abonnement Unibet Coolblue
pi_79049013
In Canada was winter 4 graden warmer dan normaal

Terwijl Europa zucht onder sneeuw en kou, heeft Canada de warmste winter sinds mensenheugenis beleefd, gemiddeld vier graden warmer dan normaal. De winter 2009/2010 was niet alleen de warmste, maar ook de droogste sinds 1948, toen Canadese meteorologen begonnen die gegevens systematisch bij te houden.

Experts voorspellen dat de Canadezen in de lente en zomer nog spijt kunnen krijgen van de milde winter: er is een verhoogd risico op droogte en bosbranden, en insecten en virussen zullen welig tieren. (anp/mvl)

AD
pi_79049415
Weerpraatjes 'te statisch'

AMSTERDAM - Het dagelijkse weerbericht op tv moet op de helling. Uit onderzoek is gebleken dat de weerpraatjes 'te statisch' zijn.

Weervrouw van RTL4 Margot Ribberink heeft het voortouw genomen en stelt dat er op korte termijn 'veel meer variatie' in de weerpresentatie moet worden gebracht. Meteo Consult bevestigde gisteravond de nieuwe opzet.

De weerpraatjes nieuwe stijl worden ontwikkeld bij Meteo Graphics in Berlijn. "Het wordt een geheel nieuwe vorm van presenteren. Aardbevingen in Haïti en Turkije kunnen we via webcams meteen in de huiskamer brengen, geïntegreerd met de weersverwachting hier", aldus Ribberink.

Zij stelt tevens dat nieuws en weer steeds meer met elkaar verweven raken. Onlangs al vernieuwde de NOS haar weerpraatje.

Telegraaf
pi_79418967
Feyenoord - Vitesse gestaakt na wolkbreuk


AMSTERDAM - Het duel tussen Feyenoord en Vitesse is zaterdagavond in De Kuip na de eerste helft gestaakt bij een stand van 1-1. De Belgische arbiter Serge Gumienny achtte verder spelen onmogelijk nadat een wolkbreuk het veld in De Kuip enigszins onder water had gezet.
Een kwartier voor rust begon het keihard te regenen in Rotterdam-Zuid. Anderhalf uur voor het begin van het duel was er ook al een zware regenbui.

Toen de scheidsrechter besloot het duel te staken regende het nog steeds boven het stadion dat met 46.000 toeschouwers vrijwel was uitverkocht. Het publiek reageerde boos op het afblazen van de wedstrijd, maar ging rustig huiswaarts.


nu.nl
pi_79547642
Schieten op Russische ijsschotsen

Rusland gaat grote ijsschotsen kapot schieten. Die drijven in veel grote rivieren en dreigen overstromingen te veroorzaken. Zo'n twee miljoen Russen lopen gevaar.

De ijsschotsen zijn zo groot dat ze een dam kunnen vormen waardoor de rivier buiten zijn oevers kan treden. Om dat te voorkomen gaan gevechtsvliegtuigen de ijsschotsen verpulveren.

De gevechtsvliegtuigen worden wel vaker ingezet voor klimaatklussen. Vlak voor een feestdag worden wolken beschoten met een chemisch goedje zodat ze leegregenen en het mooi weer wordt.

RTL
pi_79663166
Recordhoge maxima in Duitsland geregistreerd


Op donderdag 25 maart werden op enkele stations in Duitsland recordhoge maxima geregistreerd voor de maartmaand. In het noordoosten meldde Tribsees (50 km ten oosten van Rostock gelegen), met 19,7° C een maartrecord voor daar.

Ook in Greifswald, 50 km verder richting Polen, kon men met 20,8 °C eveneens een record optekenen voor maart.
Verder was het in het noordoosten rond 22 graden warm, in het zuidoosten lagen de hoogste temperaturen rond 23 graden.

Ook in het zuiden werden recordhoge waarden voor maart geregistreerd.
In Elsendorf, 25 km oostelijk von Ingolstadt gelegen, heeft een nieuwe recordwaarde 23,2 °C en in Ingolstadt ligt de recordhoge waarde op 23.2 graden.

vwk
pi_79779158
Veel schade na windstoten in België

Zware windstoten in een hevige regenbui in België hebben voor flink wat schade gezorgd. In de regio rond Leuven werden tientallen daken beschadigd. De hele avond was de brandweer er zoet mee.


Waarschijnlijk werd het gebied door een windhoos getroffen. Daardoor werd het dak van een voetbalkantine afgerukt en hetzelfde gebeurde met een school en een boerderij. Ook waaiden bomen om.

Volgens de brandweer in de regio Leuven is ondanks alle schade niemand gewond geraakt. Ook ons land had te maken met windstoten, maar zover bekend hebben die geen grote problemen veroorzaakt.

rtl
pi_79975084
Fransman met ballon over Noordpool

De Franse arts en ontdekkingsreiziger Jean-Louis Etienne is maandagochtend in een ballon opgestegen van Longyearbyen op Spitsbergen. Hij hoopt de eerste te zijn die in zijn eentje per ballon de oversteek van de Noordpool maakt. Na een vlucht van 3500 kilometer, die volgens de organisator van de expeditie, Generali Arctic Observer, ''ongeveer zeven tot tien dagen'' zal duren, moet Etienne in de Amerikaanse staat Alaska landen. Tijdens de tocht voert de Fransman wetenschappelijke metingen van onder meer het koolzuurgas CO2, het magnetisch veld en de ozonlaag uit.



vwk
pi_79984240
Gemeenten zijn meer kwijt aan vorstschade


HILVERSUM - Gemeenten zijn door de strenge winter veel meer geld kwijt aan het repareren van wegen die beschadigd raakten door de vrieskou.
Dat bleek maandag uit een inventarisatie die RTL Nieuws verrichtte bij twintig grote gemeenten.

Om de lokale wegen weer in goede staat te brengen, zijn de gemeenten gemiddeld vijf keer duurder uit dan na de winter 2008-2009. In totaal hebben ze dit jaar 14 miljoen euro uitgegeven.


In Groningen stegen de kosten het meest; daar ligt een rekening van 750.000 euro, wat vijftien keer zoveel is als een jaar eerder. Nijmegen was het meeste kwijt aan reparaties; 2,2 miljoen euro, bijna vier keer zoveel als in 2009.

Rotterdam was tien keer meer kwijt; de stad had een schadepost van een miljoen euro. Daarmee vergeleken vielen de kosten in Amsterdam mee. De hoofdstad was 405.000 euro kwijt, ongeveer vier keer meer dan vorig jaar.


Rijkswaterstaat

Niet alleen gemeenten hadden te maken met kapot gevroren asfalt. Ook Rijkswaterstaat moest talloze malen uitrukken om gaten in snelwegen te repareren.

nu.nl
pi_80060994
Maart 2010 recordwarm volgens satellietmetingen

Volgens berekeningen van zowel UAH als RSS was maart 2010 wereldwijd 0,65°C warmer dan het gemiddelde van maartmaanden over 1979-1998. Dit is de warmste maand maart sinds het begin der waarnemingen per satelliet.

Afgelopen januari was eveneens recordwarm, en de eerste drie maanden tesamen staan nu ook aan de top. De records komen tot stand dankzij een verdergaande opwarming in combinatie met een El Niño-situatie.

Hoewel de El Niño na het hoogtepunt in december inmiddels zwakker wordt, kan het effect op de temperaturen in de onderste laag van de troposfeer nog even aanhouden, er zit meestal een vertraging van zo'n half jaar tussen.

In de metingen via satellieten, zoals UAH en RSS die uitvoeren, geeft een El Niño overigens een veel sterker signaal dan de metingen vlak aan het oppervlakte van de aarde die via land- en zeestations geregistreerd worden, Daaarop zijn de reeksen van GISS, HADCRU en NCDC gebaseerd. De cijfers van die laatste instituten komen pas later deze maand beschikbaar.

De huidige El Niño is minder sterk van die in 1998, toen de meeste meetreeksen het warmste kalenderjaar tot nog toe optekenden.

vwk
pi_80132945
quote:
In het noordoosten van Siberië is het nog ongebruikelijk koud voor de tijd van het jaar. In Omolon werd de afgelopen nacht -39,0, in doorgaans het koudste oord van het Noordelijk Halfrond, Ojmjakon, -42,1º geregistreerd.
jan visser
  Moderator woensdag 14 april 2010 @ 12:10:19 #261
8781 crew  Frutsel
pi_80299494
quote:
Zeker dertig doden na storm in India
Een storm in de oostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen heeft ten minste dertig levens geëist en 50.000 woningen verwoest.

De storm hield dinsdagavond laat huis in het noorden van de regio en vernielde bomen, huizen, elektriciteitskabels en telefoonlijnen, liet een minister van West-Bengalen weten.

De meeste mensen kwamen om doordat ze onder het puin van hun woningen terechtkwamen. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. Het aantal gewonden is nog onbekend. De daklozen worden ondergebracht in scholen en overheidsgebouwen.
pi_80661893
Walvispoep goed tegen opwarming aarde

SYDNEY - Walvissen zouden wel eens dé oplossing kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens Australische wetenschappers werkt walvispoep als een soort kunstmest voor de oppervlakte van de zee, waardoor CO2 goed opgenomen kan worden. Dat meldden Australische media vrijdag.

De uitwerpselen van de walvissen zijn rijk aan ijzer. ,,De planten zijn er gek op'', aldus onderzoeker Steve Nicol van de Australische Antarctische Divisie. Algen die tussen de planten aan de oppervlakte leven, hebben daardoor goede leefomstandigheden. De algen maken zuurstof door koolstofdioxide uit de lucht te halen. Die stof wordt door wetenschappers gezien als de oorzaak van de opwarming van de aarde.

Volgens Nicol zit in walvispoep tien keer zoveel ijzer als in gewoon water. Hoeveel walvissen en hoeveel uitwerpselen er nodig zijn om de temperatuur te laten zakken in de Australische wateren, hebben de onderzoekers niet uitgerekend. (ANP)

AD

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-04-2010 10:14:42 ]
  zaterdag 24 april 2010 @ 16:22:45 #263
250728 banaantjeEE
We zien wel !
pi_80669493
Op zaterdag 28 juni 2014 @ 18:18 schreef Marie30 het volgende: Zo lief. :) Kusje :*
Op donderdag 14 juli 2016 @ 23:45 schreef GGMM het volgende: Het is altijd bijzonder gezellig als banaantje er is. :)
pi_80853753
Grote oceaanstroming ontdekt

Een oceaanstroming met het volume van meer dan veertig Amazone-rivieren blijkt van Antartica via het Australië naar het noorden te stromen om daar de diepe oceaan van zuurstofrijk water te voorzien.

Japanse en Australische wetenschappers omschrijven de stroming bij het Kerguelen Plateau in een paper in het blad Nature Geoscience als een belangrijke schakel in een netwerk van oceaanstromingen die het klimaat op aarde beïnvloeden.

Het zuurstofrijke water zinkt bij de zuidpool tot een diepte van ongeveer drie kilometer waar het onder het oceaanoppervlak en met een gemiddelde van twintig centimeter per seconde naar de Indische oceaan stroomt. "Zonder de stroming zouden de wateren in de diepe oceaan veel minder zuurstof bevatten" zegt Dr Steve Rintoul van het Antarctic Climate and Ecosystems CRC.

 

Bron Trouw
pi_81078187
Zeker twintig doden door tornado in China

Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen door een zware tornado die donderdagmorgen de stadsprovincie Chongqing in het westen van China trof. Zeker 160 anderen raakten gewond.

Dat hebben de autoriteiten in Chongqing laten weten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De tornado ging gepaard met zware regenval. Ook waren er hagelbuien. Er zijn windsnelheden tot 108 kilometer per uur gemeten.

Landbouwgewassen en honderden huizen zijn verwoest. Op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen.

Chongqing heeft ruim 30 miljoen inwoners.

Telegraaf
pi_81797991
Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zwemwater

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor de lage temperatuur van het zeewater en de binnenwateren. Op de meeste plaatsen ligt die rond elf of twaalf graden, wat een hoog risico voor onderkoeling oplevert.

Door sterke stromingen in het koude water kunnen mensen sneller verdrinken, zegt de Reddingsbrigade. Directeur Van Mourik zegt dat er vorig jaar vaak moest worden uitgerukt om mensen uit het water te halen.

Alleen op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt kunnen mensen zonder probleem het water in.

nos

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-05-2010 19:10:44 ]
pi_82340998
Storlien eindelijk sneeuwvrij!


In het westen van Zweden, op het meetpunt Storlien-Visjövalen (gelegen bij het circa 100 inwoners tellende dorpje Storlien), is woensdag de laatste sneeuw gesmolten. Sinds 29 september 2009 (247 dagen) heeft daar sneeuw gelegen: in een reeks vanaf 1951 is dat de langste periode met een sneeuwdek. Curieus is wel dat het sneeuwdek doorgaans nimmer een imponerende dikte heeft weten te bereiken. Een ander opmerkelijk sneeuwbericht komt uit Oostenrijk. Op de ruim 3100 meter hoge Sonnblick in de provincie Salzburg, lag begin juni 6.65 meter sneeuw. Voor juni is dat een record.

Jan Visser
  Moderator dinsdag 15 juni 2010 @ 10:10:03 #268
8781 crew  Frutsel
pi_82823665
quote:
Doden in Bangladesh na overstromingen
Overstromingen hebben zeker 46 mensenlevens geëist in Bangladesh. Dat meldde de politie in het Zuid-Aziatische land dinsdag.

Het regent al dagen hevig in Bangladesh, dat ieder jaar wordt getroffen door overstromingen. Diverse rivieren en kanalen traden buiten hun oevers door de meest recente neerslag.

Aan de kust is de watersnood het hoogst. Zo vonden bij de badplaats Cox's Bazaar minstens 26 mensen de dood. In andere dorpen en steden stierven nog eens twintig personen als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen, die ontstonden door de zware neerslag.
pi_83027530
Pak sneeuw op hoogste berg Duitsland

Op de hoogste berg van Duitsland, de 2962 meter hoge Zugspitze in het uiterste zuiden van Beieren, is zaterdag een dik pak sneeuw gevallen. Dat is vrij ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Dagjesmensen die dichtbij de top het gebouw met daarin een restaurant, een kiosk en een klein museum bezochten, werden verrast. Het grote buitenterras werd volledig ondergesneeuwd en moest worden uitgeschept.

Op lager gelegen delen van de berg waar het temperatuur hoger is veranderde sneeuw in zware regenval. De Duitse weerdienst waarschuwt voor rivieren en beekjes die buiten hun oevers treden en overstromingen tot gevolg kunnen hebben.

bron
pi_83651184
Tot 80 centimeter hagel bij onweders in Auvergne

Nabij Puy-en-Velay, in het departement Haute-Loire in de Franse regio Auvergne, is gisteren bij forse onweders tot 80 centimeter hagel gevallen. Het plaatselijke noodweer veroorzaakte heel wat materiële schade, zo is vernomen van politie- en brandweerdiensten. Door het warme weer smolt de hagel vrij snel, wat dan weer op enkele plaatsen voor overstromingen zorgde. (afp/eb)

bron
pi_83713136
Italië zucht onder tropische hitte

In Italië heerst een hittegolf. Het land heeft al dagen last van de warmte en dat wordt alleen maar erger. In steden als Rome kan het boven de 40 graden worden.

De hitte gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Italiaanse huisartsen moeten zieken en bejaarden daarom goed in de gaten houden.

Meteorologen in Italië denken dat de extreme warmte het gevolg is van klimaatverandering. Steeds vaker komt hete lucht uit de Sahara via Libië de Middellandse Zee over.

bron
pi_83713709
Extra maatregelen door de droogte


Door de aanhoudende droogte is de waterstand van de Maas zo laag, dat Rijkswaterstaat extra alert is. Om de uitstroom van water naar zee te beperken, wordt bij sluizen gewacht met schutten tot er genoeg schepen liggen.

Per dag wordt bekeken of de maatregelen voldoende zijn. Als de droogte aanhoudt, wordt volgende week wellicht nog maar een paar keer per dag geschut. Dat leidt tot wachttijden en mogelijk tot files.

Elektriciteitscentrales langs de Maas hebben nog geen problemen met het koelwater. Waterschappen houden extra inspecties van veendijken die door de droogte poreus kunnen worden.

Nos
pi_83757699
China zucht onder hittegolf

China heeft woensdag een hittealarm uitgeroepen wegens de tot recordhoogtes stijgende temperaturen in het land. Het land vreest uitval van stroom.

De Chinese meteorologische dienst voorspelde voor de komende periode vooral voor het noorden en midden van het land grote hitte en nauwelijks regen, met temperaturen van rond 40 graden Celsius.

Door de extreme hitte die het afgelopen weekeinde zijn intrede deed, belandden meer mensen in het ziekenhuis met aan de hitte gerelateerde ziektes. Ook steeg de verkoop van airco's en kreeg de autonome regio Binnen-Mongolië te maken met een sprinkhanenplaag.

In enkele steden, waaronder Peking, vatten auto's vlam door de hoge temperaturen. Mensen die buiten moeten werken of waar het op de werkplek warmer dan 33 graden is, krijgen van de autoriteiten een bonus.

bron
  Moderator vrijdag 16 juli 2010 @ 13:22:20 #274
8781 crew  Frutsel
pi_84130169
quote:
Storm verwoest half miljard bomen in Amazonegebied

Een krachtige storm in januari 2005 vernietigde ongeveer een half miljard bomen. Dit beweren wetenschappers van de Tulane universiteit in New Orleans. Zij gebruikten satellietdata, observaties en computermodellen om te berekenen dat 441 miljoen tot 663 miljoen bomen werden vernietigd door de storm.

“De ontbossing in de Amazone is niet te vergelijken met de schade na deze storm. Het zijn twee
verschillende processen”, zegt wetenschapper Jeff Chambers. “Toch was de storm erg groot.”

Eerst dachten wetenschappers dat een langdurige droogte verantwoordelijk was voor de grote bomensterfte. Achteraf blijkt dat een zware storm de schade aanrichtte. De onweersbuien trokken van 16 januari tot 18 januari 2005 over een gebied in de Amazone met een grootte van 1.000 bij 200 kilometer. Windstoten tot 145 kilometer per uur ontwortelden veel bomen. Op sommige plaatsen werd tachtig procent van de bomen gedood.

Als bomen sterven, dan laten ze opgeslagen koolstofdioxide los in de atmosfeer. En teveel koolstofdioxide in de atmosfeer zorgt voor klimaatverandering.

“Het is belangrijk om te weten hoe vaak deze stormen plaatsvinden”, zegt Chambers. “Hoeveel bomen in het Amazonegebied jaarlijks omvallen door de wind? Zelfs dat weten we niet eens!”
pi_84132749
'Oppassen voor losgewaaide rupsennesten'

Door de zeer harde windstoten van de afgelopen week zijn op veel plaatsen nesten van de eikenprocessierups uit de bomen gewaaid.

Die nesten zitten boordevol brandharen die overlast van de rupsensoort veroorzaken. Deskundigen waarschuwen dan ook dat mensen die zo'n nest vinden, eraf moeten blijven en dat ze de gemeente moeten bellen om professionele nestenopruimers te laten komen.

Dat staat op Natuurkalender.nl. Brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk, huiduitslag, ontstoken ogen en ademhalingsproblemen zorgen. Ook dieren kunnen er last van hebben. Afgewaaide nesten moeten daarom zo snel mogelijk worden verwijderd.

Er zitten dit jaar langer rupsen in de nesten dan voorgaande jaren. Dat heeft te maken met de winterkou, die lang heeft geduurd. Ook blijkt dat de dieren vanuit het zuiden steeds verder oprukken door het land. Er zijn al eikenprocessierupsen gezien in Heerenveen in Friesland.

bron
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')