Het waarnemen is ook weer een actief proces dat impliciet weer een waarnemer vooronderstelt (een subject / ik). Ik denk dat Descartes en ook vele anderen zich heeft laten mislleiden door de taal zelf. Op zich is de taal in orde, maar voor extreme filosofische toepassingen is ze ongeschikt, c.q. we moeten dan de betekenissen van woorden herdefinieren.quote:Op woensdag 5 maart 2008 18:57 schreef SingleCoil het volgende:
Maar relevant is niet of het een actief proces is, maar of het waargenomen wordt. "Ik blijk te denken, dus ik blijk te bestaan".
Misschien helpt dit: "ik besta niet, dus denk ik niet".
Merk ook de onbestaanbaarheid op van "Ik denk niet, dus ik besta niet"
Ik wel. Van anderen ben ik niet zeker.quote:Op woensdag 5 maart 2008 22:24 schreef Waris7 het volgende:
Maar bestaan we eigenlijk wel?
Anderen kunnen eigenlijk net zo goed tot je ik behoren. Descartes concludeert wel ‘ik’, maar dat dat samenvalt met wat wij doorgaans voor ‘ik’ houden is nog maar heel erg de vraag. (Nog even geen rekening houdend met zijn dualisme.)quote:Op woensdag 5 maart 2008 23:09 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Ik wel. Van anderen ben ik niet zeker.
Maar die anderen zijn dan ook ik. En dus geen anderen, maar slechts onderdeel van mijn ik. Of we moeten weer gaan twisten over de juiste invulling van het begrip ander in deze context, wat dan zou opleveren dat de anderen hier anderen zijn maar vallend onder het oevrkoepelende ik. Wat in feite op hetzelfde neerkomt.quote:Op woensdag 5 maart 2008 23:52 schreef Iblis het volgende:
[..]
Anderen kunnen eigenlijk net zo goed tot je ik behoren. Descartes concludeert wel ‘ik’, maar dat dat samenvalt met wat wij doorgaans voor ‘ik’ houden is nog maar heel erg de vraag. (Nog even geen rekening houdend met zijn dualisme.)
Nou ja, of je subjectief of objectief gezien bestaat maakt voor het bestaan an sich weinig uit. Bestaan houdt niets anders in dat er iets is, anders dan niets.quote:Op donderdag 6 maart 2008 00:14 schreef SingleCoil het volgende:
ja, zoals gezegd: defineer eerst 'bestaan' maar eens.
Ja, dat bestaat allemaal.quote:Op donderdag 6 maart 2008 00:20 schreef SingleCoil het volgende:
zoals...een leugen ? Een ontkenning ? een niet-bestaand getal ? een lege verzameling ? De liefde van mijn moeder ?
Maar dat is niet erg als je je er bewust van bent, want dan besta je nog.quote:Op donderdag 6 maart 2008 00:24 schreef SingleCoil het volgende:
gelukkig maar...ik dacht net aan een niet-bestaand getal en was bang dat ik dan zelf ook niet meer zou bestaan....;-).
Ja, het niets. Maar het niets bestaat weer wel als gedachte, dus het is niet helemaal onbestaand.quote:Maar vertel eens...zijn er ook dingen die niet bestaan dan ?
Net gebeurd? Of de aanleiding om hier uberhaupt filosofische bespiegelingen omtrent het zijn te houden? Gecondoleerd iigquote:Op donderdag 6 maart 2008 00:25 schreef SingleCoil het volgende:
(BTW: mijn moeder is dood)
Ook hier is het weer de taal die ons de das om doet, of beter gezegd wij passen de omgangstaal die voor huis tuin en keukengebruik is toe op metafysica, wiskunde en filosofie.quote:Op donderdag 6 maart 2008 00:20 schreef SingleCoil het volgende:
zoals...een leugen ? Een ontkenning ? een niet-bestaand getal ? een lege verzameling ? De liefde van mijn moeder ?
Welke mensen mogen hier dan niet een college logica volgenquote:Op donderdag 6 maart 2008 02:59 schreef MeneerGiraffe het volgende:
Aantal mensen hier mogen wel een college logica volgen.
Er zijn genoeg zaken die niet bestaan:quote:Op donderdag 6 maart 2008 00:54 schreef SingleCoil het volgende:
Goed nieuws dan: ik dacht dat mijn moeder dood was. Maar het blijkt niet zo te zijn.
Terzake dan: Als er niets is dat niet bestaat, wat heeft het dan voor zin om over 'bestaan' te praten ?
....precies mijn punt: welk 'bestaan' had Cartesius dan voor ogen ?quote:Op donderdag 6 maart 2008 08:57 schreef Oud_student het volgende:
Dus degene die beweert: "ik besta" moet aangeven wat ie ermee bedoelt
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |