FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Gratineren
nexus-pilotvrijdag 9 november 2007 @ 21:29
Ik wil graag mijn macaroni met kaas en ham gratineren,
K heb de ingredienten (boter , paneermeel en geraspte kaas) maar k weet niet hoe lang en hoe warm de oven moet zijn , kan iemand mij helpen ?
Erosjuhhhvrijdag 9 november 2007 @ 21:31
gewoon onder de grill zetten tot de kaas bruin begint te kleuren?
Trustenvrijdag 9 november 2007 @ 21:34
Midden in de oven, ca 15 minuten, gas 2-3, hetelucht 200°C
golferzaterdag 10 november 2007 @ 02:36
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 21:31 schreef Erosjuhhh het volgende:
gewoon onder de grill zetten tot de kaas bruin begint te kleuren?
Dat dus.
Stereotomyzaterdag 10 november 2007 @ 14:58
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 21:31 schreef Erosjuhhh het volgende:
gewoon onder de grill zetten tot de kaas bruin begint te kleuren?
En erbij blijven staan, want dat gaat echt snel (kwestie van een-twee minuten). Je kunt ook de ovendeur open laten staan, aangezien het voornamelijk om de stralingswarmte gaat van de bovenste elementen op de kaasbovenkant van je schotel.

Maar ga niet ff weglopen om TV te kijken en 5 minuten laten terugkomen: dan heb je gewoon een zwarte bovenkant.
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 21:34 schreef Trusten het volgende:
Midden in de oven, ca 15 minuten, gas 2-3, hetelucht 200°C
Daar gratineer je helaas niets mee.

[ Bericht 22% gewijzigd door Stereotomy op 10-11-2007 15:08:29 ]
Blueszaterdag 10 november 2007 @ 16:16
Het gaat écht heel snel idd.
Dus oppassen, ik heb het ook wel eens gehad... oven uitgedaan, grill aangezet, ovendeur open en nog even wat FOK! lezen.
Niet doen dus
nexus-pilotzaterdag 10 november 2007 @ 16:18
k wil dat eigenlijk in de oven doen want grill is wat moeilijk voor mij (aangezien k denk dat grill hetzelfde als barbecue is)
Erosjuhhhzaterdag 10 november 2007 @ 16:24
sommige ovens hebben een grillplaat in de bovenkant van de oven.. zo'n ding wat helemaal oranje wordt!
verder kun je alleen goed gratineren onder een salamander... soort grill plaat van de bbq dus maar dan op de kop om dingen eronder te zetten
Stereotomyzaterdag 10 november 2007 @ 16:53
@TS:

De meeste ovens hebben een grilstand. Dat wil zeggen dat alleen de bovenste warmte-elementen worden gebruikt. Je moet dan je schotel zo dicht mogelijk onder die elementen plaatsen en dan gewoon met de deur open even laten schroeien. Sterker, in de handleiding van mijn Moulinex-oven staat dat de deur op een kier open MOET blijven staan. Ook logisch, want de bovenste elementen worden echt loeiheet. En er zelf bij blijven staan!

Ik raad je aan overigens om het in een ovenschaal te doen, en niet in een normaal bord. Vriend van mij heeft 2 borden bij mij kapotgemaakt omdat hij dacht dat ze wel ovenbestendig waren. Een derde bord heeft nu permanent een barst over het hele oppervlak lopen.
Trustenzaterdag 10 november 2007 @ 17:56
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 14:58 schreef Stereotomy het volgende:
Daar gratineer je helaas niets mee.
Als je geen grilstand op je oven heb bereik je daarmee ongeveer hetzelfde hoor...en daarmee bedoel ik een goudgeel laagje op bijv lasagne. Officieel is dat dan misschien geen gratineren maar bij gebrek aan beter wil het prima



"Gratineren of "overbakken" is een kooktechniek waarbij de bovenkant wordt voorzien van een korst. Veelal wordt dit gedaan met kaas. De bovenkant wordt bestrooid met geraspte kaas en/of paneermeel en boter, waarna men het gerecht door verhitting in een oven een bruin korstje laat krijgen."

gra·ti·ne·ren (ov.ww.)
1 (gerechten) in de oven een korstje laten krijgen
Stereotomyzaterdag 10 november 2007 @ 17:59
Dan moet je de oven op 240-250 graden zetten als je er iets mee wil bereiken, waardoor je de rest van je gerecht in de shit (uitdroging) meetrekt

áls je oven geen grillstand heeft, dan toch de bakplaat op het bovenste niveau zetten zo dicht mogelijk bij het verwarmingselement.

Heb je bovenin geen verwarmingselement, zoals bij sommige gasovens, vergeet goed gratineren dan maar, tenzij je dus de oven tijdelijk in z'n geheel op 250 graden wil zetten voor je korstje, maar de rest van je gerecht dus op veel te hoge temperatuur klaargemaakt wordt en waarschijnlijk uitdroogt.

[ Bericht 9% gewijzigd door Stereotomy op 10-11-2007 18:06:31 ]
Trustenzaterdag 10 november 2007 @ 18:15
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 17:59 schreef Stereotomy het volgende:
Dan moet je de oven op 240-250 graden zetten als je er iets mee wil bereiken, waardoor je de rest van je gerecht in de shit (uitdroging) meetrekt

áls je oven geen grillstand heeft, dan toch de bakplaat op het bovenste niveau zetten zo dicht mogelijk bij het verwarmingselement.

Heb je bovenin geen verwarmingselement, zoals bij sommige gasovens, vergeet goed gratineren dan maar, tenzij je dus de oven tijdelijk in z'n geheel op 250 graden wil zetten voor je korstje, maar de rest van je gerecht dus op veel te hoge temperatuur klaargemaakt wordt en waarschijnlijk uitdroogt.
Ok, klinkt of je er verstand van hebt maar het gaat bij ons altijd prima op 200 graden....volgende x zal ik hem een keer bovenin zetten en op 250 graden
Stereotomyzaterdag 10 november 2007 @ 18:21


Anyone can cook
nexus-pilotwoensdag 28 november 2007 @ 15:21
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 18:21 schreef Stereotomy het volgende:
[ afbeelding ]

Anyone can cook
Except people with no hands and taste buds
Mirjamwoensdag 28 november 2007 @ 15:24
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 18:21 schreef Stereotomy het volgende:
[ afbeelding ]

Anyone can cook
ratatouille
Acathlawoensdag 28 november 2007 @ 20:19
Met paneermeel kan het ook. Althans, dat deden wij wel eens in de keuken.