Morgen is het dan zover, dat grote dag van het privaatrecht tentamen. We hebben als voorbereiding onder andere 4 breinbrekende stellingen gekregen waarvan er 1 op het tentamen zal verschijnen. Zelf kom ik er niet helemaal uit, de eerste lukt wel, die is makkelijk, maar de andere 3 zijn toch redelijk pittig voor een beginnend student. Wat denken jullie ervan? kunnen jullie ze wel oplossen?
Stelling 1
Het Nederlandse overeenkomstenrecht is niet gebaat bij de bestaande variëteit aan (typen) vorderingen
(sancties/remedies/rechtsgevolgen).
Beoordeel deze stelling op een gestructureerde en overtuigende wijze en in maximaal 750 woorden (circa 1 uur). Ga daarbij in ieder geval in op (1) de verschillende (typen) vorderingen die het Nederlandse overeenkomstenrecht kent, (2) de ontwikkeling van die (typen) vorderingen en (3) de voor- en tegenargumenten van het huidige systeem van (typen) vorderingen.
Stelling 2
Het overeenkomstenrecht moet strikt worden gescheiden van het (buitencontractuele) aansprakelijkheidsrecht.
Beoordeel deze stelling op een gestructureerde en overtuigende wijze en in maximaal 750 woorden (circa 1 uur). Ga daarbij in ieder geval in op (1) het onderscheid tussen de rechtsgebieden, (2) de overeenkomsten ertussen en (3) voorbeelden aan de hand waarvan u uw betoog illustreert. Behandel de overeenkomsten en verschillen vooral op hoofdlijnen.
Stelling 3
Wat is de beste manier om een overeenkomst uit te leggen?
• Motiveer uw antwoord op een gestructureerde en overtuigende wijze en in maximaal 750 woorden (circa 1 uur). Ga bij de beantwoording in ieder geval in op (1) de gezichtspunten die relevant worden geacht bij de uitleg van overeenkomsten en (2) de verschillende manieren waarop overeenkomsten in andere landen worden uitgelegd en (3) de voor- en tegenargumenten van deze manieren.
Stelling 4
Belangenafweging in het privaatrecht
Schrijf een goed gestructureerd en overtuigend opstel over belangenafweging in het privaatrecht in maximaal 750 woorden (circa 1 uur). Ga daarbij in ieder geval in op (1) de manieren die in het privaatrecht bestaan om belangenafwegingen te sturen, (2) voorbeelden waaruit deze verschillen blijken en (3) de voor- en nadelen van de verschillende manieren van belangenafweging.
Op
vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef
Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)