NoCigar | vrijdag 30 november 2007 @ 15:44 |
We zijn afgelopen zomer naar Spanje gegaan. Onder meer naar San Sebastian dat bekend staat om haar op hoog niveau staande keuken: de stad heeft maar 184.442 inwoners maar heeft meer drie-sterren restaurants dan Nederland. Drie om precies te zijn. En niet alleen op dat niveau is de keuken goed: de pintxos (kleine hapjes) die elke lokale kroeg serveert zijn werkelijk van een fantastisch niveau. In het oude centrum puilt het uit van de zulke kroegen. En de gewone restaurants zonder speciale vermeldingen zijn ook uitstekend, voor zover we het konden beoordelen. Het is echt een pelgrimsoord voor de liefhebber. Ferran Adria, de bekende chef van El Bulli over San Sebastian: 'Q: So was San Sebastián the best in Spain at least? ' 'Of course! What do you mean?' he replied. 'It's the best in Europe. The best in the West. No doubt about that at all. And if you push me, in terms of the average quality of the food, in terms of what you can get at any place you happen to walk into, maybe it is - probably it is, yes - the best in the world.' Zelf hadden we gereserveerd in restaurant Arzak. Drie sterren en nummer tien op de lijst van beste restaurants ter wereld, voor wat dat waard is. Een familierestaurant met vader en dochter als chef-koks. Vrij veel personeel waarvan er maar eentje engelstalig bleek, helaas. Die had het druk. De no nonsens dames serveersters(the Magdalene sisters door mij genoemd, vanwege hun uniformen) serveerden de mooiste schotels en vertelden ons onverstoorbaar en onverstaanbaar in rap Spaans wat het allemaal was. Op het eind van de avond kwam de chef nog even langs: een vriendelijke en joviale zestiger met een iets te hip brilmonmtuur voor zijn leeftijd als je het mij vraagt. Zijn dochter liep ook de tafels af maar die hebben we niet gesproken, ik zou trouwens niet weten wat ik had moeten zeggen (met mijn vriendin erbij ![]() Hieronder wat foto's van de gerechten en het restaurant. ![]() Pinxtos, spreek uit als pinchos ![]() De ander kant van de bar. Warme dingen waren er ook maar moest je even bestellen, varierend van garnalen tot ganzelever. De wijn varieerde van lokale wijn (een klein glas voor ¤0,90) tot de beste wijnen van Spanje (¤12,50 per glas). ![]() Waar in Nederland café's nog wel eens flessen boven de bar hebben hangen, kiest men in bar La Cepa voor een gezellig stukje vlees. Arzak: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() We hadden een degustatie-menu gekozen en bij veel gerechten moest je uit twee dingen kiezen. Op voorstel van de ober kozen we allebei ander dingen zodat we halverwege ons bord aan elkaar konden overgeven en zodoende alles konden proeven en vergelijken. ![]() ![]() ![]() Verderop in Spanje hebben we ook gegeten, maar dat was meestal niet zo opmerkelijk (of we hadden onze camera niet bij ons, of we hebben gewoon geen foto's gemaakt.) Bijvoorbeeld restaurant Teatriz in Madrid (in een oud theater, inclusief podium) is helemaal gestyled door Philip Starck en ziet er inderdaad mooi uit, maar is qua eten geen hoogvlieger. Wel grappig was de specialiteit van de stad Segovia: speenvarken. En speenvarken zo mals gebraden dat je het met de zijkant van een bord (zo'n stenen ding waar je uit eet dus) moet kunnen snijden. Opmerkelijk genoeg staat er in die stad ergens een beeld, we reden er helaas nogal snel langs, van een man die een bord boven zijn hoofd houdt waarmee hij op het punt staat een speenvarken dat voor hem ligt te gaan doorklieven. ![]() Het was een erg lekker speenvarkentje. [ Bericht 0% gewijzigd door NoCigar op 01-12-2007 01:02:42 ] | |
KaLyL | vrijdag 30 november 2007 @ 16:03 |
ik zie alleen kruisjes? | |
klotezooi | vrijdag 30 november 2007 @ 16:07 |
Nice pics ziet er heerlijk uit Moet ik ook nog eens doen | |
-SG- | vrijdag 30 november 2007 @ 16:11 |
![]() No comment ![]() | |
klaarover | vrijdag 30 november 2007 @ 16:26 |
Super, zo'n vakantie! Die Spanjaarden hebben een toffe eetcultuur. In werkelijk iedere bar hangen de hammen te zweten. En de prijzen zijn een tikje lager dan in Nederland, dus het is dubbel feest. Goed gedaan. | |
devvertje | vrijdag 30 november 2007 @ 16:49 |
quote:Post is niet van die enge schuimstaven. ![]() | |
Serendips | vrijdag 30 november 2007 @ 17:19 |
quote:Dat ziet er niet uit! ![]() | |
DAMH | vrijdag 30 november 2007 @ 17:37 |
Leuk verslag, zou ik mogen vragen wat zo'n culinaire kunst ervaring nou ongeveer kost? | |
NoCigar | vrijdag 30 november 2007 @ 17:44 |
Op 25:45 zie je hem live in actie, het is een iets met kokosmelk plus ananas: http://www.thetasteoflife(...)ing/6/San_Sebastian/ | |
minilotje | vrijdag 30 november 2007 @ 17:46 |
Ha, wat een gaaf verslag! Spanjaarden gaan gemiddeld genomen prettig met eten om, vind ik. Niet zo hysterisch gepassioneerd als de Italianen (al heeft dat ook wel wat, natuurlijk ![]() Ik heb wel zin om bij mijn volgende buitenlandtrip een dergelijk verslag te maken, maar.. Ik moet er toch eens overheen dat ik het ongeloofelijk lullig vind om met mijn camera boven een net opgediend bord te gaan hangen. ![]() | |
NoCigar | vrijdag 30 november 2007 @ 18:26 |
quote:Arzak was denk ik tussen 150 en 200 euro pp. Ik weet het niet precies meer. Niet goedkoop dus. | |
DAMH | vrijdag 30 november 2007 @ 18:26 |
quote:Haha idd dat heb ik ook altijd, tijd geleden was ik ook met een groep uit eten in spanje en toen zat er een belgische ook van alles fotos te maken voor het thuisfront ![]() | |
NoCigar | vrijdag 30 november 2007 @ 18:29 |
quote:Ja, dat is soms wat raar, we hebben ook niet alles gefotografeerd. Hier zaten we helemaal achter in een hoekje en naast ons zat een Vlaamse familie die elk gerecht filmden, dus we voelden ons niet al te lullig. | |
KrnKje | zaterdag 1 december 2007 @ 15:11 |
![]() ![]() Leuk verslag! | |
#ANONIEM | maandag 3 december 2007 @ 15:31 |
Leuk verslag NoCigar ![]() ![]() | |
Blues | maandag 3 december 2007 @ 20:38 |
Wat leuk sigaar ![]() Die hammen ipv flessen of glazen boven de bar ![]() En die pincho's waren die lekker? Zien er erg lekker uit ![]() | |
golfer | maandag 3 december 2007 @ 22:36 |
Jammie. Bij sommige foto's loopt het water mij in de mond. ![]() | |
Cracka-ass | maandag 3 december 2007 @ 22:53 |
Wat ziet dat er ontzettend goed uit. ![]() Leuk verslagje. fijne dame ook op die bovenste foto | |
NoCigar | donderdag 6 december 2007 @ 10:06 |
quote:Die waren heerlijk. Zeer verfijnd ook volgens mij: in vergelijking mer de tapas die ik in de rest van Spanje heb gezien had ik de indruk dat er hier veel meer aandacht aan besteed werd. En dat had je daar in de meeste barren, dat was echt geweldig: van bar naar bar lopen en overal eten en drinken. |