FOK!forum / Culinesse à gogo / Boerenkool, boven of onder in de pan?
Yestuuurzaterdag 17 november 2007 @ 19:09
discussie met vrienden, die vonden dat boerenkool 5 minuten later dan de aardappelen in de pan gedaan diende te worden gedaan. Ik denk dat boerenkool onder moet, evenlang als de aardappelen moet koken. wat is juist?
Frumzelzaterdag 17 november 2007 @ 19:27
Het enige wat ik weet, is als je verse boerenkool hebt, de boerenkool eerst even in kokend water moet laten schrinken en daarna de aardappels erbij. Met diepvriesboerenkool (blokjes) weet ik het niet. Lijkt mij dat dat tegelijk kan.

En stoom is ook 100 graden zolang je het deksel dicht houdt, dus in principe heb je aan een bodem kokend water genoeg

Eetse!
Bioman_1zaterdag 17 november 2007 @ 19:37
Ik gooi het er altijd bovenop.
Charmianzaterdag 17 november 2007 @ 19:46
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 19:37 schreef Bioman_1 het volgende:
Ik gooi het er altijd bovenop.
ik ook
Ynskezaterdag 17 november 2007 @ 19:47
aardappelen onderin, boerenkool erop water erbij, koken. later de worst bovenop leggen
DrMartenzaterdag 17 november 2007 @ 20:10
Alles tegelijk in de pan, boerenkool bovenop, worst er bovenop, koken tot de aardappels klaar zijn... klaar
michiel5zaterdag 17 november 2007 @ 20:26
Bovenin, deed het zelf altijd in een aparte pan, maar mijn vriendin heeft me opgevoed.
fisczaterdag 17 november 2007 @ 21:49
water eerst, dan aardappels, dan boerenkool later de rookworst er op gooien.
zijn de aardappels gaar, woorst er uit, afgieten, scheut melk erdoor en stampen maar
ivetjezaterdag 17 november 2007 @ 21:55
Boerenkool moet bovenop, onderin doe je aardappels die net onder water staan. Deze moeten nl. koken en daarvoor moeten ze in het water liggen. De boerenkool slinkt vanzelf door de stoom/hitte in de pan
buitenbeentjezaterdag 17 november 2007 @ 23:33
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 21:49 schreef fisc het volgende:
water eerst, dan aardappels, dan boerenkool later de rookworst er op gooien.
zijn de aardappels gaar, woorst er uit, afgieten, scheut melk erdoor en stampen maar
Ik vang altijd het kookwater op en maak daarmee de prak op smeuigheid, niet met melk. Behoud je ook een deel van de vitamientjes en smaak die je anders door de gootsteen spoelt.

Maar dus inderdaad wel onderin de aardappelen met water en de boerenkool daarop. En als ik de tijd hb doe ik eerst de boerenkool in de diepvries, dan heeft het net wat meer smaak.
MissHobjezaterdag 17 november 2007 @ 23:58
Ik kook het los van elkaar.. zet wel eerst de boerenkool op met alleen aanhangend vocht.. heb dan ook bijna niets af te gieten en is het helemaal prima gekookt.
De reden dat ik het los kook dat ik altijd iets teveel aardappels overhou
Zo weird.. doe ik hetzelfde maar dan met hutspot/zuurkool ofzo dan is het altijd prima qua verhouding
The_strangerzondag 18 november 2007 @ 09:20
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 21:55 schreef ivetje het volgende:
Boerenkool moet bovenop, onderin doe je aardappels die net onder water staan. Deze moeten nl. koken en daarvoor moeten ze in het water liggen. De boerenkool slinkt vanzelf door de stoom/hitte in de pan
Plus door het stomen van de boerenkool, behoud je ook meer vitamines....
Erasmozondag 18 november 2007 @ 10:17
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 23:33 schreef buitenbeentje het volgende:

[..]

Ik vang altijd het kookwater op en maak daarmee de prak op smeuigheid, niet met melk. Behoud je ook een deel van de vitamientjes en smaak die je anders door de gootsteen spoelt.

Maar dus inderdaad wel onderin de aardappelen met water en de boerenkool daarop. En als ik de tijd hb doe ik eerst de boerenkool in de diepvries, dan heeft het net wat meer smaak.
Boerenkool kun je ook het beste pas eten als het gevroren heeft
Martijn_77zondag 18 november 2007 @ 10:39
Boven op en onderstaande klopt ook als een bus
quote:
Op zondag 18 november 2007 10:17 schreef Erasmo het volgende:
Boerenkool kun je ook het beste pas eten als het gevroren heeft
Yestuuurzondag 18 november 2007 @ 13:06
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 23:33 schreef buitenbeentje het volgende:

[..]

Ik vang altijd het kookwater op en maak daarmee de prak op smeuigheid, niet met melk. Behoud je ook een deel van de vitamientjes en smaak die je anders door de gootsteen spoelt.

Maar dus inderdaad wel onderin de aardappelen met water en de boerenkool daarop. En als ik de tijd hb doe ik eerst de boerenkool in de diepvries, dan heeft het net wat meer smaak.
doe er dan wel wat roomboter bij. ow en trouwens:
ik eet mijn boerenkool altijd met ketjap, azijn en mosterd voor bij de worst
miss_dynastiezondag 18 november 2007 @ 17:44
Ik doe altijd: aardappelen, boerenkool, worst, deksel. Ik zou niet weten waarom de aardappelen langer moeten koken, de enige reden die ik kan bedenken is als je grote brokken aardappelen hebt, maar die zou ik zelf kleiner snijden.
Mirjamzondag 18 november 2007 @ 21:11
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 21:55 schreef ivetje het volgende:
Boerenkool moet bovenop, onderin doe je aardappels die net onder water staan. Deze moeten nl. koken en daarvoor moeten ze in het water liggen. De boerenkool slinkt vanzelf door de stoom/hitte in de pan
dattem
SiGNezondag 18 november 2007 @ 21:46
Ik neem altijd een pak Boerenkool van Maggi, dan heb je dat soort problemen niet.
Daarbij vind ik de nerfjes in verse boerenkool niet lekker, ligt aan het mondgevoel denk ik (en ik ben een enorme zeikerd )
Qua vitamines schijnt het niks uit te maken omdat de boerenkool direct na de oogst wordt gevriesdroogd.
En dan een lekkere Unox runderrookworst erbij.
Had laatst een Hemaworst gekocht, maar man, wat zijn die dingen zout.
The_strangermaandag 19 november 2007 @ 08:33
quote:
Op zondag 18 november 2007 21:46 schreef SiGNe het volgende:
Qua vitamines schijnt het niks uit te maken omdat de boerenkool direct na de oogst wordt gevriesdroogd.
Maakt wel degelijk uit, maar wel positief voor de diepvries groenten. Deze worden op hun optimum geplukt, meteen ingevroren, waarbij de groente voor het plukken de meeste vitamines heeft en deze blijven grotendeels in de groente door het snelle invriezen. "Verse" groente wordt geplukt voor hun optimale moment, waardoor de hoeveel heid vitamines al minder is en dan liggen ze nog een aantal dagen te wachten voordat jij ze in je pan doet. Al met al minder vitamines dan het diepvries produkt.
klaarovermaandag 19 november 2007 @ 10:06
quote:
Op zondag 18 november 2007 13:06 schreef Yestuuur het volgende:
[..]
ik eet mijn boerenkool altijd met ketjap, azijn en mosterd voor bij de worst
OMG, ketjap bij de boerenkool!
Sambal bij?
lookinforyoumaandag 19 november 2007 @ 13:44
Ik breng eerst de aardappelen aan de kook en gooi een paar bouillonblokjes erbij. Dan de boerenkool en de worst er bovenop.
RemcoW85maandag 19 november 2007 @ 23:10
Ik kook het apart van elkaar.. Piepers koken, melk en beetje boter erbij; puree dus . Daarna de boerenkool er doorheen mengen incl. de spekjes die dan ook al gebakken zijn .

Reden; inschattingsvermogen is niet altijd even goed qua voedsel . Worst komt uiteraard als laatste.
Mirjammaandag 19 november 2007 @ 23:17
quote:
Op maandag 19 november 2007 23:10 schreef RemcoW85 het volgende:
Ik kook het apart van elkaar.. Piepers koken, melk en beetje boter erbij; puree dus . Daarna de boerenkool er doorheen mengen incl. de spekjes die dan ook al gebakken zijn .

Reden; inschattingsvermogen is niet altijd even goed qua voedsel . Worst komt uiteraard als laatste.
ik kook de aardappelen en de boerenkool even lang, no problem hoor
RemcoW85maandag 19 november 2007 @ 23:21
Ja maar de ratio boerenkool:aardappels klopt nooit echt bij me .
Mirjammaandag 19 november 2007 @ 23:22
ik doe altijd maar wat, gaat altijd goed
koken is ook niet echt science, gewoon lekker rommelen
Muckmaandag 19 november 2007 @ 23:53
quote:
Op maandag 19 november 2007 23:22 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik doe altijd maar wat, gaat altijd goed
koken is ook niet echt science, gewoon lekker rommelen
zo gaat het bij mij bij alle gerechten zo'n beetje

vandaar dat ik ook bijna nooit precieze recepten kan geven van wat ik gemaakt heb
kabouter.mutsdinsdag 20 november 2007 @ 10:06
Ik ga het vanavond eten.
Eerst aardappels, bovenop boerenkool.
Afmaken met klontje boter, scheutje melk en scheutje azijn. dan stamperdestamp.
Ik bak er vanavond ontbijtspek bij en leg die plakjes op de boerenkool.
Met rookworst en mosterd en liefst ook nog augurken erbij.
Branieschopperwoensdag 21 november 2007 @ 01:55
stormloop topic!

Eerst boerenkool, dan aardappelen !!

Wat een stomme vrienden heb jij...
Loedertjewoensdag 21 november 2007 @ 02:07
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 20:10 schreef DrMarten het volgende:
Alles tegelijk in de pan, boerenkool bovenop, worst er bovenop, koken tot de aardappels klaar zijn... klaar
Scheurt die worst niet dan
buitenbeentjewoensdag 21 november 2007 @ 07:12
quote:
Op maandag 19 november 2007 23:21 schreef RemcoW85 het volgende:
Ja maar de ratio boerenkool:aardappels klopt nooit echt bij me .
Gewoon een grote zak boerenkool (300 gram meen ik) op 1 kilo aardappelen. Spekjes, worst en andere bijvoegselen naar eigen keuze. En wat je te veel hebt gemaakt kan uitstekend de vriezer in.