Heb je het boek nog? Worden er misschien bronnen in genoemd waarin bijvoorbeeld staat dat Horus gekruisigd is? Dat ie op water loopt? Of iets anders wat op Jezus lijkt?quote:Op woensdag 26 maart 2008 11:04 schreef Viking84 het volgende:
Oeh, tvp, interessante materie.
Ik heb zelf een tijdje terug 'The Pagan Christ' van Tom Harpur gelezen. Hoewel ik in eerste instantie erg enthousiast was, begon het later aan me te knagen dat hij voortdurend dezelfde namen noemt (slechts twee) en de lezer probeert te overtuigen door voortdurend de deskundigheid van de betreffende bronnen te benadrukken. Daarnaast zat het me dwars dat ik elders nog nooit iets gehoord heb van de theorie die Harpur onderschrijft. Dat maakt mij sceptisch. Er zullen vast parallellen zijn tussen Jezus en Horus, Mythras e.d., maar ik vind die gelijkenissen te mager om te concluderen dat Jezus volledig op deze figuren gebaseerd is.
Horus was waarschijnlijk 'geboren' op 15 november. Jezus waarschijnlijk ergens in mei. Beiden dus niet 25 december.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 17:05 schreef Xith het volgende:
Verder vind ik de punten die je in je topic aanhaalt wel geldig (25 dec bijv.) omdat dit bewijst, of tenminste vergelijkingen laat zien, dat beide figuren met elkaar verbonden zijn.
quote:Op vrijdag 28 maart 2008 01:24 schreef koningdavid het volgende:
[..]
Horus was waarschijnlijk 'geboren' op 15 november. Jezus waarschijnlijk ergens in mei maart. Beiden dus niet 25 december.
Gerald Massey is een Egyptoloog en dat is ook de grootste naam in The Pagan Christ. Harpur schildert Massey een beetje af als verguisde wetenschapper die het desalniettemin bij het juiste eind had. Ik geloof dat hij zich op originele Egyptische bronnen baseert.quote:Op donderdag 27 maart 2008 10:04 schreef Dwerfion het volgende:
[..]
Heb je het boek nog? Worden er misschien bronnen in genoemd waarin bijvoorbeeld staat dat Horus gekruisigd is? Dat ie op water loopt? Of iets anders wat op Jezus lijkt?
Massey en Acharya zijn namen die ik nogal eens tegenkom inzake deze materie. Weet iemand welke bronnen zij gebruiken? Of proberen ze gewoon makkelijk geld te verdienen?
Aangezien bronnen voor Horus blijkbaar niet gevonden worden, moeten we dat inderdaad maar eens doen. Gooi dus al je voor bronnen van voor Christus hier neer waaruit blijkt dat Jezus' eigenschappen van andere goden komen.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 17:03 schreef Xith het volgende:
Ik zou graag hebben dat dit topic alle mythische figuren zou vergelijken met Jezus, omdat de stelling niet is dat Jezus 'gestolen' is van Horus, maar dat de daden van Jezus een mengeling is van al die oude mytische figuren (mithras, horus, attis, etc).
De TT kun je sowieso nooit zelf wijzigen.quote:Op dinsdag 1 april 2008 16:53 schreef Dwerfion het volgende:
PS: Trigger: Zou je de topictitel kunnen wijzigen in 'Jezus een combinatie van oude mythes?' ? Klopt het trouwens dat ik de TT niet zelf meer kan wijzigen?
quote:Op dinsdag 1 april 2008 18:02 schreef Viking84 het volgende:
[..]
De TT kun je sowieso nooit zelf wijzigen.
Je bedoelt de OP zeker.
Ja, dat kloptquote:Op woensdag 2 april 2008 17:09 schreef Dwerfion het volgende:
[..]
dat wist ik niet. Maar klopt het dan wel dat je na een tijdje niets meer kunt wijzigen in de OP?
Altaische talen hebben altijd Bul gebruikt voor steden --> Kabul, Seorabeol (Seoul) etc.. Het is dan ook niet vreemd dat stad-Bul betekent in oude altaische talen. Istanbul staat dan ook veel en veel waarschijnlijker voor stad van de islam --> Islambul --> Istanbul.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 23:06 schreef Iblis het volgende:
[..]
Arabisch is weliswaar een Afro-Aziatisch, maar het zit in een andere tak dan oud-Egyptisch. Net zoals je Romaanse en Germaanse talen hebt, die op zich beide Indo-Europees zijn, het een stamt echter niet rechtreeks van het ander af.
Wat Constantinopel betreft, dat is natuurlijk dezelfde naam als Istanboel, maar dat laatste komt van het Griekse ‘eis ten polin’, ofwel ‘in de stad (namelijk: Constantinopel)’. Constantinopel is ‘Constantijns stad’. Istanboel is dus geen verbastering van ‘constantinopel’. Proussa -> Bursa kan wel door verbastering komen, waarbij de P stemhebbend wordt, en dan later metathese van de ‘r’. Dat laatste zuig ik echter een beetje uit m'n duim, maar het klinkt me niet onmogelijk in de oren. metathese is verwisseling van klanken. Dat gebeurt b.v. in het Nederlandse ‘Geldrop’ (van Gelders dorp) en ‘vorst‘ (Engels: frost en Nederlands vriezen))
Als ’t maar nationalistisch en religieus in je straatje past, dan accepteer je het ook klakkeloos, of niet? Islambul is een typisch voorbeeld van volksetymologie (wel als bijnaam gebruikt voor Istanbul). Dat het -bul in Kabul stad zou betekenen kan ik verder nergens vinden; het lijkt een afleiding te zijn van een volksnaam. Dat Koreaans en Turks aan elkaar verwant zouden zijn is wel een taalkundige stelling, maar die is tamelijk omstreden.quote:Op dinsdag 6 mei 2008 23:15 schreef Burakius het volgende:
Altaische talen hebben altijd Bul gebruikt voor steden --> Kabul, Seorabeol (Seoul) etc.. Het is dan ook niet vreemd dat stad-Bul betekent in oude altaische talen. Istanbul staat dan ook veel en veel waarschijnlijker voor stad van de islam --> Islambul --> Istanbul.
Je verhaal klopt voor zover ik weet, behalve over de Obelisk. Wat die obelisk betreft:quote:Op dinsdag 6 mei 2008 23:55 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Osiris was getrouwd met zijn zuster Isis. Zijn broer Seb of Seth doodde hem, hakte hem in stukken en verspreidde de stukken over Egypte. Isis zocht deze stukken weer bij elkaar en zette Osiris weer in elkaar. De penis kon ze echter niet vinden, dus ze maakte een penis van goud. Daar werd ze zwanger van en baarde vervolgens Horus, het zonnekind. Osiris leefde voor als reincarnatie in de zon. De egyptische obelisk staat symbool voor de penis van Osiris.
quote:The obelisk symbolized the sun god Ra, or Re as some know him, and during the brief religious reformation of Akhenaten was said to be a petrified ray of the Aten, the sundisk. It was also thought that the god existed within the structure.
Waarom zet je niet gelijk erbij dat je het uit wikipedia hebquote:Op woensdag 7 mei 2008 09:32 schreef Iblis het volgende:
[..]
Als ’t maar nationalistisch en religieus in je straatje past, dan accepteer je het ook klakkeloos, of niet? Islambul is een typisch voorbeeld van volksetymologie (wel als bijnaam gebruikt voor Istanbul). Dat het -bul in Kabul stad zou betekenen kan ik verder nergens vinden; het lijkt een afleiding te zijn van een volksnaam. Dat Koreaans en Turks aan elkaar verwant zouden zijn is wel een taalkundige stelling, maar die is tamelijk omstreden.
Wat de naam İstanbul betreft zie: Dünden bugüne İstanbul ansiklopedisi 5. (1994).
Die goden zijn uitwisselbaar, er bestaan verschillende namen voor dezelfde godheid. Ook worden er verschillende namen gebruikt voor de godheid in een andere positie, bijvoorbeeld de zon die opkomt en ondergaat, de zon op zijn hoogst en de zon die onder is (in de onderwereld, anubis). De obelisk is zeker wel een fallussymbool en inderdaad ook een zonnesymbool, het stelt een penis van goud voor, dit is het symbool van de zonnegod. Daarnaast stellen isis en osiris de 2 aspecten van dezelve godheid voor, er is sprake van een androgene god. De unie van deze twee, sex dus, leidt tot goddelijkheid. De religie is een occulte sex/vruchtbaarheidscult. Een obelisk in een cirkel geplaatst (of in 2d: een afbeelding van een stip in een cirkel) stelt de unie van het mannelijke en vrouwelijke voor wat leidt tot het goddelijke, de messias, Horus.quote:Op woensdag 7 mei 2008 09:39 schreef Iblis het volgende:
[..]
Je verhaal klopt voor zover ik weet, behalve over de Obelisk. Wat die obelisk betreft:
[..]
Ja, daar heb ik voor jou een Turkse bron opgezocht, want ik dacht dat ik anders als Brugman zou kunnen praten. De etymologie van Istanbul heb ik volgens mij op de middelbare school al gehoord als anecdote.quote:Op woensdag 7 mei 2008 10:50 schreef Burakius het volgende:
[..]
Waarom zet je niet gelijk erbij dat je het uit wikipedia heb
Het is veel waarschijnlijker dat 'Istanbul' net als de namen van de andere steden in die regio (Smyrna --> Izmir, Nikea --> Iznik en Nikomedia --> Izmit) een verbastering is van de oorspronkelijke Griekse naam. Dat zou een sterk afgesleten vorm van Constantinopolis ('Stambolis') kunnen zijn, maar men denkt dat het inderdaad komt van 'eis ten Polin', 'naar de Stad toe' (zoals ook Rome door de Romeinen 'Urbs', 'de Stad' werd genoemd - of bij onszelf in het hoge noorden met 'stad' vaak Groningen wordt bedoeld). 'Eis ten Polin' is trouwens de klassieke spelling, door de middeleeuwse Grieken zou het ongeveer zijn uitgesproken als 'istimboli', wat al behoorlijk dicht in de buurt van de Turkse vorm 'Istanbul' komt.quote:Op dinsdag 6 mei 2008 23:15 schreef Burakius het volgende:
[..]
Altaische talen hebben altijd Bul gebruikt voor steden --> Kabul, Seorabeol (Seoul) etc.. Het is dan ook niet vreemd dat stad-Bul betekent in oude altaische talen. Istanbul staat dan ook veel en veel waarschijnlijker voor stad van de islam --> Islambul --> Istanbul.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |