FOK!forum / Culinesse ą gogo / Zelf snoep maken
Klonkvrijdag 5 oktober 2007 @ 09:41
Ik vraag me af welke soorten snoepjes je zelf kunt maken, ben al wat dingetjes op het spoor gekomen. Uiteraard chocospul enzo.

Wie weet er nog meer lekkere dingen die je zelf kunt maken ?
tonksvrijdag 5 oktober 2007 @ 10:05
Borstplaat !
Muckvrijdag 5 oktober 2007 @ 12:55
quote:
Op vrijdag 5 oktober 2007 10:05 schreef tonks het volgende:
Borstplaat !
inderdaad

vroeger had je van die pakjes waar je je eigen snoepjes mee kon maken
met van die uitsteekvormpjes enzo erbij, dat was echt ontzettend leuk spul!
MissHobjevrijdag 5 oktober 2007 @ 13:26
Boterbabbelaars dat staat mij nog bij en volgens mij die kaneelkussentjes waren (dacht ik) niet zo heel moeilijk.
Muckvrijdag 5 oktober 2007 @ 13:33
ik vond op internet ook een receptje om zelf drop te maken...
lijkt me best leuk om een keer te doen!

Benodigdheden:

twee pannetjes
een beker
een eetlepel
een schoteltje
een zeefje
een spatel
ingevet aluminiumfolie
water
gesneden zoethout
stroop of bruine suiker
salmiak
gelatine blaadjes
tarwebloem

Bereiding:

1. Kook stukjes zoethout in 250 ml kraanwater. Pas op voor overkoken!
2. Schenk na 5 min. het zouthoutextract door het zeefje over in een ander pannetje.
3. Damp het extract in tot er nog ong. 50 ml over is.
4. Los 3 theelepels stroop of bruine suiker hierin op.
5. Voeg ½ theelepel salmiak toe voor gewone drop of 1½ theelepel salmiak voor zoute drop.
6. Laat een vel gelatine 5 min. in een beker water weken.
7. Maak ondertussen op een schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en een beetje water
8. Voeg aan het kokende zoethoutextract, terwijl je blijft roeren, de gelatine en het bloempapje toe. Er mogen geen klonten ontstaan! Pas op het mengsel brandt snel aan.
9. Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het uit op een stuk licht ingevet aluminiumfolie
10. Laat de drop enkele dagen uitharden. Eet smakelijk!
Muckvrijdag 5 oktober 2007 @ 13:42
Ook nog een recept voor lollies en schuimpjes gevonden

lollies
250g kristalsuiker
2 theelepels vloeibare glucose
vruchtensap

Bereiding:

1. Bereiden van het vruchtensap.
Verwarm zachte vruchten (zoals aardbeien, frambozen, ...) langzaam in een pannetje tot het sap vrijkomt. Niet roeren!

2. Zeven van het sap.
Zet een fijne zeef boven op een kom en giet de inhoud van het pannetje met vruchtensap door de zeef. Laat de vruchten zonder erop te duwen uitlekken en gooi de inhoud van de zeef dan weg.

3. Doe de suiker en de glucose in een pan en giet het sap erbij. Zet de pan op het vuur en roer tot de suiker opgelost is en dek de pan even af.

4. Laat deze stroop, zonder te roeren, verder koken tot 143° - 149°C. Om het koken te stoppen neemt je de pan van het vuur en dompel je de bodem in koud water.

5. Bestrijk een marmeren plaat met een beetje olie en giet een paar eetlepels stroop uit (niet te veel, want anders koelt het te snel af). Steek als de stroop nog zacht is er een stokje in.

6. Om ervoor te zorgen dat de stokjes er niet onmiddelijk uitvallen doe je een paar druppels van de stroop op de plaats waar de stokjes moeten vastzitten. Laat de stokken nu afkoelen en hard worden.

7. Wikkel de lolly's daarna in cellofaan papiertjes.

Schuimpjes

Ingrediėnten

3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Bereiding

Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen.

De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.
piepsterzaterdag 6 oktober 2007 @ 14:22
Van Janneke Vreugdenhil (NRCnext):
quote:
Notenkaramel

Ingrediėnten:
200 g hazelnoten (gepeld gewicht)
250 g kristalsuiker
2 eetlepel vloeibare, heldere honing
optioneel: ½ theelepel anijs- of venkelzaad, en/of ½ theelepel geraspte sinaasappelschil
extra: een vel bakpapier, ingekwast met neutrale olie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 5-7 minuten lichtbruin. Strooi ze uit over een schone, uitgespreide theedoek en wrijf er de bruine schilletjes af, zodat je mooie witte hazelnoten overhoudt. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en meng er twee eetlepels koud water door. Schenk de honing erbij en zet de pan op een vuurtje dat ergens tussen laag en middelhoog inzit. Nu hoef je een hele tijd niets te doen, alleen maar te kijken wat er in de pan gebeurt. Eerst smelt de suiker tot een bijna transparante siroop. Daarna zal hij langzaam gaan kleuren tot diep goudbruin, een proces dat wel 30-45 minuten kan duren. Een of twee keer roeren mag, maar vooral niet te vaak, want dan zou de suiker kunnen gaan kristalliseren. Beter is om de pan een paar keer voorzichtig ronddraaiend te bewegen, zodat de suikersiroop zich gelijkmatig over de bodem verdeelt. Dit laatste kun je uiteraard beter niet aan kleine kinderen overlaten, net als de handelingen die hierna volgen. Zodra je een mooie, donkere karamel hebt, roer je de hazelnoten erdoor, plus de eventuele smaakmakers. Leg het vel bakpapier op je werkvlak klaar en schenk hier de karamelmassa over uit. De noten hebben de neiging te gaan samenklonteren; gebruik een natte lepel of spatel om ze uit elkaar te houden. Wanneer de karamel is afgekoeld kun je hem in stukjes breken en bewaren in een goed gesloten blik.


De hele column: http://weblogs.nrc.nl/weblog/kokenetc/2007/10/05/hrfst/#more-474
JamesBrowniezaterdag 6 oktober 2007 @ 14:26
caramel.
honda1990zaterdag 6 oktober 2007 @ 14:30
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 14:22 schreef piepster het volgende:
Van Janneke Vreugdenhil (NRCnext):
[..]

De hele column: http://weblogs.nrc.nl/weblog/kokenetc/2007/10/05/hrfst/#more-474

Ik heb het recept gelezen en zat echt met het water in m'n mond
milo.zondag 7 oktober 2007 @ 13:20
anders ik wel maar eigenlijk blijft het makkelijkst gewoon lekkere snoep te KOPEN!
Muckzondag 7 oktober 2007 @ 18:00
quote:
Op zondag 7 oktober 2007 13:20 schreef milo. het volgende:
anders ik wel maar eigenlijk blijft het makkelijkst gewoon lekkere snoep te KOPEN!

ja, dat is nog eens een nuttige toevoeging aan dit topic
laten we voortaan ook alleen maar kant-en-klare gerechten kopen.
Maneki.Nekozondag 7 oktober 2007 @ 18:16
Ik heb hier ergens een recept voor noga liggen..zal het binnenkort ff uittikken
MPGzondag 7 oktober 2007 @ 22:46
quote:
Op vrijdag 5 oktober 2007 12:55 schreef Muck het volgende:

[..]

inderdaad

vroeger had je van die pakjes waar je je eigen snoepjes mee kon maken
met van die uitsteekvormpjes enzo erbij, dat was echt ontzettend leuk spul!
Van de red band toch? Maar dat spul heb ik al in geen eeuwen meer gezien
Klonkmaandag 8 oktober 2007 @ 03:27
ik ga die schuimpjes echt een keer proberen, ziet er erg lekker uit, die caramel trouwens ook
Muckmaandag 8 oktober 2007 @ 09:54
quote:
Op zondag 7 oktober 2007 22:46 schreef MPG het volgende:

[..]

Van de red band toch? Maar dat spul heb ik al in geen eeuwen meer gezien
klopt ja
er zaten verschillende soorten poeder in het pak, dat je met water tot een deegje moest kneden, dan kon je er vormpjes uitsteken met de bijgeleverde stekertjes en dan moest het een tijdje drogen.
Alleen haalden ze bij mij meestal niet de aangegeven droog-tijd
MPGmaandag 8 oktober 2007 @ 10:23
quote:
Op maandag 8 oktober 2007 09:54 schreef Muck het volgende:

[..]

klopt ja
er zaten verschillende soorten poeder in het pak, dat je met water tot een deegje moest kneden, dan kon je er vormpjes uitsteken met de bijgeleverde stekertjes en dan moest het een tijdje drogen.
Alleen haalden ze bij mij meestal niet de aangegeven droog-tijd
Geniaal spul.
Hoe zou het toch komen dat ze de droogtijd niet haalden ?
margrietje_01maandag 18 augustus 2008 @ 12:26
ik zoek al lang naar het recept van neusjes(een soort van paarse prisma).heeft iemand er een idee van?
LoudGirlmaandag 18 augustus 2008 @ 18:42
quote:
Op maandag 18 augustus 2008 12:26 schreef margrietje_01 het volgende:
ik zoek al lang naar het recept van neusjes(een soort van paarse prisma).heeft iemand er een idee van?
Dat is iets eetbaars?
LeeHarveyOswaldmaandag 18 augustus 2008 @ 20:53
quote:
Op maandag 8 oktober 2007 09:54 schreef Muck het volgende:

[..]

klopt ja
er zaten verschillende soorten poeder in het pak, dat je met water tot een deegje moest kneden, dan kon je er vormpjes uitsteken met de bijgeleverde stekertjes en dan moest het een tijdje drogen.
Alleen haalden ze bij mij meestal niet de aangegeven droog-tijd
Dat was een soort instant-poeder voor van die snoep hartjes
Muckdinsdag 19 augustus 2008 @ 14:22
quote:
Op maandag 18 augustus 2008 20:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Dat was een soort instant-poeder voor van die snoep hartjes
littledrummergirldinsdag 19 augustus 2008 @ 19:02
quote:
Op maandag 18 augustus 2008 18:42 schreef LoudGirl het volgende:

[..]

Dat is iets eetbaars?
iets belgisch voor zover ik weet, heb ze nog nooit in nl gezien nl. Is een soort vloeibaar gummyspul met een hard buitenkantje.



[ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 19-08-2008 19:32:10 ]