abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 2 februari 2008 @ 08:36:22 #1
121830 Kadesh
The Protectors of the Garden
pi_56474975
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Terwijl zich in de Tweede Kamer een meerderheid aftekent voor een ‘kraakverbod’, telt ons land nog altijd tientallen ’vrijplaatsen’. Panden – ooit afgepakt van de eigenaren – waar andere wetten en regels gelden dan voor de rest van Nederland. Vrijplaats Koppenhinksteeg is zo’n anarchistisch bolwerk in hartje Leiden. Het is de thuishaven van de links-extremistische actiegroep ’Eurodusnie’. De gemeente, die tien jaar lang heeft toegekeken, wil het afgepakte bezit nu voor E 1 weggeven. Ook wil ze alle illegale activiteiten met terugwerkende kracht legaliseren n E 1,1 miljoen doneren voor een opknapbeurt en subsidie om te wennen aan het betalen van huur… Ondertussen is de buurt de vrijplaats mr dan zat. Anarchie in Leiden.

Gemeente gedoogt n betaalt links-extremistisch bolwerk

ANARCHIE IN LEIDEN

Buurt is krakers zat die wl zonder vergunning kunnen verbouwen en caf drijven

door MARTIJN KOOLHOVEN


LEIDEN, zaterdag
Bij offsetdrukkerij Nautilus zit de schrik er nog altijd goed in. Bert en Betty Lever van dit grafische bedrijfje in de binnenstad van Leiden durven nog steeds niet vrijuit te spreken over de ’verovering’ door de krakers van het naastgelegen bedrijfspand, dat diende als opslagplaats voor papier en inkt. Maar uit hun noodkreet aan de gemeente, oktober 2005, blijkt wat Bert en Betty hebben meegemaakt. ’De verovering van Koppenhinksteeg 4 door krakers is destijds op een dusdanige gewelddadige manier gegaan, dat de huidige gebruikers geen enkele aanspraak kunnen maken op voortzetting van hun activiteiten in dat pand. Wij zijn buitengesloten, waarbij onze spullen bij het grofvuil belandden’, zo schrijven Bert en Betty de gemeente. Dat was 2005. In dezelfde ruimte waar eens de vellen papier en inktrollen lagen opgestapeld, is nu het kraakcaf Bar en Boos gevestigd, waar het voor linkse actievoerders zonder horecavergunning goed zuipen is tot het ochtendgloren. Niet gehinderd door enige controle van overijverige gemeenteambtenaren. Immers, wat valt er te controleren als er toch geen vergunning is? Omwonenden klagen wel over geluidsoverlast, maar de politie wordt, zo zeggen ze tegen deze krant, door de politiek tegengehouden op te treden.
Offsetdrukkerij Nautilus is buurman van de vrijplaats Koppenhinksteeg, een anarchistisch bolwerk dat al ruim tien jaar onderdak biedt aan linkse actievoerders, alternatieve horecazaken, een ’weggeefwinkel’, een hulppost voor illegalen n een alternatieve vechtschool, gericht op de ’verdediging tegen koloniale overheersers’.

Illegaal eethuis
Ook de ’Linkse Kerk’ zit in de Leidse vrijplaats. Dat is een illegaal caf en eethuis waar je voor 4,50 kunt dineren, ontmoetingsplek voor anarchisten en activisten voor wie GroenLinks nog te rechts is. Achter de Linkse Kerk is sinds kort een vrijplaats voor artiesten gevestigd, de ’Marinus van der Lubbezaal’ (70 vierkante meter), vernoemd naar de brandstichter van het Rijksdaggebouw in Berlijn in 1933. De vrijplaats is ook de thuishaven van de links-extremistische actiegroep ’Eurodusnie’, onder meer verantwoordelijk voor het ’taarten’ van toenmalig minister Zalm (Financin) en voormalig VVD-leider Frits Bolkestein.
Inlichtingendiensten beschouwen de vrijplaats als een van de belangrijkste centra van anarchistisch Nederland. Eurodusnie-voorman en woordvoerder van de krakers, Marco van Duijn, werd juni vorig jaar door de Duitse grenspolitie tegengehouden toen hij onderweg was naar de gewelddadige massademonstraties tijdens de G8top in het Duitse Rostock. . Na vijf uur stuurden de Duitsers hem met een ’Einreiseverweigerung’ terug naar zijn vrijplaats in Leiden. Aardig detail: Eurodusnie ontving in 2005 een rijkssubsidie van 40.000 om protest te organiseren tegen de invoering van de Europese grondwet…
Het in 1998 door krakers bezette onderkomen, dat een officile monumentenstatus heeft, is in de loop der jaren zonder n enkele vergunning ingrijpend verbouwd. De gemeente Leiden, eigenaar van het pand, stond erbij en keek ernaar. „Zonder een vergunning waren ze al begonnen met slopen”, zo herinnert Hans Reijnen zich, architect en overbuurman van de Linkse Kerk. „Als architect weet ik dat als ik een monument wil verbouwen, ik maanden, zo niet een jaar, bezig ben om de vereiste vergunningen te krijgen. Ik belde de gemeente en die zei: het komt allemaal wel goed. Ongelooflijk toch?”
Jaap van Meijgaarden, voorzitter van de buurtvereniging Pancras-West, waar de vrijplaats is gelegen: „Het principe van ’gelijke monniken, gelijke kappen’ geldt niet voor de gemeente Leiden, die uitzonderingen maakt voor krakers.”
Anarchie in Leiden. Zo ook met de kroegen van de krakers, die opengingen zonder de vereiste papieren. Toegegeven: bij de opening van de Linkse Kerk greep de gemeente even in omdat ze vond dat het pand niet brandveilig was. Maar deze ’sluiting’ was slechts van korte duur: 24 uur. „Een gewone horecaondernemer loopt na drie overtredingen het risico zijn vergunning kwijt te raken, maar hier kijkt de gemeente de andere kant op”, aldus een getergde boekhouder Robert Metzelaar, die enkele deuren verder woont.
Hans Reijnen bitter: „De gemeente heeft Bar en Boos gelijkgeschakeld met de gewone Leidse horeca. Dat betekent dat de bezoekers van Bar en Boos tot zes uur ’s ochtends mogen doorgaan. De bassen van Bar en Boos dreunen de hele nacht door!” Galeriehoudster Irma Roefs, die twee deuren verder woont: „Voor de politie is het k frustrerend. Als ik ze bel, dan zeggen ze: ’We kunnen niets doen, het is een besloten club’.”
Robert Metzelaar: „Het is een woonbuurt met heel oude huizen. We hebben enkelsteens muren. Je hoort alles. Ik kan mij op geen enkele manier verweren tegen hun geluidsoverlast. Omdat onze huizen monumenten zijn, mogen we, begrijpelijk, geen dubbel glas zetten. Mijn dak uit 1600 mag ik niet isoleren. Dat wist ik allemaal toen ik hier kwam wonen, maar ik wist k dat er hier in de binnenstad niet mr horeca zou komen!”
De gemeente Leiden draagt de krakers zelfs zo’n warm hart toe, dat ze de hele vrijplaats wil legaliseren, inclusief de nu illegale horeca-activiteiten. Deze hele operatie moet uiterlijk 2010 zijn afgerond, zo staat in de beleidsstukken.


• Anarchistencollectief Eurodusnie organiseerde met enkele andere organisaties in 1999 in Den Haag een demonstratie tegen een verenigd Europa, waarbij het tot een treffen kwam met de politie.
FOTO: ANP


• Omwonenden van het Leidse krakersbolwerk, die de overlast helemaal beu zijn. De plannen van het illegale caf Bar en Boos om een terras te openen, zijn de druppel die de emmer doet overlopen.
FOTO: BOB HUISMAN


• Een deel van het monumentale pand in de Leidse binnenstad, waar krakers ongehinderd hun gang kunnen gaan. Overdracht, renovatie en huurgewenning gaat meer dan 2 miljoen gemeenschapsgeld kosten.
FOTO: BOB HUISMAN


• Minister Gerrit Zalm werd in 1999 door Eurodusnie-actievoerders bekogeld met taart.
FOTO: HANS PETERS


Om een normaal beheer van de vrijplaats mogelijk te maken, wil de gemeente het complex voor het symbolische bedrag van 1 overdragen aan woningstichting Ons Doel. De ozb-waarde van de vrijplaats, groot circa 700.000, wordt daarmee in n keer cadeau gedaan. De stichting rekende de gemeente in juli 2006 voor dat renovatie van de vrijplaats circa 1,1 miljoen zal gaan kosten. Ons Doel verplicht zich een, aldus de stukken, ’door de krakers gewenste huur van 40.000’ te compenseren. Drie jaar ’huurgewenning’ begroot Ons Doel op 460.000, welk tekort de gemeente zal bijpassen volgens de ’overeengekomen raamovereenkomst’, zo blijkt uit correspondentie tussen de woningstichting en de gemeente, waarover deze krant beschikt.

Terras
„In totaal dus wordt er dus circa 2 miljoen gemeenschapsgeld cadeau gedaan voor een rijksmonument dat tien jaar geleden is gekraakt”, zegt Jaap van Meijgaarden van de buurtvereniging. De druppel is het voornemen van de Linkse Kerk om komende zomer voor de deur een terras te openen. Buurtbewoner Robert Metzelaar: „Eerst de kroeg, nu het terras. We hebben geageerd, maar we worden van beide kanten uitgelachen: zowel door de krakers, als door de gemeente!”
Van Meijgaarden: „Als het eenmaal gelegaliseerd is, krijgen we het nooit meer weg. Op een bijeenkomst heb ik toenmalig verantwoordelijk wethouder Witteman (PvdA) gevraagd wrom de gemeente niet optrad. Zijn antwoord was: ’Je denkt toch niet dat ik er maandenlang een cordon ME omheen leg om te handhaven?’” Tjeerd van Rij was zelf, voor de PvdA, tien jaar lang wethouder voor Ruimtelijke Ordening (1990-2000) in Leiden. Hij is bestuursrechter in Den Haag en hij woont om de hoek van de vrijplaats. Hij beschuldigt de krakers van woordbreuk. „Ik kwam aanfietsen toen het net was gekraakt en Marco van Duijn zei mij toen: ’Ik beloof je dat we er uitgaan als je het nodig hebt voor woningbouw’. Maar Van Duijn heeft zich daar niet aan gehouden en is aan de opbouw van zijn imperium begonnen.”
Van Rij scherp: „Als de gemeente in het bestemmingsplan vastlegt dat in een buurt geen horeca meer mag komen, dan moet de gemeente zich daar ook aan houden.” Zelf is hij in 2000 vertrokken, maar de houding van zijn opvolgers kwalificeert Van Rij met: „Laf. Angst. Geen rechte rug. Als de gemeente haar eigendom wil terugnemen, dan kan dat. In Amsterdam kunnen ze toch k kraakpanden ontruimen?”
Inmiddels is de gemeente in verschillende bezwaarprocedures, die zijn gevoerd door de buurtvereniging, genadeloos op de vingers getikt. Zowel de Raad van State als de Leidse commissie beroep- en bezwaarschriften velden een vernietigend oordeel. Deze commissie: „Op een gegeven moment is het geduld op, dit is gnant voor iedereen, maar de gemeente hrt te handhaven…”
Belachelijk dat het zomaar kan. Maar jah aan de andere kant, wat verwacht je ook al die linkse bestuurders die sympatiseren met dat soort lui.
For thirteen generations we have protected it from the unclean
  zaterdag 2 februari 2008 @ 08:38:21 #2
121830 Kadesh
The Protectors of the Garden
pi_56474980
Edit, Anerchie in de topic titel moet Anarchie zijn. Kan een modje dat even veranderen voordat de taalpolitie weer begint te zeiken.
For thirteen generations we have protected it from the unclean
  zaterdag 2 februari 2008 @ 08:40:43 #3
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_56474988
Hier in Leiden is pas een eurodusnie kraakpand gesloopt. Vlak voor de sloop hebben die krakers het nog even in brand gestoken.............

Echt achterlijk dat die werkschuwen dit voor elkaar krijgen!! Schaf kraken per direct af, zet de ME in, en knikker ze allemaal de bak in!
Het enige wat die Tokkies willen is wonen op kosten van een ander
censuur :O
  zaterdag 2 februari 2008 @ 08:41:27 #4
17137 Sander
Nerds do it rarely
pi_56474991
registreer om deze reclame te verbergen
Fixed.
  zaterdag 2 februari 2008 @ 09:06:57 #5
121830 Kadesh
The Protectors of the Garden
pi_56475078
quote:
Op zaterdag 2 februari 2008 08:41 schreef Slarioux het volgende:
Fixed.
Thanks.
For thirteen generations we have protected it from the unclean
pi_56475108
Subsidie geven om te wennen aan huur!
Rijke oudere heteroseksuele blanke mannen zijn de nieuwe Joden.
  zaterdag 2 februari 2008 @ 11:43:53 #7
143274 -skippybal-
Stuiterdestuiter
pi_56476480
registreer om deze reclame te verbergen
Lijkt me een toffe kroeg
LastFM
03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
pi_56480031
-edit-
Oproepen tot geweld is niet gewenst

[ Bericht 69% gewijzigd door Montov op 02-02-2008 18:06:16 ]
  zaterdag 2 februari 2008 @ 15:36:15 #9
39952 Hukkie
Wanna bang heads with me
pi_56480322
Legaliseren die hap, vervolgens vreselijk mierenneuken over vergunningen en veiligheid enzo, om vervolgens de hele tent weer op te doeken.
There are no Saviours, there are no Kings, the Power lies in your head
DeviantArt
pi_56481060
Onvoorstelbaar en meer dan schandalig dat zoiets mogelijk is en al weer zo'n tijd. Typisch voorbeeld waarom gewone burgers alle vertrouwen in de politiek verliezen.
pi_56481084
Bij Minerva heerscht geen anarchie hoor.
pi_56482582
Wat een prachtig staaltje objectieve berichtgeving! Ook goed dat de journalist beide kanten aan het woord laat, en zo een goed, genuanceerd artikel heeft geschreven
Hello, my name is Oliver
pi_56482789
quote:
Op zaterdag 2 februari 2008 18:10 schreef het_grobbekuiken het volgende:
Wat een prachtig staaltje objectieve berichtgeving! Ook goed dat de journalist beide kanten aan het woord laat, en zo een goed, genuanceerd artikel heeft geschreven
Daar is een forum als dit voor, beste kerel.

Vertel ons de andere kant van het verhaal eens.
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
pi_56482908
Ik ken de andere kant van het verhaal niet

Maar het is natuurlijk te achterlijk voor woorden om je mening te baseren op n sterk gekleurd artikel uit het vod De Telegraaf
Hello, my name is Oliver
pi_56483348
De journalist heeft kennelijk nog niet meegekregen dat Marinus van der Lubbe inmiddels door de Duitse justitie iets anders gezien wordt. Kennelijk heeft ie in het eigen archief gekeken hoe zijn eigen krant zo'n 65 jaar geleden over v.d. Lubbe schreef.
  zondag 3 februari 2008 @ 13:11:11 #16
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_56497915
Compleet gestoord!!
Laat een paar peletons ME komen en ontruim de hele bende.

Dit is toch gewoon niet normaal dat dit soort dingen wordt toegelaten en dat zo het gemeensschapsgeld over de balk gaat.....
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  FOK!fotograaf zondag 3 februari 2008 @ 13:59:33 #17
73911 ultra_ivo
pi_56499189
Gemeenschapsgeld over de balk? Kijk eens hoeveel het gaat kosten als een gemeente een buurtcentrum en stimuleringscentrum voor kunstenaars zelf moet bekostigen.
  zondag 3 februari 2008 @ 14:28:25 #18
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_56500006
quote:
Op zondag 3 februari 2008 13:59 schreef ultra_ivo het volgende:
Gemeenschapsgeld over de balk? Kijk eens hoeveel het gaat kosten als een gemeente een buurtcentrum en stimuleringscentrum voor kunstenaars zelf moet bekostigen.
Misschien kunnen die kunstenaars zichzelf een leren bedruipen... Als er geen droog brood te verdienen is aan de verkoop van hun "kunst", gaan ze toch een echte baan zoeken?! Hun hobby mogen ze dan 's avonds in hun eigen tuin beoefenen!
censuur :O
  zondag 3 februari 2008 @ 14:30:31 #19
110057 AgLarrr
Rara Temporum Felicitas
pi_56500076
Ik snap best dat dit soort jongens en meisjes een plaatsje willen dat ze zogenaamd moeten veroveren op het onderdrukkende kapitalistische/koloniale/dictatoriale/christelijke* regime. Maar waarom hardwerkende mensen dan de dupe moeten worden van dit radicale, semi-fascistische gedrag, dat vind ik altijd zo jammer. Tevens doet het mijn begrip verdwijnen als de Taliban bij het zien van een Nederlandse Apache..

*kruis door wat niet van toepassing is
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
  zondag 3 februari 2008 @ 15:09:16 #20
133012 rood_verzet
The needs of the many
pi_56500908
Heerlijk artikel, de frustratie druipt er vanaf
  zondag 3 februari 2008 @ 16:36:00 #21
121830 Kadesh
The Protectors of the Garden
pi_56502769
quote:
Op zondag 3 februari 2008 15:09 schreef rood_verzet het volgende:
Heerlijk artikel, de frustratie druipt er vanaf
Tot het kraakverbod er komt. En hoe meer krakers en hun akties in het nieuws komen hoe sneller dat verbod erkomt. Zelfs voor de Kraakbeweging geld het "kop en maaiveld" principe.
For thirteen generations we have protected it from the unclean
  zondag 3 februari 2008 @ 16:38:16 #22
198365 Morendo
The Real Deal
pi_56502832
quote:
Tjeerd van Rij was zelf, voor de PvdA, tien jaar lang wethouder voor Ruimtelijke Ordening (1990-2000) in Leiden. Hij is bestuursrechter in Den Haag en hij woont om de hoek van de vrijplaats. Hij beschuldigt de krakers van woordbreuk. „Ik kwam aanfietsen toen het net was gekraakt en Marco van Duijn zei mij toen: ’Ik beloof je dat we er uitgaan als je het nodig hebt voor woningbouw’. Maar Van Duijn heeft zich daar niet aan gehouden en is aan de opbouw van zijn imperium begonnen.”
Wat een naieve klojo is die van Rij. Natuurlijk wordt je bedrogen door dergelijke extremisten.
Die Lebenslust bringt dich um.
  zondag 3 februari 2008 @ 16:59:29 #23
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n
pi_56503268
is een leuk burger initiatief. Een kroeg die niet puur uit is op winst. Activiteiten die door vrijwilligers georganiseerd worden, goedkope maaltijden omdat niet iedereen makkelijk uit eten kan.

Zie echt niet in wat er mis mee is.
  zondag 3 februari 2008 @ 17:16:57 #24
133012 rood_verzet
The needs of the many
pi_56503604
quote:
Op zondag 3 februari 2008 16:36 schreef Kadesh het volgende:

[..]

Tot het kraakverbod er komt. En hoe meer krakers en hun akties in het nieuws komen hoe sneller dat verbod erkomt. Zelfs voor de Kraakbeweging geld het "kop en maaiveld" principe.

Vroeger werdt er veel meer gekraakt, beetje drukte maken om niets noem ik dit
  zondag 3 februari 2008 @ 17:35:44 #25
121830 Kadesh
The Protectors of the Garden
pi_56503987
Vroeger was vroeger, tijden veranderen.
For thirteen generations we have protected it from the unclean
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')