abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_55023392
quote:
Tenniskoning van Afrika
Door MARTIJN VAN BEETEN

ROTTERDAM/KHARTOUM - In de gemiddelde reisgids tref je de landen waar Matwé Middelkoop deze weken vertoeft zeker niet aan. Sterker nog, het wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken eigenlijk afgeraden om naar Soedan te reizen. Toch tennist de geboren Leerdammer daar voor de tweede week op een rij. Voor zestig dollar per nacht zit hij in een comfortabel hotelletje in de hoofdstad Khartoum.

Landen als Rwanda en Soedan wekken huivering op. In Rwanda werden halverwege de jaren negentig een half miljoen tot een miljoen mensen, overwegend Tutsi's, het slachtoffer van genocide. Op dit moment speelt zich een drama van ongekende omvang af in de Soedanese regio Darfur.

Middelkoop is daar niet blind voor, maar ging goed voorbereid op pad. ,,Ik wist dat het in de steden waar ik moest tennissen relatief veilig zou zijn. Ik heb meer gereisd, was drie jaar terug al in Rwanda, en weet dus wat ik wel en vooral niet moet doen. De straat op gaan doe ik hier bijvoorbeeld alleen overdag. 's Avonds zit ik in mijn hotelkamer meestal een filmpje te kijken op mijn laptop."

Tennissen in Afrika, daar zit de gemiddelde prof niet op te wachten. En dus zijn de toernooien in Rwanda, Oeganda en Soedan maar matig bezet. Gunstig voor Matwé Middelkoop, die nog wat moest stijgen op de wereldranglijst om in januari volgend jaar het kwalificatietoernooi voor de Australian Open te mogen spelen. Met drie toernooizeges op een rij is hij nu gestegen naar ongeveer de 250ste positie in het ATP-klassement en dat is genoeg.

,,Deze week wil ik weer winnen," zegt de nummer vijf van het Nederlandse tennis. ,,De trip is uitermate vermoeiend, maar ik haal de laatste restjes energie uit mijn lichaam om hem goed af te sluiten."

De tennisreis begon voor Middelkoop nog redelijk luxe in de Rwandese hoofdstad Kigali. ,,Dat toernooi werd gesponsord door Heineken. De omstandigheden waren prima. Goede tennisbanen, zelfs reclameborden langs de kant."

Dat veranderde snel. Met Rwanda Air vloog Middelkoop naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda.

,,Rwanda Air, dat zegt al genoeg," meldt hij. ,,Die vlucht was helemaal niet fijn, want dat vliegtuig was brak. Maar goed, ik heb het overleefd."

Het was gedaan met de goede omstandigheden. In Kampala leek de gravelbaan meer op een zandbak. Maar Middelkoop, die bekend staat als een mentaal zwakke tennisser, hield vol. En won ook daar.

,,Het is zwaar, want je moet overal ook oppassen met het eten. Natuurlijk probeer ik de kosten te drukken, maar op voedsel bespaar ik niet. Zo';n trip naar Afrika is immers vooral een kwestie van overleven."

Vorige week was dus zijn derde toernooi in drie weken, in Khartoum. In een compleet andere omgeving, want Soedan is een uiterst islamitisch land.

Ook Middelkoop kreeg het verhaal mee van de Engelse lerares Gillian Gibbons, die haar leerlingen onlangs had toegestaan een knuffelbeer de naam Mohammed te geven. Zij kreeg aanvankelijk een celstraf voor vijftien dagen, terwijl honderden demonstranten riepen dat over haar het doodvonnis moest worden uitgesproken. Uiteindelijk verleende de president, na westerse bemiddeling, gratie.

,,Het is me duidelijk gemaakt dat ik hier op mijn woorden moet passen. Dat ik niet te makkelijk mijn mening moet geven,"; stelt Middelkoop.

,,Dat is niet zo simpel, want op de baan kan ik soms aardig uit mijn dak gaan. Op een gegeven moment klaagde ik hardop over de slechte banen en toen kwamen enkele mannen me vertellen dat ik daar onmiddellijk mee moest ophouden."

Middelkoop won ook het eerste toernooi in Khartoum en is nu vijftien partijen op een rij ongeslagen in het enkelspel. Hij verloor zelfs nog geen set. En in het dubbelspel won de Bredanaar ook de twee toernooien waarvoor hij zich inschreef.

,,Een perfecte serie dus,"concludeert Middelkoop verheugd. ,,Maar ik heb nu wel veel zin om naar huis te gaan. Ik snak echt naar een frikadel of een bezoek aan McDonalds. Maar goed, zaterdagavond vlieg ik naar huis, met de KLM. Dat zal waarschijnlijk al als thuis voelen."

Whehehe. Hoe tof. Heb je ook vrij veel over voor je carriere om dan maar in Afrika te gaan spelen. Lijkt me wel mooi om mee te maken.
pi_55023466
Hij heeft ook een derdewereldsite .
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_55037226
lol, waar betaalt hij dat allemaal van?
While we're living, the dreams we have as children fade away
AFC Ajax | Borussia Mönchengladbach] | Kansas City Chiefs | Alabama Crimson Tide
pi_55037725
Van het prijzengeld dat ie daar wint!
pi_55037792
Goed nieuws uit Afrika!
quote:
Middelkoop door 1e ronde

Matwe Middelkoop is van start gegaan bij het vierde toernooi op rij in Afrika. In de 1e ronde van het 15,000 dollar toernooi boekte Middelkoop opnieuw een overwinning, zijn 16e op rij.

De als 2e geplaatste Middelkoop was met 6-4 6-4 de baas over qualifier Mario Tupy(Oos, 1480). Middelkoop is ondanks het aantal partijen dat hij achter elkaar speelde nog steeds niet op: "Het ging vandaag niet zo lekker, maar ik voel me nog steeds vrij fit."

In de 2e ronde speelt Middelkoop tegen Alexander Somogyi(Slw, 771) of James Feaver(GB, 994).
pi_55042594
hij weet gewoon dat hij daar kan winnen, daarom gaat hij er heen
pi_55043089
quote:
Op dinsdag 4 december 2007 20:09 schreef TubewayDigital het volgende:
hij weet gewoon dat hij daar kan winnen, daarom gaat hij er heen
Het is slim punten sprokkelen, al staan er ook spelers daar waar elke Nederlander van kan verliezen.

Nu al top-250, altijd mooi meegenomen
pi_55044642
Echt een geweldige reeks die die jongen neerzet
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
  dinsdag 4 december 2007 @ 22:23:31 #9
20403 Komakie
That's Gnarly!
pi_55045916
quote:
Op dinsdag 4 december 2007 16:16 schreef zjroentje het volgende:
lol, waar betaalt hij dat allemaal van?
Sponsors en/of pappie en mammie waarschijnlijk.
Misschien dat hij in een jaar net genoeg geld verdient om het zelf te betalen maar zelfs dat is twijfelachtig.
Het kost ongeveer 50.000 euro per jaar om zo internationaal te spelen. Dan moet je toch regelmatig wat winnen wil je dat kunnen betalen.

Een paar jongens bij mij op de opleiding (tennisleraar) hebben het gedaan maar zijn nooit echt heel ver gekomen. Het komt er op neer dat het voornamelijk geld kost en dat je in de meest vage omstandigheden terecht komt.
Ik hoorde laatst van zo'n jongen dat hij een keer in Nigeria kwam en dat er niet eens hekken om de banen stonden.

Btw, die Matwe Middelkoop vind ik een eikel. Zal nooit serieus wat worden. Niet beter dan dat hij nu is bedoel ik. Heeft naar mijn mening ook helemaal niets op de Aus Open te zoeken.

Verder wel knappe serie trouwens
Terje Haakonsen: "Snowboarding is about fresh tracks, carving powder, being yourself and not being judged by others"
Komakie: "Van sneeuwballen gooien komt boemsen!"
Shaun Farmer: "That's gnarly"
pi_55045993
je moet meer van dat soort mooie anekdotes hebben komakie
pi_55049181
quiz vraagje: welke wereldberoemde toptenniser komt uit Afrika?
pi_55052884
quote:
Op woensdag 5 december 2007 01:53 schreef TubewayDigital het volgende:
quiz vraagje: welke wereldberoemde toptenniser komt uit Afrika?
Rik de Voest, bedwinger van Martin Verkerk.
  woensdag 5 december 2007 @ 12:53:30 #13
20403 Komakie
That's Gnarly!
pi_55055498
quote:
Op dinsdag 4 december 2007 22:27 schreef TubewayDigital het volgende:
je moet meer van dat soort mooie anekdotes hebben komakie
nog wel 1 waar ik om kon lachen:

Er speelde er 1 een keer een toernooi in Spanje.
spaanse scheidsrechter erbij enzo.

Ergens halverwege de 2de set gaat die gast gewoon in het clubhuis zitten omdat hij naar de tour de france wilde kijken.
Ze moesten het allemaal zelf maar uitzoeken met de stand enzo. Als er dan een probleem was met een bal in of uit ofzo dan moest je maar naar binnen lopen om hem te halen, kwam hij een beetje geirriteerd kijken en na een beslissing te hebben gemaakt ging hij weer rustig verder kijken

Dat vond ik ook nog wel een mooie

Verder zitten er veel verhalen tussen zoals ook Middelkoop vertelt. Als me 1 te binnen schiet post ik hem wel weer ff
Terje Haakonsen: "Snowboarding is about fresh tracks, carving powder, being yourself and not being judged by others"
Komakie: "Van sneeuwballen gooien komt boemsen!"
Shaun Farmer: "That's gnarly"
pi_55067170
quote:
Middelkoop naar kwartfinale

Matwe Middelkoop heeft ook zijn zeventiende partij op rij in twee sets weten te winnen. Daarmee weet hij deze uiterst succesvolle trip nog iets succesvoller te maken. Bij de future in Sudan won Middelkoop in de 2e ronde met 6-4 7-5 van Alexander Somogyi(Rus, 7741).

In de kwartfinale neemt onze landgenoot het op tegen de als 5e geplaatste Alexander Slabinsky(GB, 540)(5).
  donderdag 6 december 2007 @ 08:26:21 #15
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_55071865
quote:
Op woensdag 5 december 2007 01:53 schreef TubewayDigital het volgende:
quiz vraagje: welke wereldberoemde toptenniser komt uit Afrika?
Jeff Coetzee (homie for life van Rogiertje)
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_55075784
het antwoord is dus Roger Federer. Hij is voor de helft afrikaans, zijn moeder is namelijk zuid afrikaans
pi_55082996
Zonder problemen speelt ie Afrika gek!
quote:
Middelkoop bereikt halve finale

Matwe Middelkoop heeft weer een zege aan zijn reeks toegevoegd. Op eenvoudige wijze won Middelkoop in de kwartfinale van de future in Sudan van de als 5e geplaatste Alexander Slabinsky(GB, 540)(5).

De 24-jarige Nederlander wist de Brit met 6-4 6-3 naar huis te sturen. Middelkoop hield aan de partij een goed gevoel over: "Ik voelde me echt goed op de baan zowel fysiek als mentaal. Ik ben blij met dit resultaat".

In de halve finale komt de als 2e geplaatste Middelkoop uit tegen de winnaar van de partij tussen Bertram Steinberger(Oos, 878) en Alexei Filenkov(Rus, 1112).
pi_55121032
En natuurlijk staat hij weer in de finale.
quote:
Vierde finale op rij voor Middelkoop

Matwe Middelkoop heeft opnieuw de finale bereikt van een future in Afrika. Morgen speelt Middelkoop zijn vierde finale op rij bij de future in Sudan.

Ook nu hoefde Middelkoop geen set af te staan, net als in zijn 18 eerdere partijen. In de halve finale was Middelkoop met 6-4 6-3 te sterk voor Alexei Filenkov(Rus, 1112). '' Ze veranderden vandaag ineens van merk tennisbal, daar moest ik in het begin even aan wennen. Morgen sta ik tegenover een pittige tegenstander, ik hoop dat ik deze winnend kan afsluiten''. aldus Middelkoop die morgenavond met het vliegtuig terugkeert naar Nederland.

In de finale ontmoet de als 2e geplaatste Middelkoop de hoogstgeplaatste speler bij dit toernooi, Predrag Rusevski(Mkd, 267)(1).
pi_55126506
Vier op een rij
quote:
Middelkoop krijgt walkover in finale

De reeks toernooien in Afrika is voor Matwe Middelkoop in een anti-climax geeindigd. In de finale van de future in Sudan zou Middelkoop het in zijn twintigste partij opnemen tegen de als 1e geplaatste Predrag Rusevski(Rus, Mkd, 267)(1).

Het was de vraag of onze landgenoot ook zijn twintigste twee sets overwinning op rij zou weten te boeken, maar om nog onduidelijke redenen liet Rusevski verstek gaan. Waardoor Middelkoop er ook bij het vierde toernooi met het maximale puntenaantal vandoor gaat.

Deze middag vliegt Middelkoop terug naar Nederland, waar hij volgende week deelneemt aan de Sky Radio Tennis Masters.
Daarmee stijgt Middelkoop door naar ongeveer plaats 230 op de wereldranglijst. Sterk gedaan dus
pi_55128030
Blijft toch een unieke reeks
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
  zaterdag 8 december 2007 @ 21:46:53 #21
75556 erkel
back from Dagestan
pi_55133926
Lijkt me wel een unieke ervaring, zo'n rondje tennistoernooien in Afrika.

Goed bezig Matwé
Weisst
pi_55135047
woww...helemaal niks van meegekregen, wat een held!
Alex Pastoor:
"Een uitslag is altijd terecht, of het nou verdiend is of onverdiend"
Martin Verkerk:
''Ik bepaal of ik win of verlies. Als ik goed speel dan win ik, als ik slecht speel dan is de kans dat ik verlies aanwezig.''
pi_55165391
Op naar Bhutan!
While we're living, the dreams we have as children fade away
AFC Ajax | Borussia Mönchengladbach] | Kansas City Chiefs | Alabama Crimson Tide
  maandag 10 december 2007 @ 11:49:24 #24
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_55165433
Hij heeft deze zomer ook drie keer achter elkaar gewonnen van Michel Koning, dus dan moet je een heel grote zijn.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
  maandag 10 december 2007 @ 11:49:54 #25
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_55165443
quote:
Op donderdag 6 december 2007 08:26 schreef XL het volgende:

[..]

Jeff Coetzee (homie for life van Rogiertje)
Niet meer, want in 2008 gaan ze allebei met een ander spelen.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')