abonnement Unibet Coolblue
pi_64475360
quote:
Natuurrampen eisten 220.000 levens in 2008


In 2008 zijn meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen bij natuurrampen. Er waren minder rampen dan in 2007, maar de catastrofes waren wel dodelijker en verwoestender. Dat meldde verzekeraar Münich Re maandag.


Het meest verwoestend was de cycloon Nargis, die Myanmar in mei teisterde. Meer dan 135.000 mensen kwamen om het leven door de tropische storm. Ook de aardbeving in China in dezelfde maand eiste veel levens. Meer dan 70.000 mensen stierven door de aardschok, er zijn zeker 18.000 vermisten. Ongeveer vijf miljoen mensen raakten dakloos door de beving, die vooral in de provincie Sichuan veel schade veroorzaakte.
pi_64531993
quote:
Jongen uit wak gered met behulp van hondenriemen



(Novum) - Een 13-jarige jongen is dinsdag in een Tilburgs park uit een wak gered door twee buurtbewoners. De twee knoopten hondenriemen aan elkaar en gingen vervolgens het ijs op. Het kind was al gered toen de hulpverleningsdiensten arriveerden.

De jongen was rond 17.15 uur door het ijs in het Maarheezepark gezakt, meldt de politie woensdag. Hij werd opgevangen in een nabijgelegen woning en heeft geen letsel opgelopen. Voor de zekerheid is het geschrokken slachtoffer wel naar een ziekenhuis gebracht. De helpers zijn 35 en 44 jaar.

elsevier
pi_64622054
Zeker 50 doden bij koudegolf in Noord-India

Een koudegolf heeft de voorbije week in het noorden van India aan zeker 50 mensen het leven gekost. Dat heeft een regeringswoordvoerder bevestigd. De slachtoffers zijn vooral daklozen. De Noord-Indiase staat Uttar Pradesh gaat al een week gebukt onder een koudegolf. In gebieden zoals Sultanpur, Banda en Janpur schommelde het kwik rond het vriespunt, in steden als Lucknow en Kanpur rond drie à vier graden. Volgens de weerberichten zou het ook de komende dagen nog koud blijven in de regio. (belga/lpb)
pi_64659073
Extreem koud in Zwitserland

In Zwitserland is met het koude weer een nieuw record gevestigd: in het dorp Samedan, in het zuidoosten van het land, werd vanochtend een temperatuur van - 26,6 graden Celsius waargenomen.
Het vorige kouderecord voor deze winter bedroeg -26,3 graden, en werd op 28 december vorig jaar opgetekend, eveneens in Samedan.
Het absolute kouderecord in Zwitserland bedraagt -28 graden Celsius. Het werd de vorige winter genoteerd in het dorp La Brévine, in het noordoosten van het land.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-01-2009 19:51:11 ]
pi_64828093
Zee bevriest als op Noordpool




Het was de voorbije dagen en nachten extreem koud en dat zorgt op sommige plaatsen voor zeldzame fenomenen. Voor de kust van het Britse Dorset is zelfs een stukje van de Noordzee bevroren. Het gaat om water dat weinig beweegt en dus gevoeliger is voor het koude weer. Temperaturen tot onder -10 graden blijken voldoende om de zee er met een ijslaag te bedekken.

Extreem
Het is al van februari 1991 geleden dat zich nog eens ijs vormde op zee. In 1963 verspreidde de ijslaag zich zelfs nog een stuk verder van de kust. Net zoals in ons land krijgen de Britten met extreem koude temperaturen te maken. Op sommige plaatsen dwongen sneeuw en ijs de scholen een dag te sluiten. Tot zondag zouden het winterse weer zeker kunnen aanhouden.

Kouder dan Groenland
Ter vergelijking: het is dezer dagen in West-Europa kouder dan in de echte diepvriezers van onze planeet. Terwijl wij amper boven het vriespunt raken en 's nachts temperaturen tussen -10 en -20 noteren, was het in IJsland gisteren 6 graden. Groenland haalde plaatselijk zelfs een aangename 8 graden en rond Antarctica kon de temperatuur tot 3 graden stijgen. Meer foto's van de vrieskou in Groot-Brittannië vind je op de Daily Mail.



bron:
pi_64931598
Japan boort vulkanen aan

Verschillende Japanse bedrijven werken aan plannen voor nieuwe geothermische elektriciteitscentrales, de eerste die in bijna 20 jaar in het land gebouwd zullen worden.



Met actieve vulkanen verspreid over het land is Japan, net als bijvoorbeeld IJsland, bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van geothermiek, of aardwarmte. Toepassing van de techniek is bovendien politiek aantrekkelijk, omdat het kan bijdragen aan een onafhankelijke elektriciteitsproductie en een verhoging van het aandeel duurzame energie.

De Japanse CO2-uitstoot is met 1,38 gigaton in 2008 ’s werelds zevende. Daarmee is het land ver afgeweken van de beoogde koers onder het Kyoto-protocol: het oude klimaatverdrag verplicht Japan de uitstoot vanaf 1990 met 6 procent te verlagen, maar in werkelijkheid is deze al met 10 procent gestegen.

Het is niet voor het eerst dat Japan kijkt naar het energiepotentieel van 's lands vulkanisme. Ook na de oliecrises van de jaren ’70 heeft Tokyo geïnvesteerd in geothermiek. De 18 operationele aardwarmtecentrales die uit die periode zijn overgebleven leveren momenteel echter slechts 0,2 procent van de totale elektriciteitsproductie.



bron:
pi_65186934
Blikseminslag sluit 167 Zuid-Afrikanen op in goudmijn

In een Zuid-Afrikaanse goudmijn zitten 167 mijnwerkers vast nadat de bliksem insloeg op een elektriciteitstransformator. De mijnwerkers zitten momenteel op een diepte van 2.200 meter vast in de mijn Blyvooruitzicht in de buurt van Carletonville.

Volgens een woordvoerder zitten de mijnwerkers al 24 uur onder de grond. De woordvoerder verklaarde dat de elektriciteitsvoorziening opnieuw hersteld is, maar dat ze er nog niet in zijn geslaagd om de liften aan te sluiten en te testen.

Indien de liften dienst blijven weigeren, worden de mijnwerkers via luchtschachten naar boven gehaald. Volgens de woordvoerder van de mijn in Zuid-Afrika beschikken de slachtoffers over voldoende water en geneesmiddelen. (afp/adv)

HLN
pi_65215740
quote:
Minder mist en nevel in afgelopen dertig jaar

19 januari 2009 - Het aantal dagen met mist en nevel is de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen in Europa. Een belangrijke oorzaak is het schoner worden van de lucht sinds de jaren tachtig.

Deze afname van mist heeft mogelijk een kleine maar meetbare bijdrage geleverd aan de opwarming in Europa. Dit concluderen Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI en Robert Vautard en Pascal Yiou van het Franse onderzoeksinstituut voor klimaat en milieu in hun artikel ‘The decline of fog, mist and haze in Europe during the last 30 years; a warming amplifier?’ dat in Nature Geoscience is gepubliceerd.

De wetenschappers analyseerden zichtmetingen van 342 meteorologische stations in Europa. Uit hun analyse bleek dat het aantal mistdagen sinds 1980 gehalveerd is. De afname is het sterkst in gebieden waar luchtvervuiling het meest is teruggedrongen. Omdat mist en nevel zonnestralen tegenhouden, zorgt de schonere lucht indirect voor een verhoging van de temperaturen overdag. Op de nachttemperatuur heeft de verminderde mist en nevel geen effect.

De onderzoekers schatten dat de halvering van het aantal mistdagen zo'n 5 tot 10 procent van de opwarming in Europa kan verklaren. Dit onderzoek verklaart dus slechts een relatief klein deel van de versnelde opwarming. Als de mistafname in de berekeningen wordt meegenomen, dan verloopt de opwarming echter nog steeds sneller dan de klimaatmodellen uitwijzen. Daarnaast neemt het aantal mistdagen in Europa sinds 2000 minder snel af, omdat het moeilijker wordt om de luchtkwaliteit nog verder te verbeteren. De onderzoekers verwachten dan ook dat de invloed van de mistafname op de opwarming langzaam zal wegebben.


Gezicht op de Erasmusbrug (de Zwaan) in Rotterdam bij mist
  Moderator dinsdag 20 januari 2009 @ 11:35:10 #109
8781 crew  Frutsel
pi_65238621
quote:
Weeralarm in Alpen
AMSTERDAM - In de Alpen is een weeralarm afgegeven omdat in korte tijd een halve tot anderhalve meter sneeuw wordt verwacht.

Uit Italië stroomt zeer vochtige lucht naar Oostenrijk met in Oost-Tirol en Oberkärnten zware sneeuwval als gevolg. Verwacht wordt dat daar tussen de 50 tot 150 centimeter neerslag valt. De sneeuwgrens ligt tussen de 700 meter en 1400 meter, aldus Sneeuwverwachting.nl. Deze daalt woensdag tot in de lage dalen. De grootste hoeveelheden vallen in de Karnische en Gailtaler Alpen.

Door de zware sneeuwval en de harde wind houden de lokale experts zelfs rekening met het instorten van elektriciteitsmasten. Het lawinegevaar stijgt en sommige bergpassen zullen gesloten moeten worden.

Vanaf woensdag valt ook aan de noordkant in Oost-Zwitserland en Oostenrijk neerslag, maar dat blijft beperkt tot 10 tot 30 centimeter.
pi_65241907
Mooi stukje van de laatste koudeperiode in de New York Times!

http://www.nytimes.com/2009/01/16/world/europe/16skaters.html?_r=1&partner=rss&emc=rss


[ Bericht 18% gewijzigd door buachaille op 20-01-2009 14:32:05 ]
  Moderator dinsdag 20 januari 2009 @ 14:25:26 #111
8781 crew  Frutsel
pi_65244426
quote:
Op dinsdag 20 januari 2009 11:35 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Idd
Zag gister zelfs nog iets op CNN over de schaatspret in Nederland Zo'n I-Report
Ze laten ook altijd een molen zien als het over Nederland gaat
pi_65509809
Australië kreunt onder recordtemperaturen

De Australiërs puffen onder een ongewone hittegolf. In Melbourne en Adelaide werden woensdag recordtemperaturen gemeten. In Adelaide was het 70 jaar geleden dat het kwik nog eens steeg tot 45,5 graden. In Melbourne was het 42 graden heet.


Door de hitte begonnen de treinsporen zo gevaarlijk te buigen, dat tientallen spoorverbindingen uitvielen. Op het station van Adelaide deelden medewerkers waterflessen uit aan de wachtenden. Omdat ontelbare mensen de airco's op hun hoogste stand draaiden, kwam het op vele plaatsen tot stroomstoringen. De autoriteiten riepen de bevolking op ondanks de hitte zuinig met de elektriciteit om te gaan. Voor het einde van de week is geen afkoeling te verwachten, voorspelden de meteorologen.

vwk
pi_65583875
Tien doden door overstromingen in Brazilië

Bij zware overstromingen in het zuiden van Brazilië zijn zeker tien mensen omgekomen en duizenden zijn voor het water op de vlucht geslagen. Dat heeft de nooddienst van Rio Grande do Sul vandaag bekendgemaakt.

De doden vielen in de stad Pelotas. De overstromingen zijn het gevolg van vier dagen hevige regen. Drieduizend mensen zagen zich genoodzaakt onderdak te zoeken bij familieleden of vrienden, of in scholen, kerken en sporthallen.

In de aan Rio Grande do Sul grenzende staat Santa Catarina kwamen vorig jaar door overstromingen en aardverschuivingen meer dan honderd mensen om. Velen werden bedolven onder de modder. (novum/adv)
  Moderator zaterdag 31 januari 2009 @ 15:17:51 #114
8781 crew  Frutsel
pi_65596122
quote:
Hittegolf Australië breekt records
De hittegolf die het zuidoosten van Australië teistert heeft aan zeker 20 mensen het leven gekost. Het is er al vier dagen lang 43 graden. Dat is niet voorgekomen sinds Australië in 1855 met registratie van de temperatuur begon.

Door de hitte zijn bosbranden ontstaan. Er zijn al zeker 20 huizen in vlammen opgegaan. Op verschillende plaatsen is de elektriciteit uitgevallen: door het gebruik van airconditioners raken de elektriciteitscentrales overbelast. Meer dan 500.000 huizen en bedrijven in en rond Melbourne zitten zonder stroom.

Volgens meteorologen houdt de extreme hitte nog zeker een paar dagen aan.
pi_65715090
quote:
Acht doden in Marokko door noodweer

Zeker acht mensen zijn in Marokko om het leven gekomen doordat hun huizen na zware regenval instortten. Dat meldt het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

In een dorpje in het noordelijke provincie al-Hoceima stierven vier leden van hetzelfde gezin. In Marrakesh in het midden van Marokko eiste het noodweer twee levens. In de stad Tarudant in het zuiden kwamen twee mensen om na het instorten van hun huis. (anp/adb)
pi_65782601
quote:
Kwik stijgt tot 23 graden op Kreta
Ongewoon hoge temperaturen zijn momenteel gemeten in het Zuidoosten van Europa. Op Kreta registreerde men 23 graden Celsius, in Midden-Griekenland bereikte het kwik 21 graden.
Ook op Cyprus zijn er gelijke weersomstandigheden. Een stevige zuidwesten wind zorgde ervoor dat fijn Saharazand over het zuidoosten van het Europees continent werd geblazen.
Het ongewone weer zal ook de komende dagen aanhouden, volgens de weerkundige dienst.
vwkweb
pi_65942993
quote:
40 gewonden door gladde wegen in Engeland

Bij twee busongevallen in het zuidwesten van Engeland zijn meer dan veertig mensen gewond geraakt. Vier van hen liepen zware verwondingen op toen de bussen in het graafschap Gloucestershire van de weg geraakten. De gladde wegen zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de ongevallen. Dat meldt de politie.

50 ongevallen
Een bus waarin een dertigtal soldaten zaten, crashte tegen een boom. Niet ver van de plaats van dat ongeval was eerder al een busje met 14 mensen verongelukt. Ook in andere delen van het land zorgden spekgladde wegen voor ongevallen. In het noordelijker gelegen West Yorkshire registreerde de politie in enkele uren tijd meer dan 50 ongevallen met blikschade. (belga/adb)
hln
pi_66634134
'Gore Effect' in Washington
quote:
Het lijkt erop dat het zogenoemde 'Gore Effect' weer van kracht is. Het gebeurt steeds vaker dat de milieuridder of één van zijn rechterhanden ergens een optreden heeft en er prompt een uitzonderlijk koufront uit de lucht komt vallen. Dit maal dreigen hevige sneeuwstormen een klimaatconferentie in Washington te verstoren.

Amerika is momenteel in de ban van noodweer met hevige sneeuwval. James Hansen, de wetenschappelijke rechterhand van Al Gore, bezoekt uitgerekend vandaag een protestdemonstratie van 90 milieugroeperingen die willen dat de alle kolencentrales worden gesloten. Zij vinden namelijk dat kolen wegens hun CO2-uitstoot de grootste bedreiging vormen voor de mensheid.

De massabijeenkomst dreigt echter te worden verstoord door het noodweer. Veel organisaties zijn bang dat veel betogers niet gekleed zijn op het ernstige weer.
bron:
pi_67217948
Expeditie global warming vast in vrieskou Noordpool

Ironischer kan moeilijk. Een team van drie Britse wetenschappers die het effect van de global warming gingen onderzoeken aan de Noordpool zijn er vastgeraakt in de vrieskou. Drie eerdere pogingen om noodvoorraad bij het team te droppen, werden afgeblazen door het slechte weer. Een vierde vliegtuig kon wel opstijgen.

Bijna zonder eten
"We zitten bijna zonder eten, de vrieskou is vreselijk en onze slaapzakken zitten onder het ijs", zei expeditieleider Pen Hadow in een noodmail. "Wachten is het ergste voor een expeditie, aangezien ons lot in de handen van de weergoden ligt. Zolang er geen nieuwe voorraden komen, moeten we energie sparen."

Tocht van 80 dagen
Hadow leidt een team met ook Martin Hartley en Ann Daniels. Op 28 februari vertrokken ze voor een 80-daagse tocht naar de Noordpool om de ijsdikte daar te meten. Door de ijzige temperaturen (constant een eind onder nul, zelfs tot -40), het slechte weer en de geslonken voorraden kon het team niet meer verder. Als de noodvoorraden het team bereiken, zal de expeditie met een stevige vertraging toch verdergezet worden en wellicht pas tegen einde mei haar doel bereiken. (hlnsydney/kh)

hln

pi_67336445
quote:
Op maandag 23 maart 2009 17:13 schreef buachaille het volgende:
Playboy zet oude jaargangen van het tijdschrift gratis op het net

Zou dat ook voor de nederlandse editie gelden? Jeugdherinneringen!
Lees de OP anders eerst even
quote:
Plaats hier berichten die betrekking hebben op de Elementen. en die geen eigen topic nodig hebben.
pi_67347695
quote:
Op maandag 23 maart 2009 20:35 schreef aloa het volgende:

[..]

Lees de OP anders eerst even
[..]


Sorry, ik had erover heen gelezen, ik dacht dat oude jaargangen van het meteologisch tijdschrift online gezet werden.
pi_67376473
quote:
Op dinsdag 24 maart 2009 09:17 schreef buachaille het volgende:

[..]

Sorry, ik had erover heen gelezen, ik dacht dat oude jaargangen van het meteologisch tijdschrift online gezet werden.
Ja, ik dacht al.
pi_67376525
Honderdtal gewonden na hevige buien in Argentinië

In Argentinië zijn een honderdtal mensen gewond geraakt bij zware regen- en hagelbuien, 300 anderen werden geëvacueerd. De felle buien gingen gepaard met zware windstoten.



Het noodweer trok over de provincie Cordoba, een regio waar veel soja geproduceerd wordt, en het dorp Monte Cristo, op ongeveer 735 kilometer van Buenos Aires.

Bij de hevige windstoten werden bomen ontworteld en elektriciteitspalen braken af.
In de regio ten zuiden van Monte Cristo kwamen 120 woningen onder water te staan en ongeveer 300 mensen moesten geëvacueerd worden. Om ongelukken te vermijden, hebben de autoriteiten de elektriciteit afgesloten. Ook de scholen in de regio werden tijdelijk gesloten.

vwk
pi_67525350
Ingesneeuwde treinen Rusland bevrijd

Op het Russische eiland Sachalin hebben reddingswerkers vijf treinen bevrijd die al twee dagen vastzaten door sneeuwstormen. Het eiland, even ten noorden van Japan, wordt al een week lang geteisterd door zware sneeuwstormen, die het openbare leven hebben platgelegd.



Aan boord van de treinen waren zo’n twaalfhonderd passagiers. Vierhonderd reddingswerkers hebben de afgelopen dagen gewerkt om sneeuwbanken tot vier meter hoog van het spoor te verwijderen. Verder werden de gestrande reizigers voorzien van voedsel en drinken.

Door de sneeuwstorm die de afgelopen dagen over Sachalin trok, was het eiland volledig afgesloten van de buitenwereld: de pont naar het vasteland kon niet varen en ook de vliegvelden werden tijdelijk gesloten.

De meteorologische dienst meldt dat er zich zestig lawines hebben voorgedaan in de bergen in het zuiden van het eiland, maar dat er geen gewonden zijn gevallen.

vwk
pi_67698912
Natuurbrand Mantingerveld 04-04-2009
quote:
NIEUW BALINGE - Een hevige brand heeft vrijdagavond een stuk heideveld in as gelegd op het Mantingerveld bij Nieuw Balinge. Het vuur is bestreden door korpsen uit Westerbork, Beilen en Hoogeveen. De brandweer was het vuur snel meester. De oorzaak van de natuurbrand is nog niet bekend.
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/nieuws-detail?NewsID=34370
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')