Ik heb onlangs een mp3-speler gekocht bij MP3shop.be
Ik had echter mijn mening veranderd en wilde een andere MP3-speler kopen, maar de bestelling was al verstuurd en kon dus niet geannuleerd worden.
Daarom besloot ik een mailtje te sturen aan de winkel om te vragen voor retour, eigenlijk voor een ruil zelfs, aangezien de MP3-speler die ik wilde kopen goedkoper was en ik die dan snel in mijn bezit zou kunnen hebben.
Ik heb het product nog niet gebruikt, maar ik had de verpakking wel geopend (en hem daarbij niet beschadigd) om het goed te inspecteren.
Nu zegt het Burgerlijk Wetboek dit over het herroepingsrecht op kopen op afstand:
quote:
Artikel 46d
1. Gedurende zeven werkdagen na de ontvangst van de zaak heeft de koper het recht de koop op afstand zonder opgave van redenen te ontbinden. Indien niet is voldaan aan alle in artikel 46c lid 2 gestelde eisen, bedraagt deze termijn drie maanden. De eerste zin is van overeenkomstige toepassing vanaf de voldoening binnen de in de tweede zin bedoelde termijn aan alle in artikel 46c lid 2 gestelde eisen.
2. In geval van ontbinding overeenkomstig lid 1 kan de verkoper, behoudens ten hoogste de rechtstreekse kosten van het terugzenden van de zaak, aan de koper geen vergoeding in rekening brengen.
3. In geval van ontbinding overeenkomstig lid 1 heeft de koper recht op kosteloze teruggave van het door hem aan de verkoper betaalde. De teruggave moet zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen dertig dagen na de ontbinding plaatsvinden.
4. De leden 1–3 zijn niet van toepassing op de koop op afstand:
a. van zaken waarvan de prijs gebonden is aan de schommelingen op de financiële markt, waarop de verkoper geen invloed heeft;
b. van zaken die:
1°. zijn tot stand gebracht overeenkomstig specificaties van de koper;
2°. duidelijk persoonlijk van aard zijn;
3°. door hun aard niet kunnen worden teruggezonden;
4°. snel kunnen bederven of verouderen;
c. van audio- en video-opnamen en computerprogrammatuur, indien de koper hun verzegeling heeft verbroken;
d. van kranten en tijdschriften.
Het is pas de 3e dag na ontvangst, dus ik zou deze nog moeten kunnen retoureren, ook hoort de MP3-speler niet bij de uitzonderingen.
Aangezien alle winkeld in België het BW moeten volgen zou ik deze MP3-speler dus gewoon moeten kunnen retoureren, er staat niets in over het (al dan niet) openen van de verpakking van je aangekochte product.
Ook op andere sites etc. (consumentenrechten, ...) zie ik dat je het recht hebt om je goed te inspecteren, en staat er niets dat je recht zou vervallen als je de verpakking opent.
De Algemene Voorwaarden van de webshop vertellen me echter iets anders:
quote:
7. Recht van verzaking en ruiling
1. De Consument Koper kan, volgens de Belgische wet betreffende de handelspraktijken, de voorlichting en bescherming van de consument van 14 juli 1991 (hierna "W.H.P.C."), binnen zeven (7) werkdagen na aflevering van het product zonder boete en zonder opgaaf van redenen het verzakingsrecht uitoefenen. Van dit verzakingsrecht zijn uitgezonderd software, CD-roms of andere vergelijkbare producten waarvan de verzegeling (seal) verbroken is of software waarvoor een bindende productregistratie is uitgevoerd. Er is geen verzakingsrecht wanneer het product en de verpakking niet meer in originele, complete, onbeschadigde en ongebruikte staat verkeren. Alle meegezonden documentatie, garantiebewijzen en verpakkingsmaterialen dienen te worden gevoegd bij de retourzending. De retourzending dient te gebeuren via dezelfde weg als de levering of via aflevering in de showroom. In geval hij zijn verzakingsrecht uitoefent, is de Consument Koper verplicht het ontvangen product binnen 7 werkdagen na de levering aan Coolblue terug te bezorgen in de staat waarin de Consument Koper het product heeft ontvangen, met vermelding van zijn bankrekeningnummer. De kosten voor het terugzenden van het product zijn voor rekening van de Consument Koper.
2. Indien de Consument Koper van het verzakingsrecht zoals vermeld in het vorige lid gebruik heeft gemaakt, dan draagt Coolblue binnen 10 dagen zorg voor terugbetaling van het door de Consument Koper aan Coolblue betaalde middels een bank overschrijving op het rekeningnummer dat Coolblue van de Consument Koper hiertoe aangewezen heeft gekregen.
3. Coolblue is nimmer aansprakelijk voor enige schade -diefstal of verlies daaronder begrepen- die bij terugzending aan de verpakking of het product ontstaat.
4. Overeenkomstig artikel 80, §4, 2° W.H.P.C. kan de Consument Koper geen verzakingsrecht uitoefenen voor overeenkomsten betreffende de levering van producten die volgens de specificaties van de Consument Koper zijn vervaardigd of die een duidelijk persoonlijk karakter hebben of die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden of snel kunnen bederven of verouderen.
5. Indien het product niet conform de voorwaarden van het verzakingsrecht is ontvangen dan wordt het aankoopbedrag niet gerestitueerd. Het product blijft eigendom van Koper welke verplicht is haar eigendom binnen twee weken af te halen. Op verzoek van de Koper kan het product ook worden bezorgd.
6. Ieder product dat in originele, complete, onbeschadigde en ongebruikte staat is en waarvan de verpakking ongeopend en onbeschadigd is, kan geruild worden in de showroom van Coolblue worden binnen een termijn van 30 dagen, mits voorlegging van het origineel aankoopbewijs.
Ten eerste lijkt met dit al een beetje tegenstrijdig omdat men bij het eerste artikel niets zegt over het openen van de verpakking, waarna men het in het 6e artikel ineens wel vermeld.
Maar afin, volgens deze site mag ik de verpakking dus niet openen, de eerste keer dat ik dit tegenkom bij een winkel, maar goed.
Iets verder in de algemene voorwaarden vinden we dit:
quote:
13. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
1. Op alle aanbiedingen en overeenkomsten is uitsluitend Belgisch recht van toepassing, met uitsluiting van de principes van rechtsconflicten in de ruimte.
2. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
3. Alle geschillen die verband houden met of voortvloeien uit aanbiedingen van Coolblue, of overeenkomsten die met haar gesloten zijn, worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te Antwerpen, tenzij een dwingende wetsbepaling uitdrukkelijk een andere rechter als bevoegd aanwijst.
Wat betekent dat het artikel in de BW dus inderdaad zeker van toepassing is.
Nu is mijn vraag of deze webshop mijn product zou moeten accepteren voor retour volgens het Belgisch recht..
of dat de overeenkomst in de algemene voorwarden sterker telt, en ze dit product dus niet moeten accepteren.
Het meest logische lijkt me i.i.g. wel dat de algemene voorwaarden belangrijker zijn, maar ik ken genoeg mensen die een product konden ruilen/retoureren, zelfs na gebruik, laat staan het openen van de verpakking.
Ik heb inmiddels een mail terug gekregen, waarbij mij verteld wordt dat mijn recht is vervallen door het openen van de verpakking. Ik heb een mailtje teruggestuurd en mag hem wel sturen naar de winkel voor evaluatie of hij al dan niet geruild mag worden.