歌留多
Wat een ongeduld wat een ongeduld, maar uiteindelijk is hij er!
Voor jullie verder lezen; dit is geen recensie zoals jullie echt gewend zijn, waar ik elk onderdeeltje enorm uitgebreid ga bespreken. Waarom? Omdat dit de Japanse keuken is! Nu zul je denken; wat gaan we nou krijgen?? Nou, het komt vooral omdat er niet veel te bespreken is eigenlijk, omdat wat er op de kaart staat ook precies is wat je krijgt, geen extra sausje, geen tierelantijntje hier of daar, maar gewoon pure producten die in combinatie geweldig zijn. Ik zal gewoon bij alles erbij zetten wat wij ervan vonden, wat over het algemeen heel erg goed was.
Aanbevolen Seizoens, Alliance Kaiseki Menu Januari 2008
“Zensai”
“Fukiyose” Nieuwjaarsgroenten met sesam creme
“Nanohana-maki” Gemarineerde zalm en griet met geenmeel
“Karasumi” Salade van gedroogde Karasumi kuitjes en st.jakobsschelp
“Unohana-ae” Gemarineerde Kohada sardien en garnalen met geroosterde Tofu
“Kobu-maki”Gesmoorde kabeljauw kuit en Konbu zeewier in Sake
We kregen een bord neergezet waar alle bovenstaande dingen bij elkaar in het mini lagen, alles in een prachtige vorm gesneden en maakte bijelkaar een prachtig schilderijtje. Wel werden we gewaarschuwd om het grote stuk wortel niet op te eten, maar het zag er ook niet erg eetbaar uit.
“Mizore-Shitate”
Meiknol soep met kwartel en Kyo-ninjin wortel
Een heel erg sterk maar licht soepje met een hele eigen meiknol smaak eraan, het was gemaakt op basis van een kwartelbouillon en er zat ook een kwartelpootje in. Was een aparte ervaring om in een sterrenzaak uit je kopje te slurpen, bestek gebruikten we niet namelijk.
“Tsurue-Mori”
Sashimi van blauwvintonijn, yellowtail en kreeft
Sashimi is in principe hele verse rauwe vis, in dit geval dus blauwvintonijn, yellowfin en kreeft welke hier geserveerd werden met Soya saus en wasabi. Er valt weinig over te zeggen, gewoon heerlijk!
“Yakimono-Hassun”
Gegrilde zalm en zwarte kabeljauw verpakt in handgemaakt Japans Washi papier
Precies wat er staat kregen we geserveerd, met alleen wat extra kruiden in het papier voor de extra smaak. Welke kruiden het precies waren was niet meer definieerbaar, door de hitte waren ze onherkenbaar. Ook aan de vis proefden we geen specifiek kruid.
“Nigiri”
Sushi van gestoomde abalone en gerookte Toro tonijn
Wederom weinig over te zeggen, erg mooi en lekker.
“Tempura”
Gefrituurde soft shell krab geserveerd met groene thee zout en Yukari zout
Hier kregen we 2 kleine kommetjes voor ons neergezet met daarin de twee soorten zout en daarnaast een langwerpig bord met daarin de krab tempura. Ook heel erg simpel, maar oh zo lekker.
“Kami-Shabu”
Dun gesneden entrecote en groenten in visbouillon Geserveerd met Ponzu saus
Dit was het 1e “hoofdgerecht”, we kregen een hele stellage voor onze neus geïnstalleerd wat wel een beetje weg had van een fondue set, hierin zat de visbouillon en was het de bedoeling dat we de flinterdun gesneden entrecote en groentjes zelf heel kort erin deden. Het gaf het vlees een geweldige smaak, en we vonden het zeer geslaagd.
“Wagyu Rib”
Gegrilde Wagyu ribeye Yamazato stij
Het 2e hoofdgerecht was geen onderdeel van het menu, maar was op ons verzoek geserveerd. Op houtskool gegrilde wagyu ribeye met gestoomde rijst en 2 sausjes. Simpelweg briljant, beter vlees zul je nooit in je leven proeven.
“Kani-Gohan”
Gestoomde Japanse rijst met Koningskrab
En zoals alweer vaker gezegd valt ook hier weinig over te zeggen, precies geserveerd zoals het beschreven staat, en wat was het fantastisch!
“Mizukashi”
Peer met kastanjepurée, groene thee Kuzu gelei en mandarijn roomijs
Nou staan japanners al niet erg bekend om hun geweldige desserts, en dat was met dit dessert helaas ook weer bevestigd. We vonden het gewoon niet lekker, we kregen iets wat wel leek op een halve peer in blik die jaren in de siroop had gelegen met in het midden de kastanjepuree, de Kuzu gelei vonden wij simpelweg vies, het was een enorm stevige massa (wat je krijgt als je veel te veel gelatine gebruikt) die smaakte naar droge theebladeren (die er ook daadwerkelijk inzaten). Niet lekker. Het ijs was niks bijzonders aan te melden en lekker.
Na het menu zijn we in de lounge gaan zitten waar mijn tafelgenoten eindelijk de lang uitgestelde sigaret mochten opsteken onder het genot van een kopje koffie en allerlei chocolaatjes. Achteraf gezien hebben we erg lekker gegeten maar er zijn een paar opmerkingen. Zo is het natuurlijk heel erg leuk dat er echte Japanse meisjes in de bediening werken maar wat minder dat ze geen Nederlands spreken en maar zeer beperkt Engels. Zo hadden wij wel wat vragen af en toe, en dit bleek toch lastig voor de meisjes om hier antwoord op te geven. Verder waren ze wel heel erg aardig en deden hun werk erg goed. Later kwam de F&B Manager van het Okura toevallig door de zaak gelopen, en aangezien ik hem kende kwam hij even een praatje met ons maken. Ondertussen ook alle vragen die we nog hadden kunnen stellen dus dat was dan weer erg leuk.
Uiteindelijk is onze eerste keer echt Japans eten heel erg goed bevallen, we hebben lekker gegeten en ook genoeg gehad. Het was een totaal andere ervaring dan bij een klassiek Frans restaurant, en hier hadden we ons van te voren ook op ingesteld. Wel moet gezegd worden dat de prijzen bij Yamazato, zelfs voor een sterrenrestaurant aan de stevige kant zijn, maar niet geheel onredelijk als je bedenkt dat ze alleen met de allerbeste en meest verse top producten werken, en dat mag best was kosten.
Ik ga overigens geen cijfers geven als een Johannes van Dam, trek je conclusies of je ergens wilt eten uit de recensie, dit is toch altijd persoonlijk en daarom vind ik een cijfer niet passen.
Ergens na de 30e volgt de 2e recensie, die keer over Restaurant Bretelli in Weert.
O_o o_O O_O °_O °_° O_°