abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 24 oktober 2007 @ 15:57:56 #151
195462 bartkooi
Expobar Brewtus II
pi_54136775
Hey, Ik ben nieuw op dit leuke forum. Ik zal mij even voostellen ik ben Bart. Ik heb vandaag de door mij bestelde Expobar Brewtus II binnen gekregen, besteld via www.koffiewarenhuis.nl. Goed bedrijf. Gister besteld en vandaag al binnen gekregen.......! Heb ook een bottomless filterhouder besteld en echte barista tamper. Net de eerste espresso's gemaakt, perfect op temperatuur en een mooie kastanjebruine cremalaag. Kortom ik maak mij niet meer druk om de AD test, het beste kopje koffie drink ik nu lekker thuis
pi_54151024
Vandaag eindelijk weer eens goede versgemalen espresso gedronken bij Verlet hier in Parijs (bedankt voor de tip!) Begonnen met een Kenya AA en als tweede een Nicaragua Marygogype gehad. Was bijna vergeten dat er complexe koffie bestond waarbij een smaak zich ontwikkelt in de mond
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54153603
Welkom Bart! Veel plezier met je nieuwe apparaat! Heb je ook een molen gekocht?

Tim, het verbaast mij eerlijk gezegd ook een beetje dat er goede espresso te vinden is in Parijs
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54159377
Ola mensen!

Even een update over mijn La Cimbali Junior. Nou, het heeft me een hoop werk gekost, maar hij is weer in topstaat. Het interieur van het ding was op zich nog prima, maar er was ERG slecht mee omgesprongen:
1. Hij was ERG vies en stoffig



2. De poten waren helemaal verbogen
3. De manometer gaf 3 bar te hoog aan en kwam tegen zijn max als het apparaat op druk kwam.


4. Het glaasje van de manometer was helemaal bekrast.


Alles helemaal schoongemaakt, alles van staal in de vaatwasser gestopt. Helaas kan de opdruk daar niet goed tegen:


De manometer zo bijgebogen dat hij standaard op 1 bar staat (het blijkt dat hij eigenlijk op overdruk moet staan, maar dat was niet meer bij te buigen):


En een nieuw glaasje gemaakt van een CD-doosje (omkrassen en dan uitsnijden):


Het resultaat:

(Het lijkt alsof het aantal krasjes nauwelijks is verminderd zie ik nu, maar de ene foto is geflitst de andere niet)

Foto van het ding in opgeknapte staat en een verhaal over de koffie komt nog. Wel kan ik al vertellen dat de piston er al een keer uit is geklapt, ik een blaar op mijn handen heb en dat de hele keuken een keer onder de melk heeft gezeten

[ Bericht 32% gewijzigd door Mark_V op 25-10-2007 14:33:29 ]
pi_54164699
Ik had al een keer gepost over de Synesso baskets. Repost:

Synesso bakjes zijn de topshit als we coffeegeek en home-barista mogen geloven. Mark was ontevreden met z'n filterbakjes dus die wilde nieuwe. Ik ben ook wel benieuwd naar die dingen.

Ze kosten: http://www.synesso.com/AccessoryPriceList.shtml
Single/double $5.89
18gr $9.49
21gr $11.49

Als voorbeeld een plaatje van de 18gr.


De verzendkosten zullen afhankelijk van hoeveel bakjes we bestellen $30-$40 bedragen. Tot nu toe hebben we drie mensen die wat willen bestellen

Mark_V
Rooienar
reclamedoos
W1ZZ


Als er meer bestellen wordt het natuurlijk ook zwaarder, ik denk dat de verzendkosten rond de $10 dollar dus zo rond de ¤7 pp zullen liggen.

EDIT: reclamedoos toegevoegd.

[ Bericht 3% gewijzigd door W1ZZ op 25-10-2007 20:06:28 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54166207
Hier ook interesse in een double.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_54167979
Zoals beloofd, hier een foto van mijn opstelling .


Een La San Marco SM96 en La Cimbali Junior D.... gebroederlijk naast elkaar . En als je goed kijkt, zie je op de achtergrond mijn waterontharder

De koffie die eruit komt is verbazingwekkend goed, echt wel beter dan uit de Silvia. Je moet alleen wel goed opletten dat je de piston er goed indoet, anders zit je hele keuken onder de zooi. De rechterdraaiknop (voor heet water) heeft ook zijn kuren. Als je hem ZACHTJES opendraait, en dan loslaat, komt er opeens veel meer water uit (hij zit dan iets minder scheef oid). Als je dan zoals ik, je kopjes altijd verwarmt met de warmwaterspuit, krijg je 120 graden water over je hand heen..... niet grappig. Hij stoomt ook vrij hard, waar ik met mijn silvia een zwengel aan de stoomknop kon geven, is dat hier niet aan te bevelen. Als je melk wordt uit je kan gestuwd.

Al met al ben ik er erg positief over, maar er is 1 groot nadeel. Hij vreet energie. Het opwarmen kost ongeveer 0.4KWh en hem een dag (idle) aan laten staan ongeveer 2KWh. Dat wordt toch een behoorlijk dure grap, ik zal eens kijken of hij een beetje te isoleren is (die kopjeshouder wordt loeiheet, maar ik gebruik hem nooit om kopjes te warmen).

Over die filterbakjes, mooi dat er meer interesse is! Hou er allemaal wel rekening mee dat er nog weleens BTW over het pakket geheven zou kunnen worden en dat ze ook nog naar iedereen toe moeten worden gestuurd (wat ook weer een paar euro kost, ik neem aan dat ze wel door de brievenbus kunnen). Ik wil zelf een single en double basket bestellen, en misschien nog een triple.

[ Bericht 9% gewijzigd door Mark_V op 25-10-2007 21:13:02 ]
pi_54168055
Woon je niet inclusief dan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54168073
quote:
Op donderdag 25 oktober 2007 21:07 schreef W1ZZ het volgende:
Woon je niet inclusief dan?
Nope, en daarnaast ben ik nogal een milieufreak .

Ik heb met nog 2 anderen een 5kamer maisonnette gehuurd. 1 woonkamer, 3 kamers voor de drie bewoners en 1 logeerkamer/boulderkamer/rommelkamer. Keuken is erg groot, dus daarom passen al die oversized apparaten er zo makkelijk in
pi_54168360
Ahh okee! Dan snap ik 't wel, wel relaxed trouwens zo'n huisje! Maar hoe lang doettie erover om op te warmen en hoe vaak per dag gebruik je 'm? Als 't opwarmen bij mij 0,4kWh zou kosten en de hele dag aan laten staan 2kWh dan denk ik dat de laatste optie goedkoper/zuiniger zou zijn.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54168717
quote:
Op donderdag 25 oktober 2007 21:20 schreef W1ZZ het volgende:
Ahh okee! Dan snap ik 't wel, wel relaxed trouwens zo'n huisje! Maar hoe lang doettie erover om op te warmen en hoe vaak per dag gebruik je 'm? Als 't opwarmen bij mij 0,4kWh zou kosten en de hele dag aan laten staan 2kWh dan denk ik dat de laatste optie goedkoper/zuiniger zou zijn.
Opwarmen gaat eigenlijk heel snel. Tien minuten ofzo. Ik ben het ook totaal niet eens met de internetreviewers die roepen dat je hem wel 2 (!!!) uur moet laten opwarmen. Je moet natuurlijk niet 10 minuten wachten, niet flushen en dan een shot pullen, dat wordt een drama. Als je echter na tien minuten hem 1x door de portafilter heen laat flushen (en dan goed veel), is alles goed heet. In feite hoeft natuurlijk alleen maar de broeikop en piston goed warm te zijn. De HX is zo vreselijk temperatuurstabiel, die vangt alle overige schommelingen zonder problemen op.

Als ik het vergelijk met mijn Silvia, merk je echt het verschil. Daar moet je eigenlijk wel 20 minuten opwarmen en dan ook nog eens eerst een keer flushen, anders is de koffie echt viezer.

Maar sowieso heb ik het idee dat het belang van een warm apparaat wordt overdreven. Zeker als je hem net hebt geflusht, heb je niet echt last van een "koud" apparaat. Vast-Gas warmteoverdracht gaat zo verschrikkelijk traag, zeker als het over stilstaande lucht gaat (en de gradient is ook nog eens ERG klein; 110C in de leidingen tov 30C lucht in een koud apparaat en 70 voor een warme. gradienten van 80 en 40 zitten bovendien ook nog eens in dezelfde orde van grootte).

Maar ik ga nog wel een keertje met de thermometer aan de slag, dan kan ik het ook nog staven met empirisch bewijs . Mooiste zou natuurlijk zijn..... nog een La Cimbali Junior..... en dan verschil proberen te proeven....
pi_54169258
Ik zet zelf ongeveer 4 kopjes per dag (en nog wat voor huisgenoten, dus totaal 8 kopjes in 4 zetmomenten), dus als ik de hele dag thuisben, kan hij net zo goed aanstaan. Het is niet zo dat je ooit boven de 2KWh per dag kan uitkomen als je hem uitzet. Dan is hij nog een beetje warm, zodat het opwarmen sneller gaat.

Over bonen, ik was bij de Jumbo en zag daar: "Simon Levelt Dark Roast extra goede blablabla bonen" staan in het schap. Ik wist niet dat Simon Levelt ook via supermarkten verkocht, dus ik was benieuwd.... dus meteen geprobeerd, smaak was mwoah (erg donker gebrand, erg scherp, nee niet mijn koffie). Ze waren ook 2 maanden geleden gebrand gok ik, want de uiterste verkoopdatum was over 10 maanden (ok, dat weet je als je voorverpakt koopt), maar toen het zakje wat leger werd.... zag ik dit.....


(klik om te vergroten)

Dat is toch niet normaal, het lijkt wel gemalen koffie.
pi_54169485
Haha holy fuck dat is niet best inderdaad... Serves you right, moet je maar geen Lévelt (bij de Jumbo) kopen!

Het gaat bij de temperatuur voornamelijk om de stabiliteit, dus dat alles dezelfde temperatuur heeft en het geheel als buffer fungeert voor temperatuurschommelingen. Dat is ook één van de grote redenen dat de koffie uit een commercieel apparaat beter is dan uit een thuisapparaat én een van de redenen voor de prijs van de duurdere apparaten, temp stabiliteit. Uiteindelijk is de grap dat je alle factoren waarop je geen invloed kunt uitoefenen probeert te elimineren. Er zijn puristen die zeggen dat de enige factor die door een barista zou moeten worden bepaald de maalgraad is.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54170115
quote:
Op donderdag 25 oktober 2007 21:59 schreef W1ZZ het volgende:
Haha holy fuck dat is niet best inderdaad... Serves you right, moet je maar geen Lévelt (bij de Jumbo) kopen!

Het gaat bij de temperatuur voornamelijk om de stabiliteit, dus dat alles dezelfde temperatuur heeft en het geheel als buffer fungeert voor temperatuurschommelingen. Dat is ook één van de grote redenen dat de koffie uit een commercieel apparaat beter is dan uit een thuisapparaat én een van de redenen voor de prijs van de duurdere apparaten, temp stabiliteit. Uiteindelijk is de grap dat je alle factoren waarop je geen invloed kunt uitoefenen probeert te elimineren. Er zijn puristen die zeggen dat de enige factor die door een barista zou moeten worden bepaald de maalgraad is.
Ik heb die foto net naar info@simonlevelt.nl gestuurd, kijken wat ze erover te zeggen hebben . Ik hoop niet dat ze me nog tien van die pakken geven ..... naja, heb ik wat om te oefenen...... W1ZZ, heb je die Kruidvat bonen van 4 euro/kilo trouwens al gekocht? Anders ga ik ze morgen wel kopen, kan ik eindelijk eens gaan latte-arten.... en misschien zijn ze nog wel lekker ook .

Ik heb vanmiddag een sensor op de (buitenkant van de) grouphead geplakt en na 20 minuten en 1x flushen was hij 84.9 graden. Toen ik daarnet weer ging meten (na 5 uur aan) was hij 85.7 graden. In mijn ogen een minuscuul verschil..... ok, erg primitief, maar het is een indicatie.
pi_54170243
Haha ze gaan je natuurlijk wel koffie sturen om het vertrouwen te herstellen

Heb ze nog steeds niet gekocht eigenlijk, door de studie heb ik geen tijd gehad om artsessies te houden En m'n vrije tijd gaat ook op aan Wii'en
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54170369
Jumbo verkoopt ook Kimbo. Is ook goed te doen.

Thuisbarista het nieuwe koffie forum
pi_54171655
Even een kleine poging gewaagd. Resultaat, drie mislukkingen en een half geslaagd hart. Alweer even geen oefening gehad


"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54174884
Kan die link naar Thuisbarista niet worden verwijderd in vervolg?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54178869
Ik ben op zoek naar een goede cappuccinokan en een GOEDE borstel. Ik had deze prul-borstel bij kaldi gehaald voor 9 (!!!!!) euro, blablabla gaat je hele leven mee, maar WAT EEN ONDING.


Hij is al helemaal uitgewaaierd en je brandt je fikken als je hem wil schoonmaken.

Zijn er hier ook mensen met zo'n Pallo Coffeetool en zijn ze er ook tevreden over? En waar heb je hem gekocht?

Over die melkschuimkan. Je ziet ze van 10 euro tot 30 euro, zit daar nog verschil tussen? En ik zet nooit meer dan 2 kopjes tegelijk, is die 35cl kan dan voldoende of wil je groter?

Zie bijv hier, de Auroras zijn gewoon 3x zo goedkoop als de Europas:
http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.browse&root=84&category_id=33&option=com_phpshop&Itemid=38

@W1ZZ, de figuurtjes zijn niet super,maar ik vind het schuim en de crema er erg goed uitzien. Zou je iets kunnen vertellen over hoe je schuimt?

@Tim en Harm, in principe is het gewoon toegestaan om een link in je SIG te zetten. Dat is nu echter niet het geval

Upd: wat een mooie kan

http://www.koffiewarenhui(...)fessionele_Stoomkan/
Wel duur

[ Bericht 9% gewijzigd door Mark_V op 26-10-2007 11:55:27 ]
pi_54182114
Een Pallo is idd erg goed. Heb hem ook nadat ik zo goedkope borstel had waar ik me handen mee verbrande. Hij is zeker zijn geld waard.
  vrijdag 26 oktober 2007 @ 14:38:57 #172
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54182260
Die Pallo coffeetool is geweldig. Ik heb hem zelf gekocht bij Koffiecentrale, maar ESW en Van Pommeren (Utrecht) hebben hem ook. Zelf heb ik een Motta Aurora kan, maar ik moet mijn latte art skills nog flink bijschaven
pi_54182693
Ja poeh hoe stoom ik... Ik heb een 0,6ltr kan in de vriezer staan, die vul ik tot precies onder waar tuit begint. Dan draai ik de kraan open om te zorgen dat er alleen stoom uitkomt, dicht, pijpje in de melk hangen, kraan klein beetje open, tip precies onder oppervlakte hangen en kraan verder opendraaien. Dat max 10 seconden daarna tip dieper in de melk en zo lang mogelijk swirlen. Dus ik denk dat voor mij de grap is zo kort mogelijk stretchen en zo lang mogelijk swirlen. Aan het einde denk ik dat het volume van de melk maximaal met 1/3e is toegenomen. Ik vind dat je voor een cappuccino het volume van de melk zou moeten verdubbelen sowieso wat dubieus, dan krijg je behoorlijk droog schuim dat snel inklapt. Mijn capps kan ik vijf minuten laten staan en dan zien ze er nog zo uit, alleen de glans is er dan wat af...

Die Pallo borsteltjes zijn fijn idd, maar het loont de moeite om ze bijv. in Engeland of Duitsland te bestellen daar zijn ze veel goedkoper dan bij Kaldi.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 26 oktober 2007 @ 15:16:44 #174
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54182865
Bij Van Pommeren zijn die Pallo's 9,95... zijn ze echt zo veel goedkoper in UK/DE?

Onderdelen voor mijn Rancilio Silvia heb ik wel via eBay uit Italie gehaald. Zelfs de verzendkosten waren lager dan vanuit Nederland!
pi_54184562
Ok, dan wordt het dus zo'n Pallogeval. Op de website zelf kan je ze bestellen voor 13 dollar inclusief verzenden. Ook absoluut niet verkeerd....

Er zijn nu dus een Mark_V en een Mark_D actief in dit topic, mooi is dat .

maar een Mark V is toffer


@W1ZZ, dat is ook ongeveer hoe ik het doe, ik heb alleen nog geen "echte" kan. Hoe bevalt het formaat van die 0.6 liter? Te klein, te groot voor 2 cappuccinos?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')