FOK!forum / Culinesse à gogo / Melk in waterkoker gekookt... hoe schoon te krijgen
Krusty_the_clonedinsdag 15 januari 2008 @ 17:59
Nou... ik heb dus niet iets heel slims gedaan. Ik heb geprobeerd melk in een waterkoker te koken, had het eerder al eens ergens gezien waar het goed leek te gaan.

Maar nu de vraag (op zich was de chocomel die ik er mee gemaakt heb erg lekker, dus tot zover zeer geslaagd): hoe krijg je dat ding weer schoon, vooral dat metalen ding onderin. Het is een beetje bruinig geworden zoals aangekoekte melk eruit ziet. Sowieso heb ik hem net ontkalkt, kalk is weg, maar dat bruine ranzige niet. Tevens maakt hij nu best een hard vreemd geluid als ik er water mee kook, vertrouw het niet helemaal.

Iemand ervaringen hiermee, soda?
Ynskedinsdag 15 januari 2008 @ 18:00
koken met azijn
en later koken met water
JamesBrowniedinsdag 15 januari 2008 @ 18:01
Ik maak die dingen schoon met azijn, laten weken.

Succes
Krusty_the_clonedinsdag 15 januari 2008 @ 18:02
quote:
Op dinsdag 15 januari 2008 18:00 schreef Ynske het volgende:
koken met azijn
en later koken met water
op de gebruiksaanwijzing staat dat ik er azijn in moet doen (om te ontkalken) en dat heb ik met koud water gedaan omdat dat volgens de gebruiksaanwijzing zo moet. Maar wame azijn kan dus geen kwaad, gaat waarschijnlijk wel stinken, is ook met koffieapparaten zo.
JamesBrowniedinsdag 15 januari 2008 @ 18:02
koken kan ook idd, zou er dan wel wat water bijdoen.
DroogDokdinsdag 15 januari 2008 @ 18:14
Rijnigingsmiddel voo koffiezet apparaten. Werkt bij mij prima in de waterkoker
Lienekiendinsdag 15 januari 2008 @ 18:37
Een pannetje dat is aangekoekt na melk koken krijg je schoon met water en soda. Dat is mijn tip.

Paar scheppen soda, water erbij, even opwarmen en zo een nachtje laten staan. Ik denk dat je daarna de bodem zo schoon hebt met een borstel.

[ Bericht 44% gewijzigd door Lienekien op 15-01-2008 18:42:55 ]
RemcoDelftdinsdag 15 januari 2008 @ 19:01
Koken met schoonmaakazijn. Kost 3 duppies per liter, en nog wat verdunnen met water natuurlijk.
vraagje_22zaterdag 17 januari 2009 @ 21:31
Vraagje aan de topicstarter
Ik heb vandaag precies hetzelfde gedaan en heb ook precies dezelfde resultaten geboekt:
bruin spul in de metale verwarminselement
Een vreemd geluid, aardig hard tijdens koken.
Hoe haal ik het bruine product?
En is het vreemde geluid dan ook meteen weg
bonkezaterdag 17 januari 2009 @ 21:34
klein beetje wasmiddel derin ( jeweetwel voor je kleren) en late koken


zo krijg je trouwens ook aangebakken pannen weer als nieuw
TheFreshPrincezaterdag 17 januari 2009 @ 21:40
quote:
Op dinsdag 15 januari 2008 18:37 schreef Lienekien het volgende:
Een pannetje dat is aangekoekt na melk koken krijg je schoon met water en soda. Dat is mijn tip.

Paar scheppen soda, water erbij, even opwarmen en zo een nachtje laten staan. Ik denk dat je daarna de bodem zo schoon hebt met een borstel.
Water met soda en dan de waterkoker aanzetten, paar keer laten koken en dan even laten inweken.
Maar soda vreet wel aluminium aan, ook iets om aan te denken.
krakkemiekezaterdag 17 januari 2009 @ 21:43
Laten weken met biotex? Ik weet niet of aluminium ertegen kan, maar de aanslag iig niet......
golferzaterdag 17 januari 2009 @ 21:51
Blokje machine-afwasmiddel erin, beetje water erbij en laten koken.
RobinOokzaterdag 17 januari 2009 @ 21:58
Ik zou ook gaan voor de soda. Water tot de rand, schep soda en dan een paar keer aan de kook brengen. Misschien nog met een afwasborstel erin raggen?
Filiassi_Janezondag 18 januari 2009 @ 14:13
Ik doe nooit melk in mijn waterkoker, maar als ik die schoonmaak doe ik dat met schoonmaakazijn. Meestal gewoon bijna tot het maximum volgieten en dan laten koken. Daarna nog een paar keer met gewoon water koken om de smaak en de azijn weg te krijgen.

Werkt altijd best wel goed, maar ik weet niet of dat met melk werkt.
Vandaag...zondag 18 januari 2009 @ 14:41
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 21:31 schreef vraagje_22 het volgende:
Vraagje aan de topicstarter
Ik heb vandaag precies hetzelfde gedaan en heb ook precies dezelfde resultaten geboekt:
wat had je gedacht dan, dat jij hele andere resultaten zou boeken?
TheSilverSpoonzondag 18 januari 2009 @ 14:44
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou ook gaan voor de soda. Water tot de rand, schep soda en dan een paar keer aan de kook brengen. Misschien nog met een afwasborstel erin raggen?
Soda en aluminium gaan niet samen, dus als er iets van aluminium in je waterkoker zit: NIET DOEN. Ik denk dat je met een goede scheut azijn met wat water een heel eind komt. Gewoon apparaat aanzetten en na het koken nog laten weken.

Maar echt... wie gooit er nou melk in een waterkoker? Melk brandt snel aan in een pannetje, dus het koekt helemaal snel aan op het warmte-element in waterkoker dat zo'n 1500-2000 Watt vermogen heeft op een klein oppervlakte.