Ik neem aan dat men hier bekend is met de overheidsreclame waarin fietslampjes worden aangeprezen. Voor hen die te weinig tv kijken (hulde) of wiens geheugen te kort is om dit te onthouden, hier een korte samenvatting.
De kijker wordt voorgesteld aan een tengere knaap van rond de 12. Hij wordt constant genegeerd, of beter gezegd, niet gezien. Immers, wat zal later blijken, hij heeft geen fietslampjes. Vandaar. Enkele voorbeelden waarin hij niet wordt gezien:
- Hij probeert (als enige van de klas) de aandacht van een leraar te vragen. Dit wordt niet gezien, ondanks dat zijn geografische positie duidelijk in het oog zou moeten springen voor de desbetreffende leerkracht.
- Hij heeft afgesproken met een jongedame. Dit vrouwmensch ziet hem over het hoofd, en belt een onbekende persoon, luid schreeuwend dat de jongen in kwestie zich niet in hetzelfde territorium bevindt als zijzelf. De jongen is verbaasd, zijn schouders ophalend met een emotionele blik die verbazing weergeeft.
Andere voorbeelden vinden ook plaats, maar die kan ik mij helaas niet meer voor de geest halen. Op het einde van de reclame haalt hij twee fietslampjes (bij de kassa komend en zeggend "Deze astublieft."). In de climax van de reclame wordt hij gezien en op vriendelijke wijze begroet door een groep kameraden terwijl hij aan komt fietsen.
Deze reclame bevat drie zeer grote fouten, die onmogelijk over het hoofd kunnen worden gezien.
De eerste; de scene waarbij het meisje hem over het hoofd ziet (zie punt twee in de voorbeelden). Het feit dat zij iemand anders belt vanwege een afspraak met hem, impliceert dat er op een gegeven moment in het verleden een afspraak gemaakt moet zijn tussen de twee. Daarin moet de jongen dus gezien zijn geweest door het vrouwmensch. Alternatief zou de afspraak door een tussenpersoon gemaakt kunnen zijn, maar ook daar zou de aanwezigheid en het opvallen van de jongen vereist zijn.
Ten tweede; de scene waarin de jongen fietslampjes koopt. Dit is een grove fout; immers, de verkoper zou hem niet moeten kunnen zien. Hij heeft de fietslampjes immers niet aanstaan.
Ten slotte. Hoe zou deze jongen zijn vriendengroep hebben opgebouwd als hij constant over het hoofd gezien wordt? Dit is onmogelijk. De vriendengroep die hem op het laatst begroet moet hij toch ergens opgebouwd hebben? De enige mogelijkheid is dat hij de vriendengroep binnen zeer korte tijd na het aanschaffen van de lampjes heeft gekocht, maar dit lijkt mij onwaarschijnlijk, gezien de reclame impliceert dat de tijd tussen de aanschaf en de ontmoeting relatief kort is.
Klacht: De overheid zou meer aandacht moeten besteden aan zijn reclames, en dit soort fouten moeten voorkomen. Dit soort reclames maakt de toch serieuze boodschap van het spotje lachwekkend.