abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_56690819
is er in den haag een plaats waar ik goede koffie kan drinken?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_56692740
Coffee company prinsenhof Den Haag
pi_56692808
Ik was vorige week in Italie. Toch verbazingwekkend wat ze met weinig moeite toch nog mooie ristretto's uit die machines halen. Afkloppen 1 tik tegen de doseerder, kort aandrukken tegen dat drukding van de molen en klaar. Dan zijn ze dus nog mooi donkerbruin en lekker. Kan het echt zo simpel zijn? Volgensmij staat de pompdruk bij die machines heel laag.
pi_56696187
CoffeeCompany heeft sinds kort ook een filiaal op het Noordeinde (Noordeinde 54) in Den Haag, ligt echt zowat naast het paleis noordeinde.
.mwep
pi_56739122
Ik heb mijn Gene Cafe gekocht bij www.fleurdecafe.nl , daar was het ook mogelijk ongebrande koffie te kopen in kleinere hoeveelheden, ik had een startpakket met 6 maal 500 gram, leuk om mee te beginnen ben je ook niet zoveel kwijt! Topper tot nu toe : 50 % colombia supremo 25 % kenia AA en 25 % Guatemala antigua 14.5 minuut op 245 graden
Binnenkort ga ik verder experimenteren met panama boquete en Ethiopie, deze ruikt erg fijn, ik ben benieuwd...
pi_56742827
Zomaar vanuit het niets weer een thuisbrander erbij, mooi! Je naam doet het al vermoeden maar je maakt espresso met je zelfgebrande koffie, neem ik aan? Wat voor apparaat/molen heb je??
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56743654
Nog weer eens een vraag uit machine-verkoperland. Wat vinden jullie balngrijker aan espressomachines en molens: Dat ze een goede koffie geven óf dat ze exact in 22,38363 seconden doorlopen en geen duizendste seconde langer met wat voor resultaat dan ook.
pi_56743824
Huh? Ik vraag me af wie er op die vraag optie 2 zou antwoorden. Een zo goed mogelijke kop koffie is altijd het einddoel, lijkt me?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56786392
Dat lijkt mij dus ook. De koffie die eruitkomt moet goed smaken en er goed uitzien. Of dat zwarte goud er nu in 15 seconden of 35 uitkomt dat moet niet uitmaken. Dat regeltje van 2-25 seconden is een richtlijn, niet een exacte wetenschap. D'r komen er echter bij mij langs die niets moeten weten van goede koffie, maar met een stopwatch naast de SIlvia gaan staan.
pi_56786502
25 seconden is een goede richtlijn om aan te houden voor een espresso, 15-20 seconden voor een lungo en 30-35 voor een ristretto. Maar ik snap heel goed dat mensen aan die regel vasthouden, dat doe ik ook als ik m'n maler aan het instellen ben op een goede koffie. Let wel, dan doe ik het wel andersom: de koffie stoppen wanneer ie gaat blonden en dán kijken hoeveel seconden ie erover gedaan heeft. Niet stoppen bij 25 secs en dan maar zien hoe de koffie er uit is gekomen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56786553
Draai je nu niet de lungo en ristretto om?
pi_56786639
Nee. Dat gaat tegen je intuïtie in maar staat bekend als Al's rule. Houdt in dat als je meer volume wilt (lungo) je je maling grover afstelt, maar dat houdt ook in dat de grovere partikels sneller extracten (het water loopt er sneller doorheen). Om bitterheid te voorkomen moet je daarom eerder stoppen. Als je minder volume wilt (ristretto dus) maal je fijner en laat je het water langer doorstromen.

Zie ook bijv:
http://www.home-barista.c(...)ed-my-life-t302.html
http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4132

Al's eigen site is helaas niet meer online dus het lange artikel kon ik niet vinden...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56802235
Met seconds hou ik de bovengrens aan. Meer dan 35 sec. dan drink ik ze liever niet op. Bij het afstellen van de molen hou ik kleur, structuur van de cremalaag in de gaten. Dan proef ik met een ander een paar kopjes, met kleine aanpassingen. Daarna schrijf ik de maalstand voor dat merk op de zijkant van de molen, als richtlijn. Er zijn soorten die prachtig smaken, maar ruim binnen 20 sec. in het kopje liggen. Bij automaten ligt de extractietijd vaak nog korter, kan nog steeds redelijk goed smaken.
  maandag 18 februari 2008 @ 12:33:57 #89
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56812227
Het is niet zo dat die 25-30 seconden nergens op gebaseerd zijn. Maar het klopt inderdaad dat ik soms een geweldige espresso heb na een 20 sec. extractie en een drijfnatte moeras puck (overblijfsel van de koffie in piston), hoewel dat niet echt de bedoeling is.

Soms kan het bij mij ook niet anders, mijn maalstanden zijn te grof om altijd een droge puck te hebben, juiste extractietijd en volume, etc.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56823754
Vroeg me eigenlijk af of hier CoffeeCompany barista's bijzitten?
.mwep
pi_56878796
Vandaag komt de Fiorenzato Bricoletta die ik 'ter observatie' krijg van Kaldi
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56893224
Vast veel plezier ermee! Is ie inmiddels gemaakt?
pi_56897693
Tot nu toe pas één bakje kunnen zetten vandaag maar die was echt top. Zoals je op de foto kunt zien is de driptray weer teruggebogen en hij heeft ook niet meer het eerdere probleem dattie ineens als een idioot begon door te lopen halverwege de shot. Wat ie wel heeft is dat als ik 't stoompijpje opendraai dat het lang duurt (zeker tien secs) voor 't water stoom wordt. Is dat normaal bij de bricoletta, marmhz?

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56903313
Ik heb van de week de Handpresso in de winkel gekregen. Leuk apparaatje, het lijkt op een fietspomp maar er komt best een aardig espressotje uit. Gegeven het feit dat je de druk zélf moet oppompen en je afhankelijk bent van extern warm water. De koffie smaakt beter dan senseo en komt al aardig in de buurt van wat er uit een jura komt. Alleen het cremalaagje is errug dun.
pi_56903584
Nee dat is niet normaal. De mijne stoomt bijna per direct. Ik heb trouwens een iets andere versie. Ik heb geen lever maar een knop om de pomp aan te zetten en mijn stoom en waterkraan zijn zonder kogelgewricht.
Wellicht dat de sonde die meet tot hoever de boiler moet worden gevuld niet diep genoeg in de boiler zit. Dan vult ie zoveel water bij dat er te weinig ruimte is voor stoom bovenin de boiler. Waar staat de drukmeter op? Bij mij op 1.0 a 1.1 zoiets. Weet je trouwens al wie de Nederlandse importeur is?
pi_56912897
is 't normaal dat er uit vers gemaalde koffie veel meer crema komt dan uit 1tje die al een weekje heeft gestaan?

Ik merk namelijk dat m'n eerste kopje nadat ik vers gemaalde koffie heb gehaald dat daar veel meer crema vandaan komt dan als de koffie al een week oud is.

En ik weet dat zelf malen beter is maar daar heeft deze student geen geld voor
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_56914850
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 20:00 schreef zquing het volgende:
En ik weet dat zelf malen beter is maar daar heeft deze student geen geld voor
je geeft eigenlijk zelf al antwoord op je vraag, he?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56914933
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 12:35 schreef marmhz het volgende:
Weet je trouwens al wie de Nederlandse importeur is?
heb ik niet eens eerder iets gepost? Komt me vaag bekend voor dus kijk dit topic even door... De manometer staat onder de 1 bar dat was me zelf ook al opgevallen maar omdat de espresso er prima uit komt wijtte ik dat in eerste instantie aan een defecte manometer.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56923574
Ik zou de pressostat eens iets omhoog draaien. Als je de 2 schroeven op de bovenplaat losdraait en eentje aan de onderkant van de machine ( aan de achterzijde recht onder het logo en dan net onder de machine, de schroef die vlakbij het logo op de achterkant zit is om de hele mantel eraf te halen) dan kan je de bovenplaat eruithalen en kan je zo bij de pressostat. Klein zwart doosje met een schroefje met plus en min erop. Kleine verdraaingen schijnen genoeg te zijn. Als ie nou op 1.1 a 1.2 uitkomt zal je misschien iets meer moeten flushen maar dan stoomt ie wel goed.
pi_56924032
Toptip bedankt! Helaas moet ik nog even tot maandag wachten aangezien ik nu in r'dam ben maar dan ga ik 't meteen doen en zal ik 't resultaat posten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')