Waar: L'Auberge d'Ill in Illhaeusern.
Illhaeusern is een plaatsje in de Elzas ergens tussen Colmar en Straatsburg.
Achtergrondinfo : De Auberge (en dus vader en zoon Haeberlin, de koks) vierden dit jaar het feit dat ze al veertig jaar drie Michelin sterren bezitten. In heel Frankrijk zijn er maar twee restaurants te vinden die nog langer zoveel sterren hebben weten te behouden. Dat maakt het dus vrij uniek.
Wanneer: woensdag 8 mei, een weekje van te voren gereserveerd. Ik vermoed dat ik geluk heb gehad, maar het is ook een groot restaurant.
Wat at je? Op aandringen van mijn vriendin toch maar gekozen voor het menu Haeberlin (zoals gezegt: de naam van de kok) bestaande uit een stuk of zeven gerechten
Het begon met een mozaïek van laagjes foie gras, gelei van sauternes, een reductie van mokka en gekonfijte druiven. Zoals wel duidelijk is een nogal subtiel gerecht, zoals eigenlijk alle gerechten. Maar wel heerlijk, ongeloofelijk hoe de smaken op elkaar aansluiten an aanvullen.
Het volgende gerecht was een signature-dish van de vader van de huidige kok: een mousseline van kikkers 'Paul Haeberlin":
Het was echt bijzonder: de saus/het schuim eromheen smaakte subtiel en vulde de zachte mousseline gevuld met stukjes kikker en snoek prima aan. Dit gerecht verving op mijn verzoek een andere gerecht uit het menu aangezien ik dit graag wilde proberen..
Het hoofdgerecht bestond uit fraaie perfect gegaarde duivenfileetjes in een rijke saus plus een wat ze daar 'stick' noemden, gevuld met duivenvlees en met munt gekruide doperwtjes en een krokant jasje. Wij zouden het al snel een kroket noemen en hij was minstens zo lekker.
Een van de nagerechtjes: Petit fours:
Een ander overheerlijk kunstwerkje:
Aardbeien, met aardbeienijs, een aardbeienkoekje op een bedje van gekonfijte rabarber en een mousse gegarneerd met pistache en aceto balsamico.
Impressie: Alles straalde verzorgde luxe uit: het aperitief werd gebruikt in de mooie tuin aan het riviertje de Ill en vervolgens werden we in een van de open kamers waaruit het restaurant bestaat geleid om daar de rest van de maaltijd te genieten. Ik was aanvankelijk een beetje benauwd of het niet te vormelijk zou zijn maar dat bleek echt niet het geval: iedereen was zeer vriendelijk en het super professionele personeel stelde iedereen op zijn gemak en deed op een natuurlijke manier haar best om iedereen met een bijzonder tevreden gevoel de zaak te laten verlaten: van de heren in pak tot de mensen met jeans en sportschoenen. Ook bleken een aantal decolletés aanwezig die echt nèrgens decent zijn imo. Bovendien kreeg ik er pijn van in mijn nek.
Vanaf de straatkant is rechtsonder op de foto te zien waar we het aperitief dronken:
Aardige details waren nog de foto’s van sommige gasten die in de gang bij de toiletten hingen: Deense, Noorse en Zweedse royalty, koningin Juliana, (toen nog) kroonprins Akihito en wat Franse sterren die verder bijna niemand kent.
Kosten:Nou, die vielen ontzettend mee: je denkt natuurlijk dat is onbetaalbaar, maar als je ziet wat je ervoor krijgt en de hoeveelheid personeel die zich met je bezighoud is het zelfs ronduit goedkoop te noemen.
Nou nee dus
, het menu was ¤148 pp. En daar zat verder niets te drinken bij. Het is duur en niet iedereen heeft er zin in om daar zoveel geld aan uit te geven. Maar het is zonder meer een belevenis.
Cijfer: Tussen de negen en de tien. Het is een klasse apart..
[ Bericht 0% gewijzigd door NoCigar op 11-05-2008 01:40:58 ]