abonnement Unibet Coolblue
pi_55084109


Artikel uit het AD vanochtend.
quote:
"Waarom nam Dick mij mee?"
Door CHRIS VAN NIJNATTEN

Nog vóór de openingswedstrijd in Porto tegen Duitsland kreeg Willem van Hanegem voor het eerst de aanvechting om ermee te stoppen. Het gebeurde in het trainingskamp in Zwitserland.

De reden daarvoor school in een conflict over Clarence Seedorf, een speler in wie Van Hanegem veel zag, van wie hij echt veel verwachtte, maar van wie hij vond dat hij zich in de discipline van het team moest voegen. Net als ieder ander.

,,Niemand steekt boven de rest uit, dat mag niet," vindt Willem. Hij haalt de discussies met en over Seedorf terug.

,,Ik vind Clarence dus een geweldige voetballer en een goeie gozer. Maar hij intrigeert me vooral als voetballer, toen ook al. Juist de aanwezigheid van zulke voetballers maakte het voor mij zo onweerstaanbaar om de bondscoach te gaan helpen. Ik ben geïnteresseerd in spelers als Seedorf. Ze hebben zo veel interessants in zich wat een ander niet ziet. Of wat je niet ziet omdat je zo ver bij ze vandaan blijft. Nu ik daar rondliep, sprak ik zulke gasten aan. Ik raakte met hem aan de praat over de positie waarin hij speelde. Clarence zei dat hem door Advocaat was toegezegd om op de 'nummer 10' te spelen.

Ik vond dat gek. Wie zegt zoiets nu van tevoren toe? Het bleek ook een waardeloze toezegging, want Van der Vaart was bestemd op die plaats te spelen. Dat had die jongen gewoon in de wedstrijden en op de training afgedwongen. Ik vind dat het zo moet gaan, altijd. Je moet geen politiek gaan bedrijven met die gasten of gaan konkelefoezen of zoiets. Spelen, trainen en dan beslissingen nemen. Zo ging het vroeger en zo zal het altijd moeten gaan. Het vergt hardheid en eerlijkheid, maar daar kom je bij topsporters het verst mee.

,,Ik zeg dus tegen Clarence dat het onzin is dat hij per se op die positie wilde spelen. In hetzelfde gesprek zeg ik dat hij beter naar huis kan gaan als hij maar voor één positie is gekomen en die wordt toevallig door een ander bezet gehouden. Ja. Logisch toch? Dan heb je in een selectie niks te zoeken. Zéker niet in een selectie met topspelers en die hadden we dus, vind ik.

,,Maar Seedorf wilde in dat gesprek niet wijken. Hij zei, dat Dick hem toen hij Italië bij hem op bezoek was, die 'nummer 10'; beloofd had. Ik kon dat niet geloven. Clarence weidde er nog verder over uit. Hij zegt: "Trainer, heeft u wel eens gekeken hoe ik in het verleden in het Nederlands elftal gespeeld heb? Heb móeten spelen? Ik moest bijna altijd rechts aan de buitenkant van het middenveld beginnen. Het ging ook vrijwel altijd mis."

,,Clarence baalde daarvan. Hij werd er altijd op afgerekend. Door het publiek maar ook in de media. Dat gebeurde vaak op ongenuanceerde wijze. Zijn hele persoon werd ter discussie gesteld. Ik snap dat hij daar moeite mee had. Wij konden daar goed over discussiëren omdat ik hem ook altijd als voetballer heb beoordeeld, niet als mens, wie ben ik om dat laatste in het openbaar te doen zeg?

,,Maar toen hij volhield voor maar één plaats te gaan, de 'nummer 10', toen was ik op een gegeven moment toch wel klaar met hem. Ik zeg: 'Clarence, als je zo goed kan voetballen als jij, dan blijf je toch staan waar je moet staan? Dan bewijs je toch hoe goed je bent, ook op de training. En dan kan er toch in de hele wereld geen trainer om je heen. Vecht voor je plaats als je zo goed bent. Al pratende kun je niks opeisen, voetballend wel. Zo hoort het te gaan.'; Ik kreeg hem niet gewonnen voor die gedachte. Geeft niet, maar dan moest die houding wel consequenties hebben."

Van Hanegem brengt het gesprek met Seedorf in bij één van de dagelijkse sessies van de technische staf in het spelershotel. Dat is niet zijn gewoonte. De meeste indrukken die hij opdeed, brengt hij te berde als dat zo uitkomt in een overleg. Nu ligt dat anders. Het zit hem hoog. Hoe kan een zo enorm getalenteerde speler zo zeuren? Want dat vindt hij het: zeuren. Hij kon zelf ook aardig voetballen. En zeuren kon Willem ook als hij dacht financieel wat te kort te komen. Maar structureel mekkeren over een positie die hem toekwam, deed Willem nooit. Die 'nummer 10' positie was voor hem en het was een flinke jongen die hem daar probeerde weg te spelen.

Juist daarom probeert Van Hanegem iets van zichzelf te ontdekken in Seedorf. En toen hij dat niet aantrof, wilde hij de strijd aangaan. Seedorf is daar niet gevoelig voor. Het doet Willem verdriet, maar tegen zulke rebellie past in zijn ogen maar een remedie; wegwezen.

,,Met die gedachte kaartte ik het aan bij Dick. Maar die wilde de zaak laten rusten, zeker niet te veel aandacht aan besteden. Hij ging er niet eens diep op in of hij Seedorf in Italië nu wat toegezegd had of niet. Toen begon ik al te twijfelen.

,,Dick wilde geen discussie daarover en durfde Seedorf al helemaal niet uit het trainingskamp te zetten. Een onwillige vedette gewoon laten zitten terwijl je op het punt staat om aan een EK mee te doen. Je zit weken op elkaars lip. Dan kun je er zo'n gast toch niet bij hebben? Dat is slecht voor de groep en voor je eigen geloofwaardigheid. Dick zal wel weer bang geweest zijn voor de reactie van de buitenwacht. Vermoeiend hoor.

,,Het was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen, echt waar. Het ging er mij daarbij niet om, dat hij er anders over dacht. Dat staat hem vrij. Maar wat veel erger was, is dat ik echt voelde dat hij me niet serieus nam. Ik verbeeld me niks, maar je neemt me toch niet mee naar het Nederlands elftal alleen maar om de boel rustig te houden?"

De tragiek voor Van Hanegem is op dat moment dat die vraag met 'jawel' beantwoord moest worden. Willem is verbijsterd. ,,Wat had het nog voor zin te blijven? Ik voelde me gebruikt. Meegenomen om de clown uit te hangen of zo. Dat was echt een enorme tegenvaller voor me. Menselijk gezien dan hè. Ik vind dat ik een serieus vak uitoefen, daar doe ik mijn best voor hoewel sommigen daar wel eens aan twijfelen, maar ik weet dat ik goed ben in mijn werk. Daarin wil ik wel serieus genomen worden. Dick Advocaat nam me op dat moment niet serieus. En dus wilde ik naar huis. Wat moest ik daar nog doen?"

Over de kwestie heeft Willem lang zitten piekeren in Lausanne. Deze keer gaat hij alleen bij zichzelf te rade. Hij wil er zelf uitkomen. Het einde van dat eenpersoons beraad brengt de conclusie om toch maar te blijven. ,,Ik zeg het eerlijk. Ik bleef omdat ik het zo leuk vond om bij die goede spelers te zijn. Ik geloofde in hun kansen. En met sommigen had ik een goede persoonlijke band. Ik bleef vooral vanwege de aanwezigheid van jongens als Van Nistelrode, Makaay, Van Hooijdonk en Bosvelt; gouwe types in een groep, vind ik serieus. Ik zat vaak met ze aan tafel."

,,Ik geloof dat ik in totaal twee trainingen heb mogen leiden, waarvan er dan nog eentje in de Algarve achter gesloten deuren was; een partijtje tussen oud en jong, voor de gein. Dat was nog best aardig ook. Maar verder? Niks, helemaal niks. Ongelooflijk, hoe langer ik erover nadenk. Ik vroeg wel eens aan Dick of ik de andere dag een training mocht doen. Als een klein kind ja, nu ik erover nadenk. Maar ik wilde dat graag en ik had het idee dat ik uit deze ploeg iets kon halen. Er zat veel meer frivoliteit en offensieve agressie in dan Dick toeliet. Maar dan zei Dick: 'Ach Willem, Bert (Van Lingen) heeft de training al helemaal voorbereid, hij heeft er een hele avond aan gewerkt, laat hem het maar doen.'Tja."

In die fase toont Willem zich niet van zijn sterkste kant. De mogelijkheid om zo dicht op topvoetballers te zitten tijdens een topevenement is voor hem onweerstaanbaar. Terugkijkend is te stellen, dat Willem concessies aan zijn eigen karakter heeft gedaan. De Van Hanegem zoals de voetbalwereld die kent, was totaal onzichtbaar bij het Nederlands elftal. Hier liep iemand op kosten van de KNVB én ten koste van zichzelf te lummelen met een paar spelers waar hij eigenlijk stennis had moeten schoppen vanwege de vernedering die hij in feite onderging. En niet alleen daarom. Hij was in een circus terechtgekomen waar het al lang niet meer om voetbal ging, maar waar de bondscoach en de media een loopgravenoorlog met elkaar waren aangegaan. Daarin hoorde Van Hanegem niet thuis. Hij liet zich erin meeslepen. In de voorbeschouwing op de wedstrijd Nederland-Letland ging hij bij de NOS zelfs verbaal live de confrontatie aan met Johan Cruijff, die in Hilversum zit. Hij deed het uit loyaliteit aan de bondscoach. Loyaliteit op basis van een heel voetballeven. Op basis van wat hem ten deel viel van Advocaat had Van Hanegem er in Portugal beter aan gedaan zijn eigen profiel te beschermen.

Hij begrijpt het nog steeds niet. ,,Ik verwachtte zijn steun, maar ik kreeg helemaal niks. Ik mag hem graag. Ik heb nog steeds helemaal niks tegen Dick. Tot op de dag van vandaag vind ik hem een goeie kerel. En al wás hij beducht voor me, dan nog, hij hoeft met zijn staat van dienst voor niemand bang te zijn. Hij heeft overal over het algemeen goed werk geleverd en dat doet hij nog. Kijk maar hoe hij het bij Zenit heeft neergezet. Prima. Maar met mij is hij niet goed omgegaan.

,,Ik stel me de vraag af en toe nog. Als ik peins over die periode. Waarom nam hij me eigenlijk mee? Ik ken maar één antwoord: om de publieke opinie gunstig te stemmen. Dat is ook de enige reden geweest, bleek achteraf. Maar ik ga het met terugwerkende kracht steeds belachelijker vinden. Je neemt toch niet iemand als ik mee om de mensen gunstig te stemmen? Als je dat doet, heb je weinig vertrouwen in je eigen capaciteiten. Dan ben je toch angstig van aard. Sorry Dick, maar ik kan het niet anders interpreteren."
pi_55084122
Vanavond trouwens ook bij Pauw en Witteman op NED1.
pi_55084234
klote, zit ik net een OP te maken
  donderdag 6 december 2007 @ 19:27:41 #4
6941 APK
Factual, I think.
pi_55084465
Vanwaar opeens die openhartigheid
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
pi_55085068
Ik neem aan vanwege het boek.
  donderdag 6 december 2007 @ 19:58:50 #6
6941 APK
Factual, I think.
pi_55085197
quote:
Op donderdag 6 december 2007 19:53 schreef BliksemSchigt het volgende:

Ik neem aan vanwege het boek.
Oh ja.
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
  donderdag 6 december 2007 @ 23:40:45 #7
3185 Adelante
To let it go now
pi_55091038
prijzig werkje wel (59 euro)...
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_55091362
Als het goed is moet ik hem morgen binnen krijgen
Oi! Acóplese donde están los bitterbals de mierda?
pi_55093561
Ik vind de luxe uitvoering wel een geschikt kerstkado
"..and in my brain it's going wrong.."
pi_55093696
Zal wel vet knaken binnen brengen zo´n boek. Iedereen heeft er wel een
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_55099124
"Met van Hanegem hadden we het WK gewonnen"

Het mooiste vind ik:

"Ik kan wel weer genieten als andere mensen genieten, weet je niet, als de spelers juichen of de publiek gaat zingen of doen. Dan denk ik ja godverdikkie wat is dat mooi."

pi_55115609
quote:
Tweede druk bio Willem

ROTTERDAM - Binnen één dag is de volledige eerste druk van de biografie 'Willem van Hanegem' gisteren uitverkocht geraakt. Het gaat om 8000 exemplaren.

Maandag begint uitgeverij De Buitenspelers al in allerijl aan de tweede druk. Alleen van de in beperkte oplage (1944) beschikbare speciale uitgave, gesigneerd door Van Hanegem, zijn nog enkele boeken over.

Het eerste exemplaar werd donderdagmiddag aan de hoofdpersoon uitgereikt. Van het eerbetoon aan Johan Cruijff, van dezelfde uitgever, werden vorig jaar in de eerste twee weken 10.000 exemplaren verkocht.
pi_55121681
Willem
pi_55122288
Ik zit nog te twijfelen of ik de biografie zal kopen, het lijkt me in elk geval een mooi boek.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 8 december 2007 @ 12:44:24 #15
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_55122596
Willem
de held
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_55123388
Heb het boek eindelijk binnen gekregen, geld was al lang afgeschreven , erg prijzig, heb de gesigneerde versie voor 105 euri.

Ziet er prachtig vormgegeven uit. De auteurs weten vrijwel zonder uitzondering waar ze het over hebben, waarbij het fenomeen Verkamman, helaas geen tv persoonlijkheid zoals bij voetbal insite bleek, maar weer eens laat zien de beste voetbaljournalist van Nederland te zijn. En dat zie je terug in het hoofdstuk over Oranje. Fenomenaal geschreven met een ongelovelijke feitenkennis. Die man wint elke kwis over Oranje.

Een aanrader dus, maar wel erg duur voor een student
  zaterdag 8 december 2007 @ 16:52:38 #17
93214 DeTolk
Elk puntje telt.
pi_55126362
Was al helemaal vergeten dat ik em besteld had. Heb nr 242.
  dinsdag 11 december 2007 @ 23:33:11 #18
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_55206112
Iemand de "normale" versie van het boek al binnen?
Vorige week zondag ofzo besteld, nog steeds niks afgeschreven...
Haters everywhere but I don't really care.
pi_55254921
Vandaag ook binnen gehad... nummertje 535. Wat een mooie dikke pil

-je UI was te groot en daarom verwijderd-
  donderdag 13 december 2007 @ 22:13:13 #20
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_55256091
Wanneer was geld afgeschreven?
Haters everywhere but I don't really care.
  vrijdag 14 december 2007 @ 10:50:05 #21
128959 M0NTANA
Don't fuck with me!
pi_55264160
Is hij al ergens te downloaden?
I'm Tony Montana! You fuck with me, you fuckin' with da best!
A.F.C. Ajax - Tottenham Hotspur F.C. - S.S. Lazio S.p.A. - Club Atlético de Madrid S.A.D. - R.S.C. Anderlecht
pi_55422723
Heb ook de gesigneerde versie, nr. 763 van de 1944.

Nog even een quote van Van Hanegem uit z'n column van vandaag in het AD:
quote:
Dan nog even heel wat anders; mijn biografie. Er is al veel over dit boek gezegd en het verkoopt als een tierelier. De vierde druk komt er al aan, dacht ik. Er zijn heel veel kopers die mij mailen en dat doen ze in veel gevallen op een heel indringende, bijna emotionerende manier.

Ik ben echt heel blij met al die reacties. Ik zou ze het liefst met mijn lezers hier willen delen en ik denk dat ik dat op een keer wel ga doen. Graag wil ik langs deze weg mijn dank uitspreken aan al die betrokken mensen. Ik zie ze niet eens als supporters of fans ofzo. Het zijn mensen met wie je, zonder dat je het goed weet, in feite alleen een heel leven deelt.

Ik heb invloed gehad op hun leven en zij nu ook op het mijne. Dat gaat op een hartverwarmende manier. Door dat boek kom ik daar weer eens achter. Ik ben niet verwend, maar door al die reacties wel degelijk een rijk man.

Zo voel ik dat.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_56815421
quote:
‘Van Hanegem overweegt te stoppen’

Willem van Hanegem overweegt te stoppen als trainer van FC Utrecht, zo meldt RTV Utrecht. Volgens de regionale omroep zal hij dit maandagavond in het sportprogramma Namen & Rugnummers wereldkundig maken.

Naar verluidt ontnemen de scheidsrechters hem het plezier in het werken als trainer en heeft hij zelfs de indruk dat de club uit de Domstad vanwege zijn aanwezigheid structureel wordt benadeeld. Van objectieve leiding is geen sprake meer, zo oordeelt de coach van de Domstedelingen.

Van Hanegem was eerder werkzaam als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Na het EK in 2004 werd zijn contract niet verlengd. Verder was De Kromme onder meer hoofdtrainer bij Feyenoord, AZ en Sparta Rotterdam
"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve" Napoleon Hill
pi_56817987
Tja, ik vind dat altijd zo raar... Want als ze de komende drie wedstrijden een scheidsrechter mee hebben, gaan de 17 andere clubs zeggen dat ze het goed willen maken.
  maandag 18 februari 2008 @ 17:16:36 #25
117642 Sethje
Notoire betweter
pi_56818005
calimero
Greetings brothers and sisters, let me welcome you to the council of the five eyes
27 en 28 april 2013 REBIRTH FESTIVAL - www.rebirth-festival.nl
Mijn party reviews
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')