Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:22 |
![]() Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders aangegeven ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Bericht 45% gewijzigd door Muck op 18-02-2008 19:47:52 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:25 |
Pinda rotsjes karper Ingrediënten: water chocolade soort naar keuze cashew noten zonder zout eventueel rozijntjes scheutje vieux of een ander gedistilleerde drank Benodigdheden: 1 pan 1 bekken(of een pan die in pan 1 past spatel scherp mes lepels Bereidingswijze: Chocolade in grove brokken snijden en in een pan of bekken gooien Pan op het vuur zetten en flink wat water toevoegen Noten haken tot ze ongeveer 5 mm groot zijn Pan of bekken met chocolade op de pan met water zetten Rustig de chocolade smelten en af en toe roeren tot dat er geen klontjes meer zichtbaar zijn Chocolade van het vuur afhalen en nootjes toevoegen (en eventueel de rozijntjes) Met 2 lepels mooie bergjes maken en deze rustig laten afkoelen (kan in de koelkast) Tip: Lekker bij een kopje koffie bij het eten of gewoon als snoepje tussen door | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:26 |
Truffels Nembrionic Ingrediënten (voor 12 stuks): 1/2 dl vers gezette sterke oploskoffie 165g pure chocolade 100g koude boter 1/2 dl koffielikorette 2 eetlepels cacaopoeder Benodigdheden: Mixer Bereidingswijze: Smelt de chocolade in de koffie au bain-marie. Blijven roeren tot de chocolade gesmolten is. Pan van het vuur halen en mengsel in een mixer zacht en romig kloppen. Laten afkoelen. Koude boter in kleine stukjes één voor één door de chocolade kloppen. Klop in een klein straaltje de likeur erdoor. Het mengsel in een lage schaal 2 uur op een koele plaats laten rusten. Kneed van de stevige koude chocolademassa 12 truffels. Wentel ze door de cacao. Koud serveren! Tip: Voor witte truffels is het recept gelijk aan wat hierboven staat. Alleen worden ze niet in de cacao gewenteld maar even ingevroren en vervolgens in witte gesmolten chocolade gedompeld Gebruik gewone witte chocolade, 50g voor 6 truffels. Wentel ze als ze droog zijn door de poedersuiker. | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:27 |
Witte-chocoladefudge met pistachenoten Curiosity Ingrediënten: Boter om in te vetten; 350 gr basterdsuiker; 30 gr ongezouten boter; snufje zout; 1 1/4 dl gecondendenseerde melk; 1 vanillestokje; 300 gr witte chocolade ( fijngehakt); 80 gram pistachenoten. Benodigdheden: vierkante bakvorm van 18 cm, papieren petit-fours bakjes Bereidingswijze: Vet de bakvorm in met boter. Doe de suiker, boter, zout en de gecondenseerde melk in een pan. Splijt het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes er met een scherp mesje uit. Doe ze samen met het stokje in de pan. Breng het mengsel op matig vuur, onder voortdurend roeren met een pollepel aan de kook. Temper het vuur en laat het 5 min sudderen, blijf roeren. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanille stokje, Roer de chocolade erdoor tot hij volledig is gesmolten en een gladde saus is ontstaan., Voeg de pistache noten toe en schenk het mengsel in de bakvorm. Zet de fugde in de koelkast tot hij hard is geworden. Snijd de fudge in vierkantjes en serveer ze in papieren petit-fours bakjes | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:27 |
Drop Muck Ingrediënten: water gesneden zoethout stroop of bruine suiker salmiak gelatine blaadjes tarwebloem Benodigdheden: twee pannetjes een beker een eetlepel een schoteltje een zeefje een spatel ingevet aluminiumfolie Bereidingswijze: Kook stukjes zoethout in 250 ml kraanwater. Pas op voor overkoken! Schenk na 5 min. het zouthoutextract door het zeefje over in een ander pannetje. Kook het extract in tot er nog ong. 50 ml over is. Los 3 theelepels stroop of bruine suiker hierin op. Voeg ½ theelepel salmiak toe voor gewone drop of 1½ theelepel salmiak voor zoute drop. Laat een vel gelatine 5 min. in een beker water weken. Maak ondertussen op een schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en een beetje water Voeg aan het kokende zoethoutextract, terwijl je blijft roeren, de gelatine en het bloempapje toe. Er mogen geen klonten ontstaan! Pas op het mengsel brandt snel aan. Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het uit op een stuk licht ingevet aluminiumfolie Laat de drop enkele dagen uitharden, daarna kun je er vormpjes van snijden | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:28 |
Lollies Muck Ingrediënten: 250g kristalsuiker 2 theelepels vloeibare glucose Zachte vruchten (aardbeien, frambozen...) Olie Benodigdheden: Stokjes, pannetje, zeef, thermometer, marmeren plaat Bereidingswijze: Verwarm zachte vruchten langzaam in een pannetje tot het sap vrijkomt. Niet roeren! Zet een fijne zeef boven op een kom en giet de inhoud van het pannetje met vruchtensap door de zeef. Laat de vruchten zonder erop te duwen uitlekken en gooi de inhoud van de zeef dan weg. Doe de suiker en de glucose in een pan en giet het sap erbij. Zet de pan op het vuur en roer tot de suiker opgelost is en dek de pan even af. Laat deze stroop, zonder te roeren, verder koken tot 143° - 149°C. Om het koken te stoppen neemt je de pan van het vuur en dompel je de bodem in koud water. Bestrijk een marmeren plaat met een beetje olie en giet een paar eetlepels stroop uit (niet te veel, want anders koelt het te snel af). Steek als de stroop nog zacht is er een stokje in. Om ervoor te zorgen dat de stokjes er niet onmiddelijk uitvallen doe je een paar druppels van de stroop op de plaats waar de stokjes moeten vastzitten. Laat de stokken nu afkoelen en hard worden. Wikkel de lolly's daarna in cellofaanpapiertjes. | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:28 |
Schuimpjes (Meringues) Muck Ingrediënten: 3 eiwitten 375 gram poedersuiker Azijn Benodigdheden: Oven, mixer, bakplaat Bereidingswijze: Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster. | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 03:29 |
Notenkaramel piepster (recept van Janneke Vreugdenhil Ingrediënten: 200 g hazelnoten (gepeld gewicht) 250 g kristalsuiker 2 eetlepel vloeibare, heldere honing Eventueel: ½ theelepel anijs- of venkelzaad, en/of ½ theelepel geraspte sinaasappelschil Benodigdheden: Oven Een vel bakpapier, ingekwast met neutrale olie Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 5-7 minuten lichtbruin. Strooi ze uit over een schone, uitgespreide theedoek en wrijf er de bruine schilletjes af, zodat je mooie witte hazelnoten overhoudt. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en meng er twee eetlepels koud water door. Schenk de honing erbij en zet de pan op een vuurtje dat ergens tussen laag en middelhoog inzit. Nu hoef je een hele tijd niets te doen, alleen maar te kijken wat er in de pan gebeurt. Eerst smelt de suiker tot een bijna transparante siroop. Daarna zal hij langzaam gaan kleuren tot diep goudbruin, een proces dat wel 30-45 minuten kan duren. Een of twee keer roeren mag, maar vooral niet te vaak, want dan zou de suiker kunnen gaan kristalliseren. Beter is om de pan een paar keer voorzichtig ronddraaiend te bewegen, zodat de suikersiroop zich gelijkmatig over de bodem verdeelt. Dit laatste kun je uiteraard beter niet aan kleine kinderen overlaten, net als de handelingen die hierna volgen. Zodra je een mooie, donkere karamel hebt, roer je de hazelnoten erdoor, plus de eventuele smaakmakers. Leg het vel bakpapier op je werkvlak klaar en schenk hier de karamelmassa over uit. De noten hebben de neiging te gaan samenklonteren; gebruik een natte lepel of spatel om ze uit elkaar te houden. Wanneer de karamel is afgekoeld kun je hem in stukjes breken en bewaren in een goed gesloten blik. |