Welke filmontwikkelaar heb jequote:Op maandag 4 februari 2008 18:04 schreef veldmuis het volgende:
Erg bedankt voor je verhaal, dat maakt veel duidelijk.![]()
Analoog is echt een compleet onbekende wereld voor me.
Maar mooi dat het spul dus in ieder geval nog enigszins bruikbaar is.
Ik moet de film ook nog gaan halen, heb je daarin ook nog een tip? Omdat het m'n eerste stapjes zijn wil ik gewoon wat lekker goedkoops.
Ooit wordt het populairquote:Op dinsdag 12 februari 2008 21:23 schreef snopprinses het volgende:
Ik ga morgen ook eindelijk de spullen halen om thuis zwart wit te ontwikkelen, nu nog proberen een vergroter te krijgen en dan ook afdrukchemicaliën halen
Even een vereenvoudigde procesbeschrijvingquote:Maar weet iemand hier wat het verschil is tussen kleur en zwartwit ontwikkeling, en wat er gebeurd wanneer je een kleurenfilm ontwikkeld volgens de zwartwit ontwikkeling?
Wat bedoel je?quote:
hm okquote:Even een vereenvoudigde procesbeschrijving
zwartwit:
ontwikkelen : Het belichte deel van de emulsie wordt omgezet in zilver
fixeer : het resterende zilverhalogenide wordt opgelost.
kleur
ontwikkelen : het belichte deel van de emulsie wordt omgezet in zilver, daaraan koppelen zich kleurstoffen (voor elke laag een andere kleurstof)
bleekfixeer : zilverhalogenide wordt opgelost, metallisch zilver wordt weggebleekt, het restant is een kleurstofbeeld.
Zou je een kleurfilm in de zwartwitsoep hangen, dan blijft er dus naar alle waarschijnlijkheid een mengsel over van een zilverbeeld met daaraan van alles gekoppeld dat het beeld niet fraaier maakt en het negatief niet houdbaarder. Niet aan beginnen dus.
Kleurontwikkeling is veeeeeeel makkelijker dan zwartwit. Kleur kan namelijk maar op één manier, de goeie.(spul op 38o, 3'15"ontwikkelen, even stoppen, paar minuten bleekfixeer, zes gangetjes spoelen en drogen. Niet echt spannend)quote:Op woensdag 13 februari 2008 00:46 schreef snopprinses het volgende:
[..]
Wat bedoel je?
[..]
hm okHet is dus ook een stuk ingewikkelder dan neem ik aan om te ontwikkelen.
We mogen op school namelijk niet zelf kleurontwikkeling doen, maar er is nooit verteld waarom niet
Ik gebruikte in de tijd dat ik zelf nog C41 deed minilabchemie. Die werkt met een replenisher die je door het toevoegen van 'starter' tot ontwikkelaar verheft. Per 36 opnamen kb- of 120-film werd er 28ml replenisher aan de ontwikkelaar toegevoegd, net zo lang tot ik de helft van het oorspronkelijke volume had bijgevuld. Het werkte bijzonder constant.quote:Op donderdag 14 februari 2008 00:42 schreef robber57 het volgende:
Grote truuk bij negatief en dia ontwikkeling is de tijdsverlenging die je moet toepassen bij het 2e,3e en evt 4e keer gebruiken van je chemie.
Je kunt je chemie natuurlijk ook eerder ( na 1 keer) weggooien maar dan wordt het wel erg duur.
In de folder werkt dat prima, in de praktijk blijken die flessen slechts korte tijd ingevouwen te zijn. Daarbij zijn het draken om schoon te krijgen, er blijft van alles in die harmonicaconstructie stekenquote:Op donderdag 14 februari 2008 13:02 schreef BlaatQ het volgende:
Ipv van een vacu-vin kan je natuurlijk ook een vouwfles gebruiken.![]()
Deze druk je gewoon naar beneden tot de stop het vloeistofniveau bereiktDop d'r op en klaar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |