind ik niet leuk.

Mijn cavia's weeg ik altijd, op de 25e van de maand.
Vandaag zei de DS dat ik 'm eerder had moeten, wegen want Lune was sterk verminderd in gewicht! O, nee, toch zei, ik!

Afgelopen nacht had ze veel pijn. Steeds krijsen. Maar nu weet ik, dat ze, in de /hemel/ ligt gezellig bij mijn andere cavia's!

De DA zei dat ik niet te lang, moest wachten, wilde ik een nieuwe cavia nemen. Omdat het, anders zo zeilig, is voor Nova.
Bij de DA hing een poster van Cavia opvang Tanja. Er stond geen webadres, bij maar wel een 06-nummer.
Kennen jullie deze, of een andere opvang in de provincie Utrecht (regio Wijk bij Duurstede?)?

Dag, Oxy
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_58800819
Caviaopvang Tanja?? Never heard of en google geeft ook 0 directe hits, weet niet of dat een goed teken is.... Was RiesAmaris haar zeugjes al kwijt? Anders is dat een mooie oplossing... Ik heb nu ook geen zeugjes die wegkunnen verder.

Je zou wel contact kunnen opnemen met caviastal Fantasy (Suzanne). Zij heeft geen website maar ik kan je wel haar mobiele nummer geven. Suzanne fokt niet veel meer maarheeft wel regelmatig opvangdieren. Zij woont volgens mij in IJsselstein of in utrecht zelf. Maar vaak is een klein beetje vervoer richting jou wel mogelijk. Als je interesse hebt moet je me even een pb sturen, dan geef ik je haar mobiele nummer wel.
I had a signature once. It was awful.
pi_58801152
Mijn babyzeugjes zijn al gereserveerd ja, heb alleen nog beertjes die zoekende zijn

@ Oxy, sterkte met het verlies van je Lune...
  woensdag 21 mei 2008 @ 15:57:16 #8
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58803988
Hallo zoeperzazke,
Ik heb gevonden: http://www.caviastalfantasy.nl/ , waar ook het nummer op staat.
Jammergenoeg heeft ze geen (bekend) e-mailadres omdat ik, heel veel moeite heb met telefoneren...
Als jij het e-mailadres hebt, wil je dat dan naar mij sturen?
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_58804273
ja die site heb ik gemaakt maar die is nooit verder ingevuld ik pb je het emailadres even!
I had a signature once. It was awful.
  donderdag 22 mei 2008 @ 07:00:50 #10
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_58823628
Barbabob is uit de OP banner

Whiepje
  donderdag 22 mei 2008 @ 15:06:31 #12
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58825528
Zoeperzazke, bedankt voor je PB en uitgebereide informatie daarin.

Maar het is al, gelukt! Morgen komt peruuf Belle bij mij wonen.
Het is erg snel gegaan, maar ze is mooi, gezond en vooral, erg vrolijk en mooi. En mooi. (vandaar ook de naam )
Voor zover ik begrepen heb, is het een knuffelcavia. Mijn groepsleiding, heeft wat rondgezocht en een cavia-houder gevonden, die mij Belle wilde geven.
Ze is, naar ik schat, 12-15 weken oud. Ik ben de exacte geboortedatum,vergeten.

Dit weekend zal ik foto's maken en plaatsen, als Mijnalbum.nl weer goed, werkt.
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  donderdag 22 mei 2008 @ 19:18:15 #13
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_58831485
Leuk Oxy!

Heb gisteren wat fotootjes geschoten van de broertjes in de nieuwe kooi, deze probeer ik vanavond te plaatsen
pi_58831779
Waar komt Belle vandaan?
I had a signature once. It was awful.
pi_58833144
Ja, meer caviafoto's willen we zien
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  vrijdag 23 mei 2008 @ 06:37:16 #16
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_58846505
Helaas toch te weinig tijd gehad. Enige wat me is opgevallen met de 2 nieuwe broertjes is dat ze absoluut niet houden van 'cavia-super' van Hope Farm (deze haal ik altijd voor de oudere cavia), maar het caviavoer van de supermarkt (cocini als ik het goed heb) heerlijk vinden .
Ze bleven gisteravond eten, met als gevolg dat het bakje gewoon leeg was vanochtend
  vrijdag 23 mei 2008 @ 07:40:35 #17
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58846791
quote:
Op donderdag 22 mei 2008 19:29 schreef zoeperzazke het volgende:
Waar komt Belle vandaan?
Belle komt van een mevrouw die toevallig, in hetzelfde dorp woont als ik!!!! . Belle komt van haar eerste nestje. Ze wilde haar eerst houden, maar nu toch, aan mij, geschonken.
Ik ben al, uren wakker, en helemaal hyperdepiep!
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_58846992
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 06:37 schreef Sjowhan het volgende:
Helaas toch te weinig tijd gehad. Enige wat me is opgevallen met de 2 nieuwe broertjes is dat ze absoluut niet houden van 'cavia-super' van Hope Farm (deze haal ik altijd voor de oudere cavia), maar het caviavoer van de supermarkt (cocini als ik het goed heb) heerlijk vinden .
Ze bleven gisteravond eten, met als gevolg dat het bakje gewoon leeg was vanochtend
Hope Farms kun je beter niet geven. Er komen alsmaar meer mensen die cavia's met ernstige blaasproblemen hebben met dit voer... Hope Farms is gewoon een (te) rijk voer....
Cocini ken ik niet, dus daar kan ik niks over zeggen.
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 23 mei 2008 @ 08:11:46 #19
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_58847040
quote:
Op vrijdag 23 mei 200808:07 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Hope Farms kun je beter niet geven. Er komen alsmaar meer mensen die cavia's met ernstige blaasproblemen hebben met dit voer... Hope Farms is gewoon een (te) rijk voer....
Cocini ken ik niet, dus daar kan ik niks over zeggen.
Hmm, wat je verteld is dan geheel nieuw voor me (weet niet beter of dat ik Hope Farm geef, en dat al sindsdat ik de cavia heb). Is dat al langer bekend?
Heb volgens mij 't wel een keer geprobeerd bij de oudere, maar hij moet het echt niet..
Cocini:
http://www.cocini.com/nl/(...)naadieren.html#diner

Heb overigens ook van Cocini het hooi
  vrijdag 23 mei 2008 @ 08:24:57 #20
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58847193
Misschien dat Lune door Hope Farms, de blaasproblemen heeft gekregen. Ik heb het 2,5 jaar gevoerd.

Nu, voer ik XtraVital van Beapher. Is dat ook, goed? Of kanik beter Supreme Science Selective geven?
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  vrijdag 23 mei 2008 @ 08:26:26 #21
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58847217
Uit de OP:

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.

Is Hope farms nu wel of niet goed?
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_58847889
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 08:26 schreef Oxymoron het volgende:
Uit de OP:

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.

Is Hope farms nu wel of niet goed?
Toen ik die tekst schreef had ik nog niet om me heen gehoord over blaasproblemen, maar tis me de afgelopen maanden duidelijk geworden dat er dus een duidelijk verband is.... Zal het eens aanpassen....

Xtra Vital is in principe goed, maar Johannesbrood is gevaarlijk voor cavia's en kan beter niet gegeven worden.Maar die stukjes kun je er evt zelf uitvissen. Science Selective en Gerty Guinea Pig is ook zeer goed voer.
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 23 mei 2008 @ 19:40:46 #23
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_58864020
Vanochtend, Belle gehaald.
De kennismaking met Nova ging goed, ze negeren elkaar een beetje en Belle springt maar wat rond; ze heeft, de eet- en drinkbakjes gevonden en knabbelt wat aan het hooi.

De foto's:

Dit is de laatste foto van Lune + 21-5-2008

Belle en Nova

Ik denk dat Belle een, zwart-bonte-goudagouti is (als dat bestaat?)
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  vrijdag 23 mei 2008 @ 20:19:28 #24
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_58864872
Samen in het nieuwe hok;




Hey, wat zit er nou weer in het voederbakje?

Wat mot je nou met die lens?

Ik zag je wel!
pi_58864927
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 19:40 schreef Oxymoron het volgende:
Ik denk dat Belle een, zwart-bonte-goudagouti is (als dat bestaat?)
Ze is leuk! Maar nee, een zwartbonte agouti bestaat niet Ze is denk ik een gewone driekleur, agouti zit er niet op.

@Sjowhan: lief!
I had a signature once. It was awful.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')