abonnement Unibet Coolblue
pi_76774927
Groenland zucht onder warmte, geen sneeuw en ijs


Het is koud in Europa, maar terwijl wij rillen, verwonderen de Groenlanders zich over het - voor de tijd van het jaar - zo warme weer daar. Als het koud is in Denemarken is het warm in Groenland en omgekeerd. Dat heeft het weer nog weer eens uitgewezen in december en in januari 2010.
Dit fenomeen wordt onder de Deense meteorologen de temperatuurwip genoemd. Een voor hen zo bekend verschijnsel vanwege de lange weerhistorie die men kent van zowel Groenland als Denemarken. Ook andere landen in West-Europa delen mee in dit verschijnsel.

Een bewoonster van Uummannaq schreef:

"Vi i Nordgrønland, Uummannaq, oplever p.t. meget 'anderledes' vejr, det ligner forår, mildt, ingen sne, og det er meget mærkeligt. 'Normalt' må temperaturen være omkring minus 20°C. Men isen mangler vi, sneen savner vi. I følge dmi.dk er udsigten det samme for resten af ugen. Fangerne savner isen, hundene holder forlænget ferie", skrev Maria Nielsen fra Uummannaq den 3. januar."

Ofwel:
"Wij in Noord-Groenland, in Uummannaq, beleven momenteel heel ongebruikelijk weer, dat lijkt op het voorjaar, zacht, geen sneeuw, en dat is zeer opmerkelijk. Normaal is de temperatuur rond -20 graden. Maar nu ontbreekt het ijs, en sneeuw missen we ook. Volgens (weerdienst) DMI is het vooruitzicht voor de rest van de week hetzelfde. Jagers missen het ijs en (slede)honden houden een verlengde vakantie, zo schreef Maria Nielsen vanuit Uummannaq op 3 januari.

Zo luidt het verhaal ook aan de Groenlandse westkust en identieke geluiden komen van Tasiilaq aan de Groenlandse oostkust. De vooruitzichten blijven warmte aangeven." (NB dit dateert van 4 januari)

John Cappellen, Deens meteoroloog in ruste:" Het is algemeen bekend dat, als wij het koud hebben in Denemarken, het in het algemeen warm is in Groenland, zeker in West-Groenland. Nu is het zelfs zo dat heel Groenland warmte beleeft. De gemiddelde temperatuur is daar nu dan ook 3 tot 7 graden hoger geweest dan normaal in december, ondanks een vrij normale eerste decade in december.

Ook januari is veel te warm gestart en treedt in de voetsporen van de voorgaande wintermaand.

De warmte ontstaat doordat de depressies een nogal ongebruikelijke baan volgen: langs de oostkust van Noord-Amerika duiken ze aan de westzijde van Groenland de Labradorstroom in. De warmte aan de oostzijde van die depressies trekt dan over Groenland heen. Het veranderde stromingspatroon hangt nauw samen met de nu heersende afwijkende luchtstromingen in West-Europa.

Bron DMI, vertaling VWK

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-01-2010 19:38:59 ]
pi_76824461
Winterweer zorgt voor miljoenen extra schade auto's


DEN HAAG - Het winterse weer heeft in december 15 tot 20 miljoen euro extra schade aan auto's veroorzaakt.
Dat blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. De cijfers staan in het jongste nummer van Verzekerd, het blad van het Verbond van Verzekeraars.

Het centrum gebruikte een rekenmodel om de schade door ongevallen aan personenauto's in kaart te brengen.


In de berekeningen is het vrachtverkeer niet meegenomen. Volgens het verbond ligt de schade bij veel sneeuwval soms 50 procent hoger dan normaal.

nu.nl

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 14-01-2010 21:43:58 ]
pi_76825154
Paarden in het nauw door Chinees winterweer

In het Noordwesten van China zijn tienduizenden paarden op zoek naar voedsel

Ook in China heeft de winter toegeslagen. Niet alleen de mensen hebben daar last van: veel paarden hebben moeite om te overleven.

In sommige delen van China is meer dan twee meter sneeuw gevallen en zijn veel boerderijen van de buitenwereld afgesloten. In het Noordwesten van China zijn tienduizenden paarden op zoek naar voedsel.

nos
pi_77084592
Recordhoge luchtdruk in Mongolië?

Afgelopen nacht werd in het noordwesten van Mongolië een luchtdruk gemeten van boven de 1086 hPa. Hiermee lijkt het wereldrecord van 1083,8 hPa verbroken, dat op 31 december 1968 gevestigd werd in Agata, Siberië.

Om 21 UTC dinsdagavond meldde het station Gandan Huryee een luchtdruk, herleid naar zeeniveau, van 1086,2 hPa. Volgens de DWD werd om middernacht zelfs 1086,8 hPa bereikt, maar in de SYNOP weermeldingen van woensdag 00 UTC is dit (tot dusver) niet terug te vinden.
Ook het station Tsetsen Uul had om 21 UTC een zeer hoge druk, namelijk 1085,5 hPa.

Gandan Huryee ligt op 1421 meter hoogte en Tsetsen Uul op 1928 meter. Hoe betrouwbaar het nieuwe record is vanwege de herleiding naar zeeniveau, moet derhalve nog even afgewacht worden. Een medewerker van de DWD meldde later op een forum dat het 'onrealistisch' is de luchtdruk van stations boven de 600 meter bij erg koude temperaturen te 'herleiden' naar zeeniveau, zodat een nieuwe record toch waarschijnlijk niet gevestigd is.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-01-2010 08:17:08 ]
pi_77091432
quote:
Tijdens de afgelopen nacht is in het noordoosten van Siberië de laagste temperatuur op het Noordelijk Halfrond van deze winter geregistreerd. Het werd in Ojmjakon -58,9º.

bron
De laagste temperatuur gemeten in Ojmjakon is -71,2°C
pi_77220643
Trein botst met sneeuwschuiver

ZAANDIJK - Een trein met daarin ongeveer 150 AZ-voetbalsupporters is zondag in Zaandijk op een sneeuwschuiver gebotst. De sneeuwschuiver was vast komen te zitten op een spoorwegovergang. Dat meldt de politie zondag.

Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, omdat de trein langzaam reed. De bestuurder van de sneeuwschuiver kon op tijd zijn voertuig verlaten.

De NS heeft alternatief vervoer geregeld voor de voetbalfans, die op weg waren naar Amsterdam voor de wedstrijd Ajax - AZ.

nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2010 19:45:16 ]
pi_77225675
Kou zorgt voor veel klachten onder werknemers

FNV Bondgenoten heeft in een speciale meldweek zo’n 200 klachten ontvangen over werken in de kou. De winterkou maakte het dagelijks werk vooral voor postbodes, bouwvakkers, installateurs en winkelpersoneel moeilijk.

Het winkelpersoneel klaagde vooral dat de deuren van de winkel open moesten blijven, terwijl de warmtesluizen slecht werkten. Voor postbodes is het onduidelijk wanneer het nog verantwoord is om het dagelijkse postrondje te lopen.

Voor bouwvakkers bestaat er een speciale regeling voor vorstverlet. Toch klaagden veel bouwvakkers dat zij gedwongen werden vrije dagen op te nemen of dat ze in de kou toch moesten doorwerken. Installateurs klaagden dat ze ondanks de kou toch naar buiten moesten.

Gevoelstemperatuur
Buiten dat de luchttemperaturen erg laag kunnen zijn, kan werken in de buitenlucht vooral gevaarlijk worden door lage gevoelstemperaturen. De gevoelstemperatuur wordt bepaald door de luchttemperatuur en de windsnelheid. Het KNMI bepaalt deze zogenaamde ‘windchill’ aan de hand van de Canadese JAG/TI methode.
Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na verblijf van enkele uren in de buitenlucht onderkoelingsverschijnselen optreden. Gevoelstemperaturen onder -15 graden kunnen na een uur koudeletsel veroorzaken en als de gevoelstemperatuur onder -20 duikt is na een half uurtje in de buitenlucht ook goed isolerende en afdichtende winterkleding niet meer voldoende om te beschermen tegen bevriezingsverschijnselen.

weeronline
pi_77354103
Schaatser van ijsschots in IJmeer geplukt


DEN HELDER (ANP) - Een schaatser in nood is woensdag tijdens een reddingsactie van Defensie en de Kustwacht met een helikopter van een drijvende ijsschots in het IJmeer geplukt. Dat heeft het Kustwachtcentrum in Den Helder laten weten.

De organisaties kwamen in actie nadat een getuige rond half vier had gemeld dat hij had gezien hoe een persoon op een ijsschots aan het afdrijven was op het deels bevroren IJmeer. De Kustwacht schakelde Defensie in, die een helikopter stuurde. Aangekomen bij de onfortuinlijke schaatser liet een bemanningslid zich naar beneden zakken om de man vervolgens naar boven te hijsen. Hij werd afgezet aan wal, waar een ambulance klaarstond.

elsevier
pi_77388469
Dit keer geen schaatser... maar een hond op een ijsschots.
quote:
WARSCHAU - Attente Polen hebben een hond van de vriesdood gered. Het beestje stond nog op een stuk ijs na een trip van meer dan honderd kilometer door het ijskoude water van de Baltische Zee.

De opvarenden van de boot zagen de hond op het stuk ijs. Het beest had de grootste moeite om uit het ijskoude water te blijven. "We zagen iets in de verte bewegen en besloten om een kijkje te nemen", zegt Jan Joachim van de Baltica. "We dachten eerst dat het om een zeehond ging maar het was dus een hond." Waar precies de viervoeter vandaan kwam is nog niet duidelijk. Het beestje is intussen volledig hersteld van zijn reis.

AD
pi_77490612
Kruiend ijs aan IJsselmeerkust

Op verschillende plaatsen langs de Friese IJsselmeerkust heeft de wind de ijsschotsen opgestuwd.

Bij Gaast is het kruiend ijs inmiddels tot een hoogte van 4 meter gekomen, meldt Jacob de Groot. ,,Iets wat niet vaak voorkomt'', aldus de Gaaster. ,,Het is spectaculair om die schotsen te zien en er op te staan.''

Leeuwarder Courant
pi_77504299
Januari koudste maand sinds 1997
Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op circa -0,6 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond -2,0 graden, in Vlissingen rond 1,0 graden.

KNMI

Niet alleen absoluut, maar ook de afwijking tov normaal (-3,4 graden) was sinds januari 1997 niet zo negatief.
pi_77586385
Prijs strooizout stijgt sterk

De prijs van strooizout is de afgelopen weken sterk gestegen doordat de vraag door het winterweer enorm is toegenomen. In de groothandel is sprake van een prijsstijging van meer dan 50 procent. Dat meldde zouthandelaar Bob Kuijper in Stompetoren woensdag.

Een ton strooizout kost onder normale omstandigheden 70 tot 90 euro. Dat is inmiddels opgelopen tot 120 tot 150 euro, aldus Kuijper.

Volgens de Noord-Hollandse handelaar kan hij ,,met hangen en wurgen'' nog aan de vraag van zijn klanten voldoen en staat zijn telefoon roodgloeiend. ,,Ik krijg telefoontjes uit Duitsland, Engeland en België. Met veel moeite kan ik nog zout vinden. Laatst voor de gemeente Zaltbommel wist ik nog een boot met 400 ton in Amsterdam te liggen en kon ik daar nog aan leveren.'' Kuijper Zouthandel levert vooral aan bedrijven.

Elsevier
pi_77947098
Waddenzee anderhalve graad warmer

Het water in de Waddenzee is de afgelopen 30 jaar ruim anderhalve graad warmer geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ. De verhoging, vooral vanaf de jaren tachtig, is drie keer zo groot als uit opwarming door broeikasgassen kan worden verwacht. Ook in de Noordzee is het water flink warmer geworden.

Door de opwarming verandert de flora en fauna in de zee aanzienlijk. Er komen nu vissen voor in de Waddenzee die voorheen voorkwamen in de Golf van Biskaje. Vissen die eerst in de Waddenzee zwommen zijn nu veel noordelijker te vinden. Het warmere water zorgt volgens het NIOZ in de toekomst ook voor meer regen.

bron
pi_77991544
Gewonden op het ijs van de Gouwzee


MONNICKENDAM - Ondanks waarschuwingen zijn zondag opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee opgegaan. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Zaterdag ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit. Vooral zaterdag was het aantal scheuren in het ijs ''onrustbarend'' toegenomen.

Zondag zijn toch weer mensen op het ijs gegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend tussen de 1500 en 2000 mensen. Verscheidene mensen moesten vanwege hun verwondingen - van schaafwonden tot een schedelbasisfractuur - door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van het ijs worden gehaald. (ANP/DHE)

AD
pi_77991615
Golven verwonden surfsupporters


SAN FRANCISCO (ANP) - Zeker dertien mensen hebben zaterdag verwondingen opgelopen tijdens een spectaculaire surfwedstrijd in de Verenigde Staten. Zij werden van een betonnen rand gesmeten door metershoge golven bij het Mavericks strand in de buurt van San Francisco. Drie mensen werden met botbreuken overgebracht naar lokale ziekenhuizen.

Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Volgens de San Francisco Chronicle waren duizenden mensen naar het strand gekomen om de beroemde Mavericks Surfwedstrijd te bekijken. De beste surfers ter wereld probeerden elkaar af te troeven om een totale prijzenpot van 150.000 dollar (110.000 euro). Ze trotseerden golven tot zestien meter hoog.

De wedstrijd wordt alleen georganiseerd bij ideale omstandigheden; dat wil zeggen als de golven zo hoog mogelijk zijn. Winnaar werd de Zuid-Afrikaan Chris Bertish. Hij won 50.000 dollar (36,700 euro) aan prijzengeld.

Elsevier
  Moderator maandag 15 februari 2010 @ 15:35:27 #241
8781 crew  Frutsel
pi_78020516
quote:
Vloedgolf in Indonesië sleurt zeven tieners mee de zee in

Een onverwachte reuzengolf heeft in Indonesië zeven tieners gevat en mee de zee ingesleurd. De lijken van twee schooljongens werden geborgen, vijf anderen zijn nog vermist. Dat meldden de reddingsdiensten aan het Parangtritis-strand bij Yogyakarta aan de zuidkust van Java.

Een twintigtal jongeren bevond zich op het strand voor een zwempartijtje, toen plots een reuzengolf boven hun hoofden losbrak. Het aansluitende zog sleurde hen diep mee de zee in. Dertien onder hen konden op eigen kracht terug naar het strand zwemmen.
  Moderator dinsdag 23 februari 2010 @ 11:10:55 #242
8781 crew  Frutsel
pi_78336174
quote:
Nieuw sneeuwrecord in Moskou: 63 cm op één dag
Dat het eind februari nog flink sneeuwt in Moskou, zal niemand verwonderen. Maar 63 centimeter sneeuw op één dag is een ander paar mouwen.

Het gaat zelfs om een heus record, een verbetering met één centimeter van de sneeuwval die in 1966 de hoofdstad van de toenmalige Sovjetunie teisterde. De sneeuw veroorzaakte grote verkeersopstoppingen. Op meerdere plaatsen viel de stroom uit.
pi_78627577
Zeldzame volle storm in Beek (L.) op 28 februari 2010

Zondag heerste een volle storm in de Limburgse heuvels: uurgemiddelde 21m/s te Beek (Beaufort 9). Een uitzonderlijke gebeurtenis voor die contreien. Zelfs bij de (landelijk bezien) zware storm van 25 januari 1990 werd een dergelijk uurgemiddelde in Beek niet gehaald { toen 19.5m/s; de zwaarste windstoot (34m/s) was wel krachtiger dan nu (31) }.
In de afgelopen 50 jaar werd een uurgemiddelde van 21m/s in Beek slechts 2 maal eerder bereikt: tijdens de beruchte storm van 2/3 januari 1976 en tijdens de Advent-storm van 27-11-1983 (21m/s voor beide).
Dat waren echter grote stormen in het hele land. Bij de storm van gisteren kreeg juist Limburg het het zwaarst te verduren. Wat dat betreft is deze storm misschien nog het best te vergelijken met die van 25 augustus 1956. Toen trok een kleinschalig, maar wel heel venijnig lagedrukgebied, verder uitdiepend, over oostelijk Brabant, via Twente naar het NO (kerndruk ca. 975hPa). Op de vliegbasis Eindhoven werd een uurgemiddelde van 21.6m/s gehaald.

VWK Ad Vermaas
pi_78627721
IJs gevonden rond noordpool maan


AMSTERDAM - Een Amerikaans radarinstrument aan boord van de Indiase maansonde Chandrayaan-1 heeft ijsafzettingen ontdekt rond de noordpool van de maan.
IN enkele tientallen betrekkelijk kleine kraters zijn de kenmerkende radarkenmerken van bevroren water waargenomen.

De hoeveelheden variëren van krater tot krater, maar alles bij elkaar zou het gaan om 600 miljoen ton water. Ook eerder zijn al aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan.


Zo is met een ander instrument van de Chandrayaan-1 vastgesteld dat er watermoleculen zitten in de bovenste paar millimeter van het maanoppervlak.

En ook in diepe kraters rond de zuidpool van de maan zijn ijsafzettingen ontdekt.

nu.nl
pi_78629634
Veel dode vissen door sneeuw en ijs

De kou van de afgelopen maanden heeft een grote slag toegebracht aan de visstand. In vergelijking met andere jaren hebben veel meer vissen deze winter niet overleefd.

"Er zal een flink aantal jaren minder vis zijn", zegt Marco Kraal, bioloog bij Sportvisserij Nederland. Voor de hengelsport is het volgens Kraal "vreselijk".

Andere hobby
Er zijn plekken waar driekwart van de vissen dood is. In ondiep poldergebied is de schade misschien wel groter, zegt Kraal. "Ik heb mannen jankend aan het water zien staan. Het is sinds 1963 niet zo erg geweest."

Kraal heeft sportvissers horen zeggen dat ze maar naar andere hobby moeten zoeken. "Ze zullen in elk geval soms verder moeten rijden om bij goed viswater te komen."

Bagger
Boosdoener was vooral de vele sneeuw. Sneeuw op het ijs houdt zonlicht tegen, waardoor waterplanten geen zuurstof kunnen maken. Tegelijk liggen op de bodem vaak nog bladeren uit de herfst, die langzaam vergaan en hierbij zuurstof verbruiken.

Het zou allemaal minder erg zijn geweest als sloten en vaarten vaker worden uitgebaggerd, zegt Kraal. "Er is achterstallig baggeronderhoud. Door de dikke baggerlaag is er minder water en dus minder zuurstof."

Kraal zegt dat zijn organisatie de waterschappen elk jaar weer waarschuwt. "Nederland heeft een groot baggerprobleem, maar het lijkt wel of sportvissers de enige zijn die zich daar over bekommeren."

NOS
  Moderator dinsdag 2 maart 2010 @ 13:52:37 #246
8781 crew  Frutsel
pi_78634474
quote:
Tientallen doden door aardverschuiving in Uganda
Na hevige regens heeft een aardverschuiving in het oosten van Uganda tientallen levens geëist. Naar schatting driehonderd mensen worden vermist. Dit zei dinsdag de Ugandese minister van Rampenbestrijding, Tarsis Kabwegyere.

Hij zei dat maandagavond een heel dorp in het district Bududa in de buurt van de berg Elgon is weggevaagd. Tot dusverre zijn volgens de bewindsman 45 lijken geborgen.
pi_78718027
'NS onvoldoende voorbereid op winterweer'

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) is medeschuldig aan de chaos op het spoor in december. Samen met spoorwegbeheerder ProRail was het bedrijf onvoldoende voorbereid op het strenge winterweer.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verkeersminister Camiel Eurlings. Zo blijkt voor het eerst dat de NS tussen 20 en 22 december meer dan de helft van alle treinen heeft geschrapt.

Volgens de onderzoekers hebben beide ondernemingen na de winter van 2006 maatregelen genomen maar hadden deze amper effect.

nu.nl
pi_78776064
Nieuwe aanwijzing voor 'Sneeuwbal Aarde'

Rotsen in Yukon Territory (NW-Canada) hebben nieuwe aanwijzingen gegeven voor de theorie van een 'Sneeuwbal Aarde', zo'n 700 miljoen jaar geleden.

Volgens die theorie was de gehele planeet destijds onder ijs bedekt, ook de tropische gebieden. De theorie is nog volop in discussie, onder meer omdat primitief leven zich destijds kon handhaven.

De rotsen in NW-Canada tonen echter duidelijke tekenen van ijsbedekking, gedateerd op 716,5 miljoen jaar geleden. Het betreffende gebied lag destijds dicht bij de evenaar.

vwk
pi_78982881
Lange vorstperiode slecht voor weiland


De langdurige winterse kou van de afgelopen maanden heeft veel grasland flink aangetast. Ook lijdt het gras onder grotere aantallen emelten dan normaal. En intussen slinken de hooivoorraden.

Veel weides hebben problemen door vorstschade, vooral bij gras dat voor de vorstperiode vrij lang was. Bij lange grashalmen zitten er weinig suikers in de wortels van de plantjes. Die suikers werken als een soort antivries voor het gras.

Emelten, de larven van de langpootmug die kale plekken in het grasland veroorzaken, hebben een uitstekende winter gehad. Door de vorst hebben ze zich dieper in de grond teruggetrokken, waardoor ze onbereikbaar werden voor vogels, hun belangrijkste natuurlijke vijanden.

Door de lange periode van bevroren of besneeuwde weides hebben schapen veel minder voeding uit gras kunnen halen dan in zachtere winters. Schapenhouders hebben de afgelopen maanden dan ook meer ruwvoer dan normaal moeten verstrekken aan hun dieren. Hierdoor worden hooi en kuilvoer hier en daar al schaarse voeders en lopen de prijzen op.


Nieuwsgrazer
pi_79006425
Bora haalde flink uit in Italië, recordwindsnelheden

Stormwinden van de koude Bora haalden bij Triëst flink uit. In de ochtend werden windstoten bereikt van de 152 km/uur. Voor Triëst is dat een absoluut record. De nauwkeurige meer geavanceerde metingen zijn begonnen in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw.
De Bora heeft vandaag ook een ander record bereikt: de gemiddelde windsnelheid was meer dan 100 km/u.

vwk
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')