FOK!forum / Culinesse à gogo / aardappels uit de oven, hoe zit het met de kcal?
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:20
hoi allemaal,

om eens bij te houden wat we eten vul ik elke dag een calorie checker in.
nu heb ik een vraag.

ik heb 400 gram aardappels geschild. deze heb ik 20 minuten in de over gedaan (in stukken gesneden)
toen het klaar was heb ik het weer gewogen (en uiteraard gegeten)
er was nog maar 250 gram over. zal natuurlijk komen door dat het vocht er dan uit gaat. maar wat is dan het verschil tussen geschild en ongeschild als alleen het vocht vrdwijnt tijdens het bereiden

kortom:
wat is nu het aantal grammen wat ik moet invullen wat ik heb gegeten?
is het de 400 die ik geschild heb of de hoeveelheid toen het bereid was
Lienekienzondag 20 januari 2008 @ 19:22
Dat ligt eraan waar je caloriechecker vanuit gaat: van onbereid of bereid product?
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:26
kan verschillende opties invullen maar dus niet aardappels uit de oven

kan wel gebakken of gekookt invullen

maar moet dan nog steeds weten hoeveel ik moet invullen
Lienekienzondag 20 januari 2008 @ 19:27
Als je er in de oven geen olie of boter aan toegevoegd hebt, kun je volgens mij beter voor gekookt kiezen. Anders voor gebakken.
GreatWhiteSilencezondag 20 januari 2008 @ 19:27
Ik zou uitgaan van die 400 gram onbereid, als het je alleen gaat om de kcal. Bij bereid product gaan ze ervan uit dat je ook nog bereidingsvet gebruikt, en dat heb je niet gedaan denk ik?

Edit: ik zou idd doen wat Lienekien zegt.
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:31
nee heb er geen vet/olie bij gedaan.
maar in princiepe heb ik dus maar 250 gram gegeten (met zijn 2en) maar onbereid was het dus 400

maar kan dus niet kiezen voor onbereid. alleen voor gekookt of voor gebakken.

als ik die 400 gram had gekookt was het aantal grammen zo goed als het zelfde gebleven. maar nu dus niet meer. dus weet niet wat ik moet invullen
GreatWhiteSilencezondag 20 januari 2008 @ 19:32
In dat geval zou ik uitgaan van 400 gram gekookt.
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:33
dus uitgaan van 400 gekookt?
(onbereid staat er niet bij)
Fawnzondag 20 januari 2008 @ 19:35
Wat ik trouwens ook weleens mij afvraag is het volgende: beetje offtopic misschien. Maar het verschil in aantal Kcal tussen gebakken en gekookte aardappelen vind ik ook erg groot. Ik snap dat er meer olie bij komt kijkken, maar stel je bakt ze zonder olie, dan kunnen er toch door eht bakproces zelf niet opeens Kcal bijkomen.

Idem met gebakken of gekookt ei. Dat verschil is zo groot, terwijl een beetje olie toch niet zo'n groot verschil kan maken?
Fawnzondag 20 januari 2008 @ 19:37
quote:
kortom:
wat is nu het aantal grammen wat ik moet invullen wat ik heb gegeten?
is het de 400 die ik geschild heb of de hoeveelheid toen het bereid was
Volgens mij is het de hoeveelheid die je geschild hebt (circa 280 Kcal). Maar inderdaad afhankelijk van bereid of onbereid. Dacht dat die tellers altijd van onbereid uitgingen. Staat meestal wel ergens ook in boekje als je er een boekje voor gebruikt.
GreatWhiteSilencezondag 20 januari 2008 @ 19:38
Ik heb een boekje waar het instaat. Gekookt is 76 kcal per 100 gram, rauw is 84 kcal per 100 gram. Dus dat verschilt niet zo héél erg veel.
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:46
ok mooi om te weten. maar heeft ieman misschien al een idee wat ik moet invullen.
volgens mij is het wel genoemd maar nog niet een echt definitie antwoord

dus dan maar gewoon 400 gram gekookt invullen?
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:47
gebruikt trouwens calorie checker van voedings centrum
Lienekienzondag 20 januari 2008 @ 19:48
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:46 schreef klarendaller het volgende:
ok mooi om te weten. maar heeft ieman misschien al een idee wat ik moet invullen.
volgens mij is het wel genoemd maar nog niet een echt definitie antwoord

dus dan maar gewoon 400 gram gekookt invullen?
Ja.
Noway666zondag 20 januari 2008 @ 19:48
Mag ik vragen wat voor calorie meter of site je gebruikt
Logitikzondag 20 januari 2008 @ 19:51
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:27 schreef Lienekien het volgende:
Als je er in de oven geen olie of boter aan toegevoegd hebt, kun je volgens mij beter voor gekookt kiezen. Anders voor gebakken.
Als je bakt, gebruik je vet. En dus heb je meer Kcal. Dus jou stelling klopt niet helemaal
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 19:53
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:48 schreef Noway666 het volgende:
Mag ik vragen wat voor calorie meter of site je gebruikt
zie eerder bericht
(voedingscentrum)
GreatWhiteSilencezondag 20 januari 2008 @ 19:54
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:46 schreef klarendaller het volgende:
ok mooi om te weten. maar heeft ieman misschien al een idee wat ik moet invullen.
volgens mij is het wel genoemd maar nog niet een echt definitie antwoord

dus dan maar gewoon 400 gram gekookt invullen?
Ik had al een antwoord gegeven .
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:32 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
In dat geval zou ik uitgaan van 400 gram gekookt.
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 20:00
inderdaad,

heb gekookt ingevuld
Lienekienzondag 20 januari 2008 @ 20:02
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:51 schreef Logitik het volgende:

[..]

Als je bakt, gebruik je vet. En dus heb je meer Kcal. Dus jou stelling klopt niet helemaal
Jawel, hoor. Lees nog maar eens.

"Anders voor gebakken", d.w.z. als je er in de oven wél olie of vet aan hebt toegevoegd, kies je voor gebakken.
klarendallerzondag 20 januari 2008 @ 20:11
of je kiest voor gekookt en kiest apart dat je olie hebt gebruikt
Logitikmaandag 21 januari 2008 @ 08:58
quote:
Op zondag 20 januari 2008 20:02 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Jawel, hoor. Lees nog maar eens.

"Anders voor gebakken", d.w.z. als je er in de oven wél olie of vet aan hebt toegevoegd, kies je voor gebakken.
Eerst vertelde je dat als je in de oven géén gebruik hebt gemaakt van olie of boter
Davidmaandag 21 januari 2008 @ 09:07
quote:
Op maandag 21 januari 2008 08:58 schreef Logitik het volgende:

[..]

Eerst vertelde je dat als je in de oven géén gebruik hebt gemaakt van olie of boter
...

Als je geen vet gebruikt, kies je voor gekookt, als je wel vet gebruikt, voor gebakken.

Dat is at Lienekien zegt. Toch niet zo moeilijk te vatten?
GreatWhiteSilencemaandag 21 januari 2008 @ 09:10
quote:
Op maandag 21 januari 2008 08:58 schreef Logitik het volgende:

[..]

Eerst vertelde je dat als je in de oven géén gebruik hebt gemaakt van olie of boter
Nee hoor, de zin is niet veranderd, ze heeft altijd hetzelfde verteld.
Lienekienmaandag 21 januari 2008 @ 09:28
quote:
Op maandag 21 januari 2008 08:58 schreef Logitik het volgende:

[..]

Eerst vertelde je dat als je in de oven géén gebruik hebt gemaakt van olie of boter
...kun je beter voor gekookt kiezen.
quote:
Op zondag 20 januari 2008 19:27 schreef Lienekien het volgende:
Als je er in de oven geen olie of boter aan toegevoegd hebt, kun je volgens mij beter voor gekookt kiezen. Anders voor gebakken.
Zíé je het nou?
klaarovermaandag 21 januari 2008 @ 13:00
Fijn, nu we exact weten hoeveel kalorietjes die dingen bevatten, kunnen we eindelijk aan tafel.

Vraagje: wat is er lekker aan aardappelen uit de oven zonder vetstof?
Met 20 minuten oventijd blijven ze ongaar en drogen ze uit.

Dat je op de kalorieen let, hoeft nog niet te betekenen dat je vieze dingen moet eten.
klarendallermaandag 21 januari 2008 @ 15:26
de aardappels waren niet uit gedroogt en gewoon netjes gaar
heb er zout en rozemarijn over gedaan en het was erg lekker
Olemaandag 21 januari 2008 @ 22:42
quote:
Op maandag 21 januari 2008 15:26 schreef klarendaller het volgende:
de aardappels waren niet uit gedroogt en gewoon netjes gaar
heb er zout en rozemarijn over gedaan en het was erg lekker
kan prima hoor!
Als je sneller klaar wil zijn, kun je ook eerst even paar minuten in de magnetron doen.