abonnement Unibet Coolblue
pi_55347830
quote:
Op maandag 17 december 2007 22:06 schreef voyeur het volgende:


Het werd in Nederland natuurlijk ook geruime tijd erger, maar we vonden een modus en zijn nu toch echt wel een natiestaat (even afgezien van die Friezen dan die we het best kunnen afstoten). Hoewel als Geert, Ton, etc hun zin krijgen we ook weer verscheurd raken over nieuwe scheidslijnen, maar dat is off topic.
Ik weet dat de Friezen uiteindelijk brave Nederlanders zijn die bijna allemaal goed Nederlands spreken, en ook beseffen dat zij zonder Nederland waarschijnlijk te klein zullen zijn om dezelfde welvaart te behouden. In België is het een kolossale taal tegenover een taal van 22 miljoen. David versus Goliath misschien, maar toch ook zeker geen Davidje...
quote:
De veranderde economische machtsbasis tusssen de Vlamingen en Walen maakt nu natuurlijk veel los, maar wij hebben die veranderingen ook doorstaan en someway opgelost. De mannenbroeders van de ARP zitten gebroederlijk in een partij met de notoir zwalkende Paapsen. Je kan als katholiek gewoon PvdA stemmen zonder geexcommuniceerd te worden en het gros is sowieso overgelopen naar het nieuwe populisme.


Ik zie niet in waarom de veranderde machtsverhoudingen tussen de Walen en de Vlamingen niet oplosbaar zouden zijn. Ja, het neemt tijd, nam het hier ook, maar realisme keert toch vaak weer.
Ik vind het toch jammer dat je dat niet inziet. Taal schept gewoon een band, het is ontzettend belangrijk. Als je dezelfde taal niet spreekt, ga je je apart oriënteren op cultureel, politiek, ... vlak. Zoals je zelf zegt, een katholiek kan gerust PVDA stemmen (bij ons misschien toch niet, maar dat is omdat onze PVDA marginale die-hard-commies zijn zonder parlementszetels), iemand als Balkenende zal bij mijn weten nooit zeggen dat hij "de belangen van alle echt christelijke Nederlanders verdedigt" Uiteraard heeft elke partij daar ook wel een zekere achterban die statisch is, maar ze zullen altijd de ruimte laten om kiezers van elkaar weg te pikken. Dat heb je nou dus niet in België.

Zoals de Serviërs nu Kosovo zien als iets dan hen ontstolen kan worden, zien de Franstaligen Vlaanderen als iets dat "van hen" "volée" is. Niet omgekeerd, de Vlaamsnationalisten zitten omgekeerd totaal niet in met het verlies van macht over Wallonië (wel met Brussel natuurlijk...), omdat zij vinden dat zij er toch nooit controle over kunnen hebben. Een Vlaams nationalisme binnen België bestaat niet, een Franstalig Belgo-nationalisme wel.
Men denkt gewoon te anders over het land.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')