FOK!forum / Culinesse à gogo / [FOK!-kookboek] Dieetrecepten
Muckmaandag 28 april 2008 @ 23:32
080504_112545_dieet2.jpg

Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders aangegeven
080120_112545_kokkie.gif = geschikt voor kookn00bs
080120_112545_kokkiemedium.gif = geschikt voor wat gevorderde koks
080120_112545_kokkiehard.gif = alleen geschikt voor de kook-die-hards

In dit hoofdstuk vindt je recepten voor mensen die een speciaal dieet moeten volgen. Niet alleen recepten om af te vallen dus, maar ook recepten voor mensen met bijvoorbeeld allergieën.

080120_112545_kokkie.gif Bapao's
080120_112545_kokkiemedium.gif Basissaus voor pasta
080120_112545_kokkie.gif Bircher muesli
080120_112545_kokkie.gif Chick'n'Cheez Salade - Suiker- en zetmeeldieet
080120_112545_kokkie.gif Courgettesoep met knoflook
080120_112545_kokkie.gif Cruesli
080120_112545_kokkie.gif Erwtensoep met mozarella
080120_112545_kokkie.gif Fruitcakejes
080120_112545_kokkie.gif Gemarineerde kipsaté
080120_112545_kokkie.gif Gremolata
080120_112545_kokkiemedium.gif Kroketten
080120_112545_kokkie.gif Saucijzenbroodjes
080120_112545_kokkie.gif Suikervrije cake
080120_112545_kokkiemedium.gif Tomatenketchup
080120_112545_kokkie.gif Whey pannenkoeken

[ Bericht 44% gewijzigd door realAIVD op 15-05-2019 10:58:39 ]
Muckmaandag 28 april 2008 @ 23:43
Courgettesoep met knoflook
MinderMutsig

Ingrediënten:
1 courgette (ongeveer 250 gr)
1 sjalotje
2 tenen knoflook (of meer natuurlijk )
4 dl. bouillon
kruiden, zout en peper naar smaak
beetje boter

Bereidingswijze:
Sjalotje en knoflook fijnsnijden en even fruiten in boter, courgette snijden en ook even meefruiten, bouillon toevoegen en even laten koken, pureren en op smaak brengen.

Tip:
Nog lekkerder met een dot crème fraîche
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:09
Bircher Muesli
Tezz

Ingrediënten
500 gram yoghurt
2 groene zure appels
sap van een halve citroen
2 ruime eetlepels havermoutvlokken
een flink handjevol geroosterde noten
vers fruit naar keuze
evt. honing of gecondenseerde melk om te zoeten

Bereidingswijze
Doe de yoghurt in een kom.
Rasp de appels en doe dit bij de yoghurt, inclusief eventueel aanhangend sap.
Sprenkel hier het sap van een halve citroen overheen (om verkleuring tegen te gaan).
Doe hier twee ruime eetlepels havermoutvlokken overheen en roer goed door.
Voeg dan de geroosterde noten toe
Doe het verse fruit er in stukken er bij, afdekken met plasticfolie en minimaal 6 uurtjes laten weken in de koelkast.

Tip:
Dit gerecht moet je de avond van te voren klaarmaken (vanwege het weken van de havermout)
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:23
Broccolisoep
Tezz

Ingrediënten (voor 4 personen (twee borden p.p.))
Een flinke ui
Een teen knoflook
Roomboter
500 gram in roosjes gesneden broccoli
1,5 l kippenbouillon
Een handvol verse peterselie
Sap van een halve limoen
Uitgebakken spek- of hamreepjes
Crème fraîche
Parmezaanse kaas

Bereidingswijze
Fruit een flinke ui en een teen knoflook in roomboter.
Doe er 500 gram in roosjes gesneden broccoli bij en fruit dit even mee.
Dan anderhalve liter kippebouiilon erop en laten koken.
Als de broccoli gaar is de hele handel pureren.
Dan een hand verse peterselie erdoor.
Op smaak brengen met peper en zout en het sap van een halve limoen.

Dan aan tafel in elk bord een handje uitgebakken spek- of hamreepjes, een dot creme fraiche en wat parmezaanse kaas.

Tip:
Ook lekker met courgette in plaats van broccoli.
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:28
Basissaus voor pasta
SHE

Ingrediënten:
1 pond rundergehakt
2 uien ( gesnipperd )
2 chili pepers; snijden, ontlijsten
1 glas rode wijn
4 laurierblaadjes
2 theelepeltjes italiaanse kruiden of gedroogde basilicum
1 lepel zeezout
5 tenen knoflook
kilo tomaten ( ietsje meer is best )

Bereidingswijze:
Pers de knoflook in een bakje, zout erbij en goed roeren/opwrijven
Doe olijfolie in de pan en laat heet worden; draai dan vuur laag en doe de uien erin
Laat het geheel 30 minuten langzaam fruiten

Na die 30 minuten doe je de chili's erbij. Nu binden de capsiden van de pepers zich aan de uien en dat is een grappig en gezond chemisch proces. Je zult niets meer van de pepers voelen.
Na 10 minuutjes zachtjes bakken doe je het gehakt erbij; rullen
Als gehakt gaar is, mag de knoflook+zout erbij. Daarna de kruiden

Goed doorroeren en dan de tomaten stapelen. Let op; vuur moet op standje stoof blijven
Zorg voor een grote stoofpan!
Daartussen doe je de laurier en je wacht tot de tomaten al iets zachter worden.
Dan gaat de wijn erbij

Met rust laten en na een uur of 3 weer eens kijken.
Als het goed is zie je geen spoortje vet meer; door het stoofproces hebben de vetten zich aan de tomaten gebonden en dus heb je die voedzame en vitaminerijke saus.

Als er geen vet meer op de saus ligt en alle tomaten zijn verdwenen en de saus een mooie rode kleur heeft; is het klaar.

tips:
* De saus kun je invriezen en weken bewaren
* Lekker over pasta; of als basis saus voor je pizza
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:34
Fruitcakejes
p_iglet

Ingrediënten:
200gr bloem
2tl bakpoeder
3 eieren
3 bananen
100gr rozijntjes
1 appel in kleine stukjes

Bereidingswijze:
Pureer de bananen en klop ze met de eieren luchtig
Roer de bloem en bakpoeder er zo luchtig mogelijk door
Doe de rozijntjes en appel erbij.
Doe het in kleine cakevormpjes doen en bak ze ongeveer 45 minuten op 160 graden
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:37
Cruesli
Vandaag...

Ingrediënten (Voor 1 pot van ongeveer 7.5 dl.):
100 gram havervlokken;
100 gram havermout;
75 gram grofgehakte pacannoten;
50 gram geroosterd sesamzaad;
75 gram blanke rozijnen;
100 gram heel fijn gesneden gedroogde abrikozen;
1/2 dl. walnootolie;
1 dl. ahornsiroop (maple sirup)of vloeibare honing;

Bereidingswijze:
Verwarm de over voor op 120 graden C.
Meng de havervlokken, havermout, pecannoten, sesamzaad, blanke rozijnen en de abrikozen door elkaar en roer er de walnootolie door.
Spatel de stroop of honing erbij totdat er een kruimelig, kleverig mengsel ontstaat.
Verdeel dit mengsel over een licht ingevette bakplaat. Laat de cruesli in het midden van de oven in 1.5 uur drogen. Schep het elke 15 minuten om zodat het gelijkmatig lichtbruin en krokant wordt.
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:44
Tomatenketchup
Vandaag...

Ingrediënten:
500 gram tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
1 dl azijn
1 eetlepel honing
1 plakje verse gember
1 stukje citroengras
1 laurierblad
1 stukje rode peper
geraspte schil van een kwart citroen
zout

Bereidingswijze:
was de tomaten en snijd ze in kwarten
doe de tomaten in een ruime pan met de overige ingredienten
breng langzaam aan de kook
laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken
wrijf de gehele inhoud van de pan door een roerzeef of een gewone zeef zodat de schilletjes e.d. achterblijven in de zeef
doe de gezeefde tomatenmassa in een schone pan en kook het geheel in ca. 15 minuten langzaam in
maak de ketchup goed op smaak met zout en evt. extra honing en azijn naar smaak
vul schone en in kokend water gesteriliseerde weck- of jampotten tot 2 centimeter onder de rand met de kokende ketchup
sluit direct af met eveneens gesteriliseerde deksels en zet de potten in een pan
vul deze op met kokend water totdat de potten voor 2/3e in het water staan
breng het water weer aan de kook en laat de ketchup in 15 minuten (met deksel op de pan) steriliseren
zet de potten op een droge theedoek om af te koelen en bewaar ze max. 6 maanden op een koele, donkere plek
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:50
Gremolata
Brighteyes

Ingrediënten:
1 zakje verse peterselie (25 gr)
2 teentjes gepelde knoflook
geraspte schil van 1 limoen (+ eventueel wat sap)
100ml olijfolie
1 rode peper zonder zaadjes

Bereidingswijze:
Hak de peper, de peterselie en de knoflook heel fijn.
Meng in een schaal rode peper, peterselie, knoflook, limoenschil en de olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout.

Tips:
* (Semi-) verse pasta koken, spulletje er doorheen roeren en klaar.
* Je zou er evt. ook nog ansjovis doorheen kunnen doen

[ Bericht 33% gewijzigd door Muck op 29-04-2008 00:58:59 ]
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 00:56
Erwtensoep met mozarella
debuurvrouw

Ingrediënten:
750 ml bouillon
500 g diepvrieserwten
1 lenteuitje
1 bol mozarella

Bereidingswijze:
Laat de bouillon aan de kook laten komen
Doe de diepvrieserwten erin
Laat een lenteuitje in zijn geheel meekoken.
Als de erwtjes gaar zijn uitje eruit, mozarella in stukken erin en dan maar pureren.

Tip:
verse dorperwten kan ook, maar dan wel zelf pellen. Poterwten en voorgepelde verse geven van die harde schillen in de soep
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 01:01
Kroketten
Uccie

Ingrediënten
ong. 75 gram boter
ong. 75 gram bloem
0,5 liter bouillion
zout, peper, mosterd (van alles waar je het mee op smaak kan brengen)
Vlees (soepvlees, kip, wat je wilt)
eieren
paneermeel

Benodigdheden
Frituurpan

Bereidingswijze:
De boter smelten, in een keer de bloem bijvoegen en met een houten lepel roeren tot een bal ontstaat.
Dan de "bloembal" een paar minuten doorwarmen om de bloem smaak weg te halen.
Voorzichtig steeds een beetje bouillion toevoegen tot je de gewenste dikte hebt (voor kroketten moet dat nog best stevig zijn). Het vlees toevoegen en op smaak maken. Dan af laten koelen. Vervolgens kroketten (of bitterballen) vormen.
Even door een losgeklopt eitje halen en dan door de paneer en in de frituur.
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 01:10
Bapao's
Trusten

Ingrediënten (voor 16 stuks):
1 pak witbroodmix
250 gr gehakt
1/2 zakje nassi kruiden (laten wellen in een paar el heet water)
1/2 zeer fijn gesneden prei
2 worteltjes geraspt (op de grove rasp)
1 teen knoflook (geperst)

Benodigdheden:
Stoompan

Bereidingswijze:
Maak de broodmix klaar zoals aangegeven staat op de verpakking, maak terwijl het deeg aan het rijzen is de vulling klaar: bak het gehakt rul in de koekenpan, bak de prei,knoflook en de wortel kort mee, voeg de nassikruiden toe. Laat het mengsel afkoelen. Verdeel het deeg in 16 stukjes en maak er platte ronde schijfjes van, vul het deeg met een hoopje vulling en vorm er een rond broodje van en leg deze op een stukje bakpapier, doe dit met alle broodjes. Laat de broodjes nog even rusten. Zet intussen een stoompan op het vuur met een laagje water. Zodra het water kookt de broodjes in het stoom gedeelte doen en in 20 min gaar stomen.

Tips:
* vervang het gehakt door gehakte quorn of kippengehakt
* doe de broodjes in een stevig diepvrieszakje en vries ze in, 1 minuut in de magnetron en je hebt een heerlijk lunchgerecht of bijgerecht voor de rijsttafel.
* varieer met de grootte van de broodjes, kleine broodjes zijn heerlijk bij de borrel.
* bak de broodjes in een normale oven.
* gebruik de vulling ook eens voor loempia's of samosa's
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 01:14
Saucijzenbroodjes
Maneki.Neko

Ingrediënten (voor 36 stuks):
18 vellen dieprvriesbladerdeeg
2 eieren, licht geklopt
750 gr. gehakt
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
80 gr. vers broodkruim
3 el peterselie
3 el gehakte tijm
1/2 tl saliepoeder
1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
1/2 tl gemalen kruidnagels

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 C
Bladerdeeg doormidden snijden en de randen licht insmeren met het geklopte ei.
De helft van het resterende ei mengen met de ingrediënten en 1/2 tl peper in een grote kom.
Schep de vulling midden op elk stuk bladerdeeg en bestrijk de randen met geklopt ei. Vouw het deeg over de vulling, laat de randen overlappen en keer de naad naar onder. Bestrijk daarna weer met ei
Leg ze op ingevette bakplaten (of bakpapier) en bak ze 15 minuten.
Verlaag de oventemperatuur naar 180 C en bak ze in nog 15 minuten goudbruin.

Tip:
* Heel geschikt om in te vriezen na de eerste keer bakken
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 01:17
Gemarineerde kipsaté
MinderMutsig

Ingrediënten:
1 citroen
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 tl sambal oelek
2 el ketjap
500 gr kipfilet
Olie
Zout
12 satépennen (hout)

Bereidingswijze:
Pers de citroen uit
Pel het sjalotje en het teentje knoflook en wrijf ze fijn
Roer in een kom een marinade van het citroensap met het sjalotje, de knoflook, de sambal en ketjap
Snijd de kipfilet in blokjes en schep die door de marinade
Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de kip ca 2 uur staan
Schep het vlees af en toe om
Rijg de blokjes kip aan de sat‚pennen
Leg deze tot gebruik afgedekt op een bord in de koelkast
Bestrijk ze, voordat u ze op de barbecue legt, dun met olie
Rooster de saté in ca 10 minuten bruin en gaar, keer ze regelmatig om
Muckdinsdag 29 april 2008 @ 01:21
Suikervrije cake
teigan

Ingrediënten:
275 gram bloem
2 eieren
Koude thee (kan thee met een smaakje zijn, hoeft niet)

Bereidingswijze:
Mix de bloem en de eieren door elkaar
Daarna voeg je koude thee toe tot het de dikte heeft van cakebeslag.
Als vulling kan je bijvoorbeeld abrikozen, appel, vijgen, noten, gember, rozijnen of sukade gebruiken, dat geeft de cake de smaak.
Dan ongeveer 50 minuten in de oven bij 175 graden.
Muckdonderdag 10 december 2009 @ 21:59
Chick'n'Cheez Salade
Maringo


Ingrediënten (voor 3 personen):
500 gram Kipfilet
150 gram sugarsnaps (Als het in pakketjes van 100 of 125 gram gaat kan dat ook natuurlijk)
250 gram Blok Jong belegen kaas
150 gram verse spinazie
2 gele paprika's
2 rode uien
200 gram champignons
1 eetlepel Oestersaus
Sladressing Tuinkruiden
zout & peper

Bereidingswijze:
Snijd de kip, champignons, ui en paprika.
Snijd de kaas in hapklare blokjes.
Braad de kip in een pan op halfhoog vuur lichtbruin.
Doe vervolgens de champignons, paprika, ui, sugarsnaps en een 1 eetlepel oestersaus erbij en roerbak dit gaar.
Doe eventueel nog wat zout en peper voor de smaak erbij
Verdeel ondertussen de spinazie over de borden.
Doe het vuur uit en vervolgens de kaasblokjes in de pan en roer het goed door. (Wel het vuur uitdoen en meteen de volgende stap, anders smelt de kaas teveel.)
Verdeel het geheel over de borden en doe er wat sladressing overheen.
realAIVDwoensdag 15 mei 2019 @ 10:57
080120_112545_kokkie.gif Whey pannenkoeken
Deuce92

Ingrediënten:
Ei: 50 gram
Zoetstof: 5-6 gram
Zelfrijzend bakmeel: 35 gram
Whey: 42 gram
Halfvolle melk: 170 gram

De whey die ik heb gebruikt is Whey Perfection Vanille van Body en Fit. Ik heb ook een tijdje vanille van XXL Nutrition gebruikt, maar die was veel te sterk en moest ik combineren met een naturel whey om de pannenkoeken eetbaar te maken. Met andere woorden: als je de pannenkoeken niet te vreten vindt, kan dat best aan de whey liggen.

Bereiding:
1. Pleur alle ingrediënten in een kom en mix ze door elkaar.
2. Giet iets van de gecreëerde zooi in een pan met iets van boter (ik gebruik zelf PAM spray omdat de calorieën verwaarloosbaar zijn, zolang je geen half uur gaat spuiten)
3. Paar uur laten pruttelen. Zoals altijd met pannenkoeken. Jwz.
4. Hopen dat het te eten is.

stappenplan met plaatjes
Gezien het doel van dit recept, volgen hier nog de voedingswaarden per 100 gram beslag:
155,55 kcal
16,44 gram eiwit
13,69 gram koolhydraten
3,17 gram vet