FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Wat voor fruitmand/schaal is het beste?
Trustenmaandag 28 januari 2008 @ 15:20


Even een vraagje, wij hebben een hele hippe plastic fruitschaal (met fruitprint ) alleen ik heb het idee dat fruit hier veel eerder rot op word/gaat schimmelen dan op onze vorige van RVS. Zit dit in mijn hoofd of zit er echt verschil in? Zo ja, wat is het beste?

Ik zat zelf te denken aan:

DroogDokmaandag 28 januari 2008 @ 15:30
Eet zelf geen fruit, maar mijn vriendin zweert bij een RVS exemplaar wat lijkt op die op jouw foto, in een glazen schaal schimmeld het volgens haar eerder.
Lijk me wel logisch ook eigenlijk.
Deliahmaandag 28 januari 2008 @ 15:33
Platte schaal voor fruit is het beste!
LasTeRmaandag 28 januari 2008 @ 15:34
Het moet niet allemaal zo gestapeld liggen.
l3lastermaandag 28 januari 2008 @ 15:46
-edit-

[ Bericht 95% gewijzigd door Muck op 28-01-2008 15:53:21 (niets toevoegende reactie) ]
jpg97maandag 28 januari 2008 @ 16:00
De Johan Fruitschaal. Maar da's logisch.
Currimaandag 28 januari 2008 @ 16:23
quote:
Op maandag 28 januari 2008 16:00 schreef jpg97 het volgende:
De Johan Fruitschaal. Maar da's logisch.
Ik moest lachen

OT: Je moet ze niet stapelen, dan gaat het minder snel schimmelen
Okselmaandag 28 januari 2008 @ 16:25
Als je ze uitperst en invriest..

Laatmaar.
hierissieweermaandag 28 januari 2008 @ 17:08
leuk wetenswaardigheidje, dus tvp
LasTeRmaandag 28 januari 2008 @ 17:12
Op de schaal van fruit geef ik dit topic een Sinaasappel!
Candaasjemaandag 28 januari 2008 @ 17:30
Misschien een beetje offtopic, maar de koelkast werkt nog gewoon het beste om je fruit goed te houden.
Zeker voor appels geldt dat. (Kiwi's e.d. zou ik er een paar dagen tevoren uit halen wil je je tanden niet breken , en ja, een platte fruitschaal werkt dan vaak het beste)
Trustenmaandag 28 januari 2008 @ 17:49
Klopt, maar heb helaas geen ruimte om dat allemaal in de koelkast te bewaren...
Martijn_77maandag 28 januari 2008 @ 19:46
Plate Fruitschaal van glas. Makelijk schoonhouden
Fixersmaandag 28 januari 2008 @ 20:18
quote:
Op maandag 28 januari 2008 17:30 schreef Candaasje het volgende:
Misschien een beetje offtopic, maar de koelkast werkt nog gewoon het beste om je fruit goed te houden.
Zeker voor appels geldt dat. (Kiwi's e.d. zou ik er een paar dagen tevoren uit halen wil je je tanden niet breken , en ja, een platte fruitschaal werkt dan vaak het beste)
Appels moet je niet in de koelkast bewaren, dan moet je ze wat later kopen. Ze liggen bij de kweker en groothandel al lang genoeg (maanden) in de koeling. Harde groenten en fruit moet je buiten de koeling bewaren. Zachte erin, maar dan nog moet alles op temperatuur zijn voordat je het eet.

Voor fruitschalen is het belangrijk dat deze goed is schoon te maken en dat schimmelsporen er niet in blijven hangen. Daarom is glas, porcelein en rvs aan te raden. Ander belangrijk punt is dat er voldoende lucht bij kan zodat vocht kan weglopen of verdampen. Daarvoor is ook de speciale fruittest: een schaal met onderin gaatjes als een soort vergiet.
Lienekienmaandag 28 januari 2008 @ 20:28
Fruit schijnt ook sneller te bederven als je een vaas bloemen in de buurt hebt staan.
Muckmaandag 28 januari 2008 @ 21:04
quote:
Op maandag 28 januari 2008 20:28 schreef Lienekien het volgende:
Fruit schijnt ook sneller te bederven als je een vaas bloemen in de buurt hebt staan.
echt waar?
hoe kan dat dan? door het vocht dat verdampt uit de bloemen ofzo?
dwergmaandag 28 januari 2008 @ 21:05
Het is juist omgekeerd, het fruit zorgt ervoor dat bloemen sneller rijp worden. Dat komt door de ethyleen die vrij komt als het fruit rijper wordt.
Candaasjemaandag 28 januari 2008 @ 21:08
quote:
Op maandag 28 januari 2008 20:18 schreef Fixers het volgende:

[..]

Appels moet je niet in de koelkast bewaren, dan moet je ze wat later kopen. Ze liggen bij de kweker en groothandel al lang genoeg (maanden) in de koeling. Harde groenten en fruit moet je buiten de koeling bewaren. Zachte erin, maar dan nog moet alles op temperatuur zijn voordat je het eet.

Voor fruitschalen is het belangrijk dat deze goed is schoon te maken en dat schimmelsporen er niet in blijven hangen. Daarom is glas, porcelein en rvs aan te raden. Ander belangrijk punt is dat er voldoende lucht bij kan zodat vocht kan weglopen of verdampen. Daarvoor is ook de speciale fruittest: een schaal met onderin gaatjes als een soort vergiet.
Appels moet je wel degelijk inde koelkast bewaren, wil je ze écht goed houden. Ze worden er minder melig van. (Althans, ik heb een aantal maanden bij een groenteboer gewerkt, en dat is wat mij verteld werd, en ik kan wel zeggen dat die mensen écht veel verstand van groente en fruit hadden)
Muckmaandag 28 januari 2008 @ 21:08
weer wat geleerd vandaag
Lienekiendinsdag 29 januari 2008 @ 06:21
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:05 schreef dwerg het volgende:
Het is juist omgekeerd, het fruit zorgt ervoor dat bloemen sneller rijp worden. Dat komt door de ethyleen die vrij komt als het fruit rijper wordt.
Ha! Verkeerd onthouden.
eer-ikdinsdag 29 januari 2008 @ 06:30
quote:
Op maandag 28 januari 2008 20:18 schreef Fixers het volgende:
Harde groenten en fruit moet je buiten de koeling bewaren. Zachte erin, maar dan nog moet alles op temperatuur zijn voordat je het eet.
Bananen zijn niet echt hard toch..
Waarom moet je die dan toch buiten de koelkast bewaren?
Lienekiendinsdag 29 januari 2008 @ 06:55
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 06:30 schreef eer-ik het volgende:

[..]

Bananen zijn niet echt hard toch..
Waarom moet je die dan toch buiten de koelkast bewaren?
Waarom zou je ze in de koelkast bewaren? Doe ik eigenlijk nooit, behalve als het heel warm is. Tegen de fruitvliegjes.
eer-ikdinsdag 29 januari 2008 @ 06:59
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 06:55 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Waarom zou je ze in de koelkast bewaren? Doe ik eigenlijk nooit, behalve als het heel warm is. Tegen de fruitvliegjes.
Ik bewaar ze ook niet in de koelkast...
Maar ik maak op uit die tekst dat bananen er wel in moeten, daar ik denk dat het niet onder de 'harde fruitsoorten' valt.
Fixersdinsdag 29 januari 2008 @ 09:08
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 06:30 schreef eer-ik het volgende:

[..]

Bananen zijn niet echt hard toch..
Waarom moet je die dan toch buiten de koelkast bewaren?
Bananen verkleuren erg snel als je ze thuis in de koelkast legt. Door de te lage temperatuur worden ze zwart.
eer-ikdinsdag 29 januari 2008 @ 09:10
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 09:08 schreef Fixers het volgende:

[..]

Bananen verkleuren erg snel als je ze thuis in de koelkast legt. Door de te lage temperatuur worden ze zwart.
Ok
Zwarte bananen zit ik ook niet op te wachten idd
Curiositydinsdag 29 januari 2008 @ 15:15
Ik heb gehoord dat bananen door het rvs sneller rijpen, oxideren.
eer-ikdinsdag 29 januari 2008 @ 15:20
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 15:15 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb gehoord dat bananen door het rvs sneller rijpen, oxideren.
Ik tief ze gewoon op de koelkast altijd (heb zo'n tafelmodel hier.)
Trustenvrijdag 1 februari 2008 @ 22:03
Waar verkopen ze ergens fruitschalen/manden van RVS? Nergens te vinden... (behalve online)
Fixerszondag 3 februari 2008 @ 08:55
quote:
Op vrijdag 1 februari 2008 22:03 schreef Trusten het volgende:
Waar verkopen ze ergens fruitschalen/manden van RVS? Nergens te vinden... (behalve online)
Ik heb ze in de winkel, maar das wel van Alessi (design dus overpriced). Zoals degene uit je openingspost, kost ongeveer ¤ 95,- Ze zijn ook overal bij winkels als bijenkorf te krijgen. Zoek anders eens in de betere kook en servies winkels of interieur zaken. Die zullen toch vast wel iets hebben.
Trustenzondag 3 februari 2008 @ 09:40
quote:
Op zondag 3 februari 2008 08:55 schreef Fixers het volgende:
Ik heb ze in de winkel, maar das wel van Alessi (design dus overpriced). Zoals degene uit je openingspost, kost ongeveer ¤ 95,- Ze zijn ook overal bij winkels als bijenkorf te krijgen. Zoek anders eens in de betere kook en servies winkels of interieur zaken. Die zullen toch vast wel iets hebben.
Bedankt, bijenkorf had ik nog niet aangedacht. Heb al weer meerdere cadeau- en kookwinkels afgelopen maar helaas niks gevonden.